Oleksandr K. Posted August 14, 2020 Share Posted August 14, 2020 Сьогодні після встановлення пластин Варофлу зіштовхнувся з наступним феноменом (приблизно через 2 години): З льотка одна за одною з інтервалом 15-30 сек. вибігають чорні як смола бджоли, падають на землю і тікають від вулика, причому деякі повертаються, але охорона їх не пускає. Частину таких чорних бджіл бджоли-хазяйки виносять вже мертвими або конаючими Що це може бути? Вулик - самий потужний по силі сім'ї і по медозбору, матка від одного з провідних матководів. Грішити на пластини важко - оскільки з тієї самої пачки поставив в вулик поруч - там все нормально 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Абсолютный максuмум Posted August 14, 2020 Share Posted August 14, 2020 Своїм коментарем відповіді не дам, але підкину ще думок для роздумів. Колись на зорі у мене в одній сім'ї після зимівлі проявився вірусний параліч. На сім'ї поставив хрест, але все ж таки виходив. Так от, коли сім'я вже почала виклигувати і набирати силу - здорові бджоли просто витягували і викидали хворих, лисих з вулика, а назад не пускали 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sitava Posted August 15, 2020 Share Posted August 15, 2020 То правда вірусний параліч, стикався з таким позаторік. Ослаблену сімю невберіг, розграбували сусідки. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Женя Ц. Posted May 24, 2022 Share Posted May 24, 2022 Виліз і у мени на пасіці вірусний параліч,у трьох сімях.У двох десь у квітні,на даний час уже відклигали,і одну сьогодні замітив.Наче і взяток був,сімї нормальної сили,якого .... . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted June 28, 2022 Share Posted June 28, 2022 15.08.2020 в 12:37, sitava сказав: То правда вірусний параліч, стикався з таким позаторік. Ослаблену сімю невберіг, розграбували сусідки. Бо тож КАВКАЗЯНКИ. Цим переконлива , сказано все. 14.08.2020 в 20:35, Олександр Коваль сказав: Сьогодні після встановлення пластин Варофлу зіштовхнувся з наступним феноменом (приблизно через 2 години): З льотка одна за одною з інтервалом 15-30 сек. вибігають чорні як смола бджоли, падають на землю і тікають від вулика, причому деякі повертаються, але охорона їх не пускає. Частину таких чорних бджіл бджоли-хазяйки виносять вже мертвими або конаючими Що це може бути? Вулик - самий потужний по силі сім'ї і по медозбору, матка від одного з провідних матководів. Грішити на пластини важко - оскільки з тієї самої пачки поставив в вулик поруч - там все нормально Та всяко ж буває... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted June 28, 2022 Share Posted June 28, 2022 14.08.2020 в 20:35, Олександр Коваль сказав: Сьогодні після встановлення пластин Варофлу зіштовхнувся з наступним феноменом (приблизно через 2 години): З льотка одна за одною з інтервалом 15-30 сек. вибігають чорні як смола бджоли, падають на землю і тікають від вулика, причому деякі повертаються, але охорона їх не пускає. Частину таких чорних бджіл бджоли-хазяйки виносять вже мертвими або конаючими Що це може бути? Вулик - самий потужний по силі сім'ї і по медозбору, матка від одного з провідних матководів. Грішити на пластини важко - оскільки з тієї самої пачки поставив в вулик поруч - там все нормально Та всяко ж буває... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sitava Posted July 18, 2022 Share Posted July 18, 2022 28.06.2022 в 19:39, ДобровоЛ сказав: 15.08.2020 в 13:37, sitava сказав: То правда вірусний параліч, стикався з таким позаторік. Ослаблену сімю невберіг, розграбували сусідки. Бо тож КАВКАЗЯНКИ. Цим переконлива , сказано все. Зря ви так на кавказянку. А та сім'я була як раз УС. Тримаю кавказянку(умовно чистопородну, котру можна придбати у нас) третій рік і особливої болявості у неї не помічав. Зато лагідні мов рідні діти. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted July 18, 2022 Share Posted July 18, 2022 3 години тому, sitava сказав: Зря ви так на кавказянку. А та сім'я була як раз УС. Тримаю кавказянку(умовно чистопородну, котру можна придбати у нас) третій рік і особливої болявості у неї не помічав. Зато лагідні мов рідні діти. А трутні то кавказянки й псують усю бджолу довкола. Для чого наступати на граблі ? Вже півсотні років тому доведено, що кавказька бджола для нашого з вами регіону абсолютно НЕ підходить ! Я , доречі , з чистопородними із Кр. Поляни працював ще до служби на флоті. Вона й страшна тим, що наступні Ф-2 вже вироджуються повністю й перетворюються просто на відстійник й заразник хвороб і злодіїв. Це не лише ... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sitava Posted July 18, 2022 Share Posted July 18, 2022 1 година тому, ДобровоЛ сказав: А трутні то кавказянки й псують усю бджолу довкола. Для чого наступати на граблі ? Вже півсотні років тому доведено, що кавказька бджола для нашого з вами регіону абсолютно НЕ підходить ! Я , доречі , з чистопородними із Кр. Поляни працював ще до служби на флоті. Вона й страшна тим, що наступні Ф-2 вже вироджуються повністю й перетворюються просто на відстійник й заразник хвороб і злодіїв. Це не лише ... Як ви розумієте, у мене вже далі як ф2, але признаків вироджування не бачу. В моїх умовах к. завжди збирає в тій чи іншій мірі достатньо меду собі і для мене. За рахунок мультифлорності завжди з медом, незважаючи на погодні умови та відсутність головного чи середнього по силі взятку взагалі, у той час як до УС та карпатки були питання. Лікую лише від кліща, пасічникую по Кашковському, все получається добре. УмовнуКавказянку тримав мій дід ще 40 років тому і в той час вона запамяталась достатньо успішною бджолою. На рахунок гібридизації та погіршення місцевих бджіл краще звернутись до числ'ених пасічників з карнікою, бакфастом, усілякими лігустіками-італійками і т.п. або ж можна згадати нашу "пакетну-карпатянку", яка гідна тілкьи для виробництва цих самих пакетів. Кавказська частка в цьому венігреті дуже дуже маленька. Дайте мені добру українську бджолу під тривалі слабі взятки і я з задоволенням її буду розводити. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sitava Posted July 18, 2022 Share Posted July 18, 2022 Доречі, вам, як бакфастщику питання - гібридизація з кавказянкою бакфаста дає які відхилення? Чи не доводилось помічати? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted July 19, 2022 Share Posted July 19, 2022 22 години тому, sitava сказав: Доречі, вам, як бакфастщику питання - гібридизація з кавказянкою бакфаста дає які відхилення? Чи не доводилось помічати? Дайте мені добру українську бджолу під тривалі слабі взятки і я з задоволенням її буду розводити. У тому то й питання, що у нас її просто НЕМАЄ ! Я про УС . От тому й - бакфаст ! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted July 19, 2022 Share Posted July 19, 2022 22 години тому, sitava сказав: Доречі, вам, як бакфастщику питання - гібридизація з кавказянкою бакфаста дає які відхилення? Чи не доводилось помічати? Я з кавкзянкою з тих пір (а це майже півстоліття), більш не працюю. Достатньо було від неї горя й за той короткий період - і гнильці, і повальне злодійство, й обгаджені гнізда після зими (це в кращому випадку, коли виживають за зиму). Але то були бджоли - максимум Ф-2. А тепер у Броварському районі у старих пасічників такі виродки трапляються - що Боже борони - злющі й повальні крадії, просто грабіжники. Бджола зовсім маленька, сіренька. Зовні - точно кавказянка. Але поведінка її просто піратська ! Якось побував на виїздному точку з такими бджолами. То там ніхто, навіть й далеко, без масок не ходив... А у мене дачна ділянка 6 соток. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts