Jump to content

Розмножуємо дерева та кущі

ded50
 Share

Recommended Posts

Подскажите что я сделал не так? Весной этого года решил размножить абрикос методом воздушного укоренения. Снял кору вокруг побегов кольцом примерно 2 см высотой, весь период вегетации побеги были зелеными и я радовался-укоренились, но какое было мое разочарование когда я разрезал бутылки с землей и на месте корней увидел наросшую кору. Вот из этого и вытекает вопрос: что я, сделал не так?
Что засыпали в бутылку? Я бы порекомендовал мелко нарезанный сфагнум, а если земля, то должна быть воздушной, очень легкой и все время влажной и бутылку лучше обернуть скажем непрозрачным полиэтиленом. Я воздушное укоренение делаю на цитрусовых, результат 80-90%. Но кольцо снятой коры должно быть без перемычек, если останется мостик срастется и не даст корней. Еще я бы порекомендовал смесь обработать каким нибудь препаратом для укоренения - корневин или гетероауксин ну или что то подобного действия.

• 10 months later...

в нас колись на роботі працював один "мічурін", висажував деревця, робив прищепи, за порадою з садоводства всі зверталися до нього. то він прищепив горіх, плід як пів доброго кулака. на гілку з прищепою теж вдівав обрізану пляшку і засипалась землею. на звичайному горісі з"явились дві гілки з "гігантами". а ось на різдво мене батько пригостив горіхами, фото викладу пізніше. пригостили його двума горіхами, мама посадила в землю, проросли обидва але один згодом пропав, а інший через чотири роки вродив 7 горішків, лущаться чудово, чи ніхто не пробував такий способ.

З насіння горіх не завжди буде такий самий як його родич, а скоріше всього не буде.

ну ось два більші це ті, що я писав, а інші звичайні post-3773-1422634240_thumb.jpg

З насіння горіх не завжди буде такий самий як його родич, а скоріше всього не буде.
ну я лише констатую факт.
  • Like 1

• 1 year later...

профі, коли починаєте щепити дерева (яблуні, груші, черешні) цього року? цікавить більше по Львівщині, бо знаю що далі по Україні ще сніг, у нас вже бруньки персика набухли.

Кісточкові треба вже вчора починати.

23 часа назад, skif сказал:

профі, коли починаєте щепити дерева (яблуні, груші, черешні) цього року? цікавить більше по Львівщині, бо знаю що далі по Україні ще сніг, у нас вже бруньки персика набухли.

До початку сокообігу, але щоб не було великих заморозків. Треба погоду дивитись для кожної місцевості. А найкраще в серпні брунькою на однорічьний підвой.

13 hours ago, Anatolij said:

До початку сокообігу, але щоб не було великих заморозків. Треба погоду дивитись для кожної місцевості. А найкраще в серпні брунькою на однорічьний підвой.

та о власне, боюсь щоб заморозків не було,у нас зараз +8 +14 вдень, а от наступного тижня показує -4 вночі. Черенки в холодильнику будуть чекати наступних вихідних...

Почав щепити з минулої пятниці. Від заморозків вбираю в целофанові пакетики.

Нічого черенкам від заморозків не буде. А в пакети я би не вбирав, тому що вдень пригріває і скоріше черенок починає рости, а підщепа ще спить...

• Like 2

20 часа назад, gardener сказал:

А в пакети я би не вбирав, тому що вдень пригріває і скоріше черенок починає рости, а підщепа ще спить...

прошу вибачення за нахабство.

Але не можу не спитати -  Ви з власного досвіду написали чи це теоретичні роздуми?

надибав такий метод колись в старому совєцькому журналі. кісточкові стараюсь так щепити. тільки знімати пакет треба поступово.

Та яке там нахабство, все нормально, так і повино бути. В пакети вбирав тільки тоді, коли живці вже були в стадії розпускання. Щеплю (вірніше щепив) з  1982 року.(Правда не багато, десь 5 - 6 тисяч не рік). Тепер надоїло і вже два роки тільки цитрусові щеплю. Їх, правда тримаю в пакетах, але тут живці з листям, а просто живці - не розумію для чого. Ще не памятаю щоби змерзли весною росткові бруньки. Квіткові мерзнуть і то в основному - вже коли цвітуть.

• Like 3

• 4 weeks later...

бруньки прищеп на дичці почали зеленіти, але кілька днів їх попекло сонце і вони стали бульш розового кольору - певно засихають або вже засохли. На щастя я ще черенки які залишились пощіпив на стару черешню  - вони там у відносній тіні і зеленіють. 

рани обмазував варом і обмотав ізолентою. Кажуть що черенки добре обкласти матерією і зволожувати її, самі черенки на дичці затінив - може ще не все пропало(

А коли щепили?

14 hours ago, gardener said:

А коли щепили?

25 або 26 березня

В 07.04.2016в10:40, skif сказал:

бруньки прищеп на дичці почали зеленіти, але кілька днів їх попекло сонце і вони стали бульш розового кольору - певно засихають або вже засохли.

дивно в нас вже все пороспускалось, а у вас тільки починає...  

мої в пакетах в неділю вже були з листками. сьогодні якщо не повигорали попробиваю пакети. 

Ви багато понащаплювали? якщо не дуже  спробуйте чимось попритіняти...

грунт  не сухий?

чуть не забув, сьогодні в Чернівцях починає цвісти сакура.  є пару деревець на площі філармонії.

1398247089_sakura_3.jpg

фотогафія не цьогорічна, сьогодні в 6 ранку були тільки перші квіточки...

я вже пару раз її пробував дома прищепити на дичках черешні ніби весною приймається, але літом чомусь відмирає. :dntknw: 

минулого року правда здалось що прищепи були трохи підбиті морозом. 

• Like 1

2 часа назад, skif сказал:

25 або 26 березня

А Ви їх після щеплення чимось накривали, чи залишали так як є?

В 15.10.2012в21:13, Kolokol сказал:

Подскажите что я сделал не так? Весной этого года решил размножить абрикос методом воздушного укоренения. Снял кору вокруг побегов кольцом примерно 2 см высотой, весь период вегетации побеги были зелеными и я радовался-укоренились, но какое было мое разочарование когда я разрезал бутылки с землей и на месте корней увидел наросшую кору. Вот из этого и вытекает вопрос: что я, сделал не так?

Як я роблю повітряні  відводки на винограді беремо , перепалену мідну або алюмінієву проволочку, щоб була м’якша для заживання лози , навколо лози проволокою робимо  кільцем пережимаємо лозу , щоб з  неї не виходили лишні поживні речовини материнський кущ. Вище пережиму ,великим шурупом робимо по лозі бороздочки щоб через них проросло коріння , для кращого коренеутворення можна придбати Ковневин і запудрити ці борідочки , потім беремо бутилу пластикову 1,5-2 л зрізуємо верхню частину, перерізаємо пляшку навпіл в нижній частині під пагін робимо отвір діаметром лози щоб вставити її туди , надягаємо бутилу зверху пережиму лози , розріз бутилки склеюємо скотчем ,потім пляшку заповняємо , садовим субстратом , перлітом , мохом ,бутилу бажано обгорнути темною плівкою для кращого створення  коріння , поливати потрібно невеликою кількістю води 1 раз в тиждень 50-100мл.,

Також щоб бутила не відламала лозу, бутилу потрібно закріпити проволокою , щоб вона  не гойдалась .

Краще робити  повітряні відводки на пасинки .

Віддаляти від материнського куща,відводок , як уже визріє лоза на 3 нижніх бруньках ,в серпні можна пересадити на основне місце .

• Like 1

А можно так размножить липу?

Непоганий спосіб розмноженя чубуками винограду . Середин кінець березня достаю з погріба придбані з осені чубуки . Поновлюємо зрізи верхній над брунькою 2-3см нижній зріз від нижнього вузла 5 см і робимо навскоси,нижню частину чубука бороздуємо шурупом гарним десь розміром 200мм . потім всі підготовлені чубуки замочуємо у воді на 2 доби на третю добу додаємо самий простий і всім наи доступний стимулятор 1ст.ложка меду на 10л води ще добу чубуки тримаєио в цьому розчині .можна також придбати Чаркор,корневин,гумат натрию або калию для стимулюапння коренеутворнння . Я використорував додатково Чаркор. Наступний крок вимочені чубуки розфасувати в пластикові стакани з під пива в дні стакана робимо отвір діамер чубука , вставляємо чубук в отвір стакана ,стакан наповнюєм субстрактом для росади .Наступний крок беремо 0,5л банку наливаємо воду на дно 1 см вставляємо в банку стакан з чубуком кінчик чубука находиться у воді підтягує влагу, а в стакані через18-20 розвинуться коріння субстраки в стакані поливати раз в тиждень 50мл лишня вода зтечев банку.в травні чубуки пророщені висажуемо на постійне місце .При якісних чубуках100 проуентне пророщування Фото щось не втягуеться попробую з компютера

• Like 1

.

При якісних чубуках100 проуентне пророщування Фото щось не втягуеться попробую з компютера

ХотІлось побачити звичайно.

On 08.04.2016 at 11:48 AM, gardener said:

А Ви їх після щеплення чимось накривали, чи залишали так як є?

яблуні,які для мене цінніші, то об'язав пакетами (але вже зняв), цю черешню залишив як є.
Вчора робив знимки: грушка і дві яблуні.

20160408_153013.jpg

20160408_154304.jpg

20160408_154731.jpg

Навіть не знаю... може черенки при щепленні брали з дерева? чи вони десь у Вас зберігались?

3 minutes ago, gardener said:

може черенки при щепленні брали з дерева? чи вони десь у Вас зберігались?

заготовив на початку березня, потім у холодильник, бо приморозки вернулись, з теплом і пощепив. але якось всі розвиваються, крім одної прищепи.

Ніби все правильно зробили. Але якщо це тільки одна прищепа - то нормально. В межах допустимого. В мене був випадок, коли в один день щепив два ряди дичок (десь по 100 штук), то в одному ряду прижилось штук 90. а в другому - 20:dntknw:

• Like 1