Mihail-ves Posted August 23, 2022 Share Posted August 23, 2022 41 хвилину тому, wwlo сказав: головне ,щоби наслідки виноградного взятку не аукнулись весною 23 року.Залиште його осам і для виноробства. та я б радий залишити, але бджоли не хочуть, кажуть що дуже смачний сік, нічим не гірший за соняшник. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted August 27, 2022 Share Posted August 27, 2022 46 хвилин тому, ss77 сказав: Так я ж пишу "Одного разу запізнився і тому я годую в цей час."! Тепер у серпні починаю. Як на вашу думку, яка бджола? Саме ТЕ ! Але все ж мед ,навіть соняшниковий - значно ліпше. Проводив експеременти й не раз на цю тему. Правда, найліпшим буде той соняшниковий, який зібрано в період хоч з невеличкими дощами (СБД) . Це вже мною помічено з десятиріч практики -, не хвалюся, але стаж самостійного мого пасічникування вже перемахнув на другу півсотню років. І де вони тільки взялися?... Ніби ще вчора був у випускному класі, й на тобі... І вже навіть у чотирнадцятому, лише по роках, вже забракували у військкоматі. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted September 1, 2022 Share Posted September 1, 2022 Ось і настав перший день осені 22-го року, будемо надіятися, що все ж-таки вона для нас стане ПЕРЕМОЖНЮ ! Тож пора відкривати чергову тему нового сезону. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted September 1, 2022 Share Posted September 1, 2022 Зльоти однозначно бувать у закліщених сім'ях . Це як аксіома - доказів не потребує. Бувають й інші причини. Але рідко. А так масово - то лише одна причина - Вароа. До появи кліща про такі масові зльоти - до половини пасік - я чомусь не чув. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted September 1, 2022 Share Posted September 1, 2022 23.08.2022 в 11:03, wwlo сказав: головне ,щоби наслідки виноградного взятку не аукнулись весною 23 року.Залиште його осам і для виноробства. А як тут керувати бджолами ? Хіба що - на комп'ютері ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mihail-ves Posted September 1, 2022 Author Share Posted September 1, 2022 Доброго осіннього дня всім форумчанам. Почав ставити полоски у відводки (потім у сім'ї). Завжди чекаю коли спаде температура повітря, тому що тоді найкраще на мою думку. Не хочу щоб бджілки травились коли у нас 37-38 градусів, а на "сонці" так взагалі 45-48. Так що можна сказати що пішли бджілки в осінь-зиму. Відводки на сьогоднішній день мають дуже добрий вигляд, а все тому що маток з них не продавав, не було перериву у розплоді. Тому і меду мені принесли і бджоли зараз як у звичайних сім'ях. Читаю про рої та зльоти, тому зразу і проводжу візуальний контроль стану сімей на пасіці. Як кажуть "всі дома". Link to comment Share on other sites More sharing options...
gardener Posted September 1, 2022 Share Posted September 1, 2022 42 хвилини тому, ДобровоЛ сказав: як тут керувати бджолами ? Хіба що - на комп'ютері ? 43 хвилини тому, ДобровоЛ сказав: А як ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted September 1, 2022 Share Posted September 1, 2022 56 хвилин тому, Mihail-ves сказав: Доброго осіннього дня всім форумчанам. Почав ставити полоски у відводки (потім у сім'ї). Завжди чекаю коли спаде температура повітря, тому що тоді найкраще на мою думку. Не хочу щоб бджілки травились коли у нас 37-38 градусів, а на "сонці" так взагалі 45-48. Так що можна сказати що пішли бджілки в осінь-зиму. Відводки на сьогоднішній день мають дуже добрий вигляд, а все тому що маток з них не продавав, не було перериву у розплоді. Тому і меду мені принесли і бджоли зараз як у звичайних сім'ях. Читаю про рої та зльоти, тому зразу і проводжу візуальний контроль стану сімей на пасіці. Як кажуть "всі дома". А як там у вас обстановка - орки далеко ще до пасіки ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mihail-ves Posted September 1, 2022 Author Share Posted September 1, 2022 2 години тому, ДобровоЛ сказав: А як там у вас обстановка - орки далеко ще до пасіки ? Зараз орки далеко від пасіки (до 100-120км по прямій), але іноді від них прилітає по нашому району. Як в районний центр, так і деякі ближні села. Ми Тримаємось і чим можемо тим допомагає нашим ЗСУ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wwlo Posted September 1, 2022 Share Posted September 1, 2022 4 години тому, Mihail-ves сказав: Доброго осіннього дня всім форумчанам. Почав ставити полоски у відводки (потім у сім'ї). Завжди чекаю коли спаде температура повітря, тому що тоді найкраще на мою думку. Не хочу щоб бджілки травились коли у нас 37-38 градусів, а на "сонці" так взагалі 45-48. Так що можна сказати що пішли бджілки в осінь-зиму. Відводки на сьогоднішній день мають дуже добрий вигляд, а все тому що маток з них не продавав, не було перериву у розплоді. Тому і меду мені принесли і бджоли зараз як у звичайних сім'ях. Читаю про рої та зльоти, тому зразу і проводжу візуальний контроль стану сімей на пасіці. Як кажуть "всі дома". трохи пізно ставите полоски,але на великій пасіці все робиться з затримкою,бо викачка меду в вас затягнулась.я зараз буду ставити 2 партію полосок на основі амітразу.Вчора закінчив другу половину пасіки стимулювати сиропом з полином(по 1л через день-два ,курс 5-6 л) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Лавр Posted September 1, 2022 Share Posted September 1, 2022 5 годин тому, ДобровоЛ сказав: Зльоти однозначно бувать у закліщених сім'ях . Це як аксіома - доказів не потребує. Бувають й інші причини. Але рідко. А так масово - то лише одна причина - Вароа. До появи кліща про такі масові зльоти - до половини пасік - я чомусь не чув. Леоніде, а ви памятаєте той час, як це з*являлось. Спочатку горя було більше від ноземи. А от про злети на той час я і не пригадую. Вулики були 12-15 рамок, рідко 20 - сім*ї такого розміру *кінчались* не дожив до злету Link to comment Share on other sites More sharing options...
Гурович Posted September 1, 2022 Share Posted September 1, 2022 1 час назад, wwlo сказал: .Вчора закінчив другу половину пасіки стимулювати сиропом з полином(по 1л через день-два ,курс 5-6 л) Два питання 1. Скільки було розплоду до стимуляції? 2. Скільки його зараз? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wwlo Posted September 1, 2022 Share Posted September 1, 2022 2 години тому, Гурович сказав: Два питання 1. Скільки було розплоду до стимуляції? 2. Скільки його зараз? не міряв.але перед стимуляцією були рамки без засіву з виходячим розплодом і матка не думала сіяти в пусті ячейки ,тепер є рамки з запечатаним компактним засівом.друге поповнюються зимові запаси .третє -дається полин для профілактики нозематозу і можливої негативної дії на вароа. роблю так вже років з 30 і буду робити далі.і головне бджіл в жовтні стає більше чим привіз із соняшника на початку серпня Link to comment Share on other sites More sharing options...
Гурович Posted September 1, 2022 Share Posted September 1, 2022 4 часа назад, wwlo сказал: Вчора закінчив другу половину пасіки стимулювати сиропом з полином(по 1л через день-два ,курс 5-6 л) Как хорошо, что мне подобная процедура не грозит - имея на середину августа 7 -8 рам преимущественно крытого нету смысла морочиться со стимуляцией для наращивания пчелы в зиму. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wwlo Posted September 2, 2022 Share Posted September 2, 2022 8 годин тому, Гурович сказав: Как хорошо, что мне подобная процедура не грозит - имея на середину августа 7 -8 рам преимущественно крытого нету смысла морочиться со стимуляцией для наращивания пчелы в зиму. в вас на 200км північніше зовсім другий клімат і взятки.в нас засуха і опустелювання,тому без осіннього нарощування зимівля буде проблемною. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted September 2, 2022 Share Posted September 2, 2022 19 годин тому, Mihail-ves сказав: Зараз орки далеко від пасіки (до 100-120км по прямій), але іноді від них прилітає по нашому району. Як в районний центр, так і деякі ближні села. Ми Тримаємось і чим можемо тим допомагає нашим ЗСУ. Хто б міг колись подумати, що дійде до такого - окупація Миколаївщини...? Біснуватий кремлівський недофюрер точно з котушок зірвався. Але із спілкування в іннеті з іншими москалями переконало мене, що більшість з них не ліпшого характеру, щоб горіли вони усі вічно у пеклі! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted September 2, 2022 Share Posted September 2, 2022 6 годин тому, wwlo сказав: в вас на 200км північніше зовсім другий клімат і взятки.в нас засуха і опустелювання,тому без осіннього нарощування зимівля буде проблемною. Близкість моря відчутно впливає на клімат. Це правда ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted September 2, 2022 Share Posted September 2, 2022 18 годин тому, Лавр сказав: Леоніде, а ви памятаєте той час, як це з*являлось. Спочатку горя було більше від ноземи. А от про злети на той час я і не пригадую. Вулики були 12-15 рамок, рідко 20 - сім*ї такого розміру *кінчались* не дожив до злету Так, Лавре, саме тоді найбільше збитків пасіки одержували від ноземи. Це був наслідок впливу отої бездумної повсемісної 'кавказації ' . Через вплив їх помісей на сильні прояви нозематозу й зараження ним, без перебільшення майже повально усіх пасік, я й став переконаним прибічником викорінення кавказянки. Саме через це, а вже злість і злодійкуватість у наступних її поколіннях до уваги брав менше. Отож тепер , коли буває підгодовую на зиму, обов'язково додаю настоянку перцю гіркого стручкового червоного з аптеки - прекрасний біологічний захист від тієї напасті. Десь столову ложку на 3-4 літри. То лишилося ще від того періоду. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stol Posted September 2, 2022 Share Posted September 2, 2022 В наступному роцi радикально мiняю породу бджiл Хочу спробувати такий спосiб- забираю матку i даю вiдкритий маточник. З закритим источником часто не приймають матку iншоï породи Чи не вбють матку яку самi годувати?Хто що скажем про таку замiну.Через нуклеуси довго i крiм всього iншого немає вiльних корпусiв Link to comment Share on other sites More sharing options...
Женя Ц. Posted September 2, 2022 Share Posted September 2, 2022 1 час назад, Stol сказал: В наступному роцi радикально мiняю породу бджiл Хочу спробувати такий спосiб- забираю матку i даю вiдкритий маточник. З закритим источником часто не приймають матку iншоï породи Чи не вбють матку яку самi годувати?Хто що скажем про таку замiну.Через нуклеуси довго i крiм всього iншого немає вiльних корпусiв Думаю щр лише почне сіяти почнуть міняти. А кого та на кого міняєте ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
В 361 Posted September 2, 2022 Share Posted September 2, 2022 1 година тому, Stol сказав: В наступному роцi радикально мiняю породу бджiл Хочу спробувати такий спосiб- забираю матку i даю вiдкритий маточник. З закритим источником часто не приймають матку iншоï породи Чи не вбють матку яку самi годувати?Хто що скажем про таку замiну.Через нуклеуси довго i крiм всього iншого немає вiльних корпусiв В штатах ,та і в Канаді заміна маток проходить так. Стару матку убивають і кидають на дно, і зразу ставлять маточник на виході в пластиковій броні , через дві неділі контроль на засів, відсоток обльоту приблизно 70% +-. Там де не вернулась з обльоту зразу дають плідну матку в клітці з відкритими заслонками і з канді. Ці плідні матки вони замовляють на перед на певну дату, Замовляють 30% плідних маток від кількості , тих що планують замінити. На пасіці міняють кожен рік 50% маток. Цей метод економить вам два тижні провалу по розплоді . Чим просто дати після стартера прийняту мисочку з личинкою в сім'ю Link to comment Share on other sites More sharing options...
Гурович Posted September 2, 2022 Share Posted September 2, 2022 Месяц семья без поступления молодой пчелы. Если Вас такой расклад устраивает - вперёд к новым высотам. Лично меня это не устраивает от слова совсем. По этой причине всё идёт классическим путём - стартер, воспиталка, облётник, замена плодной на плодную. 1 час назад, Stol сказал: часто не приймають матку iншоï породи Если сделать всё правильно - матка будет принята без проблем. Считаю, что проблема с не приёмом матки другой породы - надуманная проблема. Link to comment Share on other sites More sharing options...
В 361 Posted September 2, 2022 Share Posted September 2, 2022 1 годину тому, Stol сказав: В наступному роцi радикально мiняю породу бджiл Хочу спробувати такий спосiб- забираю матку i даю вiдкритий маточник. З закритим источником часто не приймають матку iншоï породи Чи не вбють матку яку самi годувати?Хто що скажем про таку замiну.Через нуклеуси довго i крiм всього iншого немає вiльних корпусiв Якщо у вашому регіоні низький відсоток обльоту маток , то можуть бути проблеми. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stol Posted September 2, 2022 Share Posted September 2, 2022 23 минуты назад, Женя Циба сказал: Думаю щр лише почне сіяти почнуть міняти. А кого та на кого міняєте ? Як i всi на бакфастiв 23 минуты назад, B 740 сказал: В штатах ,та і в Канаді заміна маток проходить так. Стару матку убивають і кидають на дно, і зразу ставлять маточник на виході в пластиковій броні , через дві неділі контроль на засів, відсоток обльоту приблизно 70% +-. Там де не вернулась з обльоту зразу дають плідну матку в клітці з відкритими заслонками і з канді. Ці плідні матки вони замовляють на перед на певну дату, Замовляють 30% плідних маток від кількості , тих що планують замінити. На пасіці міняють кожен рік 50% маток. Цей метод економить вам два тижні провалу по розплоді . Чим просто дати після стартера прийняту мисочку з личинкою в сім'ю Але ж я хочу помiняти породу i з зрiлим маточником не все буває просто аточнiше вбивать матку пiсля виходу з м-ч Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stol Posted September 2, 2022 Share Posted September 2, 2022 8 минут назад, Гурович сказал: Месяц семья без поступления молодой пчелы. Если Вас такой расклад устраивает - вперёд к новым высотам. Лично меня это не устраивает от слова совсем. По этой причине всё идёт классическим путём - стартер, воспиталка, облётник, замена плодной на плодную. Если сделать всё правильно - матка будет принята без проблем. Считаю, что проблема с не приёмом матки другой породы - надуманная проблема. Не має у мене кiлькох сотень плiдних. З провалом буду бороться тим ,що Стару залишу в верхньому корпусi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.