qway Posted October 19, 2023 Share Posted October 19, 2023 Всім привіт, хочу обговорити тему пасіки на даху, маю велике бажання відновити пасіку, але на новому місці маю можливість розташувати тільки на даху 1 поверхового приміщення, площа не скажу точно яка але вуликів 200(корпусних на 10) точно вмістить. Сам дах вкритий руберойдом, тіні майже нема. Перед створенням теми тут спочатку шукав інформацію на юутубі та в гуглі, ідея в принципі має право на життя, але хотілось би почути живі відгуки від тих хто мав такий досвід або просто знае про це більше за мене. Цікавлять такі питання як : Спека - є ризик що рамки можуть потекти чі нема? Продуктивність бджіл при таких умовах. Можливі варіанти якось затінити велику площу. Зменшити нагрівання вуликів(думаю біла фарба та щось типу килимків з очерету на дах). Варіанти ліфтів для вулика( треба якось підіймати на висоту приблизно 3-4м , а потім спускати корпуси з медом). Інші можливі нюанси. Планую купувати вулики та бджіл на 2024й рік, почати хочу з 10 корпусних вуликів на 10 рам + магазинні надставки Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Гурович Posted October 19, 2023 Share Posted October 19, 2023 дно сітка і нічого не тече чим ближче до нектару - тим більша продуктивнясть затіняюча сітка якщо затіниш сіткою - ніякої білої фарби не потрібно, як і очерету змонтуй тельфер будеш ходити по рубероїду - порвеш, треба зробити якусь тверду підлогу удачі в починаннях 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Сергій-апі Posted October 19, 2023 Share Posted October 19, 2023 2 години тому, qway сказав: Всім привіт, хочу обговорити тему пасіки на даху, маю велике бажання відновити пасіку, але на новому місці маю можливість розташувати тільки на даху 1 поверхового приміщення, площа не скажу точно яка але вуликів 200(корпусних на 10) точно вмістить. Сам дах вкритий руберойдом, тіні майже нема. Перед створенням теми тут спочатку шукав інформацію на юутубі та в гуглі, ідея в принципі має право на життя, але хотілось би почути живі відгуки від тих хто мав такий досвід або просто знае про це більше за мене. Цікавлять такі питання як : Спека - є ризик що рамки можуть потекти чі нема? Продуктивність бджіл при таких умовах. Можливі варіанти якось затінити велику площу. Зменшити нагрівання вуликів(думаю біла фарба та щось типу килимків з очерету на дах). Варіанти ліфтів для вулика( треба якось підіймати на висоту приблизно 3-4м , а потім спускати корпуси з медом). Інші можливі нюанси. Планую купувати вулики та бджіл на 2024й рік, почати хочу з 10 корпусних вуликів на 10 рам + магазинні надставки Якщо стартувати з нуля можна все підібрати під відповідні потреби. З другої сторони це буде шалена інвестиція з сумнівною подальшою вигодою, хіба що це буде робитися для задоволення. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qway Posted October 19, 2023 Author Share Posted October 19, 2023 6 годин тому, Гурович сказав: дно сітка і нічого не тече чим ближче до нектару - тим більша продуктивнясть затіняюча сітка якщо затіниш сіткою - ніякої білої фарби не потрібно, як і очерету змонтуй тельфер будеш ходити по рубероїду - порвеш, треба зробити якусь тверду підлогу удачі в починаннях В цілому фарби не треба чі саме білої? Сітчате дно не дасть такого ефекту що руберойд все одно нагрітий як раз все тепло буде давати на сітчате дно? Дякую за побажання Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qway Posted October 19, 2023 Author Share Posted October 19, 2023 9 годин тому, Сергій-апі сказав: Якщо стартувати з нуля можна все підібрати під відповідні потреби. З другої сторони це буде шалена інвестиція з сумнівною подальшою вигодою, хіба що це буде робитися для задоволення. Так, старт майже з 0, цього року купив лише 1 вулик 2х корпусний на 10 рамок що б спробувати, думаю працювати з цією системою. Накидав собі приблизні трати, можна сказати в 50тис стане якщо ціни не піднімуться, вкладаю не останні гроші, і планую рости кожен рік мінімум на 200% від попереднього) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Сергій-апі Posted October 20, 2023 Share Posted October 20, 2023 13 годин тому, qway сказав: 50тис стане Поділіться інформацією, що має входити в ці 50 тис. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Гурович Posted October 20, 2023 Share Posted October 20, 2023 7 часов назад, Сергій-апі сказал: Поділіться інформацією, що має входити в ці 50 тис. По нинішніх цінах на 50 тис можна придбати 10 вуликів і 10 пакетів, а щоб придбати рамки і зарядити їх вощиною ще і не вистачить. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qway Posted October 20, 2023 Author Share Posted October 20, 2023 11 годин тому, Сергій-апі сказав: Поділіться інформацією, що має входити в ці 50 тис. Привіт 26 тисяч тільки на вулики та все необхідне, забув додати сюди фарбу та не зна юв скільки стане доставка, думаю +3-4т десь. Скрін розрахунків додаю, але ще є сумніви на рахунок сітчатого дна, можливо візьму їх по 5 шт що б порівняти на практиці. +-15 тис на пакети, думаю буду брати в місцевого тут то на доставку не багато витрачу. 15-17 тис на нову медогонку + дим пушку. 500 грн на ліки від кліщу 2500 на тару під мед, думаю одразу взяти бочку на 200л + трохи тари для меду в роздріб на 0.5 -1л Відчуваю що ціни ще підростуть після того як піднімуть мінімалку, можливо ще якісь нюанси не врахував, то сумма 50тис є приблизною. Якщо все складеться за планом то на 25 рік тільки + 20 вуликів докупити, а бджоли з відводків. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
СЄРЖ Posted January 7 Share Posted January 7 19.10.2023 в 09:15, qway сказав: Всім привіт, хочу обговорити тему пасіки на даху, маю велике бажання відновити пасіку, але на новому місці маю можливість розташувати тільки на даху 1 поверхового приміщення, площа не скажу точно яка але вуликів 200(корпусних на 10) точно вмістить. Сам дах вкритий руберойдом, тіні майже нема. Перед створенням теми тут спочатку шукав інформацію на юутубі та в гуглі, ідея в принципі має право на життя, але хотілось би почути живі відгуки від тих хто мав такий досвід або просто знае про це більше за мене. Цікавлять такі питання як : Спека - є ризик що рамки можуть потекти чі нема? Продуктивність бджіл при таких умовах. Можливі варіанти якось затінити велику площу. Зменшити нагрівання вуликів(думаю біла фарба та щось типу килимків з очерету на дах). Варіанти ліфтів для вулика( треба якось підіймати на висоту приблизно 3-4м , а потім спускати корпуси з медом). Інші можливі нюанси. Планую купувати вулики та бджіл на 2024й рік, почати хочу з 10 корпусних вуликів на 10 рам + магазинні надставки маю в місті на гаражі пару вуликів, колись років 8 приблизно, хотів спробувати як багато візьмуть липи. так вони там і лишилися. дах рубероїд, стоять на піддонах, колір вуликів жовто блакитний, незатінені, рамки не пливуть, можна сказати не викучуються, тримаю великий об'єм вулика, 30 ромок. цієї холодної весни 2023, помітив, що саме на гаражі був кращий , стрімкіший розвиток ніж в лісі, думаю рубероїд відіграв свою роль. глухе дно, вентеляція в дашку. 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qway Posted January 8 Author Share Posted January 8 07.01.2024 в 14:42, СЄРЖ сказав: маю в місті на гаражі пару вуликів, колись років 8 приблизно, хотів спробувати як багато візьмуть липи. так вони там і лишилися. дах рубероїд, стоять на піддонах, колір вуликів жовто блакитний, незатінені, рамки не пливуть, можна сказати не викучуються, тримаю великий об'єм вулика, 30 ромок. цієї холодної весни 2023, помітив, що саме на гаражі був кращий , стрімкіший розвиток ніж в лісі, думаю рубероїд відіграв свою роль. глухе дно, вентеляція в дашку. Дякую) 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts