Jump to content

Органолептичні показники меду


Recommended Posts

Смакові показники: 1. Різкий; 2. М"який (в смилі смаку); 3. Нейтральний; 4. Помірно солодкий; 5. Дуже солодкий; 6. Солодкий з гірчинкою; Фізичні показники: Після кристалізації: 1. Дрібнозернистий; 2. Крупнозернистий; 3. Салоподібний; 4. Твердий; 5. М"який; До кристалізації: 1. Рідкий; 2. Густий; 3. Світлий; 4. Темний; 5. Жовтий; 6. Коричневий; Аромат: 1.Приємний; 2. Нейтральний; 3. Приторний; Зацікавлених прошу додати вагомі показники на Вашу думку. Окрім того запропонуйте максимальний бал для кожного з перерахованих показників. Після цього складу таблицю. І будемо мати кількісний вимір якості меду органолептичним методом в домашніх умовах. В принципі думаю, що для доброї достовірності необхідно мати близько десяти "експертів".

Link to comment
Share on other sites

Не потрібно було мені придумувати велосипед. Скачав "Стандарт на мед" ДСТУ а там вже все є. Отож зробив екселівську таблицю. Прошу користуватись. Для зразка моя сім"я провела діагностику одного меду. Що получилось побачите : _____________.rar Прикріплений фай невірного формату. Прохання виправити. Адм.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Есть вариант европейских заготовителей,требования для помещений где производится откачка меда.Помещения должны обложены плиткой(для периодической сан. обработки)

Link to comment
Share on other sites

Есть вариант европейских заготовителей,требования для помещений где производится откачка меда.Помещения должны обложены плиткой(для периодической сан. обработки)

Шановний VLAVVS мені здається, що Ваше повідомлення необхідно перенести в іншу тему, бо ця трохи про інакше.
Link to comment
Share on other sites

Цитата(VLAVVS @ 29.4.2010, 22:23) Есть вариант европейских заготовителей,требования для помещений где производится откачка меда.Помещения должны обложены плиткой(для периодической сан. обработки) Шановний VLAVVS мені здається, що Ваше повідомлення необхідно перенести в іншу тему, бо ця трохи про інакше.

Думаю имелось ввиду то, что современные лаборатории в состоянии определить в каком помещении производилась откачка меда (по характеру инородных примесей). Это хоть и не влияет на органолептические показатели, но в целом для потребителя имеет значение :hi:
Link to comment
Share on other sites

Не потрібно було мені придумувати велосипед. Скачав "Стандарт на мед" ДСТУ а там вже все є. Отож зробив екселівську таблицю. Прошу користуватись. Для зразка моя сім"я провела діагностику одного меду. Що получилось побачите : _____________.rar Прикріплений фай невірного формату. Прохання виправити. Адм.
Зробив сумісність з версією 2003. Прошу дивитись новий файл: _____________._.rar
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

В бочках з медом першої відкачки перша декада травня - до акції, різні меди. В одних майже білий мягкий- напевно з ріпаком, а в інших жовтуватий з дуже крупними кристалами. Який медонос міг дати таку крупнозернисту кристалізацію? :dntknw:

Link to comment
Share on other sites

а в інших жовтуватий з дуже крупними кристалами. Який медонос міг дати таку крупнозернисту кристалізацію? opr06K94.gif

:smile: ... Сояшник ;):hi:
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Может кому то пригодится Таблица определения влажности по плотности мёда : 1370 = 27 % , 1375 = 26 %, 1380 = 25 % , 1390 = 24 %, 1395 = 23 % , 1400 = 22 % , 1410 = 21 % , 1415 = 20 % , 1420 = 19 % , 1430 = 18 % , 1435 = 17% , 1445 = 16 % , 1 5000 = 15 % . Добавляем : трёхлитровая банка мёда ( чуть сверх 3-х литров с влажностью 25 % весит = 4 200 гр , такая же банка со зрелым мёдом весит 4 500 гр.. Такм образом, если вес банки одинаков ( а он на практике разный ) — то чем тяжелее банка — тем качественнее мёд ( по влажности).

Link to comment
Share on other sites

Может кому то пригодится Таблица определения влажности по плотности мёда : 1370 = 27 % , 1375 = 26 %, 1380 = 25 % , 1390 = 24 %, 1395 = 23 % , 1400 = 22 %
Это суррогат.
, 1410 = 21 % , 1415 = 20 % , 1420 = 19 % , 1430 = 18 % , 1435 = 17% , 1445 = 16 % , 1 5000 = 15 % . Добавляем : трёхлитровая банка мёда ( чуть сверх 3-х литров с влажностью 25 % весит = 4 200 гр , такая же банка со зрелым мёдом весит 4 500 гр.. Такм образом, если вес банки одинаков ( а он на практике разный ) — то чем тяжелее банка — тем качественнее мёд ( по влажности).
Я думаю, что на форуме не только пчеловоды.
Link to comment
Share on other sites

Добавляем : трёхлитровая банка мёда ( чуть сверх 3-х литров с влажностью 25 % весит = 4 200 гр , такая же банка со зрелым мёдом весит 4 500 гр.. Такм образом, если вес банки одинаков ( а он на практике разный ) — то чем тяжелее банка — тем качественнее мёд ( по влажности).

post-1784-1338551259_thumb.jpg :umora::wave:
Link to comment
Share on other sites

Добавляем : трёхлитровая банка мёда ( чуть сверх 3-х литров с влажностью 25 % весит = 4 200 гр , такая же банка со зрелым мёдом весит 4 500 гр.. Такм образом, если вес банки одинаков ( а он на практике разный ) — то чем тяжелее банка — тем качественнее мёд ( по влажности).

post-1784-1338551259_thumb.jpg :umora::wave:
Полагая вес банки 960 гр и объем под завязку ГОСТу 3200+-50 мл имеем (5430-960)/3200=1,4
Link to comment
Share on other sites

чуть сверх 3-х литров с влажностью 25 % весит = 4 200 гр , такая же банка со зрелым мёдом весит 4 500 гр.. Такм образом, если вес банки одинаков ( а он на практике разный ) — то чем тяжелее банка — тем качественнее мёд ( по влажности).
Це вже було виставлено в іншій темі post-3166-1338108499_thumb.jpg Таким чином віднімемо 900г від 4200, отримаємо 3300г - маса 3 л меду? Або 4500 - 900 = 3600. Отже 1л меду має масу від 1100г до 1200г? Щось не те!
Link to comment
Share on other sites

post-1784-1338564223_thumb.jpg 5430-875=4555 4555/3=1518 ;) 4555/3,2=1423 ;) цікаво яка різниця по цьому показнику у меда який повністю пропечатаний і у меда яки 6 днів пробув у вулику і вважаеться зрілим (по словах Метролога)
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
4555/3,2=1423 wink.gif

Це ближче до істини. :) Я коли набираю мед у літрові відерка, часто важу - 1440-1450 завжди. Мед 6 днів у вулику без бджіл? ;) В нас, при середньому взятку, часто рамки бувають недопечатані не із-за незрілості меду, а із-за неповноти чарунок.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...