Перейти к содержанию

Улей из пенополиуретана (ППУ)

LazarAM

Рекомендуемые сообщения

44 хвилини тому, ПчОла сказав:

Добрий день. Я новий учасник, пасічник. Хочу собі зробити форми теж для ППУ.Дерево дороге, вулик з дерева піднялись в ціні більше ніж в 2 рази. Хочу робити ппу для себе  Цікаво , чи добре розчиняється віск в Галоші. Чи є нюанси.

Розчиняється , можливо при ціні бензину вигідно і пур300 брати.

6 годин тому, ПчОла сказав:

Я взяв роздєлітель "хоней вах". На англійському пишеться якось. Дорогий. З доставкою обійшовся 723 грн наче. Хочу модель промазувати ним перед виготовленням пресс форми.

Як я розумію форми будете робити композитні?

28 хвилин тому, ПчОла сказав:

Так. Два слоя гелькаута . Слоїв чотири, а може і більше скломат просочений поліефірною смолою.Потім два слоя скловолокна просочений поліефіркою. Все це в каркасі із квадратної труби. Попробую сам. 

Гелькаут , поліефірку і скломат з склотканиною привезуть на роботу 19-го числа. Буду творить.;)

Мені теж цікава ця технологія.

Взагалі робив форму під полістерол , щоб варити в воді , типу як лисонь , але поки зробив форму то виникли проблеми з постачання  сировини в Україну. Потім вніс корективи в форму під заливку ППУ . І в принципі досить задоволений результатом . Металева форма мені здається більш надійніша , хоча і в композита є свої переваги. Також була ціль зробити щоб корпус був цільнолитий , композитну таку форму буде зробити мабуть зовсім не просто.

Успіхів! Буду радий як вас все вдастьт'ся! 

• 2 months later...
В 06.10.2022 в 22:40, ПчОла сказал:

Дякую. Це задача мені на зиму. Буду робити розбірну форму ппу. Спочатку попробую зробити передню стінку на 145 мм. Попробую відлити. Вона найпростіша. Далі боковушка на півраамку. Якщо получится роблю передню стінку дадан. Далі видно буде.

Супер! Успіхів вам в цій нелегкій та грошозатратній справі!!!

Головне нікого не копіювати, щоб не було проблем з юристами та законом))

Це ще біль затратно))

Якщо у вас виникнуть питання можете впевнено мені телефонувати. Чим зможу допоможу.

0677932802, 0957502624

23 минуты назад, LexDP сказал:

Супер! Успіхів вам в цій нелегкій та грошозатратній справі!!!

Головне нікого не копіювати, щоб не було проблем з юристами та законом))

Це ще біль затратно))

Якщо у вас виникнуть питання можете впевнено мені телефонувати. Чим зможу допоможу.

0677932802, 0957502624

Це реклама чого юридичної допомоги чи виготовлення ппу?:hmm:

В 06.10.2022 в 18:42, Конструктор сказал:

Мені теж цікава ця технологія.

Взагалі робив форму під полістерол , щоб варити в воді , типу як лисонь , але поки зробив форму то виникли проблеми з постачання  сировини в Україну. Потім вніс корективи в форму під заливку ППУ . І в принципі досить задоволений результатом . Металева форма мені здається більш надійніша , хоча і в композита є свої переваги. Також була ціль зробити щоб корпус був цільнолитий , композитну таку форму буде зробити мабуть зовсім не просто.

Успіхів! Буду радий як вас все вдастьт'ся! 

Ви цілком праві! Металеву форму на суцільний корпус зробити простіше ніж з композиту. І ви праві, є дуже багато нюансів)

Композит по надійності нічим не поступається металу це 100%.

У мене були форми і з металу 14 штук з металу 8мм (відпрацювали 1 рік на виробництві і я змушений був їх замінити на композитні. З фанери також були (приблизно 50-100 виробів не більше) далі в буржуйку)), зараз на виробництві тільки і виключно композит. 

Але правда полягає в тому що, декотрі форми з композиту не пройшли навіть і 100 з'йомів. В мене в цьому дуже багатий досвід. І робили зразки форм на більше ніж 40 видів смол. Свого часу цей досвід обійшовся в понад 100000грн.

Не треба думати, що можна взяти будь яку полієфірку і отримати гарний результат на роки. 

Перші форми з композиту пройшли вже понад 15000 з'йомів і вони ще прцюють. Тобто надійність по факту ліпша за метал. Однак треба враховувати, що я кажу свій досвід як виробник, а не "зробити для себе" наприклад 30-100 вуликів. Якщо сенс полягає в цьому то, може бути, що і фанерні підійдуть. Однак одразу закладайте, що дані форми підуть в утилізацію, як розхідний матеріал. Тобто він ляже на собівартість. Завжди, і зараз, вважаю, що форми з фане це дуже дорого. В співвідношення з'йоми -ціна форми. Прорахуйте математику, вона не буде вигідною. Проте тут кожен сам собі порахує!

Проте є ще один аспект!  Фанера не дасть ППУ жорсткі в тому сенсі, що є корка на ППУ і виріб однакової щільності буде мати різні властивості з якої форми він вийшов. Найліпша корка виходить з форм композитних та алюмінієвих, далі йде сталь, потім тверде дерево, потім бакелітова фанера, далі звичайна фанера. Фішка полягає в спротиві матеріалу з якого виготовлена форма, росту піни. Чим більший спротив піні, тим твердіша зовнішня корка при тому, що вона не утворюється з більшою товщиною.

Мається на увазі що сама по собі корка получається тверда і не впливає на теплопровідність основної маси ППУ. 

Тобто виріб ППУ однакової щільності, матиме теплопровідні властивості одні й ті самі, але такі показники як: жорсткість, упругість та твердість зовсім різну. І це буде залежати виключно від якості форми!

Це дуууже важливий момент для подальшого користування вуликом!

Хочу повернутись до теми композиту.

Смол дуже велика кількість і їх виробників. 

Гелкоути бувають: отрофталеві, ізофталеві, і звичайні (не пам'ятаю назву)

Смоли є: основні, конструктивні, фенілефірні, безусадкові, наповнені, ізофталеві, ортофталеві.

Все це поліефірні смоли.

+Багато виробників))

При цьому бувають смоли не суміжні з гелькоутами на різній основі.

В різних випадках бувають неочікувані результати.

Ціна за 1кг смоли від 150грн до 800грн

Ціна гелькоута за 1кг від 200грн до 2500грн

З чого будете робити?)))

Саме тому ми і "грохнули" стільки грошей на різні зразки. З 40 зразків "вичленили" 3 варіанти.

З цих 3-х варіантів до наших днів дожив 1. І саме на ньому зроблено понад 15000 з'йомів. Даний 1 варіант обійшовся мені в ті  кошти. І з нього ми і робимо всі наші форми.

Коли я кажу: "неочікуваний результат", я маю на увазі, що працювала собі форма. Було все ок. А наступного року дивимось, а вона дала усадку і видає деталь не 520мм, а 515мм. Тобто рамка вже не стає(( декотрі форми дали усадку не в довжину, а в ширину на 2-3мм. Благо, що все було на постійному моніторингу та контролі. І вдалось їх швидко вивести з виробництва)))

Тобто роблячи композитні форми, треба точно розуміти що саме і як ви робите!

Дуже відрадно для мене дивитись, що форми які я робив для "FILIPOV" , хто слідкує за каналом, той знає. Дані форми зараз працюють на промисловому масштабі. Їх у Філіпова викупила компанія "bee star" (криша, дно, 230 корпус) 145 та 300 вони вже робили самі і там інше і гірше з'єднання. Так ось данні форми інше підприємство використовує в промислових масштабах і все працює! Хоча я робив для звичайного пасічника.

З повагою Ломака Олексій!

1 час назад, Александр К. сказал:

Це реклама чого юридичної допомоги чи виготовлення ппу?:hmm:

У вас дуже кмітлива реакція!)

Я ще не встиг дописати продовження посту)))

Мені юридична допомога, точно не потрібна, все є. А я не пропоную. Не фахівець в цій справі))

Також забув сказати про дуже важливий момент.

Яка буде формовка шарів?

Скорше за все ручна. Тож також потрібно підбирати.

Проте найкраща формовка це вакуум. 

Хоча якщо є досвід, то і ручна дуже гарно працює.

42 минуты назад, LexDP сказал:

У вас дуже кмітлива реакція!)

Дякую.

43 минуты назад, LexDP сказал:

Я ще не встиг дописати продовження посту

То я так і не зрозумів Ви маєте досвід у виготовленні корпусів та можете поділитися досвідом з охочими? Вірно? Абсолютно безкоштовно?

46 минут назад, LexDP сказал:

Мені юридична допомога, точно не потрібна, все є. А я не пропоную. Не фахівець в цій справі))

Це лише висновок з першого посту...:umora:

14 минут назад, Александр К. сказал:

Дякую.

То я так і не зрозумів Ви маєте досвід у виготовленні корпусів та можете поділитися досвідом з охочими? Вірно? Абсолютно безкоштовно?

Це лише висновок з першого посту...:umora:

Я так і зрозумів))

О так, я маю досвід 7 років виробництва)). "ППУ Бджоляр", це моє виробництво. Вже 3-тя модель вуликів. Все власні розробки від розробок функціоналу вулика до форм.

Все що стосується технології, я ділюсь абсолютно безкоштовно. На моєму каналі є декілька довгих відосів де я розповідаю. Це безкоштовно) Більше того, мені телефонують люди, я їх консультую))). 

Звісно питання, які мені стали у великі кошти я не освітлюю. Це "дорогі секрети". Проте, щоб все більш менш виходило, я даю поради. Це взагалі не проблема, проте це дуже економить зусилля, час та гроші)

31 минуту назад, LexDP сказал:

Я так і зрозумів))

О так, я маю досвід 7 років виробництва)). "ППУ Бджоляр", це моє виробництво. Вже 3-тя модель вуликів. Все власні розробки від розробок функціоналу вулика до форм.

Все що стосується технології, я ділюсь абсолютно безкоштовно. На моєму каналі є декілька довгих відосів де я розповідаю. Це безкоштовно) Більше того, мені телефонують люди, я їх консультую))). 

Звісно питання, які мені стали у великі кошти я не освітлюю. Це "дорогі секрети". Проте, щоб все більш менш виходило, я даю поради. Це взагалі не проблема, проте це дуже економить зусилля, час та гроші)

Поважаю та розділяю Ваш поглят! Це те що нас відрізняє від бидла ми ділемось друг з другом і то є прогресс.

Сам вважаю за потрібне ділитись!

5 годин тому, LexDP сказав:

Ви цілком праві! Металеву форму на суцільний корпус зробити простіше ніж з композиту. І ви праві, є дуже багато нюансів)

Композит по надійності нічим не поступається металу це 100%.

У мене були форми і з металу 14 штук з металу 8мм (відпрацювали 1 рік на виробництві і я змушений був їх замінити на композитні. З фанери також були (приблизно 50-100 виробів не більше) далі в буржуйку)), зараз на виробництві тільки і виключно композит. 

Але правда полягає в тому що, декотрі форми з композиту не пройшли навіть і 100 з'йомів. В мене в цьому дуже багатий досвід. І робили зразки форм на більше ніж 40 видів смол. Свого часу цей досвід обійшовся в понад 100000грн.

Не треба думати, що можна взяти будь яку полієфірку і отримати гарний результат на роки. 

Перші форми з композиту пройшли вже понад 15000 з'йомів і вони ще прцюють. Тобто надійність по факту ліпша за метал. Однак треба враховувати, що я кажу свій досвід як виробник, а не "зробити для себе" наприклад 30-100 вуликів. Якщо сенс полягає в цьому то, може бути, що і фанерні підійдуть. Однак одразу закладайте, що дані форми підуть в утилізацію, як розхідний матеріал. Тобто він ляже на собівартість. Завжди, і зараз, вважаю, що форми з фане це дуже дорого. В співвідношення з'йоми -ціна форми. Прорахуйте математику, вона не буде вигідною. Проте тут кожен сам собі порахує!

Проте є ще один аспект!  Фанера не дасть ППУ жорсткі в тому сенсі, що є корка на ППУ і виріб однакової щільності буде мати різні властивості з якої форми він вийшов. Найліпша корка виходить з форм композитних та алюмінієвих, далі йде сталь, потім тверде дерево, потім бакелітова фанера, далі звичайна фанера. Фішка полягає в спротиві матеріалу з якого виготовлена форма, росту піни. Чим більший спротив піні, тим твердіша зовнішня корка при тому, що вона не утворюється з більшою товщиною.

Мається на увазі що сама по собі корка получається тверда і не впливає на теплопровідність основної маси ППУ. 

Тобто виріб ППУ однакової щільності, матиме теплопровідні властивості одні й ті самі, але такі показники як: жорсткість, упругість та твердість зовсім різну. І це буде залежати виключно від якості форми!

Це дуууже важливий момент для подальшого користування вуликом!

Хочу повернутись до теми композиту.

Смол дуже велика кількість і їх виробників. 

Гелкоути бувають: отрофталеві, ізофталеві, і звичайні (не пам'ятаю назву)

Смоли є: основні, конструктивні, фенілефірні, безусадкові, наповнені, ізофталеві, ортофталеві.

Все це поліефірні смоли.

+Багато виробників))

При цьому бувають смоли не суміжні з гелькоутами на різній основі.

В різних випадках бувають неочікувані результати.

Ціна за 1кг смоли від 150грн до 800грн

Ціна гелькоута за 1кг від 200грн до 2500грн

З чого будете робити?)))

Саме тому ми і "грохнули" стільки грошей на різні зразки. З 40 зразків "вичленили" 3 варіанти.

З цих 3-х варіантів до наших днів дожив 1. І саме на ньому зроблено понад 15000 з'йомів. Даний 1 варіант обійшовся мені в ті  кошти. І з нього ми і робимо всі наші форми.

Коли я кажу: "неочікуваний результат", я маю на увазі, що працювала собі форма. Було все ок. А наступного року дивимось, а вона дала усадку і видає деталь не 520мм, а 515мм. Тобто рамка вже не стає(( декотрі форми дали усадку не в довжину, а в ширину на 2-3мм. Благо, що все було на постійному моніторингу та контролі. І вдалось їх швидко вивести з виробництва)))

Тобто роблячи композитні форми, треба точно розуміти що саме і як ви робите!

Дуже відрадно для мене дивитись, що форми які я робив для "FILIPOV" , хто слідкує за каналом, той знає. Дані форми зараз працюють на промисловому масштабі. Їх у Філіпова викупила компанія "bee star" (криша, дно, 230 корпус) 145 та 300 вони вже робили самі і там інше і гірше з'єднання. Так ось данні форми інше підприємство використовує в промислових масштабах і все працює! Хоча я робив для звичайного пасічника.

З повагою Ломака Олексій!

Беззаперечно в вашому досвіду сумніву не має! 

Доречі саме ваші гарні вулики з Ппу надихнули мене на їх використання. В мене пасіка була вся зроблена власноруч , всі корпуса на 145мм. їх вже було десь 1000шт З часом вже  визначився що буду утримувати 300+145 . І почав шукати варіанти теплого і легкого корпусу на 10×300мм. саме головне щоб були сумісні з моїми. Спершу мав намір купити готові корпуса , але не знайшов готового рішення , ваш не підійшов бо в мене внутрішній 375мм.

Ціль поставив собі виготовити форму корпуса на 300 під свої надставки , в приорітеті було щоб корпус був цільнолитий. Розглядав всі варіанти: Фанерну було зробити найлегше бо маю багатолітній досвід з деревобробкою , але дуже великі були сумніви чи відробить вона кількість яку я хотів зробити , та і швидкість роботи з нею не висока. З композитами по суті не мав досвіду взагалі , та і догадувався що буде дуже багато підводних каменів об які не варто битись заради однієї форми , до того ж стояла ціль цільнолитий корпус. Вибрав металеву, бо з металом мав досвід роботи , в металевій бачив досить великий ресурс , та і був ще варіант варки ппс , ( правда з ним не вийшло ) з її виготовленням мороки теж було , тим більше що цільнолитий корпус на 300 як для першої форми , то задачка була ще та.:)

Форму зробив і вона цілком виправдала мої надії . Використовував лист 4 мм. Формою відлив приблизно 500од. по металевій частині форма не зазнала жодних дефектів чи змін , впевнений що відробить ще і 1000од а то і 2000.

З заливкою теж не все зразу пішло гладко , але методом проб, комбінуючи різні температури та умови почало виходити все краще і краще , після першої 100 вже можна сказати напрацьвався досвід. 

В ваших відео теж знайшов інформацію яка допомогла за що окремо Дякую! :hi:

Щодо формування корки , так дійсно такий ефект є , найкраще в мене почало виходити при нагріві форми. Є і ще деякі недоліки: повітря на зовнішнішніх стінках як я розумію декор його затримує при підйомі , внутрішня гладка то там ідеально. 

Взагалі результатом задоволений.IMG_20221222_023925.thumb.jpg.37a842a8eb54d20befe97d45b805832a.jpg

• 2 months later...

Виготовлення форми криші нуклеуса , на бистру руку , з залишків (відходів) металу.

Можливо комусь стане в нагоді.

Низ форми:

IMG_20221021_152601.thumb.jpg.d44338ee8db12e96992a0124dee1f31c.jpgIMG_20221021_162304.thumb.jpg.207613edf940c2d098f11b56c3c8d2ad.jpgIMG_20221021_172906.thumb.jpg.8f98273037fd86129f4625f225e180f7.jpgIMG_20221024_124505.thumb.jpg.a52b811494d6fde8b510b750e4645d6e.jpgIMG_20221024_133936.thumb.jpg.bb8d7920ac708eb15f42f4074a450544.jpgIMG_20221026_100934.thumb.jpg.91c75dcfa4ac2c7e6f0f5fdc2b48951a.jpgIMG_20221104_104253.thumb.jpg.d0227a82f62b5f81c0c5916a66900db2.jpgIMG_20221104_104321.thumb.jpg.6a69381d2d705906a8dca66ac0bb5497.jpg

Верх форми:

IMG_20221028_170233.thumb.jpg.169c599634702316cf8748cbe3534857.jpgIMG_20221028_170218.thumb.jpg.a3ec46708d5755cb2234b7e940d41f17.jpgIMG_20221028_170249.thumb.jpg.78c33c923967ce1106af0511bf086cb6.jpgIMG_20221101_104636.thumb.jpg.234c1c0d05423c8c0f42c020d6af21d8.jpgIMG_20221104_104437.thumb.jpg.3bbd2327b6122987130f0ebae4f46204.jpgIMG_20221104_104507.thumb.jpg.415c780fe12fb017db44b37bb0a0f2d9.jpg

Результат:IMG_20221104_163207.thumb.jpg.b7b55375e8a1feed0832333aaf73b9c5.jpgIMG_20221104_163928.thumb.jpg.ccfa63f4f2a11dcb62d01108ce2c7490.jpgIMG_20230226_083821.thumb.jpg.1f60cc3190a46691a77244fbdb56245b.jpg

• 3 weeks later...
1 годину тому, ПчОла сказав:

Добрий день. Як ваші вулики? Корпуса миші, дятли не довбуть? Їх не веде наіскось? Як зимівля?

Відносно нормально.

Миші не гризуть , дятла не було, принаймні покищо.

Якщо дно буде на перекіс і ще магазини з медом то звісно поведе , мабуть поведе і дерево. Криші вигинає на сонці , корпуса наче ні , принаймні не помітно .

Зимівля цей рік взагалі хороша, якщо сильні сім'ї то думаю що не має різниці Ппу чи дерево , слабачкам в Ппу мабуть краще . 

16 хвилин тому, ПчОла сказав:

Дно ппу у вас з сіткою?

Ппу тільки гніздовий корпус, все решта дерево, в дні сітка на 55-60%.

29 хвилин тому, ПчОла сказав:

А магазини теж дерево у вас?

Так.

Виникла така проблема: потрібно відремонтувати вулик ППУ (трішки побило осколками). Яким матеріалом краще це зробити, може в кого є такий досвід? 

9 хвилин тому, Электрон сказав:

Виникла така проблема: потрібно відремонтувати вулик ППУ (трішки побило осколками). Яким матеріалом краще це зробити, може в кого є такий досвід? 

Найкраще ремонтувати самими компонентами Ппу , якщо є можливість.

1 час назад, Конструктор сказал:

Найкраще ремонтувати самими компонентами Ппу , якщо є можливість.

А якщо немає? 

39 хвилин тому, Электрон сказав:

А якщо немає? 

Як варіант піною , але вона не буде мати тої плотності.

• 1 month later...

Якщо отвори не великі можна на внутрішню сторону на клеїти алюміневий скотч( використовують при монтажі кондиціонерів ) задути піною а потім з наружі зрізав лишню піну і скотч. 

• 1 month later...

Штукатуркою або шпаклівкою. Швидко і дешево, я так ремонтував корпуса з ЕППС, побіті птахами.

24.03.2023 в 07:50, Электрон сказав:

якщо отвори невеликі - то плиточний клей (церезіт або інші) - ідеальний варіант

11 часов назад, ромео сказал:

якщо отвори невеликі - то плиточний клей (церезіт або інші) - ідеальний варіант

Дякую, оце, дійсно ідеальний варіант. Спробую. Отвір невеликий - осколок вийняв величиною з пятак. 

• 7 months later...
В 07.12.2011 в 20:33, bercik alex /liliya сказал:

Можно без проблем мзготовить (синтетические) улья. :at: Но я воздержусь!!Мёд и продукты пчеловодства употребляют люди.Мне не охота их убивать :ak: .Только екологически чистые материалы! :IMHO1: Доказано пено... ето всегда плохо.ЯД (На уровне ДНК)Дошли до екструзионного способа изготовления.но Стирол везде китайский :ah: жуть.

Ви не праві .

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...