Jump to content

Утеплення сімей після обльоту, 145 рамка

gorilass
 Share

Recommended Posts

Доброго дня шановні колеги!

Моє імя Ігор, проживаю в місті Вінниця почав займатися бджолами з 2018 року.

Признаюсь що данна справа мені припала до душі і є велике бажання розвиватись та вивчати Божих комах з любовью та терпінням.

На данний момент в зиму пішли 18 сімей 4-6 вуличок породи бакфаст та місцевої

Вулики в мене пінополестірольні (Генадія Брониславовича)  на 145 рамку, дно сітка 100%, дах оцинковане корито з екструдером 40мм

Сімї пішли в зиму на 2 корпусах не скорочених, верхній корпус був повністю мед

і третій корпус пустий як повітряна подушка.

Сьогодні ситуація стабільна опоношення не має, 5 сімей підкормив на всяк випадок медом томущо підібрались до задньої стінки і одна з них розпалась та поїдає підкормку(мабуть матка сіє) перед морозами подивлюсь та на всяк випадок ще дам літру меду в пакеті(сімї яка їсть підкормку).

Зараз я думаю як створити оптимальні умови для максимального розвитку сімей весною і в мене намітився певний план, але хочу почути критику та поради від досвідчених бджолярів.

Я знаю що для весняного розвитку багато пасічників гнізда скорочують чи в осени чи після обльоту закриваючи сітчасте дно та ставлять теплі заставні але в мене є  інша думка як можна не скорочуючи сімї створити гарні умови для розвитку сімей на 145рамку.

Отже після обльоту я планую(памятайте в мене 2 корпуси 145 рамка та 1 пустий повітряна подушка):

- переставляю всю сімю на нове чисте дно де сітка заздалегіть закрита полеетиленом 100%.

-між першим(пустим корпусом) та другим я кладу полиетиленову плівку залишаючи щилину біля льотка в 2 см (для проходу бджіл до льотка)

- роблю ротацію,на місце другого я ставлю третій(третій це верхній корпус який в осени був повномедний а коли сімя зимувала на 5 -6 рамках то там залишилось3- 4 рамки печатного корму)

-далі я кладу плівку з круглим отвором по середині, розміром на 4 вулички і зверху ставлю другий корпус який повністю пустий с залишками перги.

Ідею з круглою діафрагмою підивився в відео Івана Фабро про ранній розвиток, ведучій Піднебесний Дмитро.

Таким чином я хочу досягнути гарних умов для матки не скорочуючи гніздо з міннімальним втручанням в гніздо та виликою єкономією часу.

Дякую за коментарі та поради.

После облета замените дно, уберите пустой корпус  и закройте сетку. Для пенополистирола будет достаточно. :IMHO1:

47 минут назад, Пчеломучитель_ua сказал:

После облета замените дно, уберите пустой корпус  и закройте сетку. Для пенополистирола будет достаточно. :IMHO1:

Ви вважаєте що в сімях на 5 рамок бджоли достатьньо просто закрити дно і сімя набере достатьньої сили до рапсу та акації? 

доповнення, є велика мрія щупати по декілька рамок верби, і повноцінно бути готовим до акації але при цьому не займатись примусовим підігрівом.

В мене теж сітка, але я її не закриваю. Пасіка терріторіально Херсон. Рамка 145. Розвиток з відкритою сіткою рахую нормальний. Але закритого дна ніколи не було, тому рівняти нічім. Планую весь залишок меду після зимівлі вскрити і опустити в нижній корпус, а в верхніх щоб було місце для засіву. Але то не порада.

• Like 1

8 хвилин тому, gorilass сказав:

доповнення, є велика мрія щупати по декілька рамок верби, і повноцінно бути готовим до акації але при цьому не займатись примусовим підігрівом.

Щоб брати товарний мед з верби, потрібна або дуже сильна сім'я на час цвітіння, або бджола з дуже раннім стартом, що практично те ж саме. Дуже сумніваюся що бакфаст на 5-и рамках зможе весною бурхливо розвинутися, щоб бути готовим до медозбору з верби. Крім бджоли, потрібна погода і наявність самих верб в достатній кількості, Ваші сімейки на 5 рамок для такого медозбору доведеться об'єднувати:IMHO:

• Like 1

2 минуты назад, davolodya сказал:

на 5 рамок для такого медозбору доведеться об'єднувати:IMHO: 

Та навіть коли сильна сімя на вербу треба крутити на 180градусів через один та на некручену сімю ставити магазин. Поки що  це мрія мабудь не на цей рік.

Але то таке , головну задачу яку я переслідую це:

- не скорочувати гніздо

- досягнути мікроклімату на рівні примусового підігріву.

6 хвилин тому, gorilass сказав:

то таке , головну задачу яку я переслідую це:

- не скорочувати гніздо

- досягнути мікроклімату на рівні примусового підігріву.

Скороченням гнізда згідно сили сім'ї  якраз добиваються максимально швидкого розвитку весною, коли ще досить прохолодно, а вночі часто бувають заморозки

2 години тому, gorilass сказав:

роблю ротацію,на місце другого я ставлю третій(третій це верхній корпус який в осени був повномедний а коли сімя зимувала на 5 -6 рамках то там залишилось3- 4 рамки печатного корму)

-далі я кладу плівку з круглим отвором по середині, розміром на 4 вулички і зверху ставлю другий корпус який повністю пустий с залишками перги.

Не сама краща ідея. У Вас получиться досить низьке але розтягнуте вшир гніздо,  краще буде в двох корпусах по5-6 рамок, згідно сили сім'ї, БЕЗ ПЛІВКИ між цими корпусами, під низом пустий корпус непотрібний.

• Like 1

50 хвилин тому, Два капитана сказав:

В мене теж сітка, але я її не закриваю. Пасіка терріторіально Херсон. Рамка 145. Розвиток з відкритою сіткою рахую нормальний. Але закритого дна ніколи не було, тому рівняти нічім. Планую весь залишок меду після зимівлі вскрити і опустити в нижній корпус, а в верхніх щоб було місце для засіву. Але то не порада.

Теж того року весною сітку не прикривав, а вона на ціле дно. Мав змогу порівняти з глухим дном корпусного і утепленого лежака, на початку березня скорочував гнізда, в лежаку і де глухе дно корпусного, там вже були на 3-4 рамках печатний розплід, на долоню, а там де сітка то лиш почала сіяти, печатного було на сірникову коробку. Потім з початку  квітня стало досить тепло, на сітці сім'ї швидко розвивалися, мені навіть здалося що перегнали лежаків, тому що весною переводив пасіку з 300-ї рамки на 145-у, на акації на сітці сім'ї були сильніші. Але цього року вагаюся з відкритим дном, тому що хочу продати пакети і треба максимально щоб розвились. 

• Алёнка changed the title to Утеплення сімей після обльоту, 145 рамка