wwlo Posted November 12, 2024 Author Share Posted November 12, 2024 11 годин тому, ромео сказав: Уявіть собі, в дадані корми теж вверху... Знаю, шо ви вчитель... чи не фізики, случайно? ні я не вчитель,але фізику в Вузі вивчав ,і школу закінчив з золотою медаллю Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ромео Posted November 12, 2024 Share Posted November 12, 2024 1 хвилину тому, wwlo сказав: але фізику в Вузі вивчав ,і школу закінчив з золотою медаллю То дайте тоді відповідь: чому мед вгорі рамок (над клубом) теплий? Назвіть джерело енергії. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wwlo Posted November 12, 2024 Author Share Posted November 12, 2024 12 годин тому, Конструктор сказав: Не можу зрозуміти! Як Ви з Миколаївської обл. можете бачити як пройде зимівля в пана Ромео в Вінницькій обл. ??? Я навіть з Вінницької не можу навіть уявляти як в нього пройде зимівля! Маєте якісь екстрасенсорні здібності? Чи може машину часу? Поділіться секретом!? А гляньте як там в мене пройде зимівля? я не бачу .що робиться в ромео на пасіці,але він сам писав раніше ,що має проблеми з кліщем,а я знаю .що це таке. В мене сімї йдуть в 90% сильні в зимівлю,але коли я обробив біпіном і в одній сімї посипалось 150 кліщів.то я запанікував і обробив другий раз.Всім бажаю безвідходної зимівлі 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AVA Posted November 12, 2024 Share Posted November 12, 2024 9 минут назад, ромео сказал: То дайте тоді відповідь: чому мед вгорі рамок (над клубом) теплий? Назвіть джерело енергії. Підвох у питанні Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ромео Posted November 12, 2024 Share Posted November 12, 2024 1 година тому, wwlo сказав: я не бачу .що робиться в ромео на пасіці,але він сам писав раніше ,що має проблеми з кліщем,а я знаю .що це таке. В мене сімї йдуть в 90% сильні в зимівлю,але коли я обробив біпіном і в одній сімї посипалось 150 кліщів.то я запанікував і обробив другий раз.Всім бажаю безвідходної зимівлі І до чого тоді тут вузько-висока рамка і умовно теплий мед? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Вадім Полтава Posted November 12, 2024 Share Posted November 12, 2024 2 часа назад, ромео сказал: Назвіть джерело енергії. А яким чином бджоли взимку споживають мед? Вони його гризуть? Чи надкусюють і пережовують? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wwlo Posted November 12, 2024 Author Share Posted November 12, 2024 2 години тому, ромео сказав: То дайте тоді відповідь: чому мед вгорі рамок (над клубом) теплий? Назвіть джерело енергії. джерело енергії мед.який вживають бджоли і виділяється тепло.Все просто. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wwlo Posted November 12, 2024 Author Share Posted November 12, 2024 45 хвилин тому, Вадім Полтава сказав: А яким чином бджоли взимку споживають мед? Вони його гризуть? Чи надкусють і пережовують? вони ниряють в середину клуба.де температура більше 30 і вживають теплий мед Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wwlo Posted November 12, 2024 Author Share Posted November 12, 2024 1 година тому, ромео сказав: І до чого тоді тут вузько-висока рамка і умовно теплий мед? люди питали і я відповів.Як говорять-все взято з відкритих джерел Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ромео Posted November 12, 2024 Share Posted November 12, 2024 10 хвилин тому, wwlo сказав: джерело енергії мед.який вживають бджоли і виділяється тепло.Все просто. Тобто тепла, яке виділяє клуб, по вашому достатньо, щоб гріти мед над головою і утримувати його в такому стані попри морози? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Вадім Полтава Posted November 12, 2024 Share Posted November 12, 2024 31 минуту назад, ромео сказал: Тобто тепла, яке виділяє клуб, по вашому достатньо, щоб гріти мед над головою і утримувати його в такому стані попри морози? Ну а куди воно йде, те тепло, яке виділяється? Чи не вгору? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wwlo Posted November 12, 2024 Author Share Posted November 12, 2024 39 хвилин тому, ромео сказав: Тобто тепла, яке виділяє клуб, по вашому достатньо, щоб гріти мед над головою і утримувати його в такому стані попри морози? а для чого ставлять утеплення зверху,а зараз модно і плівку, на якій збирається конденсат.Не було б теплого повітря - не було б конденсату.я не говорю ,що бджоли не рухаються в сторону.але для цього потрібна сила сімї.недаром деякі пасічники обєднують на зиму 2 сімї.Це відноситься більше до наших південних регіонів,де сімї в 5 вуличок рахуються нормою.і чому я пропагую вузько-високу рамку.бо тут слабі сімї 2-3 вулички спокійно виходять з зими,а в дадані в лютому паніка ,закладають розплід,а перейти на мед.який збоку і холодний не можуть і осипаються з голоду 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Вадім Полтава Posted November 12, 2024 Share Posted November 12, 2024 21 минуту назад, wwlo сказал: а для чого ставлять утеплення зверху,а зараз модно і плівку, на якій збирається конденсат.Не було б теплого повітря - не було б конденсату. Шо цікаво, шо для того шоб не було конденсату - треба не зменшувать, а збільшувать утеплення... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ромео Posted November 12, 2024 Share Posted November 12, 2024 1 година тому, Вадім Полтава сказав: Ну а куди воно йде, те тепло, яке виділяється? Чи не вгору? Вгору. Але скільки того тепла? Достатньо, щоб прогріти весь запас меду? Якби клуб виділяв би стільки тепла, то бджоли водилися б лише в теплих широтах. Бо постає тоді питання в його здатності економно використовувати і зберігати енергію. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Вадім Полтава Posted November 12, 2024 Share Posted November 12, 2024 31 минуту назад, ромео сказал: скільки того тепла? Мірять треба. Зробити термоізоляцію і робити заміри. Звичайно, без термоізоляції енергія розсіюється в навколишній простір. Кількість тепла = маса * теплоємність меду * різницю температур. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ромео Posted November 12, 2024 Share Posted November 12, 2024 16 хвилин тому, Вадім Полтава сказав: Звичайно, без термоізоляції енергія розсіюється в навколишній простір. Опа. А де ж у вулику термоізоляція? Висновок: енергії клуба на нагрівання меду "над головою" недостатньо... Тому вигадана "перевага" вузько-високої рамки - міф. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AVA Posted November 12, 2024 Share Posted November 12, 2024 16 минут назад, ромео сказал: Опа. А де ж у вулику термоізоляція? Висновок: енергії клуба на нагрівання меду "над головою" недостатньо... Тому вигадана "перевага" вузько-високої рамки - міф. Мед ніхто над клубом негріє , це було питання з підвозом, мед грієтся у верхній 1/3 частині клубу обично А от движ клуба при перепадах температур інтересний, думаю на укр рамкі їм краще і в цьому вся перевага При потеплінні бджоли краще розширюються у верх чим у сторону Замітив це коли пустив у зиму з магазинами, раніше гармошка іграла до задньої стінки, клуб коли морози до задньої стінки 100-150мм пусто, потепліло центральні вулички достали задстінки А з магазином у магазин піднімаються у верх, а до зад стінки не доходять 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yu1986ra Posted November 12, 2024 Share Posted November 12, 2024 6 годин тому, wwlo сказав: я не бачу .що робиться в ромео на пасіці,але він сам писав раніше ,що має проблеми з кліщем,а я знаю .що це таке. В мене сімї йдуть в 90% сильні в зимівлю,але коли я обробив біпіном і в одній сімї посипалось 150 кліщів.то я запанікував і обробив другий раз.Всім бажаю безвідходної зимівлі 150 шт то не велика кількість. На силу сім'ї не впливає 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yu1986ra Posted November 12, 2024 Share Posted November 12, 2024 47 хвилин тому, ромео сказав: Опа. А де ж у вулику термоізоляція? Висновок: енергії клуба на нагрівання меду "над головою" недостатньо... Тому вигадана "перевага" вузько-високої рамки - міф. Їм не треба гріти весь мед над головою. Достатньо того що вони обсиджують клубом. Якщо подивитись поперечний переріз клуба, то рамки в ньому дуже нагадують ребра радіатора. Більшість тепла йде вгору по рамках, міжрамковий простір бджоли стараються максимально закрити своїми тілами. Умовно 1/3 клуба сидить на меду. Якщо ця 1/3 меду зверху, то більшість тепла і від 2/3 клуба що під ним йде на розігрів того меду. Якщо ця 1/3 меду вже збоку, то тепла від 2/3 клуба на цей мед вже менше попаде. Загалом укр рамка має в цьому питанні деяку перевагу над дадан чи рут в одному корпусі. Але ця перевага не значна. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gardener Posted November 12, 2024 Share Posted November 12, 2024 14 хвилин тому, yu1986ra сказав: Загалом укр рамка має в цьому питанні деяку перевагу над дадан чи рут в одному корпусі. Особливо якшо сядуть зверху 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wwlo Posted November 12, 2024 Author Share Posted November 12, 2024 1 година тому, yu1986ra сказав: 150 шт то не велика кількість. На силу сім'ї не впливає це осипалось 150,а скільки лишилось на бджолі х.. його знає 33 хвилини тому, gardener сказав: Особливо якшо сядуть зверху щоби сіли знизу подивіться відео ярослава мухи 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ромео Posted November 12, 2024 Share Posted November 12, 2024 1 година тому, AVA сказав: Мед ніхто над клубом негріє 44 хвилини тому, yu1986ra сказав: Їм не треба гріти весь мед над головою Загалом дискусія виникла через твердження автора теми, що: 09.11.2024 в 09:42, wwlo сказав: що для зимівлі краще природне вузько-високе житло(як дупло в природі)весь корм знаходиться зверху і він теплий Ото я й мучу автора - хочу вияснити, ЩО/ХТО гріє отой весь запас корму постійно 24/7 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wwlo Posted November 12, 2024 Author Share Posted November 12, 2024 я признаюсь - в мене є 5 вуликів на даданівську рамку.Чому я їх взяв .по перше-захотілось збирати пилок і купив турецькі пилковловлювачі і тут немає де правди, діти- майже весь інвертар заточений на даданівську рамку.по-друге продати пакет або сімю на таку рамку легше .були в мене реальні покупці з великими грошима,але все йшло добре.поки вони не взнали ,що рамка вузько -висока ,а в них пасіка на даданівську і не хочуть ,щоб був мікс. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AVA Posted November 12, 2024 Share Posted November 12, 2024 4 минуты назад, ромео сказал: Ото я й мучу автора - хочу вияснити, ЩО/ХТО гріє отой весь запас корму постійно 24/7 Я це поняв із допису у скобках 8 часов назад, AVA сказал: Підвох у питанні Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wwlo Posted November 12, 2024 Author Share Posted November 12, 2024 7 хвилин тому, ромео сказав: Загалом дискусія виникла через твердження автора теми, що: Ото я й мучу автора - хочу вияснити, ЩО/ХТО гріє отой весь запас корму постійно 24/7 щоб поставити крапку в цій непотрібній дискусії,бо по суті мої твердження це давновідомі аксіоми в бджільництві і ще хочу сказати ,що у бджіл нюхові руцептори.як і рецептори які відчувають температуру мають поріг чутливості в декілька сот тисяч раз чутливіші від людських органів чуття.тому, якщо вверху мед тепліший.то вона піде вверх і дійде до верхньої планки.де його не буде з часом.і може не піти на задубілий холодний мед до задньої стінки,якщо сидить на розплоді. Що ніколи такого не бачили? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts