Limonius Posted May 11, 2018 Share Posted May 11, 2018 Добрий день колеги. Я пасічник початківець. Зробив відводки. У сім'ях де я забрав маток бджоли потягнули маточники, так як їх було по 10 штук я всі повирізав а залишив по 1 на сім'ю. При ревізії сімей я рамки з маточниками струшував від бджіл, пізніше дізнався що це заборонено. Як дізнатись нашкодив я маточниками чи ні? Струшував на 6 день після того як зробив відводки. Прошу про пораду дякую. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davolodya Posted May 11, 2018 Share Posted May 11, 2018 1 година тому, Limonius сказав: Добрий день колеги. Я пасічник початківець. Зробив відводки. У сім'ях де я забрав маток бджоли потягнули маточники, так як їх було по 10 штук я всі повирізав а залишив по 1 на сім'ю. При ревізії сімей я рамки з маточниками струшував від бджіл, пізніше дізнався що це заборонено. Як дізнатись нашкодив я маточниками чи ні? Струшував на 6 день після того як зробив відводки. Прошу про пораду дякую. 99% що нашкодили. Дайте сім'ям одноденну личинку або засів, нехай тягнуть маточники ще раз. Але Ви вже і так втратили час у розвитку сімей, краще було б купити і підсадити плідні матки. Доки матку самі виведуть, доки облетиться і почне сіяти, пройде місяць, за цей час сім'ї просядуть. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seos Posted May 11, 2018 Share Posted May 11, 2018 2 години тому, Limonius сказав: Струшував на 6 день після того як зробив відводки. Прошу про пораду дякую. Потрібно рахувать котра доба була маточникам. Велика ймовірність що пошкодили, хоча може й пощастить, як початківцю. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AVA Posted May 11, 2018 Share Posted May 11, 2018 Только что, davolodya сказал: 99% що нашкодили. Дайте сім'ям одноденну личинку або засів, нехай тягнуть маточники ще раз. Але Ви вже і так втратили час у розвитку сімей, краще було б купити і підсадити плідні матки. Доки матку самі виведуть, доки облетиться і почне сіяти, пройде місяць, за цей час сім'ї просядуть. Limonius Щоб не було просадки сімей раз у тиждень потрібно у відводку забирать свіжезасіяну рамку , а на її місце ставить суш під засів У відводку бджоли мало матка може поработать на два вулика , поки виведуть свою матку Маточники не тронеть , так як бджоли залажують самі свої , якщо перші пропали буде на чому заложить другі Бджоли краще розберутся , Для десятка сімей рорбить перестановку не важко 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limonius Posted May 11, 2018 Author Share Posted May 11, 2018 Кажуть якщо маточники пошкоджені то бджоли самі їх видаляють. І ще одне в момент тряски маточники були закриті, чи це не має значення? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davolodya Posted May 11, 2018 Share Posted May 11, 2018 1 година тому, Limonius сказав: Кажуть якщо маточники пошкоджені то бджоли самі їх видаляють. І ще одне в момент тряски маточники були закриті, чи це не має значення? Існують критичні дні, коли рамку з маточниками не те, що трусити, навіть в руки брати неможна, бо майбутня матка може завмерти і не вийде, це дні, коли майбутня матка пряде кокон. З відкритими маточниками при струшуванні також є ризик, що личинка відірветься від молочка і загине. Я б на ті струшені маточники надії непокладав, або дайте можливість вивести нову матку, або підсаджуйте куплену плідну. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
siverit Posted May 11, 2018 Share Posted May 11, 2018 16 часов назад, Limonius сказал: Добрий день колеги. Я пасічник початківець. Зробив відводки. У сім'ях де я забрав маток бджоли потягнули маточники, так як їх було по 10 штук я всі повирізав а залишив по 1 на сім'ю. При ревізії сімей я рамки з маточниками струшував від бджіл, пізніше дізнався що це заборонено. Як дізнатись нашкодив я маточниками чи ні? Струшував на 6 день після того як зробив відводки. Прошу про пораду дякую. 6 часов назад, Limonius сказал: І ще одне в момент тряски маточники були закриті, чи це не має значення? Вы в отводки давали не запечатанные маточники? - тогда это первая ошибка Маточники нельзя трогать на 3 и на 4 день после запечатывания. Вот Вам мой экселевский календарь - там чётко видно когда нельзя трогать.мой календарь.xlsx 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limonius Posted May 12, 2018 Author Share Posted May 12, 2018 Маточники були запечатані, по моїх розрахунках це був 6 день. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seos Posted May 12, 2018 Share Posted May 12, 2018 51 хвилину тому, Limonius сказав: Маточники були запечатані, по моїх розрахунках це був 6 день. Це наче б то і не "критичні" терміни, та все може трапитись. Було колись по молодості і мед качав з рамок, на яких були щойно запечатані маточники і матки з них виходили нормальні. Але на 100% вам ніхто не скаже який у Вас буде результат. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Сергей 1234 Posted May 16, 2019 Share Posted May 16, 2019 Чи можна сьогодні роздати маточники, якщо прививка була 07.05? Це їм не зашкодить? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Маркіян Posted May 16, 2019 Share Posted May 16, 2019 1 час назад, Сергей 1234 сказал: Чи можна сьогодні роздати маточники, якщо прививка була 07.05? Це їм не зашкодить? Якщо прививка на личинках то не бажано. Якщо на яйцях - можна. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted July 7, 2020 Share Posted July 7, 2020 12.05.2018 в 13:54, Limonius сказав: Маточники були запечатані, по моїх розрахунках це був 6 день. Не займайтеся словоблудством. Маточники будь - якого віку однозначно трусити не варто !  1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Niland Posted July 7, 2020 Share Posted July 7, 2020 Пане Леонід це писали рік тому. Мабуть, навчені вже 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted July 8, 2020 Share Posted July 8, 2020 7 годин тому, Niland сказав: Пане Леонід це писали рік тому. Мабуть, навчені вже Я в курсі. Але це читають і нові ж початківці. Тому й не втримався від 'ремарки'. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chajka2005 Posted July 14, 2020 Share Posted July 14, 2020 Ізолював маточники в "критичні" дні календаря, варіантів других не було. Рамку не тряс, але достав прививочну, обрізав деякі, бо позабудовували. Вихід подивлюся в пятницю Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts