Перейти к содержанию

Мед з ріпака - як відкачати?


Рекомендуемые сообщения

По мірі запечатування медових рамок відібрав для відкачки якусь кількість. Відложив, бо робив так і раніше, щоб потім при відборі основного взятку поставити в спеціально зроблений ящик з підігрівом, розігріти і відкачати. При відкачці виявив, що мої крилаті трудівниці знайшли поле ріпаку і в відібраних рамках ранньовесняний мед і ріпаковий.  ВРАЖЕННЯ, ЩО РІПАКОВИМ ЗАЛИЛИ КВІТНЕВИЙ З КЛЕНІВ та верб. Що погано - стоять ті повні рамки вже біля 3=х тижнів, ріпаковий зацукрів. Ввімкнув підігрів, та сумніваюсь чи вдасться. Що погано - рамки темні і на сотовий мед не мають товарного виду. Прошу поради - чи вдасться розігріти щоб відкачати.   

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Можна спробувати хоча б у приміщенні, якщо тримати температуру +35 декілька діб, але питання в іншому чи варто це робити і які затрати на нагрівання.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

30-35 літрів меду вартують затрат на нагрів. Включив і почав гріти. Температура вже 28 градусів, грію повільно щоб не порвати соти.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Ну от, грів повільно, за 2-3 доби догнав до 35, потім потихенько до 38 і під кінець до 40 градусів. Результат  як в тому мультику - ФІГВАМ. При викручуванні порвав деякі соти, а ріпак навіть після 4-5 діб нагріву до 38 градусів не розпустився. Кілька повномедних при 40 градусах розмякли і обірвались, залив ящик тим найкращим квітневим медом, заради котрого і відбирав рамки. Що не викачалось - піде на просушку і підгодівлю в обльотники, що обірвалось - до забрусу.

ОБИДНО, ПОНИМАЕШЬ вчитись на власних помилках. Треба було слідкувати за медоносами в межах льту бжіл...

Тему для себе вважаю закритою. 

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • Wladimir_K locked и unlocked this тема

А електроенергію рахували?

Не варта справа затратах зусиль?

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • Алёнка changed the title to Мед з ріпака - як відкачати?

Не рахував, ну от зараз прикинемо - в ящику 6 вуликових підігрівачів опором 34 оми, включених паралельно що дасть 5,7 ома, на них подавав спочатку 14 вольт, потім 20 вольт. якщо припустити що терморегулятор по досягненні 40 градусів не виключався (що малоймовірно) і весь час було подано 20 вольт отримаємо споживану потужність 70 ват, за 5 діб вийде біля 8 квт/год (практично певне відсотків на 30 менше). Тарифу на електроенергію не знаю, шукати лінь, можете подивитись самі.

Таким способом вже давно відбираю мед з первоцвітів і відкачую при відборі основного взятку. В моїх умовах основний цесади і акація (цього року практично нічого), липа (теж; дуже мало) степове різнотравя -  сильні сімї кожного року приносять.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

16 годин тому, Alazon сказав:

Треба було слідкувати за медоносами в межах льту бжіл...

В мене найближче поле ріпака 8-9 км - а з деяких сімей весняний мед вже білий як смалець... правда тільки той що викачаний.  Останнього вулика прокачував кілька днів назад - всі рамки були запечатані повністю, але мед ріденький, навіть натяку на кристали не має. Припускаю що якщо і є ріпаку то зовсім не багато... але знову ж таки - не віриться що вони його за 8 км таскали...:dntknw:

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...