Jump to content

Чистолинейное разведение

Recommended Posts

Кто имел опыт чистолинейного разведения пчёл?Как в примере предложеным Рутнером.Или другими методами.

Буде правильно -  чистопородне лінійне розведення

3 часа назад, dust сказал:

Буде правильно -  чистопородне лінійне розведення

Извините но линейное разведение подрозумевает собой чистопородность!Как и Рутнер пишет в книге (смотреть скриншот)

Да....походу у нас в стране серьёзное чистопородное линейное разведение  ещё не скоро будет.Хотя...Берцик Александр должен знать, и может  ещё кто-то.Но конкретно меня интересует метод предложеный Рутнером.

Screenshot_2018-01-04-22-14-13.png

• 3 weeks later...

Я так розумію. Берете з десятокматок однієі лініі. Як там пишуть В152. Відбираєте найкращих. 4-5шт. Далі всіх спаровуєте з трутнями перший рік-першоі. Другий рік другоі. І так по порядку. Ото всі разом і будуть вашою лінією В152(далі ваша фамілія):). Поправте якщо не так.

• Like 1

В 24.01.2018 в 22:54, Kamikadze сказав:

Я так розумію. Берете з десятокматок однієі лініі. Як там пишуть В152. Відбираєте найкращих. 4-5шт. Далі всіх спаровуєте з трутнями перший рік-першоі. Другий рік другоі. І так по порядку. Ото всі разом і будуть вашою лінією В152(далі ваша фамілія):). Поправте якщо не так.

Однієї лінії....а це хіба не буде близько родинні стосунки (Інбридинг):hmm:?

Інбридинг теж багато хто застосовуэ для закріплення характеристик матки яка по своїй поведінці, ройовитості та розвитку сім/ї + медозбір , ну   що дуже хороша і вам подобається  беруть виводять  від неї 5-10 маток (ну приблизно), Лупите їм всім ШО тим же трутнем з сімі що брали  личинку на прививку (типу тато). Тестуємо,  вибираємо з них самих кращих, від них берем личинку і виводим дочок, яких уже запліднить  трутнем теїж лінії  але не рідним ну скажем з  ішого куточка країни. Тоді по ідеї   ці якості мають закріпитися. :IMHO:. Я так думаю що треба мать зразу 2 матки  наприклад В152    1 від німців , іншу наприклад  від англійців.  З одної   виводим маток,  пізніше з другої  лупим трутня на друге неспоріднене ШО так щоб перебити Інбридинг. 

Я б не чекаючи   результатів  зробив би 5 маток ШО  Інбридних (споріднених)  і   після отримання від них  засіву і печатного  бжолиного розплоду бравби зразу від них по 2 личинки і зразу виводив дочок яких запліднив би вже нерідним трутнем і тоді які кращі то лишив,  інші під ніготь.  На кінець червня були б вже новомодні матки. :IMHO:

Може я не правий то поправте хто в цьому розуміється більше. 

1 година тому, bosik2017 сказав:

Інбридинг теж багато хто застосовуэ для закріплення характеристик матки яка по своїй поведінці, ройовитості та розвитку сім/ї + медозбір , ну   що дуже хороша і вам подобається  беруть виводять  від неї 5-10 маток (ну приблизно), Лупите їм всім ШО тим же трутнем з сімі що брали  личинку на прививку (типу тато). Тестуємо,  вибираємо з них самих кращих, від них берем личинку і виводим дочок, яких уже запліднить  трутнем теїж лінії  але не рідним ну скажем з  ішого куточка країни. Тоді по ідеї   ці якості мають закріпитися. :IMHO:. Я так думаю що треба мать зразу 2 матки  наприклад В152    1 від німців , іншу наприклад  від англійців.  З одної   виводим маток,  пізніше з другої  лупим трутня на друге неспоріднене ШО так щоб перебити Інбридинг. 

Я б не чекаючи   результатів  зробив би 5 маток ШО  Інбридних (споріднених)  і   після отримання від них  засіву і печатного  бжолиного розплоду бравби зразу від них по 2 личинки і зразу виводив дочок яких запліднив би вже нерідним трутнем і тоді які кращі то лишив,  інші під ніготь.  На кінець червня були б вже новомодні матки. :IMHO:

Може я не правий то поправте хто в цьому розуміється більше. 

все що Ви описали попробуйте зробити :ah:, а результат  ми будемо чекати з перших рук, тобто від Вас. Спочатку рекомендую трохи почитати книжок по селекції . 

Якби все було б так просто и легко, ми в Україні  мали б найкращих, найлагідніших і наймедоносніших бджіл, а  маток у нас куплялиби   і в Европі і Америці. Поки все навпаки.

Спочатку потрібно одержати ЧИСТОПОРОДНИЙ   СЕЛЕКЦІЙНИЙ МАТЕРІАЛ.  Далі сформувати тестові групи , одержати материнські та батьківські  селекційні форми що стабільно наслідують  ГКО своїх батьків. Далі підібрати пари для створення ліній. І лише після всього цього можна починати лінійне розмноження та закріплення лінії. Цей процес передбачає різні методи та шляхи одержання мікроліній , ліній  та типів.

• Like 6

Основне питання де зараз можна знайти справжні чисті Капратки?? Хто б розмножував іх ШО. Ато був випадок. Один щирий пасічник продавав чистокровні карпатки. Пакетами займається. А одного разу мені по секрету розповів що бакфаста купив і два роки його "тестує". Такі злі ті його карпатки скажу я Вам. Доречі хорошу книжку по селекціі не підскажете. Щоб скачать.

1 година тому, Іван Михайлович сказав:

все що Ви описали попробуйте зробити :ah:, а результат  ми будемо чекати з перших рук, тобто від Вас. Спочатку рекомендую трохи почитати книжок по селекції . 

Якби все було б так просто и легко, ми в Україні  мали б найкращих, найлагідніших і наймедоносніших бджіл, а  маток у нас куплялиби   і в Европі і Америці. Поки все навпаки.

Спочатку потрібно одержати ЧИСТОПОРОДНИЙ   СЕЛЕКЦІЙНИЙ МАТЕРІАЛ.  Далі сформувати тестові групи , одержати материнські та батьківські  селекційні форми що стабільно наслідують  ГКО своїх батьків. Далі підібрати пари для створення ліній. І лише після всього цього можна починати лінійне розмноження та закріплення лінії. Цей процес передбачає різні методи та шляхи одержання мікроліній , ліній  та типів.

Авже ж почитаю поки зима :hi:.  Написав це простими доступними словами на хлопський розум як я  це розумію.  Тут я з вами згідній  зі всім що ви  прокоментували. Книжка пише зимою пчоли сидятв клубі бо холодно типу  анабіоз ну принаймі не повинні літати ( грудень -2  +15,    січень -12 -+14,  лютий прогнози теж непонятні. Вони бідняги в грудні- січні політували думали весна прийшла:wave:) Клімат міняється. пчоли міняються. Не знаєм що буде далі  чи  засуха чи дощове літо.  Тестування  мікролінії і мікрогрупи  за теперішніх катаклізмів може  розтягнутись на дуже багато років. 

17 годин тому, bosik2017 сказав:

Авже ж почитаю поки зима :hi:.  Написав це простими доступними словами на хлопський розум як я  це розумію.  Тут я з вами згідній  зі всім що ви  прокоментували. Книжка пише зимою пчоли сидятв клубі бо холодно типу  анабіоз ну принаймі не повинні літати ( грудень -2  +15,    січень -12 -+14,  лютий прогнози теж непонятні. Вони бідняги в грудні- січні політували думали весна прийшла:wave:) Клімат міняється. пчоли міняються. Не знаєм що буде далі  чи  засуха чи дощове літо.  Тестування  мікролінії і мікрогрупи  за теперішніх катаклізмів може  розтягнутись на дуже багато років. 

наукова робота завжди "розтягується" на роки, на жаль :(!  Правда,  у бджільництві маємо найшвидші результати. 

Те що ви описали, це окрема науково- дослідна робота, і вона має назву ТЕХНОЛОГІЇ УТРИМАННЯ МЕДОНОСНИХ БДЖІЛ. Від правильного застосування технологій залежить успіх пасічника, і лише  20% успіху залежить від  маток. Досконале володіння технологією утримання ( підгодівля, кормові запаси, ВЕНТИЛЯЦІЯ та кисневе забезпечення, наявність якісного теплового режиму у відповідний час життя колонії, формування розплідного гнізда і т.д.)  дає шанси на  успіх. На жаль,  на технології мало звертають увагу. 

• Like 2

• Like 1
  • Thanks 1

• 1 year later...

Як можна виводити одну лінію уникнувши інбридингу?

Можливо хтось намалює схему.

Я теж читав Рутнера кілька праць. Та ніяк не можу зрозуміти як виводити одну лінію без інбридингу. Звичайно брат ситра це виключено, я тек зрозумів дятько племіниця. Можливо. Підкажіть.

45 хвилин тому, Пако сказав:

Та ніяк не можу зрозуміти як виводити одну лінію без інбридингу

Що маєте на увазі під словом розводити - вільний обліт - острів- ШЗ ?

5df8c193e1e51_2019-12-17_10-10-0_687.jpg.967d84106bb912eae4e0dabad956decc.jpg5df8c18050e1f_2019-12-17_8-50-27_833.thumb.jpg.38741ee2339c54f31ea6f57725ead72f.jpg5df8c188a879c_2019-12-17_9-2-45_229.jpg.8932d6081ee90699ed9b203663dc7fce.jpg5df8c15bed434_2019-12-17_8-33-40_976.jpg.3f907f41a1ce646539352f3a124430a8.jpg

Все це довідник пасічника за 1991 рік.

• Like 1

Мати дочка внучка це зрозуміло. А батьківські сімї? спарування з якими трутнями в середені лінії повино відбуватись? з яким поколінням?

Адже спарування поза лініюєю це штам, а поза штамом внутрішньо - породнє (спарування у межах породи).

Племеннаялиния
Группаматокодинаковогогеографическогопроисхождения, достовернородствен-
ныхдругдругу. Можноназватьеебольшойсемьей, кланомилипопуляцией. Извес-
тнымилиниямибылииявляются, например, «47»Скленараи «1075»Тройзек- Лунц.
Штамм (исходнаялиния)
Маткиопределенногопроисхождения, неблизкородственныемеждусобой. Среди
краинскихпчелширокораспространеныштаммРойзекизШтайенмарка, штамм
СкленаризНижнейАвстриииштаммБуковсекизСловении.
Раса (порода)
Пчелыопределенногогеографическогопроисхождения, характеризующиесяоди-
наковымипризнакамипоэкстерьеруиповедению. Такимобразомпородыможно
отличитьдруготдругапоихморфологическимпризнакам, втовремякакштаммы
илиниипоканельзя. ПоследниеработыКаухаузена - КеллераиКеллера
(«Imkerfreund» 1995/1и 2)позволяютнадеяться, чтобудетр

РУТНЕР

В 17.12.2019 в 13:00, Пако сказав:

Як можна виводити одну лінію уникнувши інбридингу?

Можливо хтось намалює схему.

Может это видео чем-то Вам поможет.

3 часа назад, Виталий Овчарук сказал:

Может это видео чем-то Вам поможет.

Как обычный научный работник.

Теоретически вроде и супер ,хоча и сам себе противоречит.

Интиресно бы его на практике посмотреть.