Ворон Опубликовано 16 ноября, 2024 Share Опубликовано 16 ноября, 2024 45 хвилин тому, OlexanderSh сказав: Фарбування це зовні а з середини бджоли наганяють теж високу вологу. Тому проварюю в парафіні 135градусів. З середини, бджоли самі все покривають прополюсом, не воском. 1 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Іван Затуливітер Опубликовано 19 ноября, 2024 Share Опубликовано 19 ноября, 2024 Шановні колеги. Хто покривав вулики льняною олією? Які відгуки? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 20 ноября, 2024 Share Опубликовано 20 ноября, 2024 16.11.2024 в 08:40, OlexanderSh сказав: Тому проварюю в парафіні 135градусів. Навіщо така точність? Є якась різниця якщо буде менша температура? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 20 ноября, 2024 Share Опубликовано 20 ноября, 2024 16.11.2024 в 09:25, Ворон сказав: З середини, бджоли самі все покривають прополюсом, не воском. Бджоли ж не покривають суцільним шаром. ''Бджоли заліпили щілини прополісом'' і ''суцільне парафінове покриття'' це зовсім інші речі. 1 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
OlexanderSh Опубликовано 20 ноября, 2024 Share Опубликовано 20 ноября, 2024 1 час назад, yu1986ra сказал: Навіщо така точність? Є якась різниця якщо буде менша температура? В 06.12.2019 в 08:20, Брониславович сказал: Я тоже так делал, но при этом влаги в корпусе может стать меньше , а парафина зайти больше. В 10 рамочный магазин уходило 90-100 гр парафина. Лучше проваривать 10-15 минут при +135С. Майте на увазі! При проварюванні дошки зменшуються по ширині, тому потрібно підраховувати під різний матеріал. В одному корпусі не використовувати різні дошки по породі деревини і вологості. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 20 ноября, 2024 Share Опубликовано 20 ноября, 2024 5 годин тому, OlexanderSh сказав: Майте на увазі! При проварюванні дошки зменшуються по ширині, тому потрібно підраховувати під різний матеріал. В одному корпусі не використовувати різні дошки по породі деревини і вологості. А ще дошки можуть коробитись і тріщати, з'являються щілини між корпусами. Я вже кілька років виварюю і дійшов до висновку, що в цьому ділі супер точна температура не потрібна (думав у вас інші спостереження). Як і не доцільне виварювання більше 3 хв. Парафін все одно глибше не заходить, що варити 2-3 хв, що 15-20 - результат в мене був однаковий. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
OlexanderSh Опубликовано 20 ноября, 2024 Share Опубликовано 20 ноября, 2024 2 часа назад, yu1986ra сказал: А ще дошки можуть коробитись і тріщати, з'являються щілини між корпусами. Я вже кілька років виварюю і дійшов до висновку, що в цьому ділі супер точна температура не потрібна (думав у вас інші спостереження). Як і не доцільне виварювання більше 3 хв. Парафін все одно глибше не заходить, що варити 2-3 хв, що 15-20 - результат в мене був однаковий. які породи деревини використовували і яка вологість? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 20 ноября, 2024 Share Опубликовано 20 ноября, 2024 1 година тому, OlexanderSh сказав: які породи деревини використовували і яка вологість? Сосна природної сушки. Вологість не міряю. Колись на пробу варив більш-менш однакові колодочки різну кількість часу. Коли їх розколов, то ніякої різниці в товщині проникнення парафіну я не помітив. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Присоединяйтесь к обсуждению
Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.