Перейти к содержанию

Что делать с ненужной маткой

Sanich

Рекомендуемые сообщения

В 28.07.2025 в 08:05, Электрон сказал:

Тепер я точно знаю, що плідні матки, на яких створюються відводки, можуть повернутися в свою сім'ю. При заміні матки, виламуючи велике відділення в кліточці, переглядаю рамки і бачу відкладені яйця. Шукаю матку і знаходжу її. Перелетіли з відводку... Таким чином стару матку краще давити... Не гуманно, але нова матка коштує дорого...

Вона у вас під номером була?Не може бути помилки?Щоб казати точно треба дуже ретельно перевірити чи немає помилки.Є інши причини по яких могли бути там яйця.Та навіть та матка яку підсаджували в відводи якщо був зліт з бджолою може злетіти та опинитися де завгодно

4 години тому, А.Е. сказав:

Вона у вас під номером була?Не може бути помилки?Щоб казати точно треба дуже ретельно перевірити чи немає помилки.Є інши причини по яких могли бути там яйця.Та навіть та матка яку підсаджували в відводи якщо був зліт з бджолою може злетіти та опинитися де завгодно

Я колись робив наліт на маточник і одна матка повернулась в свій вулик з відводка за 10-15 м.

В 30.07.2025 в 22:41, yu1986ra сказал:

Я колись робив наліт на маточник і одна матка повернулась в свій вулик з відводка за 10-15 м.

Юрій,чому ви пишете"одна матка".З цього я можу зробити висновок що їх було декілька.Тобто вони були відсаджені не плідні.Таким чином ви могли пропустити і окрім маточників залишили у вулики ще й матку.Якщо все було інакше то відверто скажу що я з таким не зустрічався.В літературі таких прикладів не описано,тобто не бачив і не читав,тут на форумі таке не описували наскільки пам'ятаю.,окрім двох випадків в останній час.То як цю інформацію можна сприймати?Так і є-тільки з сумнівом.

28 хвилин тому, А.Е. сказав:

Юрій,чому ви пишете"одна матка".З цього я можу зробити висновок що їх було декілька.Тобто вони були відсаджені не плідні.Таким чином ви могли пропустити і окрім маточників залишили у вулики ще й матку.Якщо все було інакше то відверто скажу що я з таким не зустрічався.В літературі таких прикладів не описано,тобто не бачив і не читав,тут на форумі таке не описували наскільки пам'ятаю.,окрім двох випадків в останній час.То як цю інформацію можна сприймати?Так і є-тільки з сумнівом.

Наліт на маточник: сім'ю переносим в сторону на її місце ставим рамку з відкритим маточником (я її струшував у вулик на новому місці). Так робив масово в десятку сімей. Одна матка повернулась.

4 години тому, yu1986ra сказав:

Наліт на маточник: сім'ю переносим в сторону на її місце ставим рамку з відкритим маточником (я її струшував у вулик на новому місці). Так робив масово в десятку сімей. Одна матка повернулась.

А вона не могла залишитись на рамці? Я так колись мед качав. Струшував рамки і носив до хати. Коли почав обрізати, а по рамці матка лазить.

33 минуты назад, gardener сказал:

А вона не могла залишитись на рамці? Я так колись мед качав. Струшував рамки і носив до хати. Коли почав обрізати, а по рамці матка лазить.

Також пару раз з лежаків  ще приносив

10 годин тому, gardener сказав:

Все можливо, але навряд:IMHO:.

Коли струсив (я ще медові трусив і ставив у вулик на старе місце)у новий вулик піднялось в повітря багато бджоли. Сім'я була вже перед пологами, матка худа. Думаю вона пішла до бджіл як до рою, а ті вернулись у свій вулик. Через 10-12 днів коли перевіряв вихід маточника, то на старому місці була стара матка і печатний розплід.

9 годин тому, AVA сказав:

Також пару раз з лежаків  ще приносив

В мене такого не було. На відборі меду змітаю майже всіх щіткою.

1 час назад, yu1986ra сказал:

В мене такого не було. На відборі меду змітаю майже всіх щіткою.

Та всі змітають , от тільки майже все , а не все :umora:

20 минут назад, AVA сказал:

Я зараз  , по мірі викачки давлю маток , міняю на молодих разом з відводками

Так от старих я уже 5 штук знайшов у магазині , просто лазила розплоду не має

Однієї і не шукав , маточники почали закладати , напевно пішла з магазином на викачку :umora:

Решітки на сонях убираю, матки несіть у магах уже в липні , в от з решітками гніздо заливається

38 минут назад, AVA сказал:

Решітки на сонях убираю, матки несіть у магах уже в липні

Тож так , Але матки губляться ;) без решітки ,   потім приходять , дивляться , матки немає ,  поки туди, сюди , там маточніки вже полупилися , і матку з нука не даш , бо неплодка бігає , а вже під осінь ,поганий обліт , і  сильний провал по розплоду ,  гіморой короче .  :hi:

4 минуты назад, В 361 сказал:

Тож так , Але матки губляться ;) без решітки ,   потім приходять , дивляться , матки немає ,  поки туди, сюди , там маточніки вже полупилися , і матку з нука не даш , бо неплодка бігає , а вже під осінь ,поганий обліт , і  сильний провал по розплоду ,  гіморой короче .  :hi:

Це з одної сторони одна дві сісьї без матки , а з другої всі сім'ї  недосіють по пару рамок розплоду із за решітки :hmm:

6 минут назад, AVA сказал:

а з другої всі сім'ї  недосіють по пару рамок розплоду із за решітки :hmm:

Це точно??? , чи так ... На прикладі одна , дві сімї .  

13 годин тому, gardener сказав:

2 години тому, AVA сказав:

Якщо ви ще й змітаєте медові рамки де матка не часто й з'являється, то принести матку до медогонки, це вже форс мажор форс мажорний:umora:. Ви часом не родичі?:rofl:

1 час назад, В 361 сказал:

Це точно??? , чи так ... На прикладі одна , дві сімї .  

Точно бо решітки не нікот і ще малі взятки дуже впливають 

Якщо у гнізді нектар превративсч у мед , то через решітку туго іде , можна сказати печать уже невскривають

Коли немає решітки вони перший маг рахують як гніздо , потім тільки в розріз і погнав підставляти

8 минут назад, AVA сказал:

Якщо у гнізді нектар превративсч у мед , то через решітку туго іде , можна сказати печать уже невскривають

Коли немає решітки вони перший маг рахують як гніздо , потім тільки в розріз і погнав підставляти

Ви реально ото бігаєте і всім в розріз магазини пхаєте ???????

10 минут назад, В 361 сказал:

Ви реально ото бігаєте і всім в розріз магазини пхаєте ???????

Да,  8 рамочники , 7 рамок поки залиті 50-60 % , можна сразу два

У мене немає медозборіів по 6кг , щоб пробили на верх декілька магазинів нектаром

Якщо запечатають то все зупиняються 

При постановці в розріз магазинів потрібно на треть менше , тільки постійно качати приходилось коли реальні були медозбори

7 минут назад, AVA сказал:

Це у баків і у карніки ? 

5 минут назад, В 361 сказал:

Це у баків і у карніки ? 

У карніки зовсім буде ж..а , гніздо зальють

У баків по різному ну , все рівно видно різницю 

Кордован ті тащуть на верх і розмахують по всіх магазинах, тоді мед кругом , а печаті немає

16 минут назад, AVA сказал:

У мене немає медозборіів по 6кг , щоб пробили на верх декілька магазинів нектаром

Але пхаєте зразу два , 

16 минут назад, AVA сказал:

можна сразу два

Може бджолИ стільки не має щоб несли через залляті магазини ?

37 хвилин тому, AVA сказав:

Так вони ж той другий магаз також будуть як гніздо сприймати. Особливо коли малі взятки.

23 хвилини тому, AVA сказав:

Да,  8 рамочники , 7 рамок поки залиті 50-60 % , можна сразу два

При постановці в розріз магазинів потрібно на треть менше , тільки постійно качати приходилось коли реальні були медозбори

Якщо є бджоли, то при медозборі 1-3 кг нормально несуть і в 5, і в 7 магазин.

2 минуты назад, В 361 сказал:

Але пхаєте зразу два , 

Може бджолИ стільки не має щоб несли через залляті магазини ?

Та несуть вони , ну скорості трохи не та, вони поки кажу дирку незальють на верх не підуть , в так 60% залили і маг в розріз 

Все діло у медоносах , у мене в зоні льоту поля більше 100га немає , точніше одне , зато малих два десятки і взяток іде ривками ну довго 

1 минуту назад, yu1986ra сказал:

Якщо є бджоли, то при медозборі 1-3 кг нормально несуть і в 5, і в 7 магазин.

Та де їх узяти 5 ,7 і навіщо ,щоб потім , я ліг на викачкі у серпні

В так в розріз і постійно неспіша на півбочечки в день у мене завжди є печатні рамки 

8 минут назад, yu1986ra сказал:

Так вони ж той другий магаз також будуть як гніздо сприймати. Особливо коли малі взятки.

Два маги це майже 300 рамка,якось багато для медового пояска :hmm:

5 минут назад, AVA сказал:

зато малих два десятки і взяток іде ривками ну довго 

Це і є головна причина заливання гнізда ,  

А Ви мені , ганеманка , ганеманка.....;)

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...