Николай S Posted November 18, 2019 Share Posted November 18, 2019 Доброго всім дня, так склалось, що в нашій місцевості ніхто не тримає бджіл в Українських вуликах, відповідно і досвіду такого не має, а хотілось все таки спробувати. Мене особисто цікавить питання тонкощів формування гнізда на зиму на холодний занос. Буду всім вдячний хто поділиться досвідом. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ю.М. Posted November 18, 2019 Share Posted November 18, 2019 Мабуть навпаки, для українського "тонкощів" набагато менше! Єдине, на що звернув увагу- активно прополісують нижні льотки і на зиму я їх закриваю- вони далеко від гнізда- погано охороняються. Верхні льотки навпаки, вентилюють навіть в морози. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Николай S Posted November 18, 2019 Author Share Posted November 18, 2019 6 хвилин тому, Ю.М. сказав: Мабуть навпаки, для українського "тонкощів" набагато менше! Єдине, на що звернув увагу- активно прополісують нижні льотки і на зиму я їх закриваю- вони далеко від гнізда- погано охороняються. Верхні льотки навпаки, вентилюють навіть в морози. Дякую, запам"яталось колеги писали, що для того щоб клуб сів на зимівлю якомога нижче і мав над гніздом чималий запас меду перед загодовуваням на зиму закривають верхній льоток а пісьля останнього обльоту відкривають, чи практикуєте Ви таке 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Сіверянин Posted November 18, 2019 Share Posted November 18, 2019 В моего тестя были 14 рамковые. Стенки передние 50 мм, боковые 40. Сказал, что очень неудобная система. Для лета места мало, зимой много. После зимы треть улья снизу плесневеет. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lefty Posted November 18, 2019 Share Posted November 18, 2019 2 години тому, Николай S сказав: Доброго всім дня, так склалось, що в нашій місцевості ніхто не тримає бджіл в Українських вуликах, відповідно і досвіду такого не має, а хотілось все таки спробувати. Мене особисто цікавить питання тонкощів формування гнізда на зиму на холодний занос. Буду всім вдячний хто поділиться досвідом. 1 година тому, Сіверянин сказав: В моего тестя были 14 рамковые. Стенки передние 50 мм, боковые 40. Сказал, что очень неудобная система. Для лета места мало, зимой много. После зимы треть улья снизу плесневеет. усі вулики на українську рамку, більша частина 12 рамкові з магазинами на 8 145 рамок але ці на теплий заніс, і є двухстінні лежаки на 20-24рамки усі на холодний. Жодного разу небуло навіть схожого на те що ви описали, якщо вентиляція зимою облаштована вірно то в вуликах сухо і чисто. Стосовно організації вентиляції : при закормлені на зиму обидва льотки скорочую на 2/3-3/4, перед сталим похолоданням пізно восени обов'язково нижній прочищаю від прополюсу. Рамки формую перед льотками, по обидві сторони ставлю заставні які на 10 мм нижчі за рамки, отже з двох сторін вільний простір. Із пониженням температури до мінусових відкриваю повністю обидва льотки. Утеплення ложу коли встановлюється сталий мінус (утеплення матрацик наволочка хб або агроволокно, наповнювач синтапон.) Матрас однією стороною опускається до самого низу а другою перекриває простір без рамок (ширина простору 40-80мм). В дашкові ветиляційні отвори з двох сторін. Зимувати стараюсь на піджатому гнізді на якомога повномедніших рамках. 5 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ю.М. Posted November 19, 2019 Share Posted November 19, 2019 9 часов назад, Николай S сказал: Дякую, запам"яталось колеги писали, що для того щоб клуб сів на зимівлю якомога нижче і мав над гніздом чималий запас меду перед загодовуваням на зиму закривають верхній льоток а пісьля останнього обльоту відкривають, чи практикуєте Ви таке Я пасічник вихідного дня, тому спостерігать коли клуб піднявся, коли опустився не бачу сенсу. Дійсно, це залежить від утеплення, якщо його нема (рекомендує Ярослав Муха), то клуб внизу. Я утеплення (матрасики з рогозиного пуху) тримаю у вуликах постійно. Дійсно, коли тепла стеля, бджоли сидять на верхніх планках, але мед їдять знизу! А якщо гріють мед вище хіба це погано? Крім того у мене свої (місцеві) матки, знають коли "лягати", знають коли "вставати". Минулої зими ногу поламав, 3 місяці на пасіці не був, і нічого, перезимували добре. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Сіверянин Posted November 19, 2019 Share Posted November 19, 2019 9 часов назад, Lefty сказал: усі вулики на українську рамку, більша частина 12 рамкові з магазинами на 8 Система хорошая, но заводить 4 систему ульев натхнення не хватает. Ульи на 14 рамок были заводские. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Николай S Posted November 19, 2019 Author Share Posted November 19, 2019 13 години тому, Ю.М. сказав: .... Я утеплення (матрасики з рогозиного пуху) тримаю у вуликах постійно. .... Це мабуть ще тепліші чим мої з лісового моху.... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Неизвестный Posted November 20, 2019 Share Posted November 20, 2019 В Monday, November 18, 2019 в 22:03, Николай S сказал: ...Мене особисто цікавить питання тонкощів формування гнізда на зиму на холодний занос. Буду всім вдячний хто поділиться досвідом. Ничего особенного там нет. Улей с гнездом на 12 рам.Подрамочное 50 мм.Дно глухое,выполнено как вкладыш. Зимую на улице,т.е. круглый год они на воле. В зиму не закармливаю.Да и в целом не кормлю потому что кормов хватает. А поэтому и зимуют на том что сами принесли. То о чем написали выше как-то не сталкивался. Использование украинки имеет свои плюсы и минусы и об этом уже много написано. Как по мне это Зимовка лучше(более спокойная) Развитие лучше.Я после облета закрываю нижние летки. Мусор и подмор?Тащат через верхние и поэтому раз в неделю днем по теплу приоткрываю на 1,5 пчелы. Больше роятся. Ну это спорный вопрос.У меня конструктивно три летка по всей передней стенке. Во время ГВ открыты все,а так верхний-средний(один из двух,как правило южный) -нижний. Южный леток тот что ближе к южной стенке,основное направление летков-восток. Соответственно и расположение гнезда как бы в стороне от него. Летают через средние+нижний,а верхний больше как вентиляционный. К зиме гнездо сокращаю и формирую по центру.После откачки оставляю средний леток и на половину прикрытый нижний.Не замечал чтоб они охраняли только средний. С наступлением холодов открываю верхний,а средний закрываю. Садятся внизу.Мед сами подтягивают к гнезду как и во всех. Может все получается само собой потому что так летками управляю сказать не могу. Хотя есть два лежака на 24-25 рам доставшихся по наследству и там все также. Есть у этих лежаков и летки на теплый занос,но я их не открываю(просто сеткой прикрыл) Если их задраить на глухо то в дальнем углу оседают пары и там влажно. А в новых картина после зимы вот такая Осенью меняю пленку на холстик и до холодов стоят без заставных и подушек.Ближе к декабрю ложу подушки и поджимаю гнезда теплыми заставными из пенопласта.Заставные - обычная рамка,вложен пенопласт и обтянута пленкой 150-200 микрон,вырезана чуть больше рамки для перекрытия зазора между рамкой и стенкой улья.Впереди улья под наклоном ставлю ветроотбойник(старый шифер). Вентиляция гнезда осуществляется через карманы в подкрышное пространство и на улицу.Подкрышное пространство вентилируется. Если зимой заносит снегом летки то воздух к ним идет все-равно из -под крыши через карманы. Вот вроде и все. 5 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wwlo Posted November 20, 2019 Share Posted November 20, 2019 в мене українська рамка в відповідних вуликах в павільйоні колосок.Вулики розміщені під кутом і мають спільну стінку.Зимують відмінно,навіть 3 рамочні слабачки.На зиму під клуб розміщую картонки для збору підмору і діагностики стану зимівлі.В павільйоні 28 сімей і відсік для качки меду і зберігання стільників під час зимівлі.Є також магазини на піврамки.Переваги- сам легко обслуговую сімї ,мобільність(підцепив фаркоп і перевіз(економія на грузчиках)Рамки знаходяться на рівні рук Тому спина не болить при обслуговуванні сімей.Недостатки-процент обльоту маток нижче.Ще одна перевага.На вікна повісив тюль і можна качати і оглядати сімї в безвзяточний період.Літом не жарко,бо термоізоляція морськой комкой . 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
larson Posted November 20, 2019 Share Posted November 20, 2019 5 часов назад, wwlo сказал: Тому спина не болить при обслуговуванні сімей ага, спина не болить а болять плечі і передплічча, бо руки в гору дерти вище треба, знаєм, плавали є і в мене така біда я укрїнська рамка 5 часов назад, Егор Юрьев сказал: Больше роятся. я б сказав по другому, раніше за інших ну і те що мені особисто не подобається, це рака менш зручна в порівнянні з даданівькою ну і так далі, да, ще одне спостереження, бджоли більше збуджуються коли рамку витягуєш, в порівнянні з даданівською, були в мене вулики трансформери, спіцяльно для цього їх роби щоб упевнитись, крутив тією рамкою як циган сонцем, могла бути як даданівською рамка так і українкою 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ю.М. Posted November 20, 2019 Share Posted November 20, 2019 18 минут назад, larson сказал: ага, спина не болить а болять плечі і передплічча, бо руки в гору дерти вище треба, знаєм, плавали є і в мене така біда я укрїнська рамка Так навіщо їх аж туди дерти? 600 мм вулик + 435 рамка.. Невже Ви такий малий 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
larson Posted November 20, 2019 Share Posted November 20, 2019 6 минут назад, Ю.М. сказал: Невже Ви такий малий ну малий не малий а відчуття точно підмітив, стоїш рівно а рамка вище 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Неизвестный Posted November 20, 2019 Share Posted November 20, 2019 3 часа назад, larson сказал: ага, спина не болить а болять плечі і передплічча, бо руки в гору дерти вище треба, знаєм, плавали є і в мене така біда я укрїнська рамка Мне это не знакомо.Ульи стоят не высоко,15 от силы 20 см от земли. 3 часа назад, larson сказал: ...я б сказав по другому, раніше за інших Если развитие весной быстрее,то понятно что и роевой порог будет раньше. 4 часа назад, larson сказал: ну і те що мені особисто не подобається, це рамка менш зручна в порівнянні з даданівькою ну і так далі, да, ще одне спостереження, бджоли більше збуджуються коли рамку витягуєш, в порівнянні з даданівською, були в мене вулики трансформери, спіцяльно для цього їх роби щоб упевнитись, крутив тією рамкою як циган сонцем, могла бути як даданівською рамка так і українкою А мне она больше нравится. Как-то не замечал чтоб больше были более возбуждены.Первую крайнюю убираю,собственно как всегда и во всех,а дальше уже есть место для маневров. Интересно почитать о крутив як циган сонцем.Что делал и как? 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yaroslav Posted November 21, 2019 Share Posted November 21, 2019 В 18.11.2019 в 22:03, Николай S сказал: Доброго всім дня, так склалось, що в нашій місцевості ніхто не тримає бджіл в Українських вуликах, відповідно і досвіду такого не має, а хотілось все таки спробувати. Мене особисто цікавить питання тонкощів формування гнізда на зиму на холодний занос. Буду всім вдячний хто поділиться досвідом. Маю таку конструкцію вуликів на пасіці. На зиму формую так само як і в даданах, нічого особливого. У вулику є два льотки: верхній закритий, працюють через нижній та верхній. На зиму, точніше в кіньці літа відкритий тільки нижній. Якщо клуб бджіл правельно сформувався осінью, і зкормовими запасами все добре, до весни та першого обльоту туди нічого заглядати.ВОни з осенні поступово будуть підніматись в гору і навіть якщо розплід появиться в зимку, нічого страшного, мед над головою і в ніякий бік не потрібно їм рухатись. Це в ідеалі. Але є і неприємні ситуації коли клуб бджіл з осенні сідає з верху, ось тоді починається хвилювання, чи вистачить корму на зиму?!Тоді бігаєш з канді і хукаєш на них. Розвиток весною найкращий з порівнянні з даданами. Я завжди з них качаю меду найбільше і маток виводжу. 2 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted November 21, 2019 Share Posted November 21, 2019 В 19.11.2019 в 22:14, Николай S сказав: Це мабуть ще тепліші чим мої з лісового моху.... Ой, намучився був я з тим мохом - сам він класний, але ж сиплеться з нього ж... Тепер - синтапон в агроволокні . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted November 21, 2019 Share Posted November 21, 2019 В 18.11.2019 в 22:46, Сіверянин сказав: В моего тестя были 14 рамковые. Стенки передние 50 мм, боковые 40. Сказал, что очень неудобная система. Для лета места мало, зимой много. После зимы треть улья снизу плесневеет. Отож я й кажу, що Ващенка система - вони схожі - тут ліпше себе показує. Але ж під неї немає вощини - стандартну потрібно добавляти збоку, а знизу підрізати. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
larson Posted November 21, 2019 Share Posted November 21, 2019 23 часа назад, Егор Юрьев сказал: Что делал и как? два 18- рамкові українські вулики і два 16- рамкові лежаки, і дві сім*ї, звичайні місцеві, тобто вуликів чотири, сімей дві, рамки без плечиків з відкидними плечиками поробленими з оцинковки, тобто може бути як українка так і даданівська, при огляді сімей, кожної неділі доставалась рамка, плечики даданівські закривались і відкривались українські, рамка переставлялась в ураїнський вулик, і така ротація кожної неділі, сім*ї в одну неділю постійно були в різній системі вуликів, як то кажуть розвлікався як міг, осінню мені це все надоїло і я їх пересадив у звичайні лежаки на нормальні рамки а ці "експериментальні " перетопив, сім*ї дійсно не роїлись, ну і ця пересадка конкретно дістала,от тоді й помітив, шо одна і та ж сім*я якщо в даданівькому варіанті то спокійніша при огляді ніж як в українському варіанті 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ю.М. Posted November 22, 2019 Share Posted November 22, 2019 10 часов назад, larson сказал: два 18- рамкові українські вулики і два 16- рамкові лежаки, і дві сім*ї, звичайні місцеві, тобто вуликів чотири, сімей дві, рамки без плечиків з відкидними плечиками поробленими з оцинковки, тобто може бути як українка так і даданівська, при огляді сімей, кожної неділі доставалась рамка, плечики даданівські закривались і відкривались українські, рамка переставлялась в ураїнський вулик, і така ротація кожної неділі, сім*ї в одну неділю постійно були в різній системі вуликів, як то кажуть розвлікався як міг, осінню мені це все надоїло і я їх пересадив у звичайні лежаки на нормальні рамки а ці "експериментальні " перетопив, сім*ї дійсно не роїлись, ну і ця пересадка конкретно дістала,от тоді й помітив, шо одна і та ж сім*я якщо в даданівькому варіанті то спокійніша при огляді ніж як в українському варіанті З моїх спостережень. Бджоли дуже болісно реагують на зміну вулика, можуть кілька днів не працювать, "Рекорд" у мене - більше тижня, доки не дав сиропу, сиділи, бастували. Перевертання рамок також не на користь, краще це робити навесні, коли ще бджіл мало. Я пояснюю таку реакцію тим, що змінюються координати руху у вулику, виникає плутанина і незручності. Ну приміряйте на себе- прийшли додому, а хата набік перекинута... 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Неизвестный Posted November 22, 2019 Share Posted November 22, 2019 3 часа назад, Ю.М. сказал: З моїх спостережень. Бджоли дуже болісно реагують на зміну вулика, можуть кілька днів не працювать, "Рекорд" у мене - більше тижня, доки не дав сиропу, сиділи, бастували. Перевертання рамок також не на користь, краще це робити навесні, коли ще бджіл мало. Я пояснюю таку реакцію тим, що змінюються координати руху у вулику, виникає плутанина і незручності. Ну приміряйте на себе- прийшли додому, а хата набік перекинута... Поддерживаю. Я ульи не менял и поэтому злобных проявлений не наблюдал,но даже когда пыльцесборники навешиваю агрессия появляется пока не привыкнут за пару дней. Типа хата перекинута,только в данном случае додому не пускають. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Віталій.В Posted February 7, 2020 Share Posted February 7, 2020 Цікава точка зору про історію переходження бджільництва з вузько-високої рамки на інші ... 2 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Иваныч Posted February 8, 2020 Share Posted February 8, 2020 От хто саме правельніше дав відповідь \Ярослав Муха\ яка рамка краща і в яких вуликах краще пасічникувати Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Віталій.В Posted February 8, 2020 Share Posted February 8, 2020 2 часа назад, Иваныч сказал: яка рамка краща і в яких вуликах краще пасічникувати Що зимовка краща я навіть не вагаюсь, і напевно всі переваги вузько-високої рамки і закінчились ... На краща рамка яку пасічник вибрав для себе. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Север Posted February 8, 2020 Share Posted February 8, 2020 1 час назад, Віталій.В сказал: зимовка краща Тут потрібно розуміти для яких по якості сімей вона краща, бо сильна сім'я добре зимує на будь-якій рамці. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wwlo Posted February 8, 2020 Share Posted February 8, 2020 В 21.11.2019 в 19:48, Yaroslav сказав: Маю таку конструкцію вуликів на пасіці. На зиму формую так само як і в даданах, нічого особливого. У вулику є два льотки: верхній закритий, працюють через нижній та верхній. На зиму, точніше в кіньці літа відкритий тільки нижній. Якщо клуб бджіл правельно сформувався осінью, і зкормовими запасами все добре, до весни та першого обльоту туди нічого заглядати.ВОни з осенні поступово будуть підніматись в гору і навіть якщо розплід появиться в зимку, нічого страшного, мед над головою і в ніякий бік не потрібно їм рухатись. Це в ідеалі. Але є і неприємні ситуації коли клуб бджіл з осенні сідає з верху, ось тоді починається хвилювання, чи вистачить корму на зиму?!Тоді бігаєш з канді і хукаєш на них. Розвиток весною найкращий з порівнянні з даданами. Я завжди з них качаю меду найбільше і маток виводжу. для того,щоби клуб сів знизу потрібно зняти утеплення зверху.Утеплювати буду після 15 лютого. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts