Перейти к содержанию

З льотка одна за одною вибігає чорна бджола

Рекомендуемые сообщения

Сьогодні після встановлення пластин Варофлу зіштовхнувся з наступним феноменом (приблизно через 2 години):

З льотка одна за одною з інтервалом 15-30 сек. вибігають чорні як смола бджоли, падають на землю і тікають від вулика, причому деякі повертаються, але охорона їх не пускає. Частину таких чорних бджіл бджоли-хазяйки виносять вже мертвими або конаючими

Що це може бути?

Вулик - самий потужний по силі сім'ї і по медозбору, матка від одного з провідних матководів. Грішити на пластини важко - оскільки з тієї самої пачки поставив в вулик поруч - там все нормально

Своїм коментарем відповіді не дам, але підкину ще думок для роздумів. 

Колись на зорі у мене в одній сім'ї після зимівлі проявився вірусний параліч. На сім'ї поставив хрест, але все ж таки виходив. Так от, коли сім'я вже почала виклигувати і набирати силу - здорові бджоли просто витягували і викидали хворих, лисих з вулика, а назад не пускали

То правда вірусний параліч, стикався з таким позаторік. Ослаблену сімю невберіг, розграбували сусідки.

• 1 year later...

Виліз і у мени на пасіці вірусний параліч,у трьох сімях.У двох десь у квітні,на даний час уже відклигали,і одну сьогодні замітив.Наче і взяток був,сімї нормальної сили,якого .... :dntknw:.

• 1 month later...
15.08.2020 в 12:37, sitava сказав:

То правда вірусний параліч, стикався з таким позаторік. Ослаблену сімю невберіг, розграбували сусідки.

Бо тож КАВКАЗЯНКИ. Цим переконлива  :IMHO:, сказано все.

14.08.2020 в 20:35, Олександр Коваль сказав:

Сьогодні після встановлення пластин Варофлу зіштовхнувся з наступним феноменом (приблизно через 2 години):

З льотка одна за одною з інтервалом 15-30 сек. вибігають чорні як смола бджоли, падають на землю і тікають від вулика, причому деякі повертаються, але охорона їх не пускає. Частину таких чорних бджіл бджоли-хазяйки виносять вже мертвими або конаючими

Що це може бути?

Вулик - самий потужний по силі сім'ї і по медозбору, матка від одного з провідних матководів. Грішити на пластини важко - оскільки з тієї самої пачки поставив в вулик поруч - там все нормально

Та всяко ж буває... :IMHO:

14.08.2020 в 20:35, Олександр Коваль сказав:

Що це може бути?

Та всяко ж буває... :IMHO:

• 3 weeks later...
28.06.2022 в 19:39, ДобровоЛ сказав:
15.08.2020 в 13:37, sitava сказав:

Бо тож КАВКАЗЯНКИ. Цим переконлива  :IMHO:, сказано все.

Зря ви так на кавказянку. А та сім'я була як раз УС. Тримаю кавказянку(умовно чистопородну, котру можна придбати у нас) третій рік і особливої болявості у неї не помічав. Зато лагідні мов рідні діти.

3 години тому, sitava сказав:

Зря ви так на кавказянку. А та сім'я була як раз УС. Тримаю кавказянку(умовно чистопородну, котру можна придбати у нас) третій рік і особливої болявості у неї не помічав. Зато лагідні мов рідні діти.

А трутні то кавказянки й псують усю бджолу довкола. Для чого наступати на граблі ? Вже півсотні років тому доведено, що кавказька бджола для нашого з вами  регіону абсолютно НЕ підходить ! Я , доречі , з чистопородними із Кр. Поляни працював ще до служби на флоті. Вона й страшна тим, що наступні Ф-2 вже вироджуються повністю й перетворюються просто на відстійник й заразник хвороб і злодіїв. Це не лише :IMHO:... :hi:

1 година тому, ДобровоЛ сказав:

А трутні то кавказянки й псують усю бджолу довкола. Для чого наступати на граблі ? Вже півсотні років тому доведено, що кавказька бджола для нашого з вами  регіону абсолютно НЕ підходить ! Я , доречі , з чистопородними із Кр. Поляни працював ще до служби на флоті. Вона й страшна тим, що наступні Ф-2 вже вироджуються повністю й перетворюються просто на відстійник й заразник хвороб і злодіїв. Це не лише :IMHO:... :hi:

Як ви розумієте, у мене вже далі як ф2, але признаків вироджування не бачу. В моїх умовах к. завжди збирає в тій чи іншій мірі достатньо меду собі і для мене. За рахунок мультифлорності завжди з медом, незважаючи на погодні умови та відсутність головного чи середнього по силі взятку взагалі, у той час як до УС та карпатки були питання. Лікую лише від кліща, пасічникую по Кашковському, все получається добре. УмовнуКавказянку тримав мій дід ще 40 років тому і в той час вона запамяталась достатньо успішною бджолою.

На рахунок гібридизації та погіршення місцевих бджіл краще звернутись до числ'ених пасічників з карнікою, бакфастом, усілякими лігустіками-італійками і т.п. або ж можна згадати нашу "пакетну-карпатянку", яка гідна тілкьи для виробництва цих самих пакетів. Кавказська частка в цьому венігреті дуже дуже маленька.

Дайте мені добру українську бджолу під тривалі слабі взятки і я з задоволенням її буду розводити.

Доречі, вам, як бакфастщику питання - гібридизація з кавказянкою бакфаста дає які відхилення? Чи не доводилось помічати?

22 години тому, sitava сказав:

Доречі, вам, як бакфастщику питання - гібридизація з кавказянкою бакфаста дає які відхилення? Чи не доводилось помічати?

Дайте мені добру українську бджолу під тривалі слабі взятки і я з задоволенням її буду розводити.

У тому то й питання, що у нас її просто НЕМАЄ ! Я про УС . От тому й - бакфаст !

22 години тому, sitava сказав:

Я з кавкзянкою  з тих пір (а це майже півстоліття), більш не працюю. Достатньо було від неї горя й за той короткий  період - і гнильці, і повальне злодійство,  й обгаджені гнізда після зими (це в кращому випадку, коли виживають за зиму). Але то були бджоли - максимум Ф-2. А тепер у Броварському районі у старих пасічників такі виродки трапляються - що Боже борони - злющі й повальні крадії, просто грабіжники. Бджола зовсім маленька, сіренька. Зовні - точно кавказянка. Але поведінка її просто піратська ! Якось побував на виїздному точку з такими бджолами. То там ніхто, навіть й далеко, без масок не ходив...

А у мене дачна ділянка 6 соток.:dntknw:

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...