Перейти к содержанию

Декоративні рослини-медоноси


Анатолий Крутий

Рекомендуемые сообщения

Декоративні рослини-медоноси

Поясню суть однієї ідеї, яка прийшла мені в голову. Може це до деякої міри абсурд, але мені здається, що є тут якесь раціональне зерно. Пропоную обмінятися думками щодо реальності такого, про що розповім нижче. 

Бджілки збирать нектар з квітів. Квітують дерева, кущі, трави. А що як висаджувати спеціально для бджіл різні декоративні рослини, наприклад такі, які використовують в ландшафтному дизайні? Таких рослин є безліч, багато з них зовсім легко розмножити, і дуже багато з них прекрасно квітують. На таку думку мене навело спостереження за деякими кущами, що ростуть у мене біля дому та взагалі при розгляданні деяких фото рослин для ландшафтного дизайну.

.....Росте, наприклад, у мене декілька кущів сніжноягідника білого та ірги овальної. Коли ці рослини квітують, то гарно по ним бджілки літають. Але декілька кущів погоди, як то кажуть, не роблять. Думаю розмножити це та десь порозсаджувати. Існує багато і інших декоративних рослин, може і їх дістати та розмножити? Для прикладу гляньте хоча би дві картинки за посиланнями нижче і зрозумієте, чому у мене виникли такі думки. Просто „хмара квітів”. Дивлячись на таку „хмару” в уяві якось спонтанно виникає картинка з назвою „табун бджіл”, який гуде на цій „хмарі квітів”:

http://saveimg.ru/show-image.php?id=f82e4aa63dd46f0bac8246fa7d4629ea

(Живая изгородь из Рододендронов)

http://saveimg.ru/show-image.php?id=4dd25edd4d4f8b56c09035bc4c8cc024

(Живая изгородь из Спиреи Вангутта)

Ідея. Якщо такі ряди таких та інших буйно квітуючих рослин десь насадити, наприклад, десь на узліссях, на межах міх полями і т.д., то це могло би гарно покращити кормову базу для бджіл. Ну, кожен, хто тримає бджіл, хотів би мати кращу кормову базу для них. Але в такій справі як посадка декоративних рослин-медоносів саме для бджіл на мій погляд є багато запитань, тому перш ніж таким зайнятись, то потрібно їх вияснити. Ось чому пропоную висловлювати свої думки з цього приводу. Які питання слід було б на мою думку вияснити?

1. Які взагалі декоративні і разом з тим буйно квітуючі рослини крім гарного квітування є ще й до того медоносні та яка їхня медопродуктивність? Щось в інтернеті та наявній у мене літературі про медопродуктивність багатьох декоративних рослин немає інформації. Наприклад, поки що не знаю, чи медують квіти представлених вище рододендронів та Спіреї Вангутта? Може квітів там повно, але нектару вони не виділяють, як дізнатися? Чому таке питання виникло? Дістав я трохи черенків спірей Бумальда та Білларда. Розвів по десятку кущів їх, але щось ні однієї бджоли на їхніх квітах не бачив. Правда, кущі молоді зовсім поки що, тому квітів було поки що зовсім мало і, можливо, вони бджілок не звабили через це. А може квіти цих спірей зовсім не нектароносні, як дізнатися? Може і та буйно квітуюча Спірея Вангутта не виділяє жодного грама нектару, як дізнатися про це?

2. Яким чином можна розводити певні рослини з такої категорії, чи є якісь ньюанси?

3. Де недорого та може взагалі „на халяву” можна дістати матеріал для розведення таких рослин? Садивний матеріал тих же рододендронів коштує ну дуже вже дорого. Крім того, видів рододендронів є багато, тому виникає питання, який з них було б краще вибрати? І хотілось би це дістати якось дешевше чи взагалі на халяву. Може обміняємося про це інформацією? Для прикладу - жива загорожа із сніжноягідника білого росте на залізничному вокзалі міста Рівне та біля будинку офіцерів. Не проблема „на халяву” відрізати трохи черенків для розведення. Спірея Вангутта знаю росте в одному лісництві неподалік мене. Правда, не питав поки що, чи дали б там різанути черенків та скільки? А хто знає, де ще щось є „на халяву” з декоративних рослин-медоносів? Може хтось щось таке має, може можна було б обмінятись на щось?

4. В який період кожна з декоративних рослин-медоносів квітує?

5. Які особливості рослин, наприклад, яка їхня морозостійкість, способи розведення?

При бажанні пропоную висловлювати свої думки з приводу піднятих запитать в цій темі, якщо таке когось зацікавить і є що сказати.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • 2 months later...

На мою думку в цьому напряму дуже перспективні чорнобривці, квітуютьзсерелини літа і до пізньої осені. Добре відвідуються бджолами. Знищують нозематозного черв'яка в грунті. Але даних по нектароносності ніде не знайшов. Гектарами їх майже не висівають, та в селах є біля кожної хатки де є гарна господиня. ;)

 

А ось про рододендрони десь читав, що нектар наче  отруйний.

 

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

В 24.12.2015в11:51, Анатолий Крутий сказал:

2. Яким чином можна розводити певні рослини з такої категорії, чи є якісь ньюанси?

Інформацію, розсаду, насіння можна взяти в Ботанічному саду. Їх в Україні багато і вони охоче надають такі послуги (платні).

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...