Перейти к содержанию
  • записей
    1 059
  • комментариев
    2 360
  • просмотров
    178 270

Міфи українського експорту


ромео

592 просмотра

Чому гальмують українські медові експортери?

48203062-honey-1-2.jpg

Інертність українських медових експортерів є проблемою №1 при продажах вітчизняного меду за кордон. Таку думку висловив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

Пояснюючи деталі свого твердження фахівець зазначив передусім відсутність міжнародних комунікацій та просування продукції, інвестицій у маркетинг та імідж українського меду.

“Проблема №2 – ми живемо міфами, які не мають жодного значення для заробляння грошей на експорті меду. Якщо клієнт хоче рідкий мед, то не потрібно йому натужно пояснювати, що він дурак, і що кристалізований мед – це натурпродукт. Або, якщо хочеш це пояснити, підготуй бюджет в кілька десятків мільйонів доларів, та розкрути кристалізований мед”,- зазначив Андрій Ярмак, перераховуючи перепони на шляху налагодження сталого експорту українського меду.

Він також навів приклад того, що в країнах Близького Сходу імпортери навіть не хочуть чути про український мед.

“Основні причини:
а) “турки нам розказали, що українці купують поганий китайский мед, і потім продати його дорого як свій, натуральний;

б) український мед кристалізується – тут таке продати неможливо;

в) український мед має нетиповий смак для місцевого споживача, тому його продати неможливо;

г) український мед надто дорогий – дорожчий за інші;

д) українский мед має дуже низку якість

Мої відповіді по пунктах:

a) турки говорять неправду, бо імпорт меду з Китаю в Україну відсутній. Його ніколи й не було. Це раз. Також дуже легко пояснити, чому брешуть турки – бо вони самі постійно збільшують імпорт українського меду (в 2,5 рази за 5 років зросли закупки). Туреччина входить взагалі в шестірку основних імпортерів меду з України – зрозуміло, що вони самі його міксують та продають на Близький Схід, і дуже бояться, щоб місцеві імпортери не вийшли напряму на постачальників!

б) це правда, але у нас є виробники, які можуть постачати мед декристалізований та пастерізований. Тому це надумана проблема. Можна купити те, що тобі потрібно!

в) мені дали спробувати смаки меду, які ідеально підходять місцевим споживачам. Ну просто один в один наш гречаний мед. Тобто мед повинен бути трошки різким на смак. Тому вони його міксують та додають спеції. Але український мед є надзвичайно зручним для міксів, як говорять нам імпортери з ЄС. Lagnese – є одним з найпопулярніших брендів меду тут – це німецька компанія, яка одночасно є одним з найбільшим покупців українського меду. Отже, наш мед їм підходить, бо вони вже його їдять!

г) не пишаются цим, але навіть якщо перевірити світову торгову статистику, то український мед є найдешевшим в світі, на рівні з медом з Індії! І це, до речі, наш головний конкурент на ринку Близького Сходу. І ще одне – така низька ціна – це наслідок проблеми №1, про яку я говорив!

д) якість українського меду підтверджується географією експорту: лідери: Німеччина, Польща, США, Бельгія. Це найвибагливіші країни щодо якості меду, і вони купують 66% українського меду! А Близький Схід вже смакує наш мед через німецьких, турецьких та інших постачальників, не здогадуючись про це”,- вважає Андрій Ярмак.

UkraineFood.org

http://infoindustria.com.ua/chomu-galmuyut-ukrayinski-medovi-eksporteri/

  • Подобається 4

3 Комментария


Рекомендуемые комментарии

https://www.nouvelobs.com/planete/20180601.OBS7589/vous-pourrez-bientot-reperer-le-faux-miel-voila-comment.html?fbclid=IwAR1tS-lxS40EHgbBPBavaNdgvkkdL5rmXWZjKFZuuifK16XFnRKJCqVRBFM

Публікація: " Imexburo працює з двума крупними імпортерами меду у Франції з 2014 року, представляючи їх інтереси в Україні. Ось їхня думка про ситуацію з експортом меду з України до Франції та ЄС.

Французькі споживачі підозрюють, та навіть прямо звинувачують Україну в тому, що український мед - підробка, перефасований китайський "штучний" мед. Або щонайменше, якась його частина.

Звідки беруться такі звинувачення ?
На думку наших французьких друзів :

По-перше, це шалений ріст українського експорту в період з 2013 по 2018 роки, який не відповідав росту кількості вуликів/пасік.

По-друге, невиправдано низька (!!!) ціна українського меду, що наштовхує на думку про його несправжність.
В очах француза натуральний мед не може коштувати 2 євро за кілограм. Там він коштує щонайменше 5 євро.

І по-третє, практично повна відсутність комунцікації на рівні держави та бізнесу щодо якості українського меду.

Відповідно, коли споживач у Франції чує словосполучення "український мед", асоціації, які у нього виникають, це "Чорнобиль", "підробка" (результат роботи медіа), "дешевий мед" (а чому він такий дешевий?) і так далі.

Франція в одностронньому порядку працює над введенням в дію закону щодо маркування походження меду на етикетках всіх банок з медом. За прогнозами французьких експертів, ще маємо орієнтовно рік до того, як закон буде введено в дію.
Тим часом, деякі великі мережі французького рітейлу вже зараз починають вимагати від постачальників зазначати походження меду на баночках.

І на разі ніхто не хоче бачити там напис "Miel d'Ukraine" ...

Висновок?"

Висновки давно зрозумілі: українські експортери заскочили на світовий ринок через демпінг і продовжують цю політику. І не хочуть займатися просуванням і розвитком українського бренду.

Я свого часу займався просуванням на український і світовий ринок кормових добавок для тварин. Конкурентами були найбільші компанії Японії, США, Франції. Довелося витратити чимало коштів, сил і часу, щоб провести десятки аналізів, науково-виробничих випробувань, виставок, переговорів, щоб потіснити конкурентів. Витримали чимало "чорного піару", тиску на всіх рівнях і, навіть, загроз. Але, все це коштувало того, що ми вийшли на ринок 10 країн з десятками тисяч тонн продукції.

Так, що було б бажання, панове експортери!

Ссылка на комментарий
54 минуты назад, Sadovod сказал:

По-перше, це шалений ріст українського експорту в період з 2013 по 2018 роки, який не відповідав росту кількості вуликів/пасік.

Хто тi вулики рахував ? 

55 минут назад, Sadovod сказал:

По-друге, невиправдано низька (!!!) ціна українського меду,

За цю цiну треба подякувати експортерам - демпiнгувачам 

55 минут назад, Sadovod сказал:

 не може коштувати 2 євро за кілограм.

вiн мае коштувати 1 $ по оцiнкам наших експортерiв 

58 минут назад, Sadovod сказал:

В очах француза натуральний мед

Украiнський натуральний мед пройшов тричi перевiрку 

У найкращих лабораторiях ЕС 

поки попав на реалiзацiю в ЕС 

Ссылка на комментарий
21 час назад, Sadovod сказал:

На думку наших французьких друзів

20 часов назад, Мико сказал:

Sadovod сказал:

 

 

Це не Sadovod сказав, а фірма Imexburo, яка працює з двума крупними імпортерами меду у Франції з 2014 року, представляючи їх інтереси в Україні.

Ссылка на комментарий
Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...