Игорь Пасечник Posted December 12, 2017 Share Posted December 12, 2017 Уважаемые пчеловоды! Хотел бы услышать ваше мнение на счет систематизации работ на пасеке. Например, если я работаю с количеством ульев до 50шт, то можно еще как-то пользоватся журналом, собственной памятью, или пометками на самом улье. Но когда речь идет о количестве 100-150 ульев, да еще уровень пчеловода «начинающий», то это все не работает. А если еще и 2-3 точка то полный завал. Там роение, там с расплодом проблемы, там пора сушь ставить, там матка хромая и т.д. На 150 ульев просто времени не хватит все охватить. Вопрос: Есть ли у кого наработки, или какие либо мысли как эту деятельность систематизировать для большого количества ульев? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yaroslav Posted December 12, 2017 Share Posted December 12, 2017 7 минут назад, Игорь Пасечник сказал: Уважаемые пчеловоды! Хотел бы услышать ваше мнение на счет систематизации работ на пасеке. Например, если я работаю с количеством ульев до 50шт, то можно еще как-то пользоватся журналом, собственной памятью, или пометками на самом улье. Но когда речь идет о количестве 100-150 ульев, да еще уровень пчеловода «начинающий», то это все не работает. А если еще и 2-3 точка то полный завал. Там роение, там с расплодом проблемы, там пора сушь ставить, там матка хромая и т.д. На 150 ульев просто времени не хватит все охватить. Вопрос: Есть ли у кого наработки, или какие либо мысли как эту деятельность систематизировать для большого количества ульев? За 50 сімей ще не перейшов, тому . Самому цікаво. Хоча думаю, що і сотню сімей можна тримати в пам"яті в голові, або встигати записувати у журнал. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sanich Posted December 12, 2017 Share Posted December 12, 2017 22 хвилини тому, Игорь Пасечник сказав: Уважаемые пчеловоды! Хотел бы услышать ваше мнение на счет систематизации работ на пасеке. Например, если я работаю с количеством ульев до 50шт, то можно еще как-то пользоватся журналом, собственной памятью, или пометками на самом улье. Но когда речь идет о количестве 100-150 ульев, да еще уровень пчеловода «начинающий», то это все не работает. А если еще и 2-3 точка то полный завал. Там роение, там с расплодом проблемы, там пора сушь ставить, там матка хромая и т.д. На 150 ульев просто времени не хватит все охватить. Вопрос: Есть ли у кого наработки, или какие либо мысли как эту деятельность систематизировать для большого количества ульев? Да. Называется Электронный журнал пчеловода. http://tochok.info/forum/92-электронный-журнал-пчеловода/ @pchel может вам рассказать удобно ли это делать на большой пасеке. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Кролевецький пасічник Posted December 23, 2017 Share Posted December 23, 2017 Я вважаю,якщо ви плануєте створити промислову пасіку то і діяти вам потрібно в тому напрямку.Потрібно запроваджувати пасічний електронний журнал, буде вам набагато легше.Я наприклад вже користуюсь електронним журналом і на своєму прикладі скажу, що дуже системетизує в роботі на пасіці. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pchel Posted December 23, 2017 Share Posted December 23, 2017 В 12.12.2017 в 12:02, Sanich сказав: @pchel может вам рассказать удобно ли это делать на большой пасеке. Мені взагалі то було трішки легше. У мене початковий рівень був це один вулик. Потім 3, 6, 17 і так далі. Та й зараз ми до рівня 100-150 ще не доросли. В цьому сезоні було 3 точки. Навіть 4, але на четвертому зараз тільки 2 сім’ї. Два точки стоять рядом, тільки дворища покинуті різні. Третій був за 30 км. На рахунок роїння то я підрізаю маткам крильця. А так як влітку в основному знаходжуся на пасіці то рої вилітають у мене на очах і повертаються назад. Але коли прогавлю стару матку буває, що й втече, як же без цього. На рахунок того, що не вистачає часу так це в основному до цвітіння липи така гаряча пора. Далі трішки спокійніше. Добре виручає Електронний журнал. Приїжджаю на пасіку, відкриваю Заплановані роботи і дивлюсь, що треба зробити в першу чергу. А далі все за обставинами. Якщо вдень дуже багато роботи і ніколи робити записи в журнал пишу свої скорочені записи просто на задній стінці вулика. А потім ввечері, після вечері, йду на пасіку і вже спокійно, нікуди не поспішаючи переписую все в журнал. Зараз якраз придумую собі нові скорчені записи, так як в електронному журналі такі мітки можна робити тільки двома символами. В 12.12.2017 в 11:49, Yaroslav сказав: Хоча думаю, що і сотню сімей можна тримати в пам"яті в голові Можу тільки позаздрити Вашій пам’яті. 2 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Віктор60 Posted March 5, 2018 Share Posted March 5, 2018 Краще поганий запис як добра пам'ять.Або електронні журнали,або в кожен вулик зошит,де записи про стан сім'ї і необхідні роботи .Ще в карман блокнот,до якого вулика глянути першочергово. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Волкотрубенко Posted March 5, 2018 Share Posted March 5, 2018 У меня все проще. Поставил кирпич на крышку на котором закончил качать или что-то делать. И все. Когда ульи стояли не в ряд а в разброс путался. Стараюсь шаблонно работать. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts