Перейти к содержанию

Допомога початківцям

AlexBeezwax

Рекомендуемые сообщения

А то точно плесень - может какиенить соли отлагаются?

А то точно плесень - может какиенить соли отлагаются?

Расковыряла иглой - плесень.

• 4 months later...

Скажіть будь-ласка чи має шанси розвинутись а може і (вижити) сім'я, якщо є декілька яєць матка в порядку, але дуже мало бджіл, корму не має (давав канді, тепер дав сироп). Корм закінчився ще в середині лютого підкормлював канді, думав вони собі трохи відкладають переробивши його, а вони якраз і споживали не відкладавши звідси і немає розпладу. Більше сімей немає, неперезимували. :(

Скажіть будь-ласка чи має шанси розвинутись а може і (вижити) сім'я, якщо є декілька яєць матка в порядку, але дуже мало бджіл, корму не має (давав канді, тепер дав сироп). Корм закінчився ще в середині лютого підкормлював канді, думав вони собі трохи відкладають переробивши його, а вони якраз і споживали не відкладавши звідси і немає розпладу. Більше сімей немає, неперезимували. :(
Зря сироп даете.(дополнительная нагрузка на оставшихся пчел по переработке) Тепло, корма и полный покой как минимум до мая. Плохо , что нет других семей - можно было подсилить семейку пчелой, заключив ее в изолятор на пару дней. А так нужно надеяться только на чудо.

Скажіть будь-ласка чи має шанси розвинутись а може і (вижити) сім'я, якщо є декілька яєць матка в порядку, але дуже мало бджіл, корму не має (давав канді, тепер дав сироп). Корм закінчився ще в середині лютого підкормлював канді, думав вони собі трохи відкладають переробивши його, а вони якраз і споживали не відкладавши звідси і немає розпладу. Більше сімей немає, неперезимували.

Шкода, прийміть співчуття. Меду ця сім"я вам не принесе, але вижити може. Працювати на неї доведеться вам. Через півтора місяці після обльоту в вашій місцевості купіть гарну сім"ю бджіл і підсилюйте за її рахунок своїх уцілівших після зими :IMHO1:

DruiD, обов"язково треба гріти цю сімейку. Можна ставити електрогрілку, якщо поблизу є джерело струму. Якщо вулик поряд, і нема електропідігрівача, то тимчасово можете використати пляшки з гарячою водою з під мін.води. досить поміняти гарячу воду раз на добу . Таку грілку ставте за заставну дошку і добре утепліть. Електрообігрів можна зробити з банки з під пива - розрізати, вставити туди лампочку від холодильника (з патроном і проводом, звичайно). Все це засипати піском , з"єднати банку докупи і можна підключати. Але це тільки вбереже сімейку , а надалі

Через півтора місяці після обльоту в вашій місцевості купіть гарну сім"ю бджіл і підсилюйте за її рахунок своїх уцілівших після зими

• 8 months later...

Struk 07, ,Скажите а на сколько ватт брать саму лампочку? Мне очень интересно...

Struk 07, ,Скажите а на сколько ватт брать саму лампочку? Мне очень интересно...

Лампочка від холодильника, з тонким цоколем має 15 Ват. :hi:

• 2 weeks later...

На моїй пасіці ,(№1) одна сім'я пішла в зиму на 7-ох рамок,а(№2) друга 9-ть рамок.Вулик (№2) ,бджоли вже під верхом , що робити годувати їх КАНДІ? Будь ласка підскажіть. :helpme:

що робити годувати їх КАНДІ? Будь ласка підскажіть.

:hi: То що вони под верхом то ще не страшно..может потплело и поднялись на верх??? Канди потом дасте а теперь думаю не помешалоб взять рамку запечатаную с медом и поставить на рамки на верх закрыть и не тревожить их!!!!

На моїй пасіці ,(№1) одна сім'я пішла в зиму на 7-ох рамок,а(№2) друга 9-ть рамок.Вулик (№2) ,бджоли вже під верхом , що робити годувати їх КАНДІ? Будь ласка підскажіть. :helpme:
Вітаю земляче! По-перше пропоную ознайомитися з Правилами і не створювати дублів тем, бо потім Ви самі заплутаєтеся в них. :hi: По суті - бджоли зверху, це не проблема, якщо вони сидять в клубі(хай навіть не щільному) і спереду, та щей при такому теплі. Коли закінчується корм, бджоли розлазяться по всьому вулику і клубу практично нема, тоді вже точно треба класти тісто. А зараз не тривожте дарма і не кладіть їм нічого, бо в таку погоду люба додаткова підкормка, та ще й сильної сім"ї може спровокувати червлення, а це вже буде ВЕЛИКА проблема. Це як екстренна відповідь. А так почитайте теми про зимівлю і годівлю - вже багато написано. Удачі! :wave:

Вітаю земляче! По-перше пропоную ознайомитися з Правилами і не створювати дублів тем, бо потім Ви самі заплутаєтеся в них. :hi: По суті - бджоли зверху, це не проблема, якщо вони сидять в клубі(хай навіть не щільному) і спереду, та щей при такому теплі. Коли закінчується корм, бджоли розлазяться по всьому вулику і клубу практично нема, тоді вже точно треба класти тісто. А зараз не тривожте дарма і не кладіть їм нічого, бо в таку погоду люба додаткова підкормка, та ще й сильної сім"ї може спровокувати червлення, а це вже буде ВЕЛИКА проблема. Це як екстренна відповідь. А так почитайте теми про зимівлю і годівлю - вже багато написано. Удачі! :wave:
Дуже вам дякую за пораду :wave:

Дуже вам дякую за пораду

Тільки що написав повідомлення в тему "Зимівля...." У мене також є така ситуація. Всередину цих сімей я не лазив, щоб не тривожити мух. Та я точно знаю скільки та яким чином розташовані корма. І тому думаю, що до чергового потепління (а воно як правило в січні буде) не пропадуть. Ну а вже тоді, прийдеться лізти піднімати рамки. А от якщо Ви не впевнені в кормах, то я б по 0,5 кг канді дав. Думаю, що тут Мапет не правий. Не може це спричинити червління в такий холодний час який з завтрашнього дня наступає. :IMHO1:

Доброго усім ранку потрібна допомога в такому питанні, вчора вичищав підмор у однієї сім'ї: cd938d347a72t.jpg Підмору якось дуже багато, поки крутився біля цього вулика разів з п'ять ухилявся від "винищювачів камікадзе", а тепер увага запитання: Чи це нормально що бджоли такі неспокійні? І іще на підлозі вулика присутня волога біля льотка...

а тепер увага запитання:

Чорний ящик в студію! :ole_ole: Потрібна додаткова інформація. Краще було сфоткати ще й сім"ю... Якої сили сім'я, бо якщо 7-8 рамок, то того підмору не дуже і багато. Чи обробляли від кліща, коли і чим? А головне питання - для чого Ви в кінці грудня чистили підмор?!!! :dntknw: Це і могло стривожити бджіл... Вода біля льотка могла натекти ззовні. Трохи води на дні - це не фатально :IMHO1::hi:

а тепер увага запитання:

Чорний ящик в студію! :ole_ole: Потрібна додаткова інформація. Краще було сфоткати ще й сім"ю... Якої сили сім'я, бо якщо 7-8 рамок, то того підмору не дуже і багато. Чи обробляли від кліща, коли і чим? А головне питання - для чого Ви в кінці грудня чистили підмор?!!! :dntknw: Це і могло стривожити бджіл... Вода біля льотка могла натекти ззовні. Трохи води на дні - це не фатально :IMHO1::hi:
Сім'я на 4-х рамках, упорядкована навпроти льотка, восени обробляв біпіном двічі, буваю рідко на пасіці тому вирішив послухати як їм зимуеться забрав фанерку яка захищає льоток від снігу і синиць льоток був забитий мертвими бджолами я вичистив і збільшив отвір льотка, можливо вологість висока тому вони нервують. Мене бентежить що вони вилітають в такий мороз.... Друга сім'я теж на 4-х рамках але слабіша (в липні до мене прилетіла) у них підмору майже немає... Для фотосесії холодно.

Сім'я на 4-х рамках, упорядкована навпроти льотка, восени обробляв біпіном двічі, буваю рідко на пасіці тому вирішив послухати як їм зимуеться забрав фанерку яка захищає льоток від снігу і синиць льоток був забитий мертвими бджолами я вичистив і збільшив отвір льотка, можливо вологість висока тому вони нервують. Мене бентежить що вони вилітають в такий мороз.... Друга сім'я теж на 4-х рамках але слабіша (в липні до мене прилетіла) у них підмору майже немає... Для фотосесії холодно.

Я думав що Ви відкривали гніздо і чистили дно... :blink: 4 рамки то мало для самостійної зимівлі. Можливо Ви пізно годували і бджоли спрацьовані пішли в зиму, тому і підмору багато, а забитий льоток перегородив доступ повітря, від того і збуджені, тому і вилітають... Що у Вас в самому гнізді робиться? В зиму йшли на повномедних? Що збоку рамок, що зверху, яка вентиляція в дашку? Вулики які і з чого зроблені?

Я думав що Ви відкривали гніздо і чистили дно... :blink: 4 рамки то мало для самостійної зимівлі. Можливо Ви пізно годували і бджоли спрацьовані пішли в зиму, тому і підмору багато, а забитий льоток перегородив доступ повітря, від того і збуджені, тому і вилітають... Що у Вас в самому гнізді робиться? В зиму йшли на повномедних? Що збоку рамок, що зверху, яка вентиляція в дашку? Вулики які і з чого зроблені?
Уже п'ятий рік воджу бджіл завжди зимують на 4-х рамках (одного разу залишів на 6-х і в першій декаді грудня осипались з нез'ясовних причин). Викачав мед 15 серпня до кінця місяця закормив цукром, пішли в зиму на рамках заповнених медом на 2/3 і більше, утеплення мішкі і різні тряпкі) Власне винуватець: aeaec080d01et.jpg

Уже п'ятий рік воджу бджіл завжди зимують на 4-х рамках (одного разу залишів на 6-х і в першій декаді грудня осипались з нез'ясовних причин).

Можливо Ви сильніше стискаєте, бо в мене якщо сам на 4-х, то навесну без допомоги ледве стартують. А на 6 осипатись могли по різних причинах, просто так співпало. :IMHO1: Наразі більше нічого не приходить на думку... :hi:

Уже п'ятий рік воджу бджіл завжди зимують на 4-х рамках (одного разу залишів на 6-х і в першій декаді грудня осипались з нез'ясовних причин).

Можливо Ви сильніше стискаєте, бо в мене якщо сам на 4-х, то навесну без допомоги ледве стартують. А на 6 осипатись могли по різних причинах, просто так співпало. :IMHO1: Наразі більше нічого не приходить на думку... :hi:
Дякую і на цьому! В наступному році (числа 1-2 січня) буду на пасіці провідаю їх)

:hi:
4 рамки то мало для самостійної зимівлі.

А чому замало??? Думаю якщо вжата с 7до 4 то и на 3 перезимують самостийно!!! :dntknw:

Сім'я на 4-х рамках, упорядкована навпроти льотка, восени обробляв біпіном двічі,

Сейчас такое положение с клещом, что обработки бипином только осенью - недостаточно :dntknw: . Необходимо ставить полоски весной, после последней качки и контрольная обработка бипином поздней осенью. Надо смотреть семью с дымарем. Если есть расплод, значит большая заклещеванность. Еще одна причина - отсутствие матки. Бывает такое, что зимой пропадают матки и семья начинает волноваться. В этом случае тоже надо смотреть семью и искать матку. Если матки нет, то соединить с соседкой :hi:

Еще одна причина - отсутствие матки. Бывает такое, что зимой пропадают матки и семья начинает волноваться. В этом случае тоже надо смотреть семью и искать матку. Если матки нет, то соединить с соседкой

Когда зимой соеденять так и ту не спасеш и другую загубиш :IMHO1:

А чому замало??? Думаю якщо вжата с 7до 4 то и на 3 перезимують самостийно!!!

Я ж кажу про силу сімї, а не про кількість рамок в гнізді. Коли мова іде про відводки 4-х рамочні, зтиснуті на 2-х повномендних і по сусідству з таким самим, я розумію - температурний режим. При цьому Комісар (а це він описав цей спосіб) каже про цілковите верхнє утеплення 50 мм пінопластом(ковпак). А для чого 8-рамок бджіл зтискати на 3-х? Такій сім"ї для зимівлі потрібно мінімум 15-16 кг меду, а по нормальному не менше 20. Як Ви забезпечите 20 кг меду на 3-х рамках? ЦЕ що, просте жлобство? Ще, Славік, перш ніж щось радити в цьому ракурсі, зважте, що не всі живуть на Закарпатті, де в грудні годують бджіл сиропом, а в січні дають білкову підкормку, і вони якось доживають до лютого, коли у вас обліт. Є регіони, де перший обліт в кінці березня, і бджоли не вилітають 5-6 місяів. Тоді Ваші поради можуть бути просто згубними, якщо їх застосувати один до одного. :hi:

I am immortalВи ненаписали з якою маткою (старою ,літньою чи пізньолітньою)пішла у зиму.Якщо з пізньолітньою то матка довго червила і бджоли просто зносилися при вирощені розплоду через те і багато підмору.

• Алёнка changed the title to Трутень
  • Sanich changed the title to Допомога початківцям

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...