Jump to content

Вредители садов и огородов

Маркіян
 Share

Recommended Posts

У мене більшість яблунь вже перецвіли. І ось під вечір зненацька налетіла зграя пташок. Розміром з горобця, коричневі. Почали сідати до кожного суцвіття і клювати відцвіли квітки. Потім з дзьобиків їх викидали. Вперше таке бачив. Що то може значити?

Почали сідати до кожного суцвіття і клювати відцвіли квітки. Потім з дзьобиків їх викидали. Вперше таке бачив. Що то може значити?

На деревах дуже багато суцвіть, де пелюстки залишилися закритими, а білий колір перетворився на світло-коричневий, якщо розкрити таку квітку то там жеве маленький білий червячок, який потім буде жити в яблуку, от їх напевне і збирали пташки :hi:

жеве маленький білий червячок, який потім буде жити в яблуку, от їх напевне і збирали пташки

Мені також саме так і здається. А от дружина з переляку кричить, що зав"язь знищують?

Спешу на работу, поэтому просто процитирую: "Если спросить садоводов, кто, по их мнению, наиболее опасный вредитель яблоневых садов, то большинство ответит – яблонный цветоед. Следует сказать, что вредит цветоед помимо своей излюбленной яблони также груше и реже вишне и айве (поэтому его иногда называют плодовым цветоедом). Этот повсеместно распространенный вредитель известен тем что свой дом устраивает под коричневым колпачком, в который он превращает бело-розовые лепестки яблони. Если осторожно снять такой колпачок, словно крышку с сахарницы, то под ним можно увидеть слегка изогнутое беловатое безногое существо с маленькой бурой головкой. Это и есть личинка цветоеда. Прекрасно устроилась она. Корма предостаточно: сладкая мякоть цветочной почки – лучшее для нее лакомство. А сверху укрытие: от непогоды и многочисленных врагов: хищных и паразитических насекомых. Правда, от птиц это не спасает – научились они прекрасно срывать такой колпачок и склевывать личинок. Если бы не птицы, совсем бы урожая не видать."

жеве маленький білий червячок, який потім буде жити в яблуку, от їх напевне і збирали пташки

Мені також саме так і здається. А от дружина з переляку кричить, що зав"язь знищують?
Не спеша скажу, завязь не уничтожают, потому что ее нет. Цветоед уничтожает нераспустившиеся бутоны. Потому и в яблоке червячок не окажется, не будет самого яблока. Я несколько лет был без урожая, пока не понял, почему. В этом году опрыскал бутоны Калипсо дважды, так завязи яблок как на грозди винограда

Не спеша скажу, завязь не уничтожают, потому что ее нет. Цветоед уничтожает нераспустившиеся бутоны. Потому и в яблоке червячок не окажется, не будет самого яблока. Я несколько лет был без урожая, пока не понял, почему. В этом году опрыскал бутоны Калипсо дважды, так завязи яблок как на грозди винограда
Опрыскивали уже распустившиеся соцветия?

В этом году опрыскал бутоны

А краще почепити на дерева і стовпи кілька будиночків для шпаків і горобців. На ділянці майже зникнуть квіткоїд, довгоносики, оленка волохата, кравчик та інші шкідники :ay:

В этом году опрыскал бутоны
Нужно попробовать. А никто не замечал что последние года, когда цветут сады пчелы сильно раздраженны? Может это как-то связано?

А краще почепити на дерева і стовпи кілька будиночків для шпаків і горобців. На ділянці майже зникнуть квіткоїд, довгоносики, оленка волохата, кравчик та інші шкідники :ay:
Якби було все так просто... Повторюсь. Багато років був без урожаю. Надіявсь на пернатих. Їх у нас і без кормушок повно. Колись навіть білка по горіхи приходила. Але птички чи то не справляються з обсягами, чи то вибирають що "пожирніше". Одним словом - в цьому році почав свій запущений мною та птичками сад обробляти. Так як різні сорти яблунь квітнуть в різні сроки, тот і обробка була двічі. Перед самим розпусканням бруньок. Вражені бутони добре видно. Збоку виступає капелька коричневої рідини. Обробляв post-1517-1368850049_thumb.jpg Безпечний при правильному дозуванні. Пізніше гусінь накинулась на садок. Як шпаки та синички не старались, здоровенна черешня за кілька днів вся вкрилась покрученими листочками. А щоб синички тлею зацікавились - такого я ще не бачив. Знову обробив post-1517-1368850465_thumb.jpg Скептикам скажу: дерева стоять чисті і з завяззю. Синички по садку не валяються, сімя здорова. Вулики стоять під яблунями. Добовий привіс акації вчора 2,18кг

Багато років тому начіпляв у себе і сусідів будиночки для пташок. Кожного року в них гніздяться горобці, шпаки, синиці. Взимку обов'язково постійно підгодовую пташок. На деревах майже не буває шкідників. Одиночні плоди на грушах і абрикосі пошкоджуються плодожеркою, на яблунях трохи більше. Попелиці сильно пошкоджували крупноплідну аличу і калину. Пересадив їх на сонячне місце, і навіть, якщо попелиці в дощову весну сильно пошкоджують молоді пагони, ,,божі корівки'' протягом 1-3 тижнів (залежить від погоди) успішно їх перемагають. Головне не заважати личинкам ,,божих корівок'' поїдати попелиць. Ті пагони, які сильно постраждали від попелиць, видаляємо, і досить швидко відростають нові, а в зиму йде здорове визріле дерево. Взагалі не потерпають від наземних шкідників шовковиця, жимолость, обліпиха, гумі, смородина золотиста, йошта, горіх волоський і маньчжурський, малина :ay: Частково пошкоджуються слимаками капуста, полуниці, подофіл, черемша- їжаки не завжди встигають за ними :ah:

• 4 weeks later...

Возле поилки маленькая яблонька, а на ней тля появилась. Развел жидкое мыло в воде: на стакан воды чайная ложка мыла, опрыскал Росинкой. Подействовало не хуже химии. Тля дышит всем телом. И если его покрыть мыльным раствором, то она просто задыхается.

Семеренку яблочки начал атаковать червячок. Чем сейчас обработать? :hi:
Тут без вариантов химия :dntknw: Что нибудь из доступного. Пчелам это уже не повредит. Мылом я обработал возле поилки. А остальные деревья - этим. post-1517-1371396139_thumb.jpg Пишут, что: <<Препарат АнтиТЛЯ применяется для надежной защиты от тли, гусениц, листоверток, клещей, блошек, проволочника, луковой, капустной и морковной мухи, улиток, клопов, долгоносика, пилильщиков, озимой совки, щитоноски, мертвоеда, свекловичной крошки, подгрызающей совки, огневки, толстоножки, лугового мотылька, скрытнохоботника.>> Настроен скептично был, но вроде тля посыпалась. И от мыла и от химии :)

Тут без вариантов химия :dntknw: Что нибудь из доступного. Пчелам это уже не повредит. Мылом я обработал возле поилки. А остальные деревья - этим. post-1517-1371396139_thumb.jpg Пишут, что: <<Препарат АнтиТЛЯ применяется для надежной защиты от тли, гусениц, листоверток, клещей, блошек, проволочника, луковой, капустной и морковной мухи, улиток, клопов, долгоносика, пилильщиков, озимой совки, щитоноски, мертвоеда, свекловичной крошки, подгрызающей совки, огневки, толстоножки, лугового мотылька, скрытнохоботника.>> Настроен скептично был, но вроде тля посыпалась. И от мыла и от химии :)
Он внутри яблока, или поможет?

От плодожорки нужно было обработать сразу после цветения.Хорошё действует КОНФИДОР,но если червяк внутри :dntknw::dntknw: . :hi:У нас в Харькове есть сеть магазинов "Зеленый свiт",в магазине можно получить консультацию и купить не поддельный препарат.Позвонил маме (агроном) сказала ,что ничего не сделаешь,червяка из плода не вытравить.

А никто не замечал что последние года, когда цветут сады пчелы сильно раздраженны? Может это как-то связано?

Я про це писав колись на форумі - у мене пасіка посеред приватних ділянок в місті - хімією багато хто користується з сусідів, тому в квітні- травні у бджіл бувають іноді періоди "сказу" - кілька днів просто неможливо наблизитись до вуликів. Як мені тоді пояснив знайомий спеціаліст з агрохімзахисту, багато препаратів зараз маркуються як "безпечні для бджіл". Найчастіше це реалізується додаванням в склад перпарату речовини, яка діє на нервову систему комахи, викликаючи сильне збудження, тривожить комах, відлякуючи їх від оброблених рослин. Наприклад на ріпаку такі препарати дуже часто застосовують. Є і препарати для плодових дерев з таким же самим принципом дії. Але виробник лукавить щодо безпеки для корисних комах, оскільки при перевищенні концентрації препарату або потраплянні розчину безпосередньо на бджіл, коли оприскують за світлого часу доби під час цвітіння, надмірно сильне збудження призводить до паралічу нервової системи і загибелі.
От плодожорки нужно было обработать сразу после цветения.Хорошё действует КОНФИДОР,но если червяк внутри . У нас в Харькове есть сеть магазинов "Зеленый свiт",в магазине можно получить консультацию и купить не поддельный препарат.Позвонил маме (агроном) сказала ,что ничего не сделаешь,червяка из плода не вытравить.

Плодожерка за літо дає 3-4 покоління, якщо пропустили перше оприскування (найважливіше), то зараження не уникнути, але можна суттєво знизити втрати, не допустивши повторного ушкодження плодів. Якщо провести зараз оприскування по зелених плодах системним препаратом, плюс регулярно збирати опад яблук, в яких знаходяться личинки першого відродження і глибоко закопувати, то частину урожаю таки збережете.

Николай Иванович спасибо за ценную информацию :ay::az:

багато препаратів зараз маркуються як "безпечні для бджіл". Найчастіше це реалізується додаванням в склад перпарату речовини, яка діє на нервову систему комахи, викликаючи сильне збудження, тривожить комах, відлякуючи їх від оброблених рослин.
Так ось де "собака зарита". Я вже думав, що в мене "неправильні бджоли." А шо вже думали сусіди... :ak: Зараз дійсно майже на кожній упаковці - "безлечно для бджіл." :az:

• 1 year later...

Бажаючим підскажу, як позбутися хрущів з користю для бджіл і збагаченням грунту азотом. Усе це може зробити простий буркун.Він є інтексецидом для хрущів - вони його не переносять, ну і збагачує грунт азотом,як приміром, соя. :hi:

Бажаючим підскажу, як позбутися хрущів з користю для бджіл і збагаченням грунту азотом. Усе це може зробити простий буркун.Він є інтексецидом для хрущів - вони його не переносять, ну і збагачує грунт азотом,як приміром, соя. :hi:
Джерело інформації надійне? Бо в мене того буркуну ...як і хрущів.

Надійно помагає від шкідників люпин - сам перевіряв. Ділянку під суницю засівав на сидерат люпином - вовчка (капустянки, ведмедика) наступного року не було.

Джерело інформації надійне? Бо в мене того буркуну ...як і хрущів.
Бортнику, у кількох місцях іннету зустрічав. А цьогоріч один острівець білого півтораметрової височини посеред грядки вже зацвів. Пока ближче метрів за пять від нього хрущів у суниці не знаходив. :ay:

Надійно помагає від шкідників люпин - сам перевіряв. Ділянку під суницю засівав на сидерат люпином - вовчка (капустянки, ведмедика) наступного року не було.
А Ви в курсі, що рибалки за одну ведмедку грвн. з десять викладають! :ay: