Jump to content

Забруднення меду металами


Recommended Posts

Хочу довести до відома бджолярів дослідження науковців Росії про наявність певних хімічних елементів в медах Північного Кавказу. Концентрація приведена в мкг/кг.Елементи : ..................Акація : Різнотрав"я : Гречка : Mg................19............24..............21. Ca................49............91..............50 Ti...............0,31..........0,56...........0,77 Cr..............0,42...........8,3............0,87 Mn..............0,18.........0,92..............16. Co.............0,02..........0,14............0,01 Nі..............0,30..........0,53.............0,2 Cu.............0,26..........0,33.............0,5 Zn..............1,0............5,9..............1,8 Sr..............0,17..........0,17..............0,7 Mo.............0,02...........0,05..........0,006 J................0,50...........0,55............0,6 W...............0,1...........0,85...............2,1 Pb..............0,01..........0,16.............0,05 Дані взято з журналу Пчеловодство 2005, №3 Концентрація елементів в медах залежить від двох факторів: а)мінерального складу грунтів; б)виду медоносів. Але ця таблиця може слугувати відправною точкою для аналізу якості медів. Ca, Mg, J не належать до групи важких металів. А всі інші так.Їх наявність є шкідливою. Цікаво порівняти із значеннями гранично допустимих концентрацій (ГДК) в продуктах харчування. Якщо хтось має такі дані, то прошу доповнити інформацію. Але наявність йоду насторожує. Це означає, що мед зібраний в радіаційно забруднених зонах є потенційно небезпечним. Навіть не зважаючи на ГДК. Бо раіоактивні ізотопи йоду це небезпека на порядок(якщо не більше) за звичайний йод. До речі, який просто необхідний нашому організму. Із статті неясно яким чином відвіювався мед (тобто який був матеріал медарок). Якщо це були медарки з цинкованої бляхи, то цілком зрозумілим є великі концентрації цинку. Також зрозумілим є відсутність даних по Fe (залізу). Бо в таких медах його повинно бути дуже багато. Це саме відноситься і до медарок із т.зв. харчового алюмінію. З алюмінієм мед добре реагує утворюючи т.зв комплексні сполуки.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
Cu.............0,26..........0,33.............0,5...

Взагалі інтересна тема , но вона проскочила пзавуха. Різниця в міді велика. Тож постає питання , а яка норма оптимальна для бджіл.
Хочу довести до відома бджолярів дослідження науковців Росії про наявність певних хімічних елементів в медах Північного Кавказу. Концентрація приведена в мкг/кг.Елементи : ..................Акація : Різнотрав"я : Гречка : Mg................19............24..............21. Ca................49............91..............50 Ti...............0,31..........0,56...........0,77 Cr..............0,42...........8,3............0,87 Mn..............0,18.........0,92..............16. Co.............0,02..........0,14............0,01 Nі..............0,30..........0,53.............0,2 Cu.............0,26..........0,33.............0,5 Zn..............1,0............5,9..............1,8 Sr..............0,17..........0,17..............0,7 Mo.............0,02...........0,05..........0,006 J................0,50...........0,55............0,6 W...............0,1...........0,85...............2,1 Pb..............0,01..........0,16.............0,05 Дані взято з журналу Пчеловодство 2005, №3 Концентрація елементів в медах залежить від двох факторів: а)мінерального складу грунтів; б)виду медоносів. Але ця таблиця може слугувати відправною точкою для аналізу якості медів. Ca, Mg, J не належать до групи важких металів. А всі інші так. Їх наявність є шкідливою. Цікаво порівняти із значеннями гранично допустимих концентрацій (ГДК) в продуктах харчування. Якщо хтось має такі дані, то прошу доповнити інформацію.Але наявність йоду насторожує. Це означає, що мед зібраний в радіаційно забруднених зонах є потенційно небезпечним. Навіть не зважаючи на ГДК. Бо раіоактивні ізотопи йоду це небезпека на порядок(якщо не більше) за звичайний йод. До речі, який просто необхідний нашому організму. Із статті неясно яким чином відвіювався мед (тобто який був матеріал медарок).Якщо це були медарки з цинкованої бляхи, то цілком зрозумілим є великі концентрації цинку.Також зрозумілим є відсутність даних по Fe (залізу). Бо в таких медах його повинно бути дуже багато.Це саме відноситься і до медарок із т.зв. харчового алюмінію. З алюмінієм мед добре реагує утворюючи т.зв комплексні сполуки.Сообщение отредактировал владек - 17.2.2010, 20:15

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...