Перейти к содержанию

На пасеке все мелочи важны

MaxBear

Рекомендуемые сообщения

5 минут назад, MaxBear сказал:

одна семья с маткой 2017 года, сеять слабо начала, жду когда приедет молодая матка и буду менять, во втором улике 2019 и там залито меньше , червит веселей.

Поверь, матка 2017 года (двулетка) это ещё не приговор. У меня есть несколько оставленых с жёлтой меткой которые фору дают молодухам. То что у тебя она плохо стала сеять, возможно не столько её вина.

Думаю что ты сейчас рискуеш. Конечно большая вероятность что будет все ОК. Но надо предугадывать и худший вариант. Молодая матка может не охотно приниматься пчёлами, у тебя может уйти даже дней 10 на подсадку. Потом молодой матке надо время чтоб рассеяться, она не будет с первых дней строчить по 2000 яиц в сутки. За месяц семья может просесть. Дальше есть риск (особенно при смене породы) что маточку захотят сменить. И лучше этого не допустить. Может я и зря пугаю, но подумай всётаки чтоб эту нехорошую вероятность исключить.

Из плюсов - маточки  июнь-июль отличного качества, и матковод проверенный, так что - удачной подсадки!!!

Спасибо за подсказки. Осознано иду на этот шаг, так как уже подметил что её хотят сменить, не один раз закладывали маточники для тихой смены. Поэтому переживаю что после зимы семья может ослабнуть и не успею сменить весной матку. Вот и решил сделать это именно сейчас, пока время ещё есть немного.

Может кто подскажет где на форуме поискать тему про медоносы? Идея может бредовая, но в задумке засеять заброшенное  поле что рядом каким-то многолетним медоносом. Вот ищу многолетние растения которые можно применить. Может чабрец подойдет?

1 година тому, davolodya сказав:

Доставку відслідковуйте самі, бо в декларації доставка 25.07, а реально часто привозять швидше, останнім часом НП  майже всі доставки розраховують з запасом

Я також здивувався коли сьогодні подивився на термін доставки - 27.07, відстань + - 100 км. За цей час матка може своїм ходом залетіти, а якщо відправити неплодку - долетить вже плідна:umora:

54 хвилини тому, MaxBear сказав:

Может кто подскажет где на форуме поискать тему про медоносы? Идея может бредовая, но в задумке засеять заброшенное  поле что рядом каким-то многолетним медоносом. Вот ищу многолетние растения которые можно применить. Может чабрец подойдет?

Чебрець можуть "заглушити" буряни, от ваточнику або борщовику нічого не пошкодить:umora:

1 година тому, MaxBear сказав:

Вот ищу многолетние растения которые можно применить. Может чабрец подойдет?

14 хвилини тому, Сергій-апі сказав:

Чебрець можуть "заглушити" буряни, от ваточнику або борщовику нічого не пошкодить

Борщовик треба винищувати, а не насаджувати, за ваточник дуже аграрії будуть "вдячні", коли дізнаються хто ініціатор насадження. Є дуже хороший медонос синяк, який має високу медопродуктивність, виділяє і в жару, до того ж є багаторічним і сам буде розсіватися

борщевик это опасно очень, а вот ваточник надо подумать.

Про аграриев не переживаю и им переживать нечего, там где я планирую нету культурных полей, есть место рядом возле дома 5-7 га земли не обрабатываемой там и думаю устроить такую диверсию. Но хочу подобрать что-то что бы после акации был медосбор, может и на кочёвку не придётся ездить потом.

1 година тому, siverit сказав:

Молодая матка может не охотно приниматься пчёлами, у тебя может уйти даже дней 10 на подсадку. Потом молодой матке надо время чтоб рассеяться, она не будет с первых дней строчить по 2000 яиц в сутки. За месяц семья может просесть. Дальше есть риск (особенно при смене породы) что маточку захотят сменить. И лучше этого не допустить. Может я и зря пугаю, но подумай всётаки чтоб эту нехорошую вероятность исключить.

Щоб цього всього уникнути, варто зробити відводок, можна навіть збірний, на молоду матку. Коли матку приймуть і почне працювати, поступово його підсилювати за рахунок основної сім'ї, а пізніше об'єднати. Відводок має бути достатньої сили, щоб матка могла нормально працювати, і щоб в безвзяточний період нерозбили

Хлопці, про борщовик і ваточник я жартував (навіть смайлик поставив), насправді не раджу ні то ні друге. Сійте, як п. Володимир писав, синяк, можна також сильфію, золотарник, обочини засаджуйте вербою, акацією, липою та пильнуйте щоб не спалили з сухою травою.

акации у нас вдоволь, палят каждую весну, в этом году чуть и забор на загорелся. Ваточник рассматриваю как вариант для засаживания балки, он там мешать не будет никому. Синяк по полю есть где нигде, как-то не расходиться массово.

Доставку відслідковуйте самі, бо в декларації доставка 25.07, а реально часто привозять швидше, останнім часом НП  майже всі доставки розраховують з запасом
Мені теж писало в декларації 21.07, а прийшла матка 18.07.

акации у нас вдоволь, палят каждую весну, в этом году чуть и забор на загорелся. Ваточник рассматриваю как вариант для засаживания балки, он там мешать не будет никому. Синяк по полю есть где нигде, как-то не расходиться массово.

Ну так підсійте синяка, щоб більше було.

Вибачте за оффтоп, але я дозволю собі розказати Вам ще одну байку, щоб показати, як робити не бажано.

В мене, виявляється, мої пакети, що я купляв - всі з матками ф2 від маточки карніки ІО. Внучки. Ф1 були облітані на місцевому трутні. Ф2 теж. Бджоли не агресивні, але деколи трапляються атаки. Так мої носять соняшник нормально. Немає з чим порівняти, але мене влаштовує. В сусіда тещі місцева, відводки на торішніх матках, зроблені на тижень пізніше моїх, вже наносили по 3 магазини 15*145 соняха. А в мене лише другий доносять. Хоча в мене були по силі 5+2, а в нього 3+1. Ну то таке, тут багато факторів.

Але з цим дядьком взагалі анекдот вийшов. Жаліється, що сильно рояться. Буває, каже по 2 рази на рік в ройовий стан входять. Але добре, що своїх маток виводить. Питаю як маток виводите? Каже: «Як як... сім'я увійшла в ройовий, я маточники повирізав акуратно і у відводки.»

Яплакав. Кажу, що роїння в нього через тих маток ройових, він вперся, що я неправий і що я взагалі нічого не розумію, бо я лиш новачок. Отаке. Хоче на наступний рік привитися від маточки, яку мені davolodya прислав. Кажу «Нашо воно вам, у вас же ондо меганосії. Таскають з корінням» Хоче «кров обновити» на пасіці. Я кажу виводьте своїх, будуть на моєму трутневі облітуватись. Не дядько, а анекдот ходячий. А бджолами займається вже 35 років. Отак от.

на таких байках и учиться можно. :ay:

Я вообще раньше думал почему все кто живёт в частном доме не заводят себе пчёл? поставил улики и только качай, а делать ничего не надо сами мёд наносят. Но как начал узнавать так и втянуло. Очень увлекательное занятие, много всяческих аспектов и подводных камней. Но реально для полного кайфа мало двух семей. Пока буду набираться опыта с двумя и потихоньку наращивать.

вот может сильно заморачиваюсь, но хочу понять действия моих пчел. Начали заливать гнезда, маткам сеять толком негде. Молодая еще успевает, то старая уже нет. Сменил ее, но пока не знаю удачно или нет, второй день и расплода так и нет. Но суть не в этом. Я понимаю что в зиму нужно нарастить молодую пчелу и что бы она в октябре успела облететься? сейчас восновном печатный расплод на выходе, пчелы много, носят нектар и заливают куда попало. Мед складуют только сверху рамок. Я не пойму что происходит. Корпуса заняты по 12рамок, суши ставить некуда, надо забирать какие-то рамки, но какие?полномедовых нет, те что с расплодом частично залиты нектаром. Ставить второй корпус не могу, так как просто нету их. Переживаю что в октябре могу без пчелы остаться

вот может сильно заморачиваюсь, но хочу понять действия моих пчел. Начали заливать гнезда, маткам сеять толком негде. Молодая еще успевает, то старая уже нет. Сменил ее, но пока не знаю удачно или нет, второй день и расплода так и нет. Но суть не в этом. Я понимаю что в зиму нужно нарастить молодую пчелу и что бы она в октябре успела облететься? сейчас восновном печатный расплод на выходе, пчелы много, носят нектар и заливают куда попало. Мед складуют только сверху рамок. Я не пойму что происходит. Корпуса заняты по 12рамок, суши ставить некуда, надо забирать какие-то рамки, но какие?полномедовых нет, те что с расплодом частично залиты нектаром. Ставить второй корпус не могу, так как просто нету их. Переживаю что в октябре могу без пчелы остаться

А на крайніх рамках у Вас теж розплід?

Только что, Вадим Попов сказал:

А на крайніх рамках у Вас теж розплід?

нет, крайние рамки мед, если точно то сверху мед а снизу нектар. На предпоследних рамках мед перга нектар, дальше все расплод и нектар.

нет, крайние рамки мед, если точно то сверху мед а снизу нектар. На предпоследних рамках мед перга нектар, дальше все расплод и нектар.
Візьміть крайню рамку, трусніть нею.
Не лиється? Відкачуйте. Вітаю, Ви маєте перший мед.
Лиється? Качніть, злийте в одну посудину, поставте в прохолодне місце, хай відстоється. Мед сяде на дно, а нектар залишиться зверху. Потім його злиєте і дасте бджолам на переробку в кормушках, коли закінчиться взяток.

Відкачану суш легенько збризніть з росинки водою і назад в сім'ю. Хай носять. Лиш поставте ці рамки так: дві по центру, а дві крайніми.
Більше нічого толкового в голову не приходить.

спасибо, буду пробовать.

в семьях молодые матки этого года были меченые. Уже месяц не могу найти матку, засев есть а маток не могу найти, меченые же раньше сразу в глаза кидались, а сейчас не вижу. Может метки как-то стёрлись?

в семьях молодые матки этого года были меченые. Уже месяц не могу найти матку, засев есть а маток не могу найти, меченые же раньше сразу в глаза кидались, а сейчас не вижу. Может метки как-то стёрлись?
Або бджоли їх згризли, або просто зроїлись і терер у Вас молоді матки. Ще молодші ніж були)

3 години тому, Вадим Попов сказав:
12 години тому, MaxBear сказав:

Або бджоли їх згризли, або просто зроїлись і терер у Вас молоді матки. Ще молодші ніж були)

Вадим, ймовірність того що зроїлись сімї на цьогорічних матках практично рівна нулю, до того ж не замітити що сімя відроїлася як на мене то  потрібно бути зовсім не уважним. а) мітки згризли, б) замінили по тихому

Вадим, ймовірність того що зроїлись сімї на цьогорічних матках практично рівна нулю, до того ж не замітити що сімя відроїлася як на мене то  потрібно бути зовсім не уважним. а) мітки згризли, б) замінили по тихому
Ви мене звісно вибачте, в мене досвіду не дуже, але я був свідком, як бджоли поміняли цьогорічну матку, а потім через певний час ще й умудрились зароїтися. І це при тому, що пасічник тримає лежак круглий рік на повному комплекті рамок.
А у нашого колеги ще проблема в тому, що бджоли лише в 1 корпусі сидять. І невідомо, скільки там бджоли, може ті вулики по швам тріщать...

1 хвилину тому, Вадим Попов сказав:

Ви мене звісно вибачте, в мене досвіду не дуже, але я був свідком, як бджоли поміняли цьогорічну матку, а потім через певний час ще й умудрились зароїтися. І це при тому, що пасічник тримає лежак круглий рік на повному комплекті рамок.
А у нашого колеги ще проблема в тому, що бджоли лише в 1 корпусі сидять. І невідомо, скільки там бджоли, може ті вулики по швам тріщать...

і таке можливе, про те дуже і дуже рідко (тому і написав що "практично рівна  нулю"), при цьому  потрібно щоб  бджоли мали  велику схильність до роїння і створити такі умови аби їм ну вже вкрай діватись не було куди....

ЗІ: відколи маю справу з бджолами не пам'ятаю щоб таке було.

не роились 100% и сменить маток не могли, так как я раз в неделю проверял всё и в одной семье менял матку пару недель назад, ее приняли и на ней была метка вроде как приклеенная, теперь нету. Не было возможности у них вывести маток, я уверен на 100%. Вчера убирал рамки которые частично залиты медом и заодно пробовал найти маток без меток, не нашёл(. Не знаю что происходит. Ну радует что засев есть. 

10 хвилин тому, MaxBear сказав:

не роились 100% и сменить маток не могли, так как я раз в неделю проверял всё и в одной семье менял матку пару недель назад, ее приняли и на ней была метка вроде как приклеенная, теперь нету. Не было возможности у них вывести маток, я уверен на 100%. Вчера убирал рамки которые частично залиты медом и заодно пробовал найти маток без меток, не нашёл(. Не знаю что происходит. Ну радует что засев есть. 

Можливо відбулася тиха заміна матки. При ТЗ буває 1 - 3 маточники, яких ви могли не помітити. Вийшла молода матка обліталась, при цьому стара матка з міткою могла залишатись в вулику, потім молода почала червити, а старушка відійшла в кращий світ. Або просто згризли мітку на матці.

P/S Пасічники початківці при кожному огляді стараються шукати матку, з досвідом це проходить. Достатнім стає відкрити вулик та дістати 1-3 гніздові рамки.

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...