Jump to content

Цитрусові в нашому домі

gardener
 Share

Recommended Posts

15 час назад, Sanich сказал:

Я только за. Для этого не нужно разрешение администрации. :dntknw:

І дійсно, не помішала би така тема. Не думаю що серед нас немає таких, хто би не цікавився цитрусовими ( в плані вирощування). Так що давайте будемо тут гуртуватися.

Правда в мене в домі (моєму) цитруси не ростуть. Вони мають власну квартиру. 

100_2962.thumb.JPG.137113a24a0dfe6f0cf8f

Ну і в середині трохи

100_2904.thumb.JPG.5e151a663c9564cbbc511 100_2907.thumb.JPG.685fb58525b9be730c18e 100_2909.thumb.JPG.ee823c9d0146a96eb56d4 100_2913.thumb.JPG.3231963c4b5953d5bfc12 100_2914.thumb.JPG.4bd89cb6e757cab93c531 100_2905.thumb.JPG.54c56b25fc54a19f7a82a 100_2908.thumb.JPG.ce175277dd31cb971d8c1

100_2911.JPG

• Like 9

8 минут назад, gardener сказал:

І дійсно, не помішала би така тема. Не думаю що серед нас немає таких, хто би не цікавився цитрусовими ( в плані вирощування). Так що давайте будемо тут гуртуватися.

Ну і в середині трохи

Какую температуру поддерживаете? Что используете для обогрева? Из чего сделана квартира для цитрусов? Смотрю и на продажу выращиваете? Какие сейчас цены? На втором фото это пыль или грибок на листьях? Чем обрабатываете, какие причины заражения?

Бананы не выращиваете, видел в новостях мужчина из Львова свои сорта даже выводит бананов... 

Думается такое по почте отправить проблематично из-за нежности культуры:dntknw:, купили себе как-то саженец лимона 40 см. но не прижился.

9 минут назад, gardener сказал:

У меня пока только 2-х летка мандарина на подокинике, насколько читал - плоды не очень съедобные у сеянцев. Но посмотрим.  Ну и кофе арабики пара кустиков. Пока жилплощадь больше не позволяет. После заселения в новый дом - увеличим "площадь посевов"

• Like 1

Температура зараз на рівні +3 -+8 градусів. Для зими - саме то, поскільки світла малувато. Теплиця під плівкою по деревяному каркасі. Знизу ще підбита пузирчастою. На зиму всередині роблю ще одне укриття (я називаю його кокон) Обігрів  - батареї стоять, від хати - теплотраса... Банани при такій температурі не хочуть рости, тому закинув те діло. Мінімальна ціна - десь коло 80-100 гривень .

6 минут назад, альп сказал:

У меня пока только 2-х летка мандарина на подокинике, насколько читал - плоды не очень съедобные у сеянцев. 

Плоди нвіть дуже їстивні, просто чекати їх від сіянців треба довго. Побільше ріжте крону, щоб частіше гілкувалися.

3 минуты назад, альп сказал:

У меня пока только 2-х летка мандарина на подокинике, насколько читал - плоды не очень съедобные у сеянцев. Но посмотрим.  Ну и кофе арабики пара кустиков. Пока жилплощадь больше не позволяет. После заселения в новый дом - увеличим "площадь посевов"

Со временем будем сотрудничать тоже есть планы вот и книжку прикупил:

IMG_2828.JPG.9279b3cafcf6766d2352e1cb49fIMG_2830.thumb.JPG.2569c7c1060dbb8af8090

Ще трохи позитиву

image.thumb.jpg.7867c4bebba4affd1f5c916a 569a384648cbd_image(2).thumb.jpg.d416b83

• Like 3

11 минуту назад, gardener сказал:

Температура зараз на рівні +3 -+8 градусів. Для зими - саме то, поскільки світла малувато. Теплиця під плівкою по деревяному каркасі. Знизу ще підбита пузирчастою. На зиму всередині роблю ще одне укриття (я називаю його кокон) Обігрів  - батареї стоять, від хати - теплотраса... Банани при такій температурі не хочуть рости, тому закинув те діло. Мінімальна ціна - десь коло 80-100 гривень .

Плоди нвіть дуже їстивні, просто чекати їх від сіянців треба довго. Побільше ріжте крону, щоб частіше гілкувалися.

Это хорошо что есть эксперт в таком вопросе :ay:, выглядит вкусно и никакой химии!

Сверху еще горчичкой :).

26 минуты назад, gardener сказал:

100_2962.thumb.JPG.137113a24a0dfe6f0cf8f

Ну і в середині трохи

100_2904.thumb.JPG.5e151a663c9564cbbc511 100_2907.thumb.JPG.685fb58525b9be730c18e 100_2909.thumb.JPG.ee823c9d0146a96eb56d4 100_2913.thumb.JPG.3231963c4b5953d5bfc12 100_2914.thumb.JPG.4bd89cb6e757cab93c531 100_2905.thumb.JPG.54c56b25fc54a19f7a82a 100_2908.thumb.JPG.ce175277dd31cb971d8c1

100_2911.JPG

браво,молодець,аж не віриться.

• Like 1

Гірчичка - то трішки для іншого:az:

• Like 1

Моя черга.

4 часа назад, aleksanderche сказал:

Со временем будем сотрудничать тоже есть планы вот и книжку прикупил:

IMG_2828.JPG.9279b3cafcf6766d2352e1cb49fIMG_2830.thumb.JPG.2569c7c1060dbb8af8090

Есть в электронном виде книга В.Дадыкин Цитрусовый сад в комнате.

23.jpeg

234.jpeg

IMG_0353.jpg

IMG_0559.JPG

IMG_0840.jpg

IMG_0859.jpg

IMG_1895.jpg

IMG_0923.jpg

• Like 3

Без снігу краще видно

100_2965-001.thumb.JPG.3d766f7d1098ac1cb

• Like 6

В ?16?.?01?.?2016в14:25, gardener сказал:
В ?16?.?01?.?2016в14:21, альп сказал:

У меня пока только 2-х летка мандарина на подокинике, насколько читал - плоды не очень съедобные у сеянцев. 

У мене лимон з кісточки вже років 5, ще не плодоносить. Почали сохнути кінчики листків і листя не гладеньке а зморшкувате. Вже обприскував настоєм часнику, влітку різними отравами (навіть Б-58), регулярно зволожую листя - не допомогає:(. Молоде листя гладеньке а пізніше стає зморшкуватим. Підкажіть що треба зробити?

• Like 1

В 16.01.2016в14:17, aleksanderche сказал:

Думается такое по почте отправить проблематично из-за нежности культуры:dntknw:, купили себе как-то саженец лимона 40 см. но не прижился.

Зовсім не проблема! Поштою можна відправляти як саджанці, так і живці цитрусових. Стверджую це з власного досвіду. Саджанці спокійно витримують в дорозі щонайменше 5 днів, а живці - навіть довше. Звичайно, це треба робити не зараз, а коли на вулиці вже будуть впевнені "плюси".

• Like 1

4 часа назад, katran54 сказал:

У мене лимон з кісточки вже років 5, ще не плодоносить. Почали сохнути кінчики листків і листя не гладеньке а зморшкувате. Вже обприскував настоєм часнику, влітку різними отравами (навіть Б-58), регулярно зволожую листя - не допомогає:(. Молоде листя гладеньке а пізніше стає зморшкуватим. Підкажіть що треба зробити?

Зараз не робіть нічого. Поставте рослину в якомога холодніше місце, відгородіть від теплого та сухого повітря, поменше поливайте,і чекайте кінця зими. Хай рослина спить.
Навесні треба буде подивитися, що робити. Може й нічого. :) Важко сказати без фото, але часто хвилястість листя є наслідком того, що земляна суміш занадто багата фосфором. 

• Like 2

Посадив колись лимон з кісточки. Зараз вже деревце 1,5 м. Що зробити, щоб воно родило? Якщо прищеплювати, то як саме? У мене непогано виходило прищеплювати яблуні однорічним пагонами. Чи можливо так зробити з лимоном, прищепити культурний сорт до мого дерева?

• Like 1

23 минуты назад, Арій сказал:

Посадив колись лимон з кісточки. Зараз вже деревце 1,5 м. Що зробити, щоб воно родило? Якщо прищеплювати, то як саме? У мене непогано виходило прищеплювати яблуні однорічним пагонами. Чи можливо так зробити з лимоном, прищепити культурний сорт до мого дерева?

Можливо, звичайно! Способи щеплення, власне, такі ж, як і в саду. Найпоширеніший - в розщіп. Знайдіть собі "культурний" живець цитруса, не обов!язково це має бути лимон, та й прищепіть. Краще навесні, але можна вже починати й в кінці лютого. Живець має бути визрілим, але не конче однорічним. 
Можна щепити й вічком, в кору. Тут головне - знайти добрий живець! :)
Зайдіть ось сюди, і знайдете багато корисного. Я колись там проводив часу значно більше, ніж тут. (Там я Salonik)
http://forum.homecitrus.ru/forum/55-privivka-komnatnykh-rastenij/

• Like 2

Арій, не буду вказувати пальцем :), але автор цієї теми живе недалечко від вас, і в нього можна попросити декілька живців. Якщо ваша рослина має вже такі розміри, то на неї можна прищепити декілька живців різних видів цитрусових. 
Живці без проблем пересилаються поштою. Буде бажання - я напишу, як це робити. (Але попереджаю - цитрусові щепляться значно важче, ніж дерева в саду!)

• Like 1

Якщо яблуні вдавалися - то й з цитрусами все вийде. З такого дерева можна дійсно зробити цілий сад, коли нащепити різні види і сорти цитрусів. Якби фотку його побачити, можна було би щось конкретніше сказати. Жівці не проблема, можна переслати.

Можете ще сюди заглянути http://citrusforum.org.ua/

• Like 2

Дякую за відгуки, пане Svam i gardener. Яблуні щеплював саме "в розщіп". Фото дерева зроблю завтра. Це було б чудово зробити з нього щось типу тих, що на фотках :ay:

• Like 2

Отже, ось моє дерево. Воно трохи вище, ніж я думав. Десь 1,7 м.

Що скажуть експерти? Що, куди, як і коли?

56a117b5bc470_012.thumb.jpg.c500e799ecab56a117fb01120_023.thumb.jpg.322fe946af7556a118203112b_015.thumb.jpg.819e3c89e03d

• Like 1

Я би зробив так:

56a117b5bc470_012.jpg.3913195a6dc94a2e07

на місці червоних ліній зрізав і нащепив. На бічних гілках старатись залишити побільше листя. можна навіть ті гілочки що в самому низу не зрізати зараз, а зрізати вже тоді коли прищепа прийметься. Але щепити тоді, коли сам лимон почне рости. Прищеплені живці (бажано з листям) впакувати в зіп-пакети, в середину яких можна кусочок вологої вати. Я просто обприскую з пульверизатора водою. Бажано щоб не стояв весь день на сонці.

так можна три-чотири сорти нащепити на ньому.

• Like 3

Я загалом згоден з gardener. Ось тільки радив би все ж щепити не у всіх місцях відразу, а хоча б в два етапи. Наприклад, центральну гілку і ще одну справа - першим етапом, а потім вже зліва. Бо може статися так, що щеплення не вдадуться, і тоді лимон буде довше "вичухуватися". А так в нього хоч трохи більше рідних гілочок залишиться. Все ж я стверджую, що цитрусові щепляться не так легко, як дерева в саду. Я бачив це і на своєму досвіді, і на досвіді інших людей. Садові дерева мають більший запас живучості. (Правда, я маю на увазі ті цитрусові, що живуть в звичайних квартирах. Ті, що  в таких чудових оранжереях, як у пана gardenerа, мабуть, теж сильніші :)).

• Like 2

За щеплення в два етапи - повністю підтримую.

• Like 1

. Якщо чесно, я б не наважився на таке радикальне "покращення" з видаленням всієї крони :umora:. Якщо можна 3-4 сорта, і не тільки лимонів - чудово. Пане gardener, якщо переслати живці для вас справді не проблема, то сподіваюсь ви підберете мені кілька штук на ваш вибір. Якось сконтактуємось з цього приводу навесні, коли дерево почне рости. 

Только что, Svan сказал:

Садові дерева мають більший запас живучості. (Правда, я маю на увазі ті цитрусові, що живуть в звичайних квартирах.

Це дерево не зовсім квартирне, півроку росте надворі, півроку зимує в хаті. Мені вже давно за нього натякали, що вимахало таке незнати що, колюче, займає місце, але руки все ніяк не доходили. І тут така нагода.:ay:

Дякую всім за участь і поради.

В 16.01.2016в14:11, gardener сказал:

100_2909.thumb.JPG.ee823c9d0146a96eb56d4 

Колись я купив у відрі невелике деревце, відцвіло воно в мене, я його запилював, запилилось два плоди (лимон), один правда відпав - не дозрів, а інший дозрів і ми його зірвали і з'їли:ay:, але..... деревце мало якусь болячку - кора поступово покривалась типу якимось лишаєм (у вас на фото гарна чиста кора), в мене були якісь нарости і т.д., потім почало обсипатись листя і воно в мене всохло. Оскільки не знав як його лікувати то і більше таких дерев не заводжу в дома....

Є якісь думки з цього приводу - що то могло бути і що в таких випадках робити...?