Jump to content

Тряска рамки з маточниками

Limonius
 Share

Recommended Posts

Добрий день колеги. Я пасічник початківець. Зробив відводки. У сім'ях де я забрав маток бджоли потягнули маточники, так як їх було по 10 штук я всі повирізав а залишив по 1 на сім'ю. При ревізії сімей я рамки з маточниками струшував від бджіл, пізніше дізнався що це заборонено. Як дізнатись нашкодив я маточниками чи ні? Струшував на 6 день після того як зробив відводки. Прошу про пораду дякую.

• Like 1

1 година тому, Limonius сказав:

Добрий день колеги. Я пасічник початківець. Зробив відводки. У сім'ях де я забрав маток бджоли потягнули маточники, так як їх було по 10 штук я всі повирізав а залишив по 1 на сім'ю. При ревізії сімей я рамки з маточниками струшував від бджіл, пізніше дізнався що це заборонено. Як дізнатись нашкодив я маточниками чи ні? Струшував на 6 день після того як зробив відводки. Прошу про пораду дякую.

99% що нашкодили. Дайте сім'ям одноденну личинку або засів, нехай тягнуть маточники ще раз. Але Ви вже і так втратили час у розвитку сімей, краще було б купити і підсадити плідні матки. Доки матку самі виведуть, доки облетиться і почне сіяти, пройде місяць, за цей час сім'ї просядуть.

• Like 5

2 години тому, Limonius сказав:

Струшував на 6 день після того як зробив відводки. Прошу про пораду дякую.

Потрібно рахувать котра доба була маточникам. Велика ймовірність що пошкодили, хоча може й пощастить, як початківцю.

• Haha 2

Только что, davolodya сказал:

99% що нашкодили. Дайте сім'ям одноденну личинку або засів, нехай тягнуть маточники ще раз. Але Ви вже і так втратили час у розвитку сімей, краще було б купити і підсадити плідні матки. Доки матку самі виведуть, доки облетиться і почне сіяти, пройде місяць, за цей час сім'ї просядуть.

Limonius     Щоб не було просадки сімей раз у тиждень потрібно у відводку забирать свіжезасіяну  рамку , а на її місце ставить суш під засів

У відводку бджоли мало матка може поработать на два вулика , поки виведуть свою матку

Маточники не тронеть , так як бджоли залажують самі свої , якщо перші пропали буде на чому заложить другі

Бджоли краще розберутся ,

Для десятка сімей рорбить перестановку не важко

• Like 1

Кажуть якщо маточники пошкоджені то бджоли самі їх видаляють. І ще одне в момент тряски маточники були закриті, чи це не має значення?

• Like 1

1 година тому, Limonius сказав:

Кажуть якщо маточники пошкоджені то бджоли самі їх видаляють. І ще одне в момент тряски маточники були закриті, чи це не має значення?

Існують критичні дні, коли рамку з маточниками не те, що трусити, навіть в руки брати неможна, бо майбутня матка може завмерти і не вийде, це дні, коли майбутня матка пряде кокон. З відкритими маточниками при струшуванні також є ризик, що личинка відірветься від молочка і загине. Я б на ті струшені маточники надії непокладав,  або дайте можливість вивести нову матку, або підсаджуйте куплену плідну.

• Thanks 1

16 часов назад, Limonius сказал:

6 часов назад, Limonius сказал:

І ще одне в момент тряски маточники були закриті, чи це не має значення?

Вы в отводки давали не запечатанные маточники?  - тогда это первая ошибка

Маточники нельзя трогать на 3 и на 4 день после запечатывания. Вот Вам мой экселевский календарь - там чётко видно когда нельзя трогать.мой календарь.xlsx

• Like 4

Маточники були запечатані, по моїх розрахунках це був 6 день.

• Like 1

51 хвилину тому, Limonius сказав:

Це наче б то і не "критичні" терміни, та все може трапитись. Було колись по молодості і мед качав з рамок, на яких були щойно запечатані маточники і матки з них виходили нормальні. Але на 100% вам ніхто не скаже який у Вас буде результат.

• Like 1

• 1 year later...

Чи можна сьогодні роздати маточники, якщо прививка була 07.05? Це їм не зашкодить? 

1 час назад, Сергей 1234 сказал:

Чи можна сьогодні роздати маточники, якщо прививка була 07.05? Це їм не зашкодить? 

Якщо прививка на личинках то не бажано. Якщо на яйцях - можна.

• Haha 2

• 1 year later...
12.05.2018 в 13:54, Limonius сказав:

Не займайтеся  словоблудством.  Маточники будь - якого віку однозначно трусити не варто  ! :IMHO::frusty:

• Haha 1

Пане Леонід це писали рік тому. Мабуть, навчені вже:hi:

• Haha 1

7 годин тому, Niland сказав:

Пане Леонід це писали рік тому. Мабуть, навчені вже:hi:

Я в курсі. Але  це читають і нові  ж початківці. Тому й не втримався від 'ремарки'.:umora:

Ізолював маточники в "критичні" дні календаря, варіантів других не було. Рамку не тряс, але достав прививочну, обрізав деякі, бо позабудовували. Вихід подивлюся в пятницю