Jump to content

Перешкоди на перельоті

staslife7
 Share

Recommended Posts

Від місця розташування пасіки до дороги районного значення всього 200-250метрів, а відразу за дорогою 100 гектарів озимого ріпаку, ні дерев, ні кущів, стою біля вуликів і спостерігаю як росте ріпак. Чи допоможе встановлення якоїсь перешкоди біля вуликів, для більш високого старту бджіл весною? Можливо є якись інші методи, щоб запобігти втраті льотної бджоли при взятку...(крім переїзду за дорогу)

Від місця розташування пасіки до дороги районного значення всього 200-250метрів, а відразу за дорогою 100 гектарів озимого ріпаку, ні дерев, ні кущів, стою біля вуликів і спостерігаю як росте ріпак. Чи допоможе встановлення якоїсь перешкоди біля вуликів, для більш високого старту бджіл весною? Можливо є якись інші методи, щоб запобігти втраті льотної бджоли при взятку...(крім переїзду за дорогу)
Краще в такомувипадку,вибирати місце для точка,де дорога обсаджена лісополосою,або ставити пасіку біля самого поля. Думаю, штучна перешкода перед вуликами малочим допоможе. "Гружена" бджола летить набагато нижче ніж "порожня". :IMHO1:

Краще в такомувипадку,вибирати місце для точка,де дорога обсаджена лісополосою,або ставити пасіку біля самого поля. Думаю, штучна перешкода перед вуликами малочим допоможе. "Гружена" бджола летить набагато нижче ніж "порожня". :IMHO1:
В тому й річ, що вибирати не виходить (пасіка у садочку біля хати), а дорогу не обсаджено. :dntknw:

Думаю, штучна перешкода перед вуликами малочим допоможе. "Гружена" бджола летить набагато нижче ніж "порожня". :IMHO1:
У мене товариш стврджує, що коли в нього на перельоті на гречку був ставок, шириною метрів триста, то вони з батьком ставили шифер і тоді ніби то бджоли літали не над самою водою. :ah:

У мене товариш стврджує, що коли в нього на перельоті на гречку був ставок, шириною метрів триста, то вони з батьком ставили шифер і тоді ніби то бджоли літали не над самою водою. ah.gif

Все відносно. В мене пасіка загороджена частоколом до 2 м. То цього року у вітряну погоду спостерігав як бджоли перелетівши через частокіл, опускалися вниз і все одно летіли на малій висоті(якраз на ріпак). А літом в хорошу погоду, то таки піднімалися вгору і верталися горою... Такщо без посадки невідомо як вони себе поведуть. Але в любому випадку підняти лет бджоли на гірше не буде. :IMHO:

У мене товариш стврджує, що коли в нього на перельоті на гречку був ставок, шириною метрів триста, то вони з батьком ставили шифер і тоді ніби то бджоли літали не над самою водою. ah.gif

Все відносно. В мене пасіка загороджена частоколом до 2 м. То цього року у вітряну погоду спостерігав як бджоли перелетівши через частокіл, опускалися вниз і все одно летіли на малій висоті(якраз на ріпак). А літом в хорошу погоду, то таки піднімалися вгору і верталися горою... Такщо без посадки невідомо як вони себе поведуть. Але в любому випадку підняти лет бджоли на гірше не буде. :IMHO:
Дуже дякую 'Mapet' :ax: Петро, а як на Вашу думку вплине ця клята дорога на сімю, якщо я до взятку з ріпаку, зроблю медовик. :blink: Тобто об`єднаю дві сімї які зараз пішли в зиму через глуху перегородку. Так як в ньому буде в основному льотна бджола і чи не знесилить її дорога при взятку до мінімуму, до розмірів відводка. :ak: Можливо не зв`язуватись з тим ріпаком за дорогою... :dntknw:

staslife7, важко сказати. Я не думаю що хтось наважиться Вам однозначно щось відповісти. Принаймні я не маю такої практики. У Вас є унікальна можливість її набути і потім авторитетно відповідати на питання початківців. Якщо до того часу наші корифеї не дадуть відповіді. :hi: .

staslife7, важко сказати. Я не думаю що хтось наважиться Вам однозначно щось відповісти. Принаймні я не маю такої практики. У Вас є унікальна можливість її набути і потім авторитетно відповідати на питання початківців. Якщо до того часу наші корифеї не дадуть відповіді. :hi: .
Агов! :hunter: корифеї, відгукніться! ;)

• 1 month later...
Ни в коем случае :angry: ... От трасс надо подальше - гибель пчел ощутимая :ak::hi:

• 1 month later...
Ни в коем случае :angry: ... От трасс надо подальше - гибель пчел ощутимая :ak::hi:
То ж коли я там живу, і бджіл тримаю в садку, на час цвітіння ріпаку прикривати їх, чи що? :dntknw:

То ж коли я там живу, і бджіл тримаю в садку, на час цвітіння ріпаку прикривати їх, чи що? opr06K94.gif

Це не вихід. Ріпак днів 20 цвіте... Загороджуйте, щоб підняти лет бджоли. Я іншої ради не знаю. :hi:

То ж коли я там живу, і бджіл тримаю в садку, на час цвітіння ріпаку прикривати їх, чи що? opr06K94.gif

Це не вихід. Ріпак днів 20 цвіте... Загороджуйте, щоб підняти лет бджоли. Я іншої ради не знаю. :hi:
Дякую. Мабуть таки прийдеться щось ліпити :dntknw:

Думаю, що багато залежить від інтенсивності руху. У мене також пасіка була три сезони неподалік дороги. Якщо рух не дуже сильний, то хвилюватися не варто, а якщо транспорт іде безперервно, тоді це невдале місце. До речі, бачив дві пасіки до півсотні вуликів, які стоять під залізницею, метрів 20-30, залізниця електрифікована з інтенсивним рухом, вібрацією і т. п. І стоять вони там в людей на перегонах роками. Автотраса звичайно не залізниця, але пам'ятаю репортаж про одного дідка, який багато років тримає бджіл на балконі десь у дворах на Хрещатику. Взагалі, бджоли в місті не дивина. Сам неодноразово бачив бджіл в Києві, особливо весною і не тільки в парках.

Думаю, що багато залежить від інтенсивності руху. У мене також пасіка була три сезони неподалік дороги. Якщо рух не дуже сильний, то хвилюватися не варто, а якщо транспорт іде безперервно, тоді це невдале місце. До речі, бачив дві пасіки до півсотні вуликів, які стоять під залізницею, метрів 20-30, залізниця електрифікована з інтенсивним рухом, вібрацією і т. п. І стоять вони там в людей на перегонах роками. Автотраса звичайно не залізниця, але пам'ятаю репортаж про одного дідка, який багато років тримає бджіл на балконі десь у дворах на Хрещатику. Взагалі, бджоли в місті не дивина. Сам неодноразово бачив бджіл в Києві, особливо весною і не тільки в парках.
Та проблема не в автодорозі чи залізничній колії, а в тому що коли за цією перешкодою цвіте медоносна культура, то тоді інтенсивність льоту через перешкоду велика, і майже кожне авто на дорозі є потенційним вбивцею десятків бджіл :ak:

• 4 years later...

Подскажите пожалуйста.

Стоит пасека на "перелете" (случайно - сначала пчела шла на гречку все было ок как зацвел подсолнух лет поменялся). Идет бурный взяток с подсолнуха. Требуют переехать с перелета на другое место. Нашли место в 3 км, но кормовая база остается прежняя. Как переехать и не потерять летную пчелу (чтоб не вернулась на строе место). Вариант  уехать на 10 км постоять 3 дня потом вернуться - не очень. боюсь потопим (запарим) пчелу в меде (рамки залиты  сырым медом).

Читал что надо поставить перед летками преграду (ветки или еще что-то) создать принудительный облет. Поможет?

Возможно что не перевозите всех пчёл сразу. Оставьте пару семей на прежнем месте ещё несколько дней. Тогда лётная, которая вернётся на старое место пойдёт в эти улья.

• Like 1

Думали.  Так будем делать 100%. Меня все-таки вопрос с искусственным принудительным облетом волнует как правильно сделать.

Старые пасечники рекомендовали при любом переезде класть перед летками ветки для принудительного облета. Но 100% гарантии это не дает. Пробуйте на нескольких семьях, наблюдайте. будет ваш личный опыт.

У меня был случай, через 2 недели вернул семью на стационарный весенний точек, но на другое место. Сразу часть пчелы полетело на место старого летка, покрутилась там, недолго, пошла на новое место.

В 25.07.2016 в 13:11, galvit сказал:

Подскажите пожалуйста.

Стоит пасека на "перелете" . Идет бурный взяток с подсолнуха. Требуют переехать с перелета на другое место......... очень. боюсь потопим (запарим) пчелу в меде (рамки залиты  сырым медом).

Какой перелёт...на новом месте Вы   снова будете кому то мешать и чо?? снова ехать.....??  стойте на месте и никуда не едьте....пускай сами едут если их не устраивает...не слушайте разный бред....а то действительно запарите пчёл...

• Like 5

Прежде чем переезжать, разберитесь а существует ли перелёт. Мне понравился комментарий человека с 20-летним стажем с соседнего форума:

Хочу сказать про перелёт. Это выдумали колхозные пчеловоды и местные жители, которые стоят во дворах на стационаре, и практически никуда не кочуют. Сам кочую много: Краснодарский край, Ростовская область, и на своём кочевом веку повстречал очень много "разных" людей. У меня была такая ситуация, когда мои пчёлы шли на экспарцет в прогалину через чужие прицепы. А в период цветения экспарцета зачастую идут дожди, так было и в тот год. И пчёлы работали с утра и до обеда, после обеда налетали тучи и шел дождь. Пчела с поля экспарцета шла обвалом в прогалину через чужие прицепы. На весах было стабильно 3 кг. Потери пчелы абсолютно не было. Так же скажу и про кориандр. Во все времена было сложно найти место и стать на кориандр. И пчёл ставили хоть где-нибудь и как -нибудь на любом свободном месте в три кольца вокруг одного поля. И никаких перелётов не было, просто первые пчеловоды, приехавшие ранее всегда не желали появления последующих пасек, так как соответственно приходится с кем-то делиться взятком. И так появляются мифы о перелётах. Братцы, тот кто кочует наверное наблюдал такую ситуацию, когда после переезда ночующая в поле пчела возвращается к месту, где стояла переехавшая пасека и собирается в клубы на деревьях, на стволах и почему-то не разлетается по соседним пасекам. И там за неделю сходят на нет, хотя и пытаются оттянуть соты. Я знаю людей, которые пытались этих пчёл собрать, но из этого практически ничего не получилось. Собирали, но результат был нулевой, потому что это всё рабочая пчела, она быстро отходит. 
К слову сказать, я чужих роёв не ловлю, тем более заниматься сбором старой износившейся пчелы с болезнями зачастую, это глупо. Так что, услышав от пчеловода слово перелёт, я начинаю сомневаться в его компетентности. Так вот сугубо моё личное мнение, не хочу никого обидеть этим, перелёт придумали куркули.

Рус:

• Стаж16-25 лет
  • Kоличество семейБольше 200 семей

Коментарий от  19.06.16: "перелет" как таковой - явление на 99% надуманое пчеловодами.

• Like 4