Jump to content

Дощі рої наробили :) чи я ...

Recommended Posts

Вирішив теж зайнятись бджільництвом. Взяв гроші поїхав в село до одного діда бджоляра і купив 9 сімей , кожна сім"я в середньому на 8-9 Даданівських рамок повнющих бджіл , вже треба було вощину давати . Привіз додому в вул. лежаках і почав переселяти в багато корпусні вулики з надставкою для Даданівських рамок, получив від бджіл як кажуть "під перший номер" :) дав їм три дня часу щоб заспокоїлись , погода супер все цвіте :) і де більші сім"ї почав ставити зверху корпуса повністю з вощиною тому, що суші нема і взяти нівкого. Підозрював на те, що бджоли можуть настроїти маточники бо фактично гніздо ніби як і розширив і поки відтягнуть вощину то ніби і не розширив, тут ще ЦЯ ПОГОДА ДОЩОВА ВЕСЬ МІЙ ПЛАН в одне місце :frusty: Бо на третій день глянув після того як вощину підставив МОЛОЦІ вощину тягнуть як на заводі, з середніх рамок так як треба. (до дощів) Додам рамки змішати не міг бо різні розміри. І результат : сьогодні піймав свій рій (первак дуже великий) . Вийшло з ранку сонечко і як відчував... Зробив ревізію, чуть не впав більша половина сімей в ройовому стані :blink: маточники повирізав . Таке питання : 1. Корпус з вощиною куди краще ставити зверху чи знизу ? 2. Чи розширив я таким чином гніздо підставивши корпус з вощиною ( з бджолиного погляду :) ) ? 3. Чи може дійсно вплинула погана погода і без діла бджоли маточників настроїли ? 4. Чи може хтось підкаже як краще було б зробити ?

1. Корпус з вощиною куди краще ставити зверху чи знизу ?
Якщо сім"я роїться і немає сильного взятку, то краще збоку).
2. Чи розширив я таким чином гніздо підставивши корпус з вощиною ( з бджолиного погляду :) ) ?
З бджолиного хто зна, а з погляду пасічників- одні будуть доводити, що ставити треба зверху, інші- знизу, я ставлю змішуючи рамки з розплодом і вощиноюв основному в верхній корпус (швидше відбудовують).
3. Чи може дійсно вплинула погана погода і без діла бджоли маточників настроїли ?
Зараз бджоли рояться у всіх у кого йдуть дощі ;)
4. Чи може хтось підкаже як краще було б зробити ?
Як потрібно було зробити правильно- я не знаю... :ah: А зараз в вашій ситуації я б робив відводки.. або ловив рої :)

>>>>Якщо сім"я роїться і немає сильного взятку, то краще збоку). Взяток є не сильний але ..... вощину тягнуть. >>>З бджолиного хто зна, а з погляду пасічників- одні будуть доводити, що ставити треба зверху, інші- знизу, я ставлю змішуючи рамки з розплодом і вощиноюв основному в верхній корпус (швидше відбудовують). не можу міштати тому, що різні рамки по розміру, це б я сам здогадався. :) >>> Як потрібно було зробити правильно- я не знаю... ah.gif А зараз в вашій ситуації я б робив відводки.. або ловив рої smile.gif З чого ж ці відводки робити ? Як фактично сім"ї на 10 рамок , боюсь не встигну сильні сім"ї наростити. І як цитувати в форумі ?

Взяток є не сильний але ..... вощину тягнуть.
Мої бджоли, якщо рояться- вощину не відбудовують.. Якщо ваші ще будують- то ставте.. зверху). Такий варіант.. з нижнього корпусу витягти 2 рамки і поставити їх зверху по краям- вони будуть звисати в нижній..) Так бджоли швидше перейдуть в верхній)

Мої бджоли, якщо рояться- вощину не відбудовують.. Якщо ваші ще будують- то ставте.. зверху). Такий варіант.. з нижнього корпусу витягти 2 рамки і поставити їх зверху по краям- вони будуть звисати в нижній..) Так бджоли швидше перейдуть в верхній)

Тож і проблема розмір рамок РІЗНИЙ не можу (Даданівська проти корпусної). Вощину коли було тепло і сонячно , то відтягували. Несприятлива погода вже другий тиждень. Треба терміново суш де її взяти ? Хоч по три штучки на корпус :(

Такий варіант.. з нижнього корпусу витягти 2 рамки і поставити їх зверху по краям- вони будуть звисати в нижній..) Так бджоли швидше перейдуть в верхній)

Тож і проблема розмір рамок РІЗНИЙ не можу (Даданівська проти корпусної). Вощину коли було тепло і сонячно , то відтягували. Несприятлива погода вже другий тиждень. Треба терміново суш де її взяти ? Хоч по три штучки на корпус :(
якщо ці 2 даданівські поставити зверху, то вони будуть звисати в нижній корпус- якраз в те вільне місце, яке з"явиться після того, як ви переставите 2 рамки з нижнього корпусу в верхній. а суш- можете переробити з даданівської- обрізати рамки...

Таке питання : 3. Чи може дійсно вплинула погана погода і без діла бджоли маточників настроїли ?
В мене була подібна ситуація, правда в лежаках (один з надставкою). Ні вощина, ні суш, ні розширення гнізда проблему не вирішили. Думаю все через постійні дощі. У вулику велика маса бджіл, а взятку практично немає. Оскільки ройовий стан я не взмозі був зупинити, а рої ловити не хотів, то матки відібрав з основних сімей, а їм залишив по 1 маточнику (тільки по 1). Матки пока залишив в окремому вулику (поділений лежак) на 2 рамках кожну. В мене є ще одна пропозиція (метод Сяви і за ним авторське право). Можна дочекатись виходу рою (якщо є можливісь перебування на пасіці в цей час), зловити його і посадити на відбудову вощини. В той час як основні сімї в мене чекають погоди і дармують, рій на сиропі відбудовує вощину. Вони висять гронами, вона працює. :umora:

якщо ці 2 даданівські поставити зверху, то вони будуть звисати в нижній корпус- якраз в те вільне місце, яке з"явиться після того, як ви переставите 2 рамки з нижнього корпусу в верхній. а суш- можете переробити з даданівської- обрізати рамки...

Буде мабуть хаос якщо звисати будуть донизу, сімей ж не одна а десять, наліплять язики за три дні. Є вихід , гляну сім"ї які відтягнули вощину на відсотків з 60 , то тут пора й вниз корпус поставити, таким чином може заставлю працювати . А решту сімей під комендантський час (ретельне спостереження) :umora: Не такою методою хотів :af: Вожковато так з корпусними працювати але ..... даже цікаво.

Таке питання : 3. Чи може дійсно вплинула погана погода і без діла бджоли маточників настроїли ?
В мене була подібна ситуація, правда в лежаках (один з надставкою). Ні вощина, ні суш, ні розширення гнізда проблему не вирішили. Думаю все через постійні дощі. У вулику велика маса бджіл, а взятку практично немає. Оскільки ройовий стан я не взмозі був зупинити, а рої ловити не хотів, то матки відібрав з основних сімей, а їм залишив по 1 маточнику (тільки по 1). Матки пока залишив в окремому вулику (поділений лежак) на 2 рамках кожну. В мене є ще одна пропозиція (метод Сяви і за ним авторське право). Можна дочекатись виходу рою (якщо є можливісь перебування на пасіці в цей час), зловити його і посадити на відбудову вощини. В той час як основні сімї в мене чекають погоди і дармують, рій на сиропі відбудовує вощину. Вони висять гронами, вона працює. :umora:
Зрозумів , метод хороший коли лежаки та й ще не багато . Та й десять не багато але корпусні гратись довго з матками. Тобто все таки на погоду треба грішити а то я вже думав , що я такий пасічник поганий. Впустив рій :frusty: Добре тоді треба винайти спосіб боротьби з такими станом сімей і в таких погодних умовах. :hmm:

Добре тоді треба винайти спосіб боротьби з такими станом сімей і в таких погодних умовах.

Пропоную Вам такий спосіб: Коли з"являться запечатані маточники, зробити відводок у цьому ж вулику. Можливі два варіанта (як на мене). 1) Якщо не знайдете матку (думаю, що це гірший варіант). Якщо вулик корпусний то напевно ще два рутівські, або на пів рамку є. Отже переставляєте 8-м рамок з 10-и у самий верхній, та струшуєте ще бджіл з тих двох (які повинні мати запечатаний маточник та запечатаний розплід) і які залишаються у нижньому дадані. Цей дадан доповнюєте сушшю та між ним та верхніми корпусами ставите грубу поліетиленову плівку (згадав, на жаль у Вас суші немає). Отже залишається другий варіант: 2) Знаходите матку, відставляєте іі в коробку, переставляєте у верхні корпуси весь розплід , залишаєте один (можна два для страховки,вощиною не доповнюєте, а просто порожнє місце заповнюєте утепленням), а в нижній медові рамки, сюди ж матку та доповнюєте вощиною. Знову між корпусами плівка. За три дні в основному корпусі ройового стану не стане і сім"я почне повноцінно працювати і дасть мед. А коли облітається молода - об"єднаєте. То вже буде до ГВ.

а что нельзя под дождем с дымарем и зонтиком - быстренько подставить рамку- две

Пропоную Вам такий спосіб: Коли з"являться запечатані маточники, зробити відводок у цьому ж вулику. Можливі два варіанта (як на мене). 1) Якщо не знайдете матку (думаю, що це гірший варіант). Якщо вулик корпусний то напевно ще два рутівські, або на пів рамку є. Отже переставляєте 8-м рамок з 10-и у самий верхній, та струшуєте ще бджіл з тих двох (які повинні мати запечатаний маточник та запечатаний розплід) і які залишаються у нижньому дадані. Цей дадан доповнюєте сушшю та між ним та верхніми корпусами ставите грубу поліетиленову плівку (згадав, на жаль у Вас суші немає). Отже залишається другий варіант: 2) Знаходите матку, відставляєте іі в коробку, переставляєте у верхні корпуси весь розплід , залишаєте один (можна два для страховки,вощиною не доповнюєте, а просто порожнє місце заповнюєте утепленням), а в нижній медові рамки, сюди ж матку та доповнюєте вощиною. Знову між корпусами плівка. За три дні в основному корпусі ройового стану не стане і сім"я почне повноцінно працювати і дасть мед. А коли облітається молода - об"єднаєте. То вже буде до ГВ.

Добре спробую , дякую за поради :hi: А якщо просто видаляти маточники і мисочки , то виведу сім"ю з ройового стану ?

а что нельзя под дождем с дымарем и зонтиком - быстренько подставить рамку- две

Та вже не зовсім залило є просвіт. :) То я ж десять дав. :)

А якщо просто видаляти маточники і мисочки , то виведу сім"ю з ройового стану ?

Бывает... Но для этого нужен сильный взяток. :hi:

Бывает... Но для этого нужен сильный взяток. opr06K93.gif

Так на даний момент і борюсь , а ось скоро і акація .... Дуже , дуже всім дякую за поради !!!! Відчуваю себе не самотнім в цій справі :)

Добре тоді треба винайти спосіб боротьби з такими станом сімей і в таких погодних умовах.

Правильно---поддерживаю, Я тоже так иногда делаю когда не хочу семью немного ослабить а в переди взяток---и семья сохранена и матка молодая :hi:

Без розширення і взятку не вийде. Різна стадія буває, та і сім"ї різні. В лежаках хороший ефект дає утворення "колодязю" з суші і вощини напроти льотка... Вес розплід зсуваю(розсуваю - в залежності де льоток) вбік, а напроти льотка ставлю рамок 5-6 з сушшю чи вощиною в перемішку, в кінці ще пару під мед. Звісно без взятку ефект зменшується.

Без розширення і взятку не вийде. Різна стадія буває, та і сім"ї різні. В лежаках хороший ефект дає утворення "колодязю" з суші і вощини напроти льотка... Вес розплід зсуваю(розсуваю - в залежності де льоток) вбік, а напроти льотка ставлю рамок 5-6 з сушшю чи вощиною в перемішку, в кінці ще пару під мед. Звісно без взятку ефект зменшується.
Правильно без розщирєння роойвого стану не уникнуть якшо тільки не зробить відводка , можна забрати критий розплід і підсилить інші,а якщо є куди розщирювати то критий розплид в лежаках я ставля в край в переміш с вощиною :hi:

Правильно без розщирєння роойвого стану не уникнуть якшо тільки не зробить відводка , можна забрати критий розплід і підсилить інші,а якщо є куди розщирювати то критий розплид в лежаках я ставля в край в переміш с вощиною :hi:
Ще як варіант, для тих у кого проблема з сушшю, струсити всю сімю на вощину(але вважати щоб не злетіли), хай будують, а рамки(якщо не хворі) порозкидувати по других сімях. Ефективність методу 100 %, з такою-ж віддачею.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...