Anatol-80 Posted September 22, 2023 Share Posted September 22, 2023 Підкажіть будь-ласка, як правильно варити медове сито для варених медів? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Винодел Posted September 22, 2023 Share Posted September 22, 2023 Зваріт хоч як небудь, бог дасть вдачу(а самі придбаете правильні дріжжі і підгодівлю для дріжжів) то отримаете напій пристойний, самі вип'ете і товарищів напоїте. Робіт, починайте з читання, теоретичних основ процесу. Хто схоче вам переписувати брошуру Миколи Лазаревича, вона сторінок так на 70. Задайте правильне запитання- Хто надішле(з післяплатою) фахову літературу з питання? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anatol-80 Posted September 22, 2023 Author Share Posted September 22, 2023 Я прочитав книжку Миколи Горніча ʼʼ Медові вина ʼʼ . Приготував деякі рецепти варених вин. Просто при варінні меду, збирав піну досить довго, піна йшла десь годин 5, а той більше. Ситу не розбавляв по співвідношенню, а як писало в книзі, 3 літри меду , 1 літра води. А потім розбавляв до певної міри води , що потрібно. Просто в мене вийшла дуже темно - коричнева сита, трохи червонуватого кольору. Мед в мене частина липи, частина гречки а остальне соняшник (що росло в мому регіоні, пасіка не виїзна). І не знаю , чи то має бути такий колір сити з такого меду, чи то просто підпалений мед дав такий колір . Ситу готовив в нержавіючій каструлі на індукційній плитці. Також не знаю, де правильно готувати , на газовій плиті чи електричній , чи індукційній. Дайте відповідь на мої дії, які я робив. Де робив добре , а де зле. Дякую. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Винодел Posted September 22, 2023 Share Posted September 22, 2023 Ну, я стільки ніколи не варив. При варці при досягненні 95*С вогонь виставляв мінімальний ,годину рідина ворушилась під діею конвенційних потоків. Знімав піну. Виключав вогонь і добре утеплював щоб через добу була 40-50*С, розкривав в ситі плавали шматки схожі на росмочений житній хліб, виловлював їх по можливості і відправляв ситу до бродільного чану додавши дріжжів, харчів, відвару хмелю або єкстракт ягід можливо ще чогось, вже забув. При роботі для визначення цукристості сити користувавсь ареометром загального призначення(1040- 1160г/см3) потім по таблиці, з часом, при нагоді придбав цукрометр 0-25%. Варити байдуже на чому, аби джерело тепла, хоч на кабиці аби вправно підтримувати необхідну темп. При варці, зазвичай мед (сита) темніе це природньо. Суто гречаний довго не освітлювавсь, не пам'ятаю чим вдалось "опрозорити". Суто липовий ставлений теж двічі не вдавсь- неприемний аромат і каламутний, потім хлопці сказали що треба приварити трохи. Початкова цукристість для зброжування -25%, як для мене, при такій при повному зброжуванні буде пристойно спіртуозне, більш стійке до вад і хвороб. Да для повноти смаку добавляв винну кислоту, лимон мені менш сподобавсь, цей лимонний ароматизатор в побуті відвернув від натуральних лимонів. Поки не "набьете руку" треба користуватись спеціальними дріжжами і мінеральним живленням для них, по інструкції. Оце перечитав ваш допис і схаменувсь- ви що мед варили а не ситу? Таких новатов я не пам'ятаю на своему віку. Ви що , про карамелізацію меду вперше від мене прочитали? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anatol-80 Posted September 24, 2023 Author Share Posted September 24, 2023 В книзі Миколи Горніча ʼʼ Медові винаʼʼ процитую фразу: З метою економії палива і часу мед допустимо варити густішим, ніж визначено в рецепті. Беремо 2 частини меду і одну частину води, варимо і знімаємо піну. Температура такої сити при кипінні буде вищою +100С. Коли готуємо сусло, то таку концентровану ситу розбавляємо водою, можна не кипяченою , до необхідного рівня цукристості, зазначену в рецепті. Тому я в варив мед а не ситу, так як ви кажете. Просто воно в мене вийшло дуже темного кольору, тому я і задав питання. На другий раз попробую з інших сортів меду і повністю розбавлену ситу. Попробую як ви робите, доведу до 95С і залишу. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Винодел Posted September 25, 2023 Share Posted September 25, 2023 Не зовсім правильно зрозуміли. Варив соняшниковий, на мінімальному(ворушіння при95*С) деякий час(2-3год.) потім виключав вогонь і утеплював. Щоб доливати некип'ячу воду треба бути впевненому і її знезараженності хвороботворними мікроорганізмами. Так, існуе досвід варки більш концентрованого сусла, достеменних пропорцій не пам'ятаю. При варці сусло темнішае- це природньо, наскільки-? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anatol-80 Posted September 25, 2023 Author Share Posted September 25, 2023 Так я дійсно не так вас зрозумів. Тепер мені зрозуміло. Воду брав з осмосу, проте вона може мати інші бактерії , просто вона мʼяка і без лишніх домішок. Наразі з вашою допомогою , я взнав свої недоліки в медоварінні. Хотів би ще взнати , на що потрібно звертати увагу при подальшій роботі. Дякую вам за відповіді. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Винодел Posted September 28, 2023 Share Posted September 28, 2023 Складноші бувають при зброжуванні сусла- недоброд. Тому при перших спробах краще використовувати культурні дріжжі і мін. живлення для них. Зразу час для збирання жмелю, можна використовувати "дикий", правда культурний накопичуе більше амінокислот і лупуліна і шишечки більші в розмірах, але ж не їхати для цього на Житомирщіну. Відвар хмелю додае гіркоти смаку в медівку, при перебільшені стае схожим на пиво яке теж можна вживати. В цілому , в більшості випадків, медівка вдаеться-отримуеш типовий смак, аромат, колір. Цього року відрожив зброжування сити. Солоку водичку(помив посуд), збродив додаванням сухих пекарських дріжжів і живлення, думав отримаю слабоалкогольний напій-куму і питимуть домашні замість квасу. Але збродилось насухо і відчутно гірке, алкогольне, крім мене ніхто не пив. Трохи підсолодив медом і поклав в холодильник(надійніше, не спортиться), попивав як снодійне по два - три ковтки за раз, майже все літо. Тільки недавно жінка звільняла холодильник і виселила останню пляшку. Зайшов сосід(старий, сформований алкоголік), пригостив, сказав що це медове пиво. Зробив приемне, відверто зрадів подарунку. А то все чай та кохве, треба вживати українське, підтримувати власне виробництво, з цих міркувань відмовивсь. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wwlo Posted September 28, 2023 Share Posted September 28, 2023 3 години тому, Винодел сказав: Складноші бувають при зброжуванні сусла- недоброд. Тому при перших спробах краще використовувати культурні дріжжі і мін. живлення для них. Зразу час для збирання жмелю, можна використовувати "дикий", правда культурний накопичуе більше амінокислот і лупуліна і шишечки більші в розмірах, але ж не їхати для цього на Житомирщіну. Відвар хмелю додае гіркоти смаку в медівку, при перебільшені стае схожим на пиво яке теж можна вживати. В цілому , в більшості випадків, медівка вдаеться-отримуеш типовий смак, аромат, колір. Цього року відрожив зброжування сити. Солоку водичку(помив посуд), збродив додаванням сухих пекарських дріжжів і живлення, думав отримаю слабоалкогольний напій-куму і питимуть домашні замість квасу. Але збродилось насухо і відчутно гірке, алкогольне, крім мене ніхто не пив. Трохи підсолодив медом і поклав в холодильник(надійніше, не спортиться), попивав як снодійне по два - три ковтки за раз, майже все літо. Тільки недавно жінка звільняла холодильник і виселила останню пляшку. Зайшов сосід(старий, сформований алкоголік), пригостив, сказав що це медове пиво. Зробив приемне, відверто зрадів подарунку. А то все чай та кохве, треба вживати українське, підтримувати власне виробництво, з цих міркувань відмовивсь. хмель не для мужчин-впливає негативно на потенцію Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Руслан К. Posted October 1, 2023 Share Posted October 1, 2023 24.09.2023 в 12:54, Anatol-80 сказав: В книзі Миколи Горніча ʼʼ Медові винаʼʼ процитую фразу: З метою економії палива і часу мед допустимо варити густішим, ніж визначено в рецепті. Беремо 2 частини меду і одну частину води, варимо і знімаємо піну. Температура такої сити при кипінні буде вищою +100С. Коли готуємо сусло, то таку концентровану ситу розбавляємо водою, можна не кипяченою , до необхідного рівня цукристості, зазначену в рецепті. Тому я в варив мед а не ситу, так як ви кажете. Просто воно в мене вийшло дуже темного кольору, тому я і задав питання. На другий раз попробую з інших сортів меду і повністю розбавлену ситу. Попробую як ви робите, доведу до 95С і залишу. При варінні сити з більшою концентрацією меду, в готовому напої більше відчувається присмак карамелі. І сита стає більш темніша на вигляд. Тому стараюся варити необхідної концентрації, постійно доливаючи воду по мірі її викіпання. Також виявив що при доливанні води в процесі варіння різко збільшується виділення піни, але добре це чи погано поки що сказати не можу. В середньому процес займає 2-3 години. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anatol-80 Posted October 4, 2023 Author Share Posted October 4, 2023 Я також на другий раз буду варити ситу відповідної концестенціі , бо в мене десь годин пʼять, йшла піна, і сита вийшла дійсно карамельна. Буду дивитися яке вийде вино. Дякую за пораду. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
СЄРЖ Posted December 1, 2023 Share Posted December 1, 2023 04.10.2023 в 20:46, Anatol-80 сказав: Я також на другий раз буду варити ситу відповідної концестенціі , бо в мене десь годин пʼять, йшла піна, і сита вийшла дійсно карамельна. Буду дивитися яке вийде вино. Дякую за пораду. я більше 5-6 років не варю, роблю ставлене, спробуйте, економія часу і , як ви писали топлива. вода з джерела, головне хороші дріжджі і температура під час бродіння. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts