Jump to content

Медова консервація плодів і ягід


Ю.М.
 Share

Recommended Posts

Я не живу без роботи! Який карантин? Яка обсер..ація? Голова пухне, люди просять  грошей, бізнес  згортається як їжак, зате відкривається вікно можливостей (якщо є гроші!)

Ситуація передбачена давно. Перевиробництво меду( це і моя заслуга!), перевиробництво С/г продукції - бо не можемо з"їсти і не вміємо продати! Пам"ятаєте яблука по 1грн в 18 му?

Зараз паніка на ринку ягід, бачив плантації саджанців, зрізані під корінь. Польща плаче за українськими рабами - пропадуть ягоди не тільки в нас! Морозильні камери не врятують, переповняться, та ще й затрати на зберігання!

  І знову звертаюсь до колег ( До кого ще? Бо їздив, дарував медову консервацію Ющенку, в Інститут бджільництва, в міністерство С/г, на десятках виставок!) Я зараз навіть не про патент(він давно не підтримується) і не про свій пріорітет, за державу прикро!!!

Технологія- простіше простого! Заливаємо медом продукцію, чекаємо доки мед витягує вологу і сушимо мед до 20% вологості! Перевірено на десятках дослідів! Витрачено купу грошей на зразки, презентації, зарплату, баночки, скляночки і т.ін.

Що не дає заробляти? Промислова технологія вимагає дешевої сировини (мед і ягоди), оперативної переробки та активної системи реалізації. А ще купу сертифікацій, які доступні на гнилу ковбасу, але затратні на якісну продукцію! І не вистачає часу,  а час- то гроші.

Тому прошу допомоги! Не грошима!  Потрібні люди, які підхватять ідею, вже не для приватної пасіки (з такими співпрацюємо давно!), а для проектування промислової лінії. Для аналізу можливостей продажу за кордон ( ми ж бо банани їмо!!!), для дизайну тари і навіть для назви продукту! 

Я не зможу заплатити за все, але готовий ділитися досвідом.

Ще раз про переваги методу: - Мінімальні втрати, переробка на місці! -Мінімальні транспортні затрати! -Унікальні харчові властивості, бо відсутня термообробка. - Мінімальні енергозатрати, на порядок менші від заморозки! - Зберігання при кімнатній температурі! -Можливість пакування в будь-яку герметичну тару. - Новизна продукту на ринку!-Створення робочих місць і порятунок надлишкової продукції!

 Хто що думає, відгукніться!

  • Like 6
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Найменші ризики і найменші стартові вкладення на орендованих працюючих потужностях. А ,,колгоспи'' це завжди ризики- і чим більше ,,колгоспників'', тим вищі ризики втратити все

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

18.04.2020 в 11:48, Ю.М. сказав:

Заливаємо медом продукцію, чекаємо доки мед витягує вологу і сушимо мед до 20% вологості! Перевірено на десятках дослідів!

Цитата

Ще раз про переваги методу: - Мінімальні втрати, переробка на місці! -Мінімальні транспортні затрати! -Унікальні харчові властивості, бо відсутня термообробка. - Мінімальні енергозатрати, на порядок менші від заморозки! - Зберігання при кімнатній температурі! -Можливість пакування в будь-яку герметичну тару. - Новизна продукту на ринку!-Створення робочих місць і порятунок надлишкової продукції!

На жаль, у мене виникає більше питань, ніж ентузіазму від ідеї:

1. Що є готовою продукцією: мед, ягоди чи їх суміш?

2. Де в період збору ягід беремо рідкий мед?

3. Як сушимо мед з домішками до 17% вологості? При 20% вологості потрібні особливі умови зберігання. Інакше забулькає. Досвід "Асканії-Пак" говорить саме про це.

4. Дозування при фасуванні меду з домішками - зовсім непроста задача. Хіба що ложкою. 

5. Чи є хоч якісь ТУ на таку продукцію?:hi:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

7 минут назад, asaltan сказал:

На жаль, у мене виникає більше питань, ніж ентузіазму від ідеї:

1. Що є готовою продукцією: мед, ягоди чи їх суміш?

2. Де в період збору ягід беремо рідкий мед?

3. Як сушимо мед з домішками до 17% вологості? При 20% вологості потрібні особливі умови зберігання. Інакше забулькає. Досвід "Асканії-Пак" говорить саме про це.

4. Дозування при фасуванні меду з домішками - зовсім непроста задача. Хіба що ложкою. 

5. Чи є хоч якісь ТУ на таку продукцію?:hi:

Це лише частина проблем, але всі вони вирішуються, послідовно, без метушні, при грамотному підході.

1. Готову продукцію отримуємо протягом тривалого часу- від двох до семи діб, деякі ягоди ще складніше - піддослідна журавлина стоїть у мне 2 місяці, мед розріджений до 30% але не псується! Стоїть при кімнатній температурі.

Готова продукція- суміш клітковини з медом, легко фільтрується, отримуємо "варення", вірніше "сирення" і мед з витяжкою (соком). Обидві фракції можна використовувати як приправи, в кулінарії, солодощі, крем-мед.

2. Для дослідів прекрасно підходить акація і її суміші, а також працювали з більш пізніми медами і ягодами - сливами, абрикосами, вишнями, яблуками, грушами і ін. використовували і соняшниковий мед, але він в процесі зберігання частково кристалізується, можливе використання розпущеного меду.

3.Не знайомий з досвідом Асканії-пак, але є напрацювання, що кислотність продукту дозволяє зберігати його навіть при вологості 25%!

Дозування вирішується з допомогою спеціального обладнання, фракція м"яка і проходить через дозатори.

4. Немає. Мої намагання отримати ТУ на обладнання застрягли в Києві через недостатнє фінансування.

5. Дослідження про збереження вітамінного складу сировини та зміни хімічного складу меду були проведені поверхово на рівні навчальних лабораторій університету.

  На останок додам, що досліди ведуться з 2008 року, всю отриману продукцію роздали, подарували та з"їли самі без шкоди для здоров"я!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ще деякі роздуми стосовно методу.

В наших селах пустує безліч городів. Вирощувати на них посівні культури  невигідно і в практичному і в економічному сенсі. Натомість висаджувати на цих городах ягідники досить зручно для постійного догляду, поливу, збору продукції. При малих площах є ризик викрадання продукції, але при насиченні такими плантаціями це вже нікому не цікаво. Основною проблемою є логістика закупки та нестача робочих рук. Це можна вирішити при розміщенні переробного цеху в селі, біля плантацій, в обладнаному сільському будинку, яких багато, або в мобільному вагончику. Для такого цеху потрібно 5-10 Квт ел енергії, вода і близько 5 працівників.

Враховуючи з наших дослідів що початкова пропорція складає 50/50, тобто використовується досить багато меду, для вагончика середня продуктивність 200 кг на добу, що дозволяє пакувати продукцію на простому обладнанні.

Для великого підприємства, наприклад для експортних партій,  можна транспортувати напівфабрикат, сировину залиту медом протягом тривалого часу, але при умові, що сировина не буде плавати на поверхні! Тобто постійно під шаром меду!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ю.М.!

1. Використовувати акацієвий мед для консервації дешевих слив, яблук, груш - економічно недоцільно.:IMHO:

2. Спочатку Ви говорили про висушування ягід (90-98% вологості) медом. Де і як зникає зайва волога?:dntknw:

3. Продукт, настільки кислий, що його не беруть дріжджі чи бактеріїї - нікому не потрібен. Та й принаймі 30% цукрів у цьому продукті буде. :frusty:

Link to comment
Share on other sites

1. Нікого не дивують горішки залиті медом, чому тоді здивують вишні, якщо будуть мати привабливий вигляд і по тій же ціні???

2.Так все просто: занурена в мед сировина втрачає вологу, під дією гравітації рідкий мед піднімається не поверхню, верхній шар меду ми інтенсивно висушуємо.

Через деякий час система врівноважується відносно вологості, яку ми можемо контролювати по вологості меду.

3.Є в Україні світовий патент на соко-мед, який містить суміш яблучного соку, меду, та інших компонентів. Автор має свої дослідження і пропорції цукрів-кислотності для зберігання продукту при вологості більше 20%. Я знайомий з цим винахідником, але таблиці в мене немає, є деякі практичні напрацювання.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1. Нікого не дивують горішки залиті медом, чому тоді здивують вишні, якщо будуть мати привабливий вигляд і по тій же ціні???
2.Так все просто: занурена в мед сировина втрачає вологу, під дією гравітації рідкий мед піднімається не поверхню, верхній шар меду ми інтенсивно висушуємо.
Через деякий час система врівноважується відносно вологості, яку ми можемо контролювати по вологості меду.
3.Є в Україні світовий патент на соко-мед, який містить суміш яблучного соку, меду, та інших компонентів. Автор має свої дослідження і пропорції цукрів-кислотності для зберігання продукту при вологості більше 20%. Я знайомий з цим винахідником, але таблиці в мене немає, є деякі практичні напрацювання.
Думаєте буде багато бажаючих купляти по 200-300 грн за літрову баночку вишень в меду?

Надіслано від мого Redmi Note 7, використовуючи Tapatalk

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 час назад, asaltan сказал:

Ю.М.!

 

2. Спочатку Ви говорили про висушування ягід (90-98% вологості) медом. Де і як зникає зайва волога?:dntknw:

 

Де і як зникає волога?

Ми дуже мало знаємо про мед. Наприклад мед при вологості більше 20% забродить. Але ж нектар при вологості 80% не бродить у вулику! І зберігається (дозріває) тривалий час- до тижня і більше. Друга загадка - а як взагалі бджоли видаляють вологу з вулика? Жодна з теорій не підтверджена практично! Третя проблема більше фізична - це вплив температури і повітряних потоків у вулику. Як бджоли через отвір 20мм можуть видалити літри води за добу, при мінімальних затратах енергії. Поставте пів-відра води у вулик і спробуйте її випарувать!

Тому моя робота більше базується на спостереженнях (пасічникую з 15 років), і на тому, що батьки фізику в школі викладали... 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

13 минут назад, Taras NTG сказал:

Думаєте буде багато бажаючих купляти по 200-300 грн за літрову баночку вишень в меду?


 

Вишню взяв як приклад. Але візьміть кіло меду в європейських цінах, вишня там по ціні меду "прокатить".

Є ягоди набагато цікавіші. Враховуючи харчову цінність деяких плодів, а їх у нас росте більше сотні!, та враховуючи те, що мед значно сприяє засвоєнню цінних харчових елементів навіть порівняно зі свіжими плодами, ми маємо можливість комбінувати такі суміші,які мають великі переваги над традиційними, в тому числі і лікувального характеру.

Наприклад я дуже люблю шовковицю. Мені вона рекомендована лікарем. Ви можете купити її свіжу в маркеті? А наморозити велику кількість з втратою якості?

А консервована медом вона буде дешевша ніж морожена, корисніша і зберігатись в прохолодному місці без зайвих затрат.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 минуты назад, Ю.М. сказал:

А консервована медом вона буде дешевша ніж морожена, корисніша і зберігатись в прохолодному місці без зайвих затрат.

Шелковица спорный продукт который может привести к тому что мед забродит.... Если уж то её надо прогнать через сушилку к примеру для пыльцы и мед с шелковицей загустеет быстро что с этим делать .... Мысль интересная но есть в ней недоработка рецепта... :IMHO1:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

10 хвилин тому, Ю.М. сказав:

А консервована медом вона буде дешевша ніж морожена, корисніша і зберігатись в прохолодному місці без зайвих затрат.

 

5 хвилин тому, Александр К. сказав:

Шелковица спорный продукт который может привести к тому что мед забродит...

Як Ви зменшите вологість суміші ((18%+94%)/2=54%)?:dntknw:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Только что, Александр К. сказал:

Шелковица спорный продукт который может привести к тому что мед забродит.... Если уж то её надо прогнать через сушилку к примеру для пыльцы и мед с шелковицей загустеет быстро что с этим делать .... Мысль интересная но есть в ней недоработка рецепта... :IMHO1:

Ваше питання повний вінігрет.

1. Метод призначений для консервації свіжих, щойно зірваних плодів і ягід, при дотриманні технології бродіння не буде.

2.Висушити можна різними способами, але будуть значні втрати вітамінів, при сушці медом - мінімальні.

3.Мед не загастіє швидко, дозрівання меду - тривалий процес.

4. Недопрацювання рецепту - проблема тимчасова.

24 минуты назад, asaltan сказал:

 

Як Ви зменшите вологість суміші ((18%+94%)/2=54%)?:dntknw:

Ми моделюємо процес у вулику, мед розріджується перетворюється в нектар, ми сушимо нектар до вологості зрілого меду.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 година тому, Ю.М. сказав:

Ми моделюємо процес у вулику, мед розріджується перетворюється в нектар, ми сушимо нектар до вологості зрілого меду.

У Вас є працюючий зразок технологічної установки?:hmm:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 час назад, Ю.М. сказал:

Ваше питання повний вінігрет.

1. Метод призначений для консервації свіжих, щойно зірваних плодів і ягід, при дотриманні технології бродіння не буде.

2.Висушити можна різними способами, але будуть значні втрати вітамінів, при сушці медом - мінімальні.

3.Мед не загастіє швидко, дозрівання меду - тривалий процес.

4. Недопрацювання рецепту - проблема тимчасова.

Ми моделюємо процес у вулику, мед розріджується перетворюється в нектар, ми сушимо нектар до вологості зрілого меду.

Ознакомьте меня пожалуйста с вашим методом консервации свежих плодов и ягод.... А то я не пойму о чем диалог....

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

13 часов назад, asaltan сказал:

У Вас є працюючий зразок технологічної установки?:hmm:

Звичайно є! Коли Ви боролись за медалі на Апімондіях, я успішно продавав не тільки зразки консервації, а й сушарки, це було в Києві в13 му, Стамбулі 17, Апіславіях в Мугли, Алма-Аті, Москві, продано більше 200 сушарок, не повернув ніхто! Але! Маленька дослідна сушарка дає мало продукції-близько 3 кг. А головна проблема -містить штучний стільник- випаровувач, який ми купували на Южмаші, зараз це неможливо. Запустити свою технологію виробництва, зокрема на 3-Д принтері намагались, але не довели до серійного виробництва. Зразки є, є люди, які продовжують експерименти. Але для сімейного споживання.

Link to comment
Share on other sites

13 часов назад, Александр К. сказал:

Ознакомьте меня пожалуйста с вашим методом консервации свежих плодов и ягод.... А то я не пойму о чем диалог....

Початкове призначення приладу було для консервації пилку(обніжки, на відео). Згодом перейшли на ягоди, фрукти, овочі, лікарські трави. На черзі- личинки молі та трутнів.

https://pavik.com.ua/pribor-evrika-medovaja-konservatsija-plodov

Надалі деякі моменти технології вже не було можливості рекламувати, з одного боку через значні фінансові витрати на їх отримання, а з іншої через великі об"єми отриманих результатів(на жаль нікому не потрібних).

Моя остання презентація методу на зборах пасічників Черкас https://pavik.com.ua/video

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ще раз про необхідність промислової технології:

1. Потрібно "забрати" з ринку 10-20 тис. т. меду!

2. Медовий продукт високої якості не підлягає квотам на експорт.

3. Україна закуповує свіжих і перероблених ягід і фруктів вдвічі більше ніж продає!

4. Потенціал і природні умови для вирощування кращі ніж у сусідів + дешевий мед.

5. Дешева(відносно) вартість робочої сили.

6. Новизна на ринку.

7. Величезний простір для лікувальних продуктів(переваги порівняно з відварами та настоянками лік. трав)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

10 часов назад, Ю.М. сказал:

Початкове призначення приладу було для консервації пилку(обніжки, на відео). Згодом перейшли на ягоди, фрукти, овочі, лікарські трави. На черзі- личинки молі та трутнів.

https://pavik.com.ua/pribor-evrika-medovaja-konservatsija-plodov

Надалі деякі моменти технології вже не було можливості рекламувати, з одного боку через значні фінансові витрати на їх отримання, а з іншої через великі об"єми отриманих результатів(на жаль нікому не потрібних).

Моя остання презентація методу на зборах пасічників Черкас https://pavik.com.ua/video

Вещь интересная.... Требующая проб.. Такие сушилки у вас сейчас есть в продаже??

Link to comment
Share on other sites

Сейчас на продажу нет. Все изделия кроме ножей остановлены

Link to comment
Share on other sites

18.04.2020 в 11:48, Ю.М. сказав:

Технологія- простіше простого! Заливаємо медом продукцію, чекаємо доки мед витягує вологу і сушимо мед до 20% вологості! Перевірено на десятках дослідів! Витрачено купу грошей на зразки, презентації, зарплату, баночки, скляночки і т.ін.

Не виходить чомусь у мене, на жаль, висущити мед до 20%. :dntknw:

Link to comment
Share on other sites

1 годину тому, Sanich сказав:

Не виходить чому у мене, на жаль, висущити мед до 20%. :dntknw:

Як сушили?

Link to comment
Share on other sites

2 хвилини тому, gardener сказав:

Як сушили?

По інструкції. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Тільки що, Sanich сказав:

По інструкції. 

Тобто у Вас є сушилка від Ю.М.?

 

Link to comment
Share on other sites

2 хвилини тому, gardener сказав:

Тобто у Вас є сушилка від Ю.М.?

 

Звичайно. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...