ДобровоЛ Posted January 25 Share Posted January 25 Порада початківцям. Все залежить виключно від конкретної погодної ситуації і сили бджолосім"ї . А решта усе -- то непотрібне бла-бла ! Сильному бджолопакету при підтримаючому взятку я зразу ставлю дві вощини - одну у центр гнізда, а іншу збоку і поступово добавляю їх із розвитком і освоєнням. Тільки й тут поспішати не варто. Якщо поставите всередину -- після відтягування стільника, що станеться дуже швидко у сильній сім"ї -- матка цей стільник зразу ж засіє, якщо це не під час ГВ ( головного взятку, при якому бджоли можуть відбудований стільник залити принесеним нектаром ) і він почнеться використовуватися як розплідний. Це після виходу першої партії розплоду зробить стільник міцним при відкачуванні. Коли ж вощину поставити крайньою, її найчастіше почне сім"я використовувати як медовий стільник і при відкачуванні він може пошкодитися. А слабенькі бджолопакети ліпше не купляти й не створювати собі проблем -- дорожче вийде. А увесь "секрет" успішного пасічництва - у створюванні сильних сімей із хорошими продуктивними матками ! До цього я прийшов за довгі роки мого спілкування з бджолами. Нинішнього року, якщо я не помиляюся, має бути мій вже 56-й сезон самостійного пасічникування. 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted January 25 Author Share Posted January 25 Питання завдав мені початківець і він був не один за цей місяць. Тому й вирішив відкрити цю тему. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gardener Posted January 25 Share Posted January 25 2 години тому, ДобровоЛ сказав: Нинішнього року, якщо я не помиляюся, має бути мій вже 56-й сезон самостійного пасічникування. їдете додому? 2 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Гурович Posted January 25 Share Posted January 25 6 часов назад, ДобровоЛ сказал: має бути мій вже 56-й сезон самостійного пасічникування. Сезон 2023 сюди врахований? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gardener Posted January 25 Share Posted January 25 2 хвилини тому, Гурович сказав: Сезон 2023 сюди врахований? Аякже. Бджоли самостійно ж пасічникували. 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted January 29 Author Share Posted January 29 25.01.2024 в 12:54, gardener сказав: їдете додому? Як казала одна переросла дівиця : І хочеться, і колиться та мама не велить... Не буду загадувати наперед... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted January 29 Author Share Posted January 29 25.01.2024 в 17:04, gardener сказав: Аякже. Бджоли самостійно ж пасічникували. А я в травні цілий місяць же був в Україні. Он майже закінчив був нову плиту отоплювально-варочну підключати до лежанки й грубки. Та трохи не встиг. Глина першої укладки мала була підсохнути перед продовженням. А часу було облаль. Але по три вощинки в середину через один стільник все ж встиг поставити у нижні корпуси. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted January 29 Author Share Posted January 29 25.01.2024 в 17:01, Гурович сказав: Сезон 2023 сюди врахований? А я в травні цілий місяць же був в Україні. І по три вощинки в середину через один стільник все ж встиг поставити у нижні корпуси. То , думаю, теж залік. Йде ж експеримент по самостійному виживання бджолородин. Як мені повідомили хлопці, що після мене переглянули й обробили один раз біпіном (новою формою його) перед зимою, кордован (у мене була одна сім"я на пробу) забив медом три корпуси 230 і відлетів на багатші села. Кліщ та й вощинки з десяток треба було б у червні їм підставити... 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andr22 Posted May 16 Share Posted May 16 Доброго дня, шукав якраз це питання) У мене 1-й сезон, придбав 2 вулики дадан (корпус+магазин), перша сім'я активно розвивається з початку квітня, друга тільки привезена. Першим поступово додаю вощини, а питання є щодо магазину - коли його встановлювати і скільки вощин там має бути при встановленні? І чи варто ставити розділювальну решітку? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Конструктор Posted May 16 Share Posted May 16 2 години тому, Andr22 сказав: Доброго дня, шукав якраз це питання) У мене 1-й сезон, придбав 2 вулики дадан (корпус+магазин), перша сім'я активно розвивається з початку квітня, друга тільки привезена. Першим поступово додаю вощини, а питання є щодо магазину - коли його встановлювати і скільки вощин там має бути при встановленні? І чи варто ставити розділювальну решітку? Це сім'я чи відводок? Якщо бджоли освоїли гніздовий корпус, то магазин має стояти. Краще було б не одну вощину в магазини , а хоча б через одну з сушняками. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andr22 Posted May 17 Share Posted May 17 12 годин тому, Конструктор сказав: Це сім'я чи відводок? Якщо бджоли освоїли гніздовий корпус, то магазин має стояти. Краще було б не одну вощину в магазини , а хоча б через одну з сушняками. Це був відводок з минулорічною маткою - 4 рамки. Потрохи додавав по 1-2 рамці, зараз 10, більшість вощин відтягнуті зверху, знизу ще не вся. Суші в мене немає. Тобто ще не поспішати поки вощина не відтягнули зверху донизу? А тоді поставити цілий магазин одразу? Десь писали, що це може викликати роїння. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Вадім Полтава Posted May 17 Share Posted May 17 8 часов назад, Andr22 сказал: Тобто ще не поспішати поки вощина не відтягнули зверху донизу? А тоді поставити цілий магазин одразу? Десь писали, що це може викликати роїння. 1. Не поспішати, бо погоди нема. Холодно, взятку нема. Нема матеріалів для "строітєльства". 2. Як піде взяток і тепло - тоді да. Можна ставити цілий магазин. Роїння це не викличе, але може викликать переохолодження і затримати розвиток (але це залежить від сили сім'ї.) 3. Нащот розділювальної решотки - тут варіанти. Треба дивитися по ситуації. Можна і ставить, можна і не ставить, а можна зразу не ставить, а вже після того як відбудуть поставить. Кожна дія має свої наслідки- тут вгадай. Потрібен досвід... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andr22 Posted May 18 Share Posted May 18 18 годин тому, Вадім Полтава сказав: 3. Нащот розділювальної решотки - тут варіанти. Треба дивитися по ситуації. Можна і ставить, можна і не ставить, а можна зразу не ставить, а вже після того як відбудуть поставить. Кожна дія має свої наслідки- тут вгадай. Потрібен досвід... Ну от у вас без решітки матка йде в магазин? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neanderthalensis Posted May 18 Share Posted May 18 1 час назад, Andr22 сказал: Ну от у вас без решітки матка йде в магазин? Іде. В 17.05.2024 в 11:48, Andr22 сказал: Це був відводок з минулорічною маткою - 4 рамки. Потрохи додавав по 1-2 рамці, зараз 10, більшість вощин відтягнуті зверху, знизу ще не вся. Суші в мене немає. Тобто ще не поспішати поки вощина не відтягнули зверху донизу? А тоді поставити цілий магазин одразу? Десь писали, що це може викликати роїння. Я б кинув магазин вощини попід низ. А після того як повністю відтягнуть основний корпус та почнуть тягнуть вже магазин (або не почнуть, але дуже хочеться і погода дозволяє) , тоді переклав би його нагору. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Вадім Полтава Posted May 18 Share Posted May 18 2 часа назад, Andr22 сказал: Ну от у вас без решітки матка йде в магазин? Коли як. Ставлю магазин під мед. Це тоді, коли передбачається гарний взяток. Наприклад, бачу шо зацвіта акація і пішли привєси - кидаю магази. В цьому році трохи не вгадав. Коли побачив, шо матка трохи насіяла (але ж магазин бжоли освоїли!) - зганяю бжіл вниз (не шукаю матку, як найдете то просто заженіть саму матку). Тепер знаю, шо матка вже внизу, а в магазин пішли - ставлю р/р. Можна було зразу р/р ставити - але є ймовірність шо магаз не освоять. І гірше при такому варіанті заливають його нектаром. Не дуже вони хочуть тиснуться через ті решітки... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ромео Posted May 18 Share Posted May 18 17.05.2024 в 20:39, Вадім Полтава сказав: Роїння це не викличе, але може викликать переохолодження і затримати розвиток Ніякого переохолодження не буде. Літо надворі. 8 годин тому, Andr22 сказав: Ну от у вас без решітки матка йде в магазин? Іде. Рідко, але йде. І це дуже добрий знак... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Вадім Полтава Posted May 24 Share Posted May 24 В 18.05.2024 в 15:21, Andr22 сказал: Ну от у вас без решітки матка йде в магазин? В підсумку, там де матка пішла в магазин - ну дві рамки з розплодом, інші всі залиті. Якби стояли решітки - то ще не ясно чи був би там мед взагалі. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
В 361 Posted May 24 Share Posted May 24 55 минут назад, Вадім Полтава сказал: ну дві рамки Всі 9 . А там трутової комірки дох.. Тим рамкам 15 год. Пять сімей таких бо забув ганеманки . 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ромео Posted May 24 Share Posted May 24 1 годину тому, В 361 сказав: там трутової комірки дох.. Так ваші ж ніби не заливають... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
В 361 Posted May 24 Share Posted May 24 53 минуты назад, ромео сказал: Так ваші ж ніби не заливають... Не заливають.. Засіває швидко. Якщо є доступ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Вадім Полтава Posted May 24 Share Posted May 24 19 минут назад, В 361 сказал: Не заливають.. Засіває швидко. Якщо є доступ Та да. Баки плодовитіші. Тоже наду учитувать 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ромео Posted May 24 Share Posted May 24 3 години тому, В 361 сказав: Не заливають.. То ви без меду? 6 годин тому, В 361 сказав: там трутової комірки дох.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
В 361 Posted May 24 Share Posted May 24 40 минут назад, ромео сказал: То ви без меду? З медом. Можу вам продати , не дорого. Цвіте акація і свидина . Джек пот. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andr22 Posted July 21 Share Posted July 21 Отже, кому цікаво, поставив я по магазину вощини обом сім'ям в кінці травня, карніка за 2 міс повністю занесла його медом, а от карпатка вперто не йде вгору, тиснуться в корпусі, пів рамки розплід і пів рамки мед, і навіть внизу відтягнули язики. Після відкачки магазину від карніки переставив ці напіврамки карпатці, це заставило їх піднятись вгору за залишками меду і може там і залишаться) Карнікам доведеться знову тягнути вощину. Питання зворотнє - коли знімаємо магазини - у вересні? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ворон Posted July 21 Share Posted July 21 14 хвилин тому, Andr22 сказав: Отже, кому цікаво, поставив я по магазину вощини обом сім'ям в кінці травня, карніка за 2 міс повністю занесла його медом, а от карпатка вперто не йде вгору, тиснуться в корпусі, пів рамки розплід і пів рамки мед, і навіть внизу відтягнули язики. Після відкачки магазину від карніки переставив ці напіврамки карпатці, це заставило їх піднятись вгору за залишками меду і може там і залишаться) Карнікам доведеться знову тягнути вощину. Питання зворотнє - коли знімаємо магазини - у вересні? Після закінчення головного медозбору. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts