Jump to content

Продаж маток з морфометрією сімей

Mihail-ves
 Share

Recommended Posts

В цій темі хочу винести не обговорення ще одного :IMHO:важливого параметру маток на продаж.

Всі давно користуються так званими "Паспортами" маток. Але маткарі виписують паспорти в основному на маток ІО, чи облітаних на ізольованому облітнику. Але такі покупці, як я, купляють "користувацькі" матки, їх в народі ще прийнято називати гібридами (типу Ф1, Ф2). І ось ці Ф1 на мою думку можна також супроводжувати графіками морфометричних вимірів. А матки ІО обов'язково просто повинні йти тільки з такими промірами.

Питання куди вписувати морфометрію з графіками, 21 століття та, комп'ютеризація-смартфонизація підкаже. Форумчани, які продають маток зобовязані згідно теперішні правил на форумі вести http://bj.tochok.info/ Журнал, там можна додати скіни.            

Я думаю що для маткарів, які вже добре вміють виводити і саме головне продавати маток, навчитись проводити проміри крил не буде надважкою працею. Це буде корисно для них в першу чергу, а також підніме рейтинг пасічників України.

Я маю дуже малий стаж (в березні буде 2 роки) роботи з бджолами, але мені цікаво, що там у мене у вулику за порода. А чи можна від неї брати дочок?

Після створення цієї теми я мабуть попаду в немилість до основної категорії форумчан, але всіх охочих прошу висловити свою думку.

• Like 4

Ви хочете проміряти маток, чи їх спадкоємців? Це, як казав наш колишній одесит @Кузьмич ,- дві великі різниці.

Або ж ще один варіант відповіді , ближче і зрозумілиший буде й вам : любий каприз за ваші гроші. :wave:

Перевірена матка тому й коштує так дорого, бо треба дочекатися її нащадків і саме їх перевірити, насамперед, на ГКО та на все інше. Тобто нерідко це затягується й до наступного сезону. Саме таких маток я, приміром, й беру для розведення у зарубіжних заводчиків і тому вони такі й вартісні, з підтвердженими родоводами. Та це вже далеко не кіт у мішку.

А проміри лише маток - це  просто фарс, тобто - численні перебільшення, помилки визначення ідентичності особи (за словником), який нікому й нічого не дасть. :IMHO:

P.S. Ой!  Не звернув спочатку увагу на заголовок, де сказана про сім"ї. Тепер все стало на свої місця.:hi::az:

@ДобровоЛ

Я в назві теми вказав "морфометрія сімей", а не маток. Наприклад у Вас є сім'я, від якої Ви плануєте продавати маток в наступний сезон, то в зимові довгі вечори, взяли підмор і проміряли. До речі, якщо у Вас на пасіці вже будуть дочки від цієї матки (тест група), то можете виставити проміри сімей-дочок. Таким чином Ви і самі зможете зрівняти наскільки передаються параметри від мами до дочки.

• Like 1
  • Thanks 1

2 хвилини тому, Mihail-ves сказав:

@ДобровоЛ

Я в назві теми вказав "морфометрія сімей", а не маток. Наприклад у Вас є сім'я, від якої Ви плануєте продавати маток в наступний сезон, то в зимові довгі вечори, взяли підмор і проміряли. До речі, якщо у Вас на пасіці вже будуть дочки від цієї матки (тест група), то можете виставити проміри сімей-дочок. Таким чином Ви і самі зможете зрівняти наскільки передаються параметри від мами до дочки.

Так, я ж виправився. Бо вникав у суть, а заголовок полишив був за бортом.:hi::az:

• Like 1

@Mihail-ves,  переважна більшість пасічників в родоводах нерозуміється, некажучи вже про морфометрію. Головне не графіки, а щоб бджоли добре працювали. Нерозумію, яким боком проміри материнської сім'ї  стосуються дочок F1, спарювання ж у Вас неконтрольоване, матка F1 може бути від супер-мами, а чужий трутень може всю картину зіпсувати:IMHO:

• Like 4

12 хвилини тому, davolodya сказав:

@Mihail-ves,  переважна більшість пасічників в родоводах нерозуміється, некажучи вже про морфометрію. Головне не графіки, а щоб бджоли добре працювали. Нерозумію, яким боком проміри материнської сім'ї  стосуються дочок F1, спарювання ж у Вас неконтрольоване, матка F1 може бути від супер-мами, а чужий трутень може всю картину зіпсувати:IMHO:

Відносно першої частини Вашого коментаря - потрібно самовдосконалюватись, старий метод бджолярства вже не в моді.

тепер до останнього речення, я надаю графіки двох сімей облітаних на різних територіях України, і на різному трутні, скажу поки що, що це одна із ліній бака (мені невідома, прикуплена в інтернеті)

1.  Вгадайте де мати, а де дочка (поділ сімей ліва-права)?
  2. Що спільного в них?

5a7eff4f9d9b2_2018-2-10_16-10-48_141.thumb.jpg.ae1689a9426ffa1bf7cdba6ca961c978.jpg

Трутень може і покращити картину.

:IMHO: морфометрію  сімей можна робить  тільки для себе і тільки для ШО.  Личинку на прививку брати  від сім*ї перевіреної по морфомерт (щоб більшменш бачить чистокровність породи), також в батьківських сімях  що більш менш підходять по чистокровності мітить трутня і ним робить ШО, і то можуть  у дочок вілізти непонятно які гени,  тим більше в баків. Це все потрібно тільки матководу, щоб приблизно + - він мав уяву що продає і  мать стратегію як відбиватись від  деяких продпвців...   А так  заморочуватись  з Ф-ками, до яких може влетіти якийсь лівий трутень сенсу не має.:IMHO1:.   Дорожче ваша матка Ф 1  від того що ви поміряли сімю не буде. Це особисто для себе. бо з  деяких ефок можуть бути досить не погані матки..

:IMHO:

40 хвилин тому, Mihail-ves сказав:

Відносно першої частини Вашого коментаря - потрібно самовдосконалюватись, старий метод бджолярства вже не в моді.

тепер до останнього речення, я надаю графіки двох сімей облітаних на різних територіях України, і на різному трутні, скажу поки що, що це одна із ліній бака (мені невідома, прикуплена в інтернеті)

1.  Вгадайте де мати, а де дочка (поділ сімей ліва-права)?
  2. Що спільного в них?

Я немаю нічого проти самовдосконалення, але не в кожного є такі можливості. Для морфометрії потрібно купувати як мінімум комп і мікроскоп, не кожен собі це може дозволити, і не в кожного є така потреба.

По графіках нехай спеціалісти коментують,  я лише скажу, що трутень може як покращити характеристики, так і погіршити, по кількох картинках висновків нероблять

• Like 1

• Алёнка changed the title to Продаж маток з морфометрією сімей