ВЕРЕС Опубликовано 6 февраля, 2013 Share Опубликовано 6 февраля, 2013 На комплексных котельных датчики стоят на улице ? згадав, я знайомився з такими регуляторами коли був студентом але там дуже складна схема, пасічникам вона непідсилу. коротко про принципову схему такого регулятора, (це гордість совєцькой власті) 1-три датчики, "2-сложнейший процесор" 3-виконавчий механізм. кого зацікавило, розповідаю. 1 пункт- три термометра, оди за вікном ЖЕКа, другий там же, тільки в кабінеті, третій в "в дяді Васі на трубі що виходить з котла. 2-п3- ісполнітєль -догадались?, точно дядьо Вася з шуфльою і куча вугілля на вулиці роцесор прошитий за прграмою ПЕД Вуза, або за дорожчою ПОЛІТЄХА (начальник). Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ВЕРЕС Опубликовано 6 февраля, 2013 Share Опубликовано 6 февраля, 2013 Что касается места расположения в улье термодатчика, то я остаюсь при своем мнении. ? це Ваше право, ніхто ж не примушує, це просто діалог, а право кожного вибирати те що йому більш зрозуміло, і ніхто з нас не застрахований від помилки, адже навіть закони фізики і ті з часом заперечують попередні постулати. Але щоб відбувався еволюційний розвиток, хтось має пробиратися крізь хащі ще невивченого. От тільки, що мені в таких випадках коробить душу, це те, що дуже часто скептики взявши готове, незгадують, що вони говорили раніше, атак все добре P/S. неподумайте, що я про себе , я тільки користуюся наробками талановітіших. їх я і мав на увазі. Якщо ми чогось не розуміємо, то це незначить, що відповіді ніхто незнає. Мені дійсно можна десь 25 років в електротехніці-електроніці і вуз радіоелектронікі якби дозволяють. ? Федір Вас. як кажуть в нас на Україні, ніхто за язика не тягнув, (жарт). Тепер допомагайте, моїх знань недостатньо, рівень "можу щось спаяти". Моє питання: треба згладити пульсацію (після моста) в потужному БЖ, 24в 500вт Якої ємності треба електроліти? я планував ~ 2000-3000 Мкф Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
petrycho Опубликовано 6 февраля, 2013 Share Опубликовано 6 февраля, 2013 Моє питання: треба згладити пульсацію (після моста) в потужному БЖ, 24в 500втЯкої ємності треба електроліти? я планував ~ 2000-3000 Мкф ? Обычно ставят 1000мкФ на 1А потребления, это для фильтра перед линейным блоком питания. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ВЕРЕС Опубликовано 6 февраля, 2013 Share Опубликовано 6 февраля, 2013 Обычно ставят 1000мкФ на 1А потребления, это для фильтра перед линейным блоком питания. ? Дякую за підказку. Виходячи з моїх параметрів це буде ~21000Мкф, і в що це мені обійдеться? Є ще один варінт, ставити по кандйору з діодом тільки перед піключенням терморегулятора, ток ~5мка, а нагрівачі будуть працювати просто з моста. Піде ,така схема, якщо, я звичайно виклав її зрозуміло. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
пче Опубликовано 6 февраля, 2013 Share Опубликовано 6 февраля, 2013 хотелось узнать какая разница температуры в пустом улье и уличной если мощность обогревателя расчетная 10 вт. У меня получилось где то 2-3 град при 0 град окружаещего воздуха. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ВЕРЕС Опубликовано 6 февраля, 2013 Share Опубликовано 6 февраля, 2013 хотелось узнать какая разница температуры в пустом улье и уличной если мощность обогревателя расчетная 10 вт. У меня получилось где то 2-3 град при 0 град окружаещего воздуха. Спробу відповісти, З того, що читав: В.Корж в своїй книжці, наводить такі данні, -вулик хорошо утеплений з зовні і з середини потребує 1вт/*С; вулик утеплений тільки з зовні 2вт/*С; неутеплений 3вт/*С, В Вас, виходить 10:3(2)=3,3(5)вт/*С, трохи забагато. З того, що випробував сам, на своїх вуликах(БК), 30мм липа+ кожух(розбірний) з 20 пінопласту, в літку 0,35-0,4вт/*С, зараз, зимою, 0,6-0,7вт/*С. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
пче Опубликовано 6 февраля, 2013 Share Опубликовано 6 февраля, 2013 Т. Е. Получается Корж прав если для подержание 1 град необходимо где то 3 ватта при условий что мой улей неутепленый. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
petrycho Опубликовано 6 февраля, 2013 Share Опубликовано 6 февраля, 2013 Є ще один варінт, ставити по кандйору з діодом тільки перед піключенням терморегулятора, ток ~5мка, а нагрівачі будуть працювати просто з моста. Піде ,така схема, якщо, я звичайно виклав її зрозуміло. ? Это правильно, но нужно сформировать нужное питание для терморегулатора (надо знать параметры). Если переменное 24В - после моста и диодов будет 35В - без нагрузки. + чем меньше ёмкость конденсатора тем легче трансформатору - нужен компромис. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ВЕРЕС Опубликовано 6 февраля, 2013 Share Опубликовано 6 февраля, 2013 Т. Е. Получается Корж прав если для подержание 1 град необходимо где то 3 ватта при условий что мой улей неутепленый. виходить, що так. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ВЕРЕС Опубликовано 6 февраля, 2013 Share Опубликовано 6 февраля, 2013 Є ще один варінт, ставити по кандйору з діодом тільки перед піключенням терморегулятора, ток ~5мка, а нагрівачі будуть працювати просто з моста. Піде ,така схема, якщо, я звичайно виклав її зрозуміло. ? Это правильно, но нужно сформировать нужное питание для терморегулатора (надо знать параметры). Если переменное 24В - после моста и диодов будет 35В - без нагрузки. + чем меньше ёмкость конденсатора тем легче трансформатору - нужен компромис. живлення 24в, намалював, що б було наглядніше, думаю зробити ось так. Терморегулятор цифровий, ток ~5мка. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Федір Опубликовано 6 февраля, 2013 Share Опубликовано 6 февраля, 2013 Тепер допомагайте, ? ВЕРЕС я ж Вам в лічку написав на ваше питання ще вчора ввечері, перечиитайте. Але якщо непомітили відповідь, то люди тут теж саме вже озвучили. 5 микроампер то щось не то напевно 5 милиампер. Але і то і то струми незначні можете так живити датчика окремо мостом та конденсатором, решту - нагрівачі просто змінним струмом та й все. По Вашій схемі мост потрібен тількі для терморегулятора(для її живлення) а виконуючий пристрій можна на реле заживити. І вже реле беспосередньо контактами буде комутувать включення термоелементів. Бо якщо в іншому виконанні то тей транзистор( це зовнішній елемент чи він в "терморелі" є) буде видавать на радіатор більше аніж у вулики попаде...ЦЕ звичайно якщо він не в імпульсному режимі працює ну тут треба схему "термореле" Вашого подивитися. Бо схема включення якась кострубата ваша вийшла. Тут ще багато уточнювать... чем меньше ёмкость конденсатора тем легче трансформатору - нужен компромис. ? це чомуж? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ВЕРЕС Опубликовано 6 февраля, 2013 Share Опубликовано 6 февраля, 2013 Тепер допомагайте, ? ВЕРЕС я ж Вам в лічку написав на ваше питання ще вчора ввечері, перечиитайте. Але якщо непомітили відповідь, то люди тут теж саме вже озвучили. 5 микроампер то щось не то напевно 5 милиампер. Але і то і то струми незначні можете так живити датчика окремо мостом та конденсатором, решту - нагрівачі просто змінним струмом та й все. По Вашій схемі мост потрібен тількі для терморегулятора(для її живлення) а виконуючий пристрій можна на реле заживити. І вже реле беспосередньо контактами буде комутувать включення термоелементів. Бо якщо в іншому виконанні то тей транзистор( це зовнішній елемент чи він в "терморелі" є) буде видавать на радіатор більше аніж у вулики попаде...ЦЕ звичайно якщо він не в імпульсному режимі працює ну тут треба схему "термореле" Вашого подивитися. Бо схема включення якась кострубата ваша вийшла. Тут ще багато уточнювать... чем меньше ёмкость конденсатора тем легче трансформатору - нужен компромис. ? це чомуж? закинув новий малюнок схемки, термореґулятор цифровий, на мікропроцесорі, напруга його жйвлення сказали від 12 до 30в, транзистор буде монтуватися разом з нагрівачем в вулику. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Федір Опубликовано 6 февраля, 2013 Share Опубликовано 6 февраля, 2013 На новому малюнку діод на виворіт намальований! Якщо добре пригледітися(якість поганенька) до фото регулятора то мені здається там вже є і конденсатор і місток. Синій та коричневій провід це що по опису що був з платою? Я так розумію що таких регуляторів вам знадобиться десь з 10? Який транзистор там і куди він кріпиться!! 20 Вт однако, тут не однозначно. І транзистор в комплекті чи Ви самі таке придумали? Які діоди на діодному мосту? Який трансформатор?- звідки зняли? товщина провода обмотки що видає 24В? Зновуж таки принцип керування транзистором згідно опису? Не соромтеся пишіть помізкуєм. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ВЕРЕС Опубликовано 6 февраля, 2013 Share Опубликовано 6 февраля, 2013 Не соромтеся пишіть помізкуєм ? пишу:- - діод перевернем. - да, на платі є конденсатор, біля нього мабуть транзистор (напис L78L05), при підключенні до випрамленого струму сказали, що треба згладжувати пульсацію, ставити конденсатор, - силовий транзистор TIP122, по моєму замовленню, буду ставити на радіатор,і монтується на рамку підігрівача, -схема робоча. спочатку для проби замовив одну, пртестував, трнзистор відкривається ізакривається не плавно.а на повну провідність (незнаю. чи правильно сказав, думаю ви зрозуміли) -діоди для моста ще некупив, поїду в Вінницю, думаю щось підберу, ампер по 25 мабуть достатньо, поставлю на радіатори, -трансформатор на 500вт, добротний, правда на 42в. вторічку зніму, і намотаю товстішим, (а можливо тим самим, тільни розділю на двоє, і з?єднаю паралельно) дротом нову. от тільки питання. яка має бути напруга до моста, щоб випрамлений струм був 24в, Ще питання, при підключенні конденсатора ,після моста, напруга зростає, (без навнтаження) при підключенні нагрузки вирівнюється, то може, передбачити ще стабілітрон в схемі підключення терморегуляторів?,для захисту від перенапруги. -регуляторів буде багато, планую на цей рік до 25 шт. потім поставлю потужніший, планую 3-х фазний, такий вже є, на 2,2кВт,і дальше на розширення .... - підскажіть які параметри мають мати, конденсатор, і якщо треба то і стабілітрон. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Брониславович Опубликовано 6 февраля, 2013 Share Опубликовано 6 февраля, 2013 Из личного опыта - Лучше применять тр-ры не больше 630 ВТ Расчетную максимальную мощность одного нагревателя брать 30ВТ Диодные мосты можно ставить в каждом улье, на 1А , 50В стоят не дорого Напряжение можно поднять до 36В Датчик темп. у нижнего бруска рамки Т=25*С Поставить светодиоды индикации работы нагревателей. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ВЕРЕС Опубликовано 6 февраля, 2013 Share Опубликовано 6 февраля, 2013 Диодные мосты можно ставить в каждом улье, на 1А , 50В стоят не дорого ? хороша думка, але я вже розпланував, буду робити по плану, свтлодіоди можна, але в моєму варіанті про роботу буде свідчити сам дисплей терморегулятора. якщо єнапруга то він вже світиться, а покази температури вкажуть на роботу нагрівача Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Брониславович Опубликовано 6 февраля, 2013 Share Опубликовано 6 февраля, 2013 Можно и так, это не принципиально... Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ВЕРЕС Опубликовано 6 февраля, 2013 Share Опубликовано 6 февраля, 2013 Датчик темп. у нижнего бруска рамки Т=25*С ? так, датчик під рамками, але температуру буду виставляти від 30 до 34 в жалежності від завдань та періоду життя бджіл. Лучше применять тр-ры не больше 630 ВТ ? Чому? Напряжение можно поднять до 36В ? з початку так і планував, але на випадок відключення 220, резерв буде на 24в, авто акумулятори -2*12в по 150А/год Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Брониславович Опубликовано 6 февраля, 2013 Share Опубликовано 6 февраля, 2013 Если нужна большая мощность лучше применить несколько тр-ров. И никогда не верь написанному, проверь на одной двух семьях Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ВЕРЕС Опубликовано 6 февраля, 2013 Share Опубликовано 6 февраля, 2013 Расчетную максимальную мощность одного нагревателя брать 30ВТ ? провів випробовування в моїх вуликах мені вистачить і 20вт, при коефіцієнті 0,7вт/*С зможу підняти температуру на25 градусів И никогда не верь написанному, проверь на одной двух семьях ? завжди так і роблю, читаю все що можу знайти, потім аналізую, і випробовую за допомогою доступних методів Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
petrycho Опубликовано 6 февраля, 2013 Share Опубликовано 6 февраля, 2013 да, на платі є конденсатор, біля нього мабуть транзистор (напис L78L05), при підключенні до випрамленого струму сказали, що треба згладжувати пульсацію, ставити конденсатор, - силовий транзистор TIP122, по моєму замовленню, буду ставити на радіатор,і монтується на рамку підігрівача, -схема робоча. спочатку для проби замовив одну, пртестував, трнзистор відкривається ізакривається не плавно.а на повну провідність (незнаю. чи правильно сказав, думаю ви зрозуміли) ? L78L05 - это стабилизатор на 5В значить на плату больше 15-20В подавать нельзя, последовательно диоду ставьте резистор чтоб погасить лишнее напряжение затем конденсатор. TIP122 - транзистор NPN на плате или внешний как на рисунке? Про мост и большую ёмкость - чем больше ёмкость тем меньше времени ток идёт через трансформатор. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ВЕРЕС Опубликовано 6 февраля, 2013 Share Опубликовано 6 февраля, 2013 ставьте резистор чтоб погасить лишнее напряжение ? номінал резистора?, якщо напруга живлення 24в TIP122 - транзистор NPN на плате или внешний как на рисунке ? винесено, окремо від плати, буде на радіаторі. який краще підібрати номінал конденсатора (по рисунку) Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ВЕРЕС Опубликовано 6 февраля, 2013 Share Опубликовано 6 февраля, 2013 рамка елекропідігріву Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Федір Опубликовано 6 февраля, 2013 Share Опубликовано 6 февраля, 2013 L78L05 це стабілизатор- така микросхема в неї на виході 5 вольт- ось ними і живиться плата. Але є одна неприємна новина для Вас на її не бажано подаваті аж 24 вольти! багатенько. Її паспорт то 20в максимум на вхід далі вона вже працюватиме на чесному слові!(скоріш за все повигорають одна за одною)...тобто щось потрібно буде думать як живить плату... Можливо стабілітрон вольт так на 12-16 буде якраз рішенням. Зараз є такі потужні стабілітрони на ват то його можна без резистора ставить. Тей конденсатор що я розгледів на фото після цього стабілізатора стоїть тобто бажано на відстані не більше 7см (так книжка пише про стабілізатори ) від входу живлення на плату поставите ще електроліт на 100мкф - вистачить. І ще не забудьте про блокіровочну ємність- кераміку- буде не лишня! ну десь на 0,33мкф нормально буде. Блокіровочна-це впаралель електроліту. TIP122- составний транзистор характеристикі підходящі повинен працювать на совість. На повну провідність відкривається(доречі чим дивилися ? осцилографом чи чим) - це значить в імпульсному режимі працює це чудово, значить радіатор може і не знадобитися великий, а навіть і без нього може не перегріватися тим більше що кріпить будете на рамку нагрівача він і буде слугувати радіатором. От тількі посадіть його на теплопровідну пасту. Проведіть експеримент з невеликим радіатором якщо сильно не нагріється (а в нормі так і повинно буде бути в імпульсному режимі розсіювальна потужність на ньому десь до вату буде) то все нормально. Що до трансформатора, то якщо він з двома окремими катушками( ну при такій потужності трансформатора так частіше за все і буде) то тоді чудово! Можна навантажити на кожну півкатушку (42/2=21вольт) окремі вулики так навіть краще і нічого не перемотувати. Але якщо Ш подібне залізо і відповідно одна обмотка, то тут перемотувати чи змотувати чи ще щось перероблювати доведеться. . Паралельно не підключайте! Якщо не будуть співпадати властивості котушок то можливі неприємні наслідкі... Короче не паралеліть обмотки трансформатора (їх іще і фазувати необхідно для паралелення)! По товщині провода- перерахуйте потужності що будуть споживатися і підрахуйте силу струму(ампери), а далі прикіньте слідуюче- на один квадратній міліметер ПЛОЩІ провідника можна подати 2-4 А струму(ліпше рахувати 2А -надійніше) . Ну наприклад як у Вас 21В (будем думать що розділите обмотки на дві) і навантаженні наприклад 5 нагрівачів з потужністю 20ВТ отримаємо 5*20=100ват, далі 100ват/21В=5А(приблизно), далі різні там втрати ну буде - десь 6А . Тепер 6А/2=3 (мм квадратні провідника). Далі з формули площі круга маємо слідуюче, діаметр=2кореня квадратних з 3/3,14=1,95мм такий собі провід в діаметрі. По напрузі до моста і після- напруга після просто моста не стає випрямленою, в неї характеристика міняється тількі в бік збільшення частоти, стає 100Гц- нижня напівхвиля синусоїди опиняється не внизу, а вверху і це все. Конденсатор електролітичний накоплюючи єнергію віддає її в періодах між "горбами синусоїди"(яка після мосту вже власне і не синусоїда вже) . Отоді вже струм і стає виПРЯМленим-конденсатор ніби згладжує "ямки між горбами". Так от показники змінної напруги перемножити на 1,44 і будете мати величину постійної напруги (це вже я Вам писав). Якщо вірно підібрані конденсатори то ця величина і під дією навантаження не "просяде"! Але навантаження повинно відповідати потужності обмотки і габаритній потужності трансформатора. Діоди можна використать з генератора автомобільного(не запорожця ) там по характеристиках повинно підійти якщо ще окремо півобмотки користувати то з головою. Ну здається основне все. Якщо щось незрозуміло питайте поясню. поки писав трактат то тут народ ще на відповідав...Ща почитаєм ну відповіді повторюваться можуть ... Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ВЕРЕС Опубликовано 7 февраля, 2013 Share Опубликовано 7 февраля, 2013 Можливо стабілітрон вольт так на 12-16 буде якраз рішенням. ? ставити перед конденсатором і паралельно кондесатору? Паралельно не підключайте! ? я мав наувазі паралельну намотку, по типу двожильного, так можна? Але якщо Ш подібне залізо і відповідно одна обмотка, ? залізо "ОО" подібне, обмотка одна Так от показники змінної напруги перемножити на 1,44 і будете мати величину постійної напруги ? тепер мій вріант непідходить, (я про перемотку тим же дротом) бо 42в поділити на 2 =21в, а мені на нагрівачі треба 24в, після моста, без згладжування конденсаторами, тобто з вторічки має бути теж ~24в Так от показники змінної напруги перемножити на 1,44 і будете мати величину постійної напруги ? тепер, якщо після моста 24в, (розглядаю схему підключення плати терморегулятора),між "+" і"-" (напруга 24в) включаю стабілітрон на 12в, він понизить напругу до12в, далі, паралельно йому конденсатор кераміку 0,33 мКф, за ним аналогічно електроліт 220мКф*35в, (такі вже купив), то напруга буде після нього (електроліта) 12*1,44=~18в, так ?, а діод перед стабілітроном для розв?язки (щоб електроліт не живив нагрівача) потрібен? Напругу для живлення нагрівачів згладжувати електролітами після моста небуду, На повну провідність відкривається(доречі чим дивилися ? осцилографом чи чим) ? амперметром Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Присоединяйтесь к обсуждению
Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.