Jump to content

Золотарник

surovyj
 Share

Recommended Posts

У нас по району расплодился вот такой полезный сорняк. :) Цветёт с 10августа по 15 сентября.Лучше всего медоносит на торфяниках. Кто что о нём знает? ;)

post-467-1243889332_thumb.jpg

post-6465-1423674718_thumb.jpg

Кто что о нём знает?

Хорошо осенью берут с него пыльцу, больше не знаю :hi:

Цветёт с 10августа по 15 сентября.Лучше всего медоносит на торфяниках. Кто что о нём знает? wink.gif

Я знаю и было желание рассадить у себя на торфовище. Но узнал, что мёд с него сильно кристализуется, а август у меня месяц заготовки кормов в зиму... :dntknw: Теперь думаю - стоит ли. Хотя пахнет класно и мёд наверно очень ароматный. А где семена взять? :ah:

Dorogije Druzia, Pchelovody ! Zo?otarnik - eto "Solidago" = po polsku ka?etsia *Naw?o?* - znana jest "Solidago canadesis" - naw?o? kanadyjska, eto dobryj medonos dajot w us?owiach Polski cca 800kg/ha miodu, "Solidago serotina" - naw?o? p??na - dajot cca 700 kg/ha miodu, "solidago virgauerea"- naw?o? pospolita - dajot cca 300 kg/ha miodu Najlepiej rozmna?a? "zo?otarnik" jesieni? i wczesn? wiosn? przez wysadzanie k??czy. Nasiona - semena mo?na wysiewa? bardzo p??n? jesieni? lub wczesn? wiosn?. Ja b?d? mia? w jesieni nasiona "Solidago hortus-hybryda" - ten zo?otarnik to bardzo niski do cca 70-80cm i na 1 m2 jest cca 1.000.000 kwiatk?w. Mo?na go posadzi? na pasiek? ko?o uli. Dekoracyjna ro?lina. Pozdrawiam :wave::wave: Stanis?aw Zbieg Limanowa Polska

• Like 2

Наверно мало его ещё.У меня тоже с пыльцы начиналось,теперь главный медозбор. :ah:

Но узнал, что мёд с него сильно кристализуется, а август у меня месяц заготовки кормов в зиму..

У меня зимуют прекрасно: 2/3 золотарниковый мёд и 1/3 сахарный сироп.Кристализация салообразная т.е. даже закристализованный пчелы потихоньку поедают(похож на канди).Запах и вкус сильный,оригинальный, цвет свежего оранжевый а закристализованый немного светлеет. На Львовщине что-то мало я его видел.В основном ближе к нам(Ровенской обл.). Думаю затравку можно сделать посадкой корневищ,а дальше он сам положит себе путь. :) Семян у него много! :ole_ole:
Pozdrawiam Stanis?aw Zbieg Limanowa Polska

Станислав,спасибо за информацию! :hi: Вот только возле ульев я опасаюсь сеять золотарник.Он и сам добирается к пасеке. :dntknw:

А где семена взять?

Уже осенью, соберу, со своих АЖ трёх кустиков :hi:

• 1 month later...

про семена не забудь - сделаем бартер на синяк биберштейна или еще много такого похожего :IMHO1: Еводию на пример

Цветёт с 10августа по 15 сентября.Лучше всего медоносит на торфяниках. Кто что о нём знает? wink.gif

Я знаю и было желание рассадить у себя на торфовище. Но узнал, что мёд с него сильно кристализуется, а август у меня месяц заготовки кормов в зиму... :dntknw: Теперь думаю - стоит ли. Хотя пахнет класно и мёд наверно очень ароматный. А где семена взять? :ah:
Минулого року зайшов на привокзальний базар (десь червень) попитатися на ціни. Стояв лише один чоловік з медом (рідко таке буває). Розговорилися. Він з Франківщини (казав, що долина межи горами, точніше передгірря). Має 70 сімей. Питаюся : "Чим підгодовуєте в зиму?" Каже : "Нічим". Думаю: "Бреше". Але все ж , думаю, розпитаю. І от тоді вперше почув про золотарник, і що багато років підряд на ньому добре зимують бджоли. Вдруге підтвердив це мені син старого пасічника з Рожнятова.
  • Like 1

багато років підряд на ньому добре зимують бджоли.

Дивно!! Мені казали що мед з золотарника сильно кристалізується... :dntknw::blink:

Дивно!! Мені казали що мед з золотарника сильно кристалізується.

В УП есть статья, там описывапют зимовку на рапсе, а рапс уж точно шо кристализутся, то криствализуется :helpme:

про семена не забудь

Если надо,то что то придумаю.Семян немеряно :) только часто времени нет собирать.Первые растения уже зацветаютpost-467-1248020849_thumb.jpg,но хороший принос пойдет гдето с 10-го августа.Недалеко от меня есть 2 контрольных кустика они мне дают команды типа:"на старт,внимание,марш".post-467-1248020730_thumb.jpgПравый это на старт и внимание,а левый это марш... :) Созревают семена в сентябре-октябре.Удастся собрать-дам знать.

У нас по району расплодился вот такой полезный сорняк. :) Цветёт с 10августа по 15 сентября.Лучше всего медоносит на торфяниках. Кто что о нём знает? ;)
Шановний Surovyi! Я вже писав в минулому повідомленні, що чув про такий якісний медонос як золотарник. Хочу подякувати Вам за фотки, бо ніколи його не бачив на очі. І от завдяки Вам у Львові на Сихові при стежині, якою ходжу щодня, побачив кілька день тому як розцвів золотарник. Небагато його там. Але обліплений бджолами суцільно бо за 20 м є невелика пасіка. Напевно трохи раніше (цього року все раніше). Отже неодмінно зберу насіння. Може порадите: як краще це насіння посіяти (сіяти буду по неугіддях та травах). Весною чи осінню (під зиму)?

у Львові на Сихові при стежині, якою ходжу щодня, побачив кілька день тому як розцвів золотарник. Небагато його там. Але обліплений бджолами суцільно бо за 20 м є невелика пасіка.

Може на Сихові і не одна пасіка, але я напевно знаю де то є... :umora: Може поділитеся з левандівськими торфами? :)

оже порадите: як краще це насіння посіяти (сіяти буду по неугіддях та травах). Весною чи осінню (під зиму)?

Краще викопайте, пару кущів, поділіть коріння, та висаджуйте, весною розростуться, а в осени самі насіються.

• 3 weeks later...
Може порадите: як краще це насіння посіяти

Чесно кажучи я його висівом не займаюся(він це сам робить дуже добре). :) Але насіння лежить на поверхні грунту цілу зиму і гарно зберігає схожість...Тож я вважаю що можливий висів восени.Але як радить Аматор додатково можна накопати кореневищ(де загущено) і розсадити що 2-3метра.Ще раджу по неугіддях розсаджувати ваточник-дуже гарний і надійний медонос а також довговічний і добре розмножується самостійно. :ay:
Може поділитеся з левандівськими торфами

Як я вже писав на торфовіщах найкраще медує,особліво на перезволоженіх але не вкрітих водою.Буду мати на увазі щодо насіння. :wave: А взагалі запрошую на збір насіння до мене-станція Птича(слідуюча за ст. Верба) як їхати на Рівне,Здолбунів не доїзджаючи Дубно.Стосовно стиглості насіння дам знати.З такими площами як в мене насіння вистачить усім бажаючим. :IMHO1:

• 2 weeks later...

Вот и пришел ко мне главный медозбор,принос стабильно рос до 2.6 кг. вчера.Сегодня прижарило(30 в тени) и 1.7 кг. соответственно.Ну ,жара не вечна и апогей цветения будет гдето к 20-му.Вот откуда медок...post-467-1250540907_thumb.jpgpost-467-1250541644_thumb.jpg А этот массив зацветает самым последним-микроклимат болотный однако...post-467-1250541802_thumb.jpg

• 2 weeks later...
Мені казали що мед з золотарника сильно кристалізується..

Так хтось скаже голосно: можна зимувати на золотарнику, чи ні???

Треба спитати сусіда з ОПФ Мішак-а з КанадиВін мавби знати напевне

Так хтось скаже голосно: можна зимувати на золотарнику, чи ні???

У меня зимуют прекрасно: 2/3 золотарниковый мёд и 1/3 сахарный сироп.

Лише хочу додати що за 10 років зимівлі не було проблем через золотарниковий мед.Щільниковий мед на продаж не кристалізується до весни. :ay:

Дякую за відповідь. :hi:

Uwa?ajemyj Pcze?owod "Struk-07" Na zo?otarniku pszczo?y charaszo zimujut. U nas w Polsce tam gdzie ro?nie bardzo du?o, to zimuj? na zo?otarniku - "naw?oci" po polsku a po ?acinie - Solidago. Mo?na da? nie mnoszku syropu iz sachara i budiet dobre. :wave::hi: Stanis?aw Zbieg Limanowa woj. Krak?w Polska

• Like 1

Дзінкує пану . :hi:

• 1 month later...

Ни разу не собирал семян, с золотарника, решил попробовать, потеребил в руках, и НИЧЕГО НЕ УВИДЕЛ :blink: ! Кто пробовал, отпишитесь, или оно такое мелкое, что его можно принятьб за пыль, или у меня золотарник, не правильный :dntknw:

Ни разу не собирал семян, с золотарника, решил попробовать, потеребил в руках, и НИЧЕГО НЕ УВИДЕЛ :blink: ! Кто пробовал, отпишитесь, или оно такое мелкое, что его можно принятьб за пыль, или у меня золотарник, не правильный :dntknw:
Я так само перший раз збираю насіння. Дійсно пил. А тому ріжу цілі китиці і в торбу. Оце трохи потепліє розкину по торфянику. Кажуть, що на ньому добре росте. Подивимося.

• 2 weeks later...
Я так само перший раз збираю насіння. Дійсно пил. А тому ріжу цілі китиці і в торбу. Оце трохи потепліє розкину по торфянику. Кажуть, що на ньому добре росте. Подивимося.

Сьогодні нарешті непоганий за погодою день.Обробив бджоли тактиком і розкинув по торфовиську китиці насіння і притоптав. Думаю, рослина дворічна а може і багаторічна, бо дуже потужна. Кущиста та висока.