ДобровоЛ Posted November 3, 2014 Share Posted November 3, 2014 Все тут, на форумі, є про маток,- як їх виводити, чим, як оцінити працю по їх виведенню, як підсаджувати, міняти, пересилати, є тут і характеристика маток за породами, широко представлено тему оцінки їх вартості у грошах. А те, що для нас, пасічників, як любителів, так і професіоналів є найбільш цінним тут так в окремій добірці і не знайшов. Тож і вирішив відкрити тему про те, як оцінювати саме їх , власне, як маток - королев яйцекладучих, чи тих же неплідних, а то й маточників - за якими критеріями, методами, принципами та підходами. Пропоную поділитися тут думками з цього приводу як досвідчених матководів, пасічників-медоборів, так і запитаннями початківців саме по цій темі. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted November 3, 2014 Author Share Posted November 3, 2014 Моє перше запитання до знаючих,- де і як можна перевірити матку на кількість яйцевих трубочок? Ясно, що вже у неживої. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Бортник Posted November 4, 2014 Share Posted November 4, 2014 Моє перше запитання до знаючих,- де і як можна перевірити матку на кількість яйцевих трубочок? Ясно, що вже у неживої. Ніколи не думав що це дуже важливо, хоча певний інтерес у цьому є... Колись спробую. Мені відомий один спосіб - препарувати і порахувати під мікроскопом. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lavisss Posted November 4, 2014 Share Posted November 4, 2014 Моє перше запитання до знаючих,- де і як можна перевірити матку на кількість яйцевих трубочок? Ясно, що вже у неживої. Це питання вирішить кафедра вузу або лабораторія гістології Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted November 4, 2014 Author Share Posted November 4, 2014 Моє перше запитання до знаючих,- де і як можна перевірити матку на кількість яйцевих трубочок? Ясно, що вже у неживої. Ніколи не думав що це дуже важливо, хоча певний інтерес у цьому є... Колись спробую. Мені відомий один спосіб - препарувати і порахувати під мікроскопом. Дійсно важливо, адже від цього абсолютно напряму залежить якість матки. Тобто чим більше яйцевих трубочок, тим більше вона може відкласти і яєць. Лише так можна й оцінити її потенії, які можуть й не проявитись у тій чи іншій ситуації. Бо можуть бути як суб*єктивні, так і об*єктивні ситуації. А від цього й якість виведених маток може неправильно бути оцінена, що у свою чергу може вплинути на вибір того чи іншого поєднання ліній чи типів. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Паланочка Posted November 4, 2014 Share Posted November 4, 2014 Дійсно важливо, адже від цього абсолютно напряму залежить якість матки. Тобто чим більше яйцевих трубочок, тим більше вона може відкласти і яєць. Лише так можна й оцінити її потенії, які можуть й не проявитись у тій чи іншій ситуації. Бо можуть бути як суб*єктивні, так і об*єктивні ситуації. А від цього й якість виведених маток може неправильно бути оцінена, що у свою чергу може вплинути на вибір того чи іншого поєднання ліній чи типів. ? небачу практично як препарування матки допоможе вам оцінити інших маток ... ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted November 4, 2014 Author Share Posted November 4, 2014 Моє перше запитання до знаючих,- де і як можна перевірити матку на кількість яйцевих трубочок? Ясно, що вже у неживої. Це питання вирішить кафедра вузу або лабораторія гістології Дякую, суттєво. Цікаво мені, як любителю у цій галузі, чи ж є така технологія (типу ренгену,узі) щоб можна було оцінити кількість трубочок потенційно племінних маток, тобто "вживу", без препарації і нанесення пошкоджень? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted November 4, 2014 Author Share Posted November 4, 2014 Дійсно важливо, адже від цього абсолютно напряму залежить якість матки. Тобто чим більше яйцевих трубочок, тим більше вона може відкласти і яєць. Лише так можна й оцінити її потенії, які можуть й не проявитись у тій чи іншій ситуації. Бо можуть бути як суб*єктивні, так і об*єктивні ситуації. А від цього й якість виведених маток може неправильно бути оцінена, що у свою чергу може вплинути на вибір того чи іншого поєднання ліній чи типів. ? не бачу практично як препарування матки допоможе вам оцінити інших маток ... ? Трохи, Артеме, я запізнився з відповіддю, а чи ти поспішив. "Підвисаю" я на дачі з мобільного іннету. Якраз мій попередній пост - пряма відповідь тобі. Адже не секрет, що поєднання деяких типів чи ліній може або різко збільшити і значно, або ж і навпаки зменшити потенційну яєйценоскість маток. Про що засвідчить наявність тієї чи іншої кількості яйцетрубочок у королев. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pr1zZ Posted November 4, 2014 Share Posted November 4, 2014 Тобто чим більше яйцевих трубочок, тим більше вона може відкласти і яєць. ? Дело в том, что главное в фразе "МОЖЕТ". Тоесть не факт, что БУДЕТ. Вроде в книжке Руттнера есть обьяснение, что матка с меньшим колличеством яйцевых трубочек показывала лучше результат. Суть в том, что разница в 20-30 трубочек не такая огромная. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted November 4, 2014 Author Share Posted November 4, 2014 Тобто чим більше яйцевих трубочок, тим більше вона може відкласти і яєць. ? Дело в том, что главное в фразе "МОЖЕТ". Тоесть не факт, что БУДЕТ. Вроде в книжке Руттнера есть обьяснение, что матка с меньшим колличеством яйцевых трубочек показывала лучше результат. Суть в том, что разница в 20-30 трубочек не такая огромная. Я якраз про це і говорю.Для генотипу це має величезне значення.Не сьогочасні умови повинні впливати на оцінку маток, а якраз їх потенція, що закладується і може зберегтися у наступних поколіннях. І Рутнер якраз у цьому випадку саме й показав, що там мали вплив іменно зовнішні фактори. Про це не раз я читав у науковців ще Союзу. А вони, на відміну від нинішніх, даром хліб не їли, взяти хоч б того Таранова чи й Аветисяна. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pr1zZ Posted November 4, 2014 Share Posted November 4, 2014 Ну вот разрежите вы дочек ф1 от бакфаст и карники. И окажеться что у бакфаста по 330 трубочек, у Карники по 320 трубчек. При этом это практически у всех дочек ф1. Ваши действия и выводы? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted November 4, 2014 Author Share Posted November 4, 2014 Ну вот разрежите вы дочек ф1 от бакфаст и карники. И окажеться что у бакфаста по 330 трубочек, у Карники по 320 трубчек. При этом это практически у всех дочек ф1. Ваши действия и выводы? Денисе, я ж говорю,що в цій сфері я - любитель. Мені сподручніше давати запитання для профі.Тим більше, що стосується саме бакфаста й карніки, з якими моє дуже запізніле знайомство розпочалось саме через твоє посередництво, зокрема. Ну, а від кількісті трубочок бепосередньо залежить число відкладених за добу яєць (з Рутнером споритися не буду, але це дісно є загальновизнаним). І ця особливість (пам*ятаю публікації тридцятирічної давності про кавказянку та її лінії) передається по генах. Ну, не буду ж я тобі доказувати на кроликах, що та кролематка, яка приводе щоразу 10-12 кроленят за один раз, здатна народити таку ж дочку, ну і навпаки. А бджоломатку якраз насамперед і характеризує кількість яйцетрубочок і це передається по генах. Як і яким чином,- не мені судити, але це так і є, хоч і не завжди (до порівня кількості хромосом переходити не рекомендую). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DrBee Posted November 4, 2014 Share Posted November 4, 2014 Денисе, я ж говорю,що в цій сфері я - любитель. Мені сподручніше давати запитання для профі.Тим більше, що стосується саме бакфаста й карніки, з якими моє дуже запізніле знайомство розпочалось саме через твоє посередництво, зокрема. Ну, а від кількісті трубочок бепосередньо залежить число відкладених за добу яєць (з Рутнером споритися не буду, але це дісно є загальновизнаним). І ця особливість (пам*ятаю публікації тридцятирічної давності про кавказянку та її лінії) передається по генах. Ну, не буду ж я тобі доказувати на кроликах, що та кролематка, яка приводе щоразу 10-12 кроленят за один раз здатна народити таку ж дочку, ну і навпаки. А бджоломатку якраз насамперед і характеризує кількість яйцетрубочок і це передається по генах. Як і яким чином,- не мені судити, але це так і є, хоч і не завжди (до рівня кількості хромосом перходити не рекомендую). На семинаре по ИОМ в Киеве светило современной отечественной пчеловодной науки Броварский утверждал, что плодовитость матки зависит не от количества яйцевых трубок, а от выраженности сосудистой ткани вокруг этих трубочек. Но и это не имеет большого практического смысла, если обратить внимание, что ни карниководы ни бакфастники не учитывают в селекции этот показатель. Да и вообще, плодовитость матки сильно не на прямую влияет на количество расплода Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Бортник Posted November 4, 2014 Share Posted November 4, 2014 Да и вообще, плодовитость матки сильно не на прямую влияет на количество расплода Конечно. На количество расплода влияет количество молодых пчел, которые могут ухаживать за этим расплодом. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted November 4, 2014 Author Share Posted November 4, 2014 Денисе, я ж говорю,що в цій сфері я - любитель. На семинаре по ИОМ в Киеве светило современной отечественной пчеловодной науки Броварский утверждал, что плодовитость матки зависит не от количества яйцевых трубок, а от выраженности сосудистой ткани вокруг этих трубочек. Но и это не имеет большого практического смысла, если обратить внимание, что ни карниководы ни бакфастники не учитывают в селекции этот показатель. Да и вообще, плодовитость матки сильно не на прямую влияет на количество расплода До наших "науковців" немає поваги, тим більше до бджолярів за рідким винятком. Особливо до тих, що учать трутнів носити воду. Та Ви вправі висловлювати своє твердження. А щодо функціонування трубочок і станом судин Ви маєте рацію. Бо сама наявність трубочок ще нічого не вирішує, вони мають бути функціональними. Але все ж крім моменту, коли королев перевіряють на "народність" , якось й ще можна оцінювати маток,- вага ж їх є показником. А це напряму залежить і від числа трубочок. Словом, я не науковець у цій галузі, можу й заплутатися. А щодо"плодовитость матки сильно не на прямую влияет на количество расплода" так саме тому я й хочу взнати думку про оцінку маток у тих, хто професійно займається їх виведенням. Адже це цікаво багатьом форумчанам. Для цього й створив дану тему. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted November 10, 2014 Author Share Posted November 10, 2014 Денисе, я ж говорю,що в цій сфері я - любитель. Да и вообще, плодовитость матки сильно не на прямую влияет на количество расплода А щодо"плодовитость матки сильно не на прямую влияет на количество расплода" так саме тому я й хочу взнати думку про оцінку маток у тих, хто професійно займається їх виведенням. Адже це цікаво багатьом форумчанам. Для цього й створив дану тему. Добре, звернемося до класиків: "Відомо, що між величиною матки, її масою,рівнем розвитку яєчників і яценоскістю існує тісний звязок. Тому маса матки вважається основною ознакою для зясування її якості. " В.А. Гайдар, В.П.Поліщук"Пасіка"К- 93 стр.104-105. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Брониславович Posted November 10, 2014 Share Posted November 10, 2014 Леонид , какая яйценоскость высокая ? 1200 , !800 , 2000 ,2500 или больше ? Яйценоскость почти на прямую влияет на количество расплода, почему почти ? Потому , что Ко_р = Я Х Ц ц- цикл развития расплода. Какова продолжительность цикла 21 день? может как у Бакфаста 19 ? По большому счету количество расплода вторичный показатель, важнее сколько пчел рождается каждый день - а это равно яйценоскости ... Ну родилось 2000 пчелок в день, как этот показатель влияет на качество семьи? Сразу возник вопрос а какое качество этих пчел ? Какой ресурс этих пчел, т.е. сколько сможет прожить и проработать такая пчела. От чего зависит качество (ресурс) пчел ? Наверное в каждый период сезона пчелиная семья имеет определенную возможность выкормить то или иное количество расллода . Имеем систему с одной стороны матка, которая откладывает яйца и их количество на прямую зависит от количества корма (ММ) которое предлагают пчелы матке, а резерв этого количества зависит от На количество расплода влияет количество молодых пчел, которые могут ухаживать за этим расплодом. ? т.е. продуцируют ММ ( они кормят матку и расплод до трех дней ), кормят расплод старшего возраста , обогревают расплодное гнездо... От чего же зависит конкретная яйценоскость матки от врожденных способностей ( количества я. трубочек , ее внутренней физиологии или от количества корма (ММ) ? Можете повторить мой эксперимент ( на авторство метода не претендую )... У семейки которая находится в одном корпусе рута попробуйте систематически отбирать рамки с засевом и молодым расплодом...В этой семейке образуется небольшой излишек ММ т.к. нет большого количества открытого расплода и матке оно предлагается в неограниченном количестве... Не составляет большого труда посчитать какое количество яиц откладывает матка за день. У меня получилось 3.5 - 4.0 тыс. Это, наверно, и есть придел яйценоскости матки который определяется ее физиологией . Но такую яйцекладку не наблюдают в обычных условиях , обычно говорят о высокой яйцекладке около 3000 яиц в сутки. Можно поговорить и о величине яиц ( их весе )... Если матку ограничить в количестве свободных сотов яйцекладка уменьшается и вес яичек становится больше, это свойство использует часть матководов для получения более крупных яиц и личинок , а как следствие из них выводятся более крупные пчелы ( у матководов матки ). Ресурс таких пчел и маток больше чем у "обычных" Большая яйцекладка матки , по мнению многих пчеловодов, основа сильной семьи ( большого количества пчел ) Количество пчел в семье это Яц Х Пр ( продолжительность жизни пчел ). Т.е может быть не очень большая яйцекладка матка, но большая продолжительность жизни пчел за счет большого ресурса или из-за его медленного расходования ( мало расплода, нет взятка ). Много яиц это не всегда сильная семья... Пчеловод может управлять ресурсами семьи , но мы пока говорим о матках.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted November 10, 2014 Author Share Posted November 10, 2014 Леонид , какая яйценоскость высокая ? ...Можете повторить мой эксперимент ( на авторство метода не претендую )... У семейки которая находится в одном корпусе рута попробуйте систематически отбирать рамки с засевом и молодым расплодом... ... Большая яйцекладка матки , по мнению многих пчеловодов, основа сильной семьи ( большого количества пчел ) Количество пчел в семье это Яц Х Пр ( продолжительность жизни пчел ). Т.е может быть не очень большая яйцекладка матка, но большая продолжительность жизни пчел за счет большого ресурса или из-за его медленного расходования ( мало расплода, нет взятка ). Много яиц это не всегда сильная семья... Пчеловод может управлять ресурсами семьи , но мы пока говорим о матках.... Геннадій, згоден з тобою на всі 100 %. Але ж сімя швидко вирости ніяк не зможе , коли матка потенційно (від її племінних особливостей) не взмозі репродуктувати велику кількість особин. Що у свою чергу відібється на медоносності всієї бджолосімї. Я хотів поговорити саме про потенційну можливість матки до яйцекладки. Бо ця можливость і є її головною цінністю, що й є найголовнішим в її оцінці. Я, доречі, інколи використовую той метод з відбору засіяних стільників. І точно, така матка при подібних умовах дійсно може "утримувати" пів точка, до максимума збільшуючи яйцекладку, відчуваючи надлишок годувальниць. Але треба слідкувати й за загальним станом сімї, бо надмірне відбирання засіяних рамок і як наслідок,- винекнення надмірної кількості годувальниць може призвести до винекнення ройовогу стану. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted November 12, 2014 Author Share Posted November 12, 2014 Ото ж бо й погано, що вони цього не враховують. Бо це напряму впливає і на ріст сімей, і на їх медопродуктивність. А щодо"плодовитость матки сильно не на прямую влияет на количество расплода" так саме тому я(та,мабуть, що не лише я один) й хочу взнати думку про методику оцінки маток у тих, хто професійно займається їх виведенням. Адже це цікаво багатьом форумчанам. Для цього й створив дану тему. Ну, а ще хотілося б почути й про колір лапок у королев та його вплив на якість родоначальниць теж. Ну, абсолютно все, що може зацікавити не дуже досвідченого пасіника тоді, коли йому доводиться вирішувати нелегку дилему - котру з кількох маток залишити, а якій зробити "сікір башка". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted November 19, 2014 Author Share Posted November 19, 2014 Большая яйцекладка матки , по мнению многих пчеловодов, основа сильной семьи ( большого количества пчел ) Количество пчел в семье это Яц Х Пр ( продолжительность жизни пчел ). Т.е может быть не очень большая яйцекладка матка, но большая продолжительность жизни пчел за счет большого ресурса или из-за его медленного расходования ( мало расплода, нет взятка ). Много яиц это не всегда сильная семья... Пчеловод может управлять ресурсами семьи , но мы пока говорим о матках... ? Брониславовичу, а може й інші зацікавлені специ галузі племінних матковивідних пасік Бортник, DrBee, Паланочка, Дочинець, Приз, Uslav - цікаво, а чи ж можна якимсь методом визначити потеційну можливість яйцекладучості племінних маток крім їх препарування або ж без випробовування в сім'ях? От де проблема матководства, що може скоротити процес виведення та перевірки й випробовування племінних маток до мінімуму. А чи це не так?... ? Будь-яка Ваша думка важлива. Ото ж поділіться ними тут. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pr1zZ Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 може й інші зацікавлені специ галузі племінних матковивідних пасік - цікаво, а чи ж можна якимсь методом визначити потеційну можливість яйцекладучості маток крім їх препарування або ж без випробовування в сім'ях? ? Вы уже было сказано, что интенсивность яйцекладки напрямую зависит от ПЧЕЛ. Это неразрывная цепь Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted November 19, 2014 Author Share Posted November 19, 2014 може й інші зацікавлені специ галузі племінних матковивідних пасік - цікаво, а чи ж можна якимсь методом визначити потеційну можливість яйцекладучості маток крім їх препарування або ж без випробовування в сім'ях? ? Вы уже было сказано, что интенсивность яйцекладки напрямую зависит от ПЧЕЛ. Это неразрывная цепь Та це, Денисе, зрозуміло. Я саме про потенційну можливість іменно племінних маток, що передається (чи передавалася б) по "крові"- педігрім... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
дочинец Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 Большая яйцекладка матки , по мнению многих пчеловодов, основа сильной семьи ( большого количества пчел ) Количество пчел в семье это Яц Х Пр ( продолжительность жизни пчел ). Т.е может быть не очень большая яйцекладка матка, но большая продолжительность жизни пчел за счет большого ресурса или из-за его медленного расходования ( мало расплода, нет взятка ). Много яиц это не всегда сильная семья... Пчеловод может управлять ресурсами семьи , но мы пока говорим о матках... ? Брониславовичу, а може й інші зацікавлені специ галузі племінних матковивідних пасік Бортник, DrBee, Паланочка, Дочинець, Приз, Uslav - цікаво, а чи ж можна якимсь методом визначити потеційну можливість яйцекладучості племінних маток крім їх препарування або ж без випробовування в сім'ях? От де проблема матководства, що може скоротити процес виведення та перевірки й випробовування племінних маток до мінімуму. А чи це не так?... ? Будь-яка Ваша думка важлива. Ото ж поділіться ними тут. Нас менше всього повинна цікавити яйцекладучість і продуктивність племінної матки.Головне щоб її дочки давали той результат який нам потрібно. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted November 19, 2014 Author Share Posted November 19, 2014 Нас менше всього повинна цікавити яйцекладучість і продуктивність племінної матки.Головне щоб її дочки давали той результат який нам потрібно. Дочинецю, так всі ж ГКО (господарсько-корисні ознаки) пов'язані ж з силою сім'ї, що в свою чергу без високої яйцекладучості ( продуктивності) матки, що передаються по "крові" (педігрім) просто будуть зведені до нуля ( ну, звичайно, окрім стійкості до хвороб, миролюбності, усидчивості і т.п.)... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
дочинец Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 Нас менше всього повинна цікавити яйцекладучість і продуктивність племінної матки.Головне щоб її дочки давали той результат який нам потрібно. Дочинецю, так всі ж ГКО (господарсько-корисні ознаки) пов'язані ж з силою сім'ї, що в свою чергу без високої яйцекладучості ( продуктивності) матки, що передаються по "крові" (педігрім) просто будуть зведені до нуля ( ну, звичайно, окрім стійкості до хвороб, миролюбності, усидчивості і т.п.)... Зате ми і повинні оцінювати ГКО дочок.Не кожна ідеальна матка передае свої ознаки дочкам. І люба хороша племінна матка неможе показати хороші результати якщо ми постійно порушуемо спокій сім*ї відбираючи рамки для переносу личинок,або вставляючи ,або забираючи стіьник Ентера. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts