Jump to content

Який найкращий посівний медонос?

Recommended Posts

Мабуть перед кожним пасічником стоїть питання: що посіяти для бджілок біля точка? 

Щоб ефективно і малозатратно, і щоб бджілкам добре. 

Багато з форумчан вже має власний досвід з цього питання, сво успіхи і розчарування. 

Цікавлять всі ці моменти мабуть не одного мене. 

Чим засіяти присадибну, у якому поєднанні, і які сівозміни, агротехніка? 

До прикладу, сіємо фацелію з головатнем, перший рік - фацелія, другий - головатень. 

Чи може на другий-третій рік щось вирости між головатнем, чи він все задавить? 

Напишіть про ваш власний досвід у цій темі. Як на 6-10-20-30-50 сотках, а може і на більшій площі, організувати підтримуючий взяток для бджілок у безвзятковий період. 

Фацелия по доннику.

• Like 1

Треба розшифровка, буркуну як мінімум 2 види, коли що сіяти?

1 час назад, Ласунчик сказал:

Треба розшифровка, буркуну як мінімум 2 види, коли що сіяти?

Сіяти буркун дворічний під покров фацелії. звісно весною.

На перший рік квітує фацелія. і навіть двічі. А на другий - буркун під 3 метри. Потім все діскується і все наново -земля з кожним роком все жирніша і жиніша.

• Like 3
  • Haha 1

1 година тому, Cfif сказав:

Потім все діскується і все наново 

Я просив т-150 з важкими дисками в два сліди.Бо мтз тільки валяв 3-х метрові "ялини".

• Like 1

15 часов назад, Ласунчик сказал:

Мабуть перед кожним пасічником стоїть питання: що посіяти для бджілок біля точка? 

Щоб ефективно і малозатратно, і щоб бджілкам добре. 

Ваточник.

11 часов назад, Ласунчик сказал:

Як на 6-10-20-30-50 сотках, а може і на більшій площі, організувати підтримуючий взяток для бджілок у безвзятковий період. 

Провести капельный полив, посадить клубнику-малину-голубику-виноград, ягоду собрать и продать, на полученные деньги купить сахар и раздать пчелам. Медоносы на столь малой площади, думаю, будут не эффективны.

Или организовать питомник медоносных растений, а уже полученные на нем саженцы рассаживать по округе. Но может оказаться и так, что саженцы выгодней продать другим пасечникам, а пчелам купить сахару... :hmm:

• Like 3

5 годин тому, Алексей Кременчуг сказав:

Ваточник.

Дуже довго розростається...

6 годин тому, Алексей Кременчуг сказав:

Медоносы на столь малой площади, думаю, будут не эффективны.

Та,ну.Сію фацелію 30-40сот.,кожен рік.Зацвітає після акації.Бджоли на ній тьма.Непоганий підтримуючий взяток,та пилок.Тут,дивлячись,яка кількість сімей на точку.

• Like 2

Сімей загалом до десятка поки що. 

Ваточник точно не варіант, земля обробляється. 

А от головатень під питанням, чи легко його буде позбутися з часом, в разі потреби? 

Буркун з фацелією ряд через ряд висівається? 

8 часов назад, Алексей Кременчуг сказал:

Или организовать питомник медоносных растений, а уже полученные на нем саженцы рассаживать по округе. Но может оказаться и так, что саженцы выгодней продать другим пасечникам, а пчелам купить сахару... :hmm:

ЭЭЭ!! Вы это. не безобразничайте!! Ненадо баламутить народ. :refery:

Медоносы, тема какие сеять медоносы...:veselo:

2 часа назад, Ласунчик сказал:

Буркун з фацелією ряд через ряд висівається?

Я сіяв від руки. фацеліі менше чим при монопосадках.

• Like 1

2 години тому, Ласунчик сказав:

...А от головатень під питанням, чи легко його буде позбутися з часом, в разі потреби? 

Сіяв в себе і мордовник і синяк. Мордовник виводиться без проблем, синяк трохи гірше, але також можна знищити...

• Like 2

57 минут назад, ЯроБа сказал:

Сіяв в себе і мордовник і синяк. Мордовник виводиться без проблем, синяк трохи гірше, але також можна знищити...

Які ще вдалі поєднання хто практикував? 

Еспарцет, віка, коріандр, гречка? 

5 часов назад, Роман Кременчук сказал:

Та,ну.Сію фацелію 30-40сот.,кожен рік.Зацвітає після акації.Бджоли на ній тьма.Непоганий підтримуючий взяток,та пилок.Тут,дивлячись,яка кількість сімей на точку.

В какую сумму вам обходится пересевание фацелии каждый год? Что показывает КУ? Другие пасеки рядом есть? Как Вы думаете, сколько килограммов нектара с фацелии получают ваши пчелы?

И где Вы хоть примерно находитесь? Несмотря на приставку "Кременчуг" к имени, Ваши данные о температуре в теме Погоды кардинально отличаются от моих. Я километров на 10 южнее Кременчуга.

4 часа назад, Ласунчик сказал:

Сімей загалом до десятка поки що. 

И еще несколько сотень чужих пчелосемей в радиусе лета пчелы.

К Вам тот же вопрос. Сколько Вы намерены потратить на обработку почвы и семена и какой результат в килограммах меда планируете получить? Если можно, то ответьте без абстрактных рассуждений, просто две цифры.

2 часа назад, Cfif сказал:

ЭЭЭ!! Вы это. не безобразничайте!! Ненадо баламутить народ. :refery:

:umora::umora::umora:

Семена эводии на продажу будут?

2 минуты назад, Алексей Кременчуг сказал:

Семена эводии на продажу будут?

семян нет. а єводия есть..

• Like 2

57 минут назад, Cfif сказал:

І це надійніше, ніж чекати, доки 2% проросте! 

Навіть сажанець не дає гарантії на успіх. Цього року посадив 8 липок, 1,5м +/-, 7шт всохло, хоч і поливав, залишилась поки одна. Вона вже вартує 300грн за витратами, а купив би 1 дорослішу за 300 одразу, з закритою кореневою - скоріше б виросла і без геморою. 

• Like 1

58 минут назад, Алексей Кременчуг сказал:

Сколько Вы намерены потратить на обработку почвы и семена и какой результат в килограммах меда планируете получить? Если можно, то ответьте без абстрактных рассуждений

Якщо говорити за цифри, то витрати на оранку 25-30 соток обійдуться приблизно у 2,5-3 тисячі, насіня фацелії і головатня на таку площу - приблизно 500 грн. 

Нехай ще обробка і збір насіння 1-1,5 тисячі. Розраховую на 5 за сезон загалом. 

Але не медом єдиним.

Такий посів (співвідношення: посів/урожай: 1/50) має окупити всі витрати + бджілки матимуть підтримуючий взяток між акацією і сояшником.

• Like 1

3 години тому, Алексей Кременчуг сказав:

В какую сумму вам обходится пересевание фацелии каждый год? Что показывает КУ? Другие пасеки рядом есть? Как Вы думаете, сколько килограммов нектара с фацелии получают ваши пчелы?

И где Вы хоть примерно находитесь? Несмотря на приставку "Кременчуг" к имени, Ваши данные о температуре в теме Погоды кардинально отличаются от моих. Я километров на 10 южнее Кременчуга.

Оранка безкоштовно(паї в агрофірмі).

Боронування 4*30=120.

Культивація 6.5*30=195.

Сію сам,ручною,широкорядним.

Мотижу сам(макс двічі).

Дискування 6.5*30=195.

Насіння фацелії,сорт "Аліна",Єгошин,восени брав по 120грн.На 30сот пішло близько 3кг,може менше.

Ітого:120+195+195+360=870,най 900грн..

Але,використовую фацелію,як попередник,перед озимою або кукурузою.Тому,міра заходів виправдовує себе.

Кожен верішує сам,для себе,що йому вигідніше і коли.І за що,потім,болітиме голова.

КУ не має,але пилок у рамках присутній і якщо,навіть і попадає солдатська кружка нектару,то є супер у безвзятковий період.

Бджоли у селі є.Фацелію сію не я один.Колеги теж почали підсівать.Було і 8га посіву цьогоріч.

Так,нік записаний ще 13 року,як постійно мешкав у Кремні.Потім,переїхав північно-західніше на 60км.,на малу Батьківщину.А погода може різнитися і в межах 5 км.

• Like 2

5 часов назад, Cfif сказал:

В горшочках? Или на осень? Цена?

І це надійніше, ніж чекати, доки 2% проросте! 

Но дешевле, да и прорастает более чем 2%.

Нехай ще обробка і збір насіння 1-1,5 тисячі. Розраховую на 5 за сезон загалом. 

Можно купить 200 кило сахару, для десяти семей хватит и на закорм в зиму и на дотации в безвзяточный период :hmm:

Я сейчас умничаю не потому что хочу вас отговорить от благотворительности, продавцы семян, тракторист да и пчелы соседних пасек тоже кушать хотят, я и сам три года назад фацелию сеял :ah:, я пытаюсь посмотреть на ситуацию со стороны - у меня тоже проскакивает шальная мысль засадить весь огород медоносами, но поскольку я очень ленив и мысли о пересевании медоноса каждый год вселяют ужас, то более ориентируюсь на многолетники, а именно деревья. Раз посадил и забыл.

7 годин тому, Ласунчик сказав:

витрати на оранку 25-30 соток обійдуться приблизно у 2,5-3 тисячі,

:(.......... Я восени заказав зорати 15  сотих- заплатив 250 грн.

• Like 2

23 минуты назад, Алексей Кременчуг сказал:

В горшочках? Или на осень? Цена?

Корневая открытая. однолетка 100 грн. двухлетка 200

осталось очень немного.

• Like 2

43 минуты назад, Cfif сказал:

Корневая открытая. однолетка 100 грн. двухлетка 200

осталось очень немного.

От що треба садити!

• Like 1

1 час назад, Ласунчик сказал:

От що треба садити!

Посадить дело нехитрое, вот вырастить сложнее...

Да и вопросов пока еще много, как к девушке - даст? не даст? а если даст, то когда?

Пока экспериментируем.

Амми зубная по справочнику дает 1800 кг нектара с гектара, а все сеют фацелию...

• Like 1

5 часов назад, Алексей Кременчуг сказал:

Да и вопросов много, к девушке - даст? не даст? а если даст, то когда?

И кому ?

• Haha 1