Jump to content

Буркун (донник) білий однорічний (Melilotus albus)

ДобровоЛ
 Share

Recommended Posts

Шукав довго буркун однорічний. І вирішив виставити його окремою темою в медоносах. Повірте, він цього вартий!:IMHO:

(Melilotus albus)

В Україні вирощується і проростає близько 20 видів буркуну серед яких тільки два однорічних сорти: Херсонський сувенір і Донецький. Ця рослина насамперед представляє величезний інтерес для бджільництва, також є перспективно для тваринництва та виробництва лікарської сировини. Господарства які вирощують буркун завжди з медом і кормами.Melilotus albus, Буркун білий, Донник белый

Наприклад в Америці буркун це головний медонос країни з якого бджолярі відкачують сотні тонн меду. У своєму господарстві ми вирощуємо буркун уже 5 років, насіння дістали з великими труднощами і кілька разів нам замість однорічного продавали звичайний дворічний. Справа в тому,  що деякі агрономи щиро переконані (чи роблять вигляд) що у них однорічні сорти, тільки на підставі того що в перший рік посіву деякі сорти буркуну за сприятливої  погоди можуть зацвісти на 10-15%,  але це не є однорічні сорти. Однорічний буркун на 100% зацвітає через 2-2,5 місяця після посіву.

Ботанічна характеристика і біологічні особливості сорту Херсонський сувенір.

Рослина однорічна. Корінь стрижневий, потовщений у верхній частині, добре розвинений в орному шарі і глибоко (до 1,5-2,0 метрів) проникає в грунт. Він успішно протистоїть засухам, використовуючи вологу на глибоких горизонтах ґрунту, і виділяє нектар в будь-яку погоду. Завдяки наявності на корінні бульбочкових бактерій буркун добре забезпечує себе і наступні культури азотом.

Стебла прямі, гіллясті, зелені в нижній частині проявляється антоціанове забарвлення. Висота рослин досягає 1,8-2,5 метра. Листя трійчасті, листочки зубчасті подовжено-овальні. Квітки білі, двостатеві, неправильні, пониклі на коротких квітконосах, зібрані в суцвіття - рихлу кисть, довжиною 15-26 см. пелюстки квіток покривають один одного зверху вниз, чашечка з п'ятьма зубчиками. Форма насіння округло-яйцеподібна, поверхня сітчасто-зморшкувата блідо-жовтого або буро-сірого забарвлення. Насіння жовті з зеленуватими відтінком. Розмір насіння 1,7-2,2 мм. Насінний рубчик маленький, круглий. Маса 1000 насінин - 1,8-2,12 г.

Melilotus albus, Буркун білий, Донник белыйРозмножується буркун однорічний насінням, схожість яких не втрачається понад 10 років. Сорт вирізняється низькою (до 1%) твердістю оболонки насіння, тому не вимагає скарифікації. Вегетаційний період - 120-146 днів. Цвітіння триває  2-2,5 місяці. Рослина перехресно запилюються бджолами, осами, джмелями.  Добре росте на різних типах ґрунтів, у тому числі на бідних піщаних і солонцюватих. Має хорошу стійкість до ушкоджень фітофагами і хворобами. Сходи можуть пошкоджуватися бульбочковими довгоносиками, листовий апарат - гусеницями лугового метелика, насіння - личинками тихіусів, проте суттєвої шкоди вони не приносять. Сорт може бути використаний як фітомеліоранта на старозрошуваних ґрунтах, а також при поліпшенні малопродуктивних придатних кормових угідь. При заорювані  його на зелене добриво в ґрунт  вноситься до 150-200 кг азоту, що дорівнює приблизно 50-60 тон гною на 1 га. Врожайність зеленої маси 300 ц / га, сіна - 40 ц / га., Насіння 600-1200 кг/га.

Буркун білий однорічний сорт Херсонський сувенір, є одним з кращих медоносів, який показав видатні якості при вирощуванні в різних регіонах  СНД.  Медпродуктивність висока 400-600 кг / га. Мед  дуже смачний, з приємним  ванільним  запахом, належить до найбільш цінних, елітних  медів  і ідеально підходить для зимівлі бджіл.

Агротехніка

Сіяти буркун можна з ранньої весни, в кінці березня - на початку квітня і продовжувати до середини травня. Як описувалося вище буркун вкрай невибагливий до ґрунтів, може рости на найбідніших ґрунтах, не переносить тільки кислих і запливаючих ґрунтів, тому на кислих ґрунтах проводять вапнування. Можна його сіяти і в зиму, приблизно в середині - кінці листопада щоб насіння не зійшли. Ми в цьому році посіяли 12 травня, цвітіння розпочалося в кінці липня, тривало весь серпень і вересень, тобто саме в той час коли практично всі медоносні рослини вже відцвіли. Сіяли трав'яною сівалкою з міжряддями 15 см. Витрата насіння 20 кг. на 1 га.

У буркуну є одна особливість, коли він виростає приблизно на 20 см., то він ніби зупиняється в рості, але насправді в цей момент він росте не вгору, а вниз, пускаючи глибоке коріння після чого відростає доволі швидко. На насіння прибирають у фазі побуріння нижніх і середніх кошиків, скошуючи косаркою на висоті 40 см. у валки. Після сушіння обмолочують комбайном і очищають на "Петкусі".

Вирощування буркуну нескладне і дуже вигідно з кількох причин:

• По-перше: це забезпечення бджіл рясним взятком як мінімум на два місяці. Цього року ми засіяли буркуном 18 га., І наша пасіка з 100 вуликів зібрала в середньому по 40 кг. товарного меду, і практично повністю на своєму меду пішла в зиму.
  • По-друге, можна отримати відмінні корми для худоби, недарма латиною буркун білий - Melilotus albus означає медовий конюшина, якщо скосити буркун через 25-30 днів після початку цвітіння, то за цей час і бджоли зберуть достатньо меду і кормами господарство буде забезпечено (зелена маса, силос, сіно, сінаж).
  • По-третє, буркун збагачує ґрунт азотом, що вкрай сприятливо для наступних культур.
  • По-четверте, насіння буркуну однорічного користуються великим попитом на ринку, а насіння можна зібрати від 600 до 1200 кг / га.

Крім усього перерахованого вище буркун, чудова лікарська рослина, яку можна здавати заготівельникам лікарської сировини. При заготівлі збирають верхівки стебел з квітками,  найчастіше одні квітки.

За повідомленнями іннету

• Like 5

:wave:Знайшов і людей,  що займаються цим однорічним буркуном у нас на Київщині, неподалік від моєї пасіки. :ooops: А я шукав і в Росії...:blink: Якщо придбаю насіння однорічного буркуна сорту Херсонський сувенір,- повідомлю бажаючим контакти. :al:

• Like 4

дайте контакти , маю вільних 10 га

Думаю, що це не буде порушенням бо багато хто вже запитував в личку. Олександр 067 233 81 53. Він тільки-но скосив, ще не змолотив. :ah:

• Like 4

:az:

дякую

Звертаються форумчани  по тел. і в личку із питаннями про виробника однорічного буркуна сорту Херсонський сувенір, якщо я не помилився у назві. Фермер знаходиться в с. Богданівка Броварського району Київщини.Олександр 067 233 81 53. Повторюсь, він тільки-но скосив, ще не змолотив. :ah:

• Like 3

• 2 months later...

Подскажите, кто недавно им звонил - есть ли уже продажа семян и какова цена, а то не хочется понапрасну людей дергать по телефону

• Like 1

• 2 weeks later...

В общем телефон "вне зоны" уже неделю, на OLX есть еще объявления по поводу семян однолетнего донника, но телефоны также выключены.

• Like 1

2 минуты назад, Cosmox сказал:

В общем телефон "вне зоны" уже неделю, на OLX есть еще объявления по поводу семян однолетнего донника, но телефоны также выключены.

Брал Донник, у Егошина в конце 15 года. Звоните ему, наверняка есть в наличии.

• Like 2

4 часа назад, Патриот17 сказал:

4 часа назад, Cosmox сказал:

У Л. Єгошина цього року однорічного немає, - хтось мені про це говорив. Я брав у нього позаторік, але однорічного теж тоді у нього не було. А той фермер Олександр з Богданівки Броварського району вже мовчить два місяці. Я так нічого у нього теж не купив.

4 часа назад, Патриот17 сказал:

Але ж не однорічний?

• Like 3

В 02.11.2015в15:47, ДобровоЛ сказал:

ДобровоЛ, і мене повідомте,дякую

• Like 1

44 минуты назад, ДобровоЛ сказал:

У Л. Єгошина цього року однорічного немає, - хтось мені про це говорив. Я брав у нього позаторік, але однорічного теж тоді у нього не було. А той фермер Олександр з Богданівки Броварського району вже мовчить два місяці. Я так нічого у нього теж не купив.

Але ж не однорічний?

Утверждать не буду, какой взял, но он мне продал как "микс" - жёлтый с белым. Вам будет проще набрать его и обсудить все телефонном режиме.

• Like 1

12 часа назад, Патриот17 сказал:

Утверждать не буду, какой взял, но он мне продал как "микс" - жёлтый с белым. Вам будет проще набрать его и обсудить все телефонном режиме.

Я у нього вже років з три тому брав і синяк теж. Але то не однорічний був і теж мікс. Хоч нам, пасічникам, він - перемішений ще більше підходить,- трохи різниться час цвітіння. 

18 час назад, miro сказал:

Домовились,- якщо де ще натраплю.

• Like 4

23 часа назад, Cosmox сказал:

Дозвонився я до нього. Але він мені пообіцяв вислати лише  2 кг (і то з своїх резервів),- більше немає в нього .:dntknw:

• Like 3

23 часа назад, Cosmox сказал:

на OLX есть еще объявления по поводу семян однолетнего донника, но телефоны также выключены.

на OLX  я зайшов одне оголошення продажі насінння медоносів  мені відповіли що однорічного буркуну немає  і найближчим часом непередбачається... 

• Like 1

В ?26?.?01?.?2016в15:44, Sergei 08 сказал:

на OLX  я зайшов одне оголошення продажі насінння медоносів  мені відповіли що однорічного буркуну немає  і найближчим часом непередбачається... 

Так, Сергію! Я обдзвонив усі доступні мені адреси по однорічному буркуну. Намає його допоки ні у кого. Просто він цвіте пізно і цьогоріч не було умов до  збирання  його насіння . Але в одному місці все ж напитав 20 кг. Більше - немає. Тож як одержу і висію,- знатиму чи це він? Однорічного є два сорти - Донецький і Херсонський сувенір. Цінні вони тим що зацвітають у рік посіву і цвітуть допізна - липень-серпень і навіть вересень. Тобто культура прекрасна для підготовки сімей у зиму. Тож бажаючим можна зайнятися й бізнесом по його вирощуванню.:IMHO::ay:

Точно,- не прогадаєте! Конкуренти - відсутні!

В ?04?.?11?.?2015в22:09, ДобровоЛ сказал:

Звертаються форумчани  по тел. і в личку із питаннями про виробника однорічного буркуна сорту Херсонський сувенір, якщо я не помилився у назві. Фермер знаходиться в с. Богданівка Броварського району Київщини.Олександр 067 233 81 53. Повторюсь, він тільки-но скосив, ще не змолотив. :ah:

І у нього вже теж немає!:dntknw:

• Like 3

В ?14?.?01?.?2016в19:25, Cosmox сказал:

Подскажите, кто недавно им звонил - есть ли уже продажа семян и какова цена, а то не хочется понапрасну людей дергать по телефону

Тоже пытался дозваниваться. Безуспешно. Нет пока ни у кого однолетнего...

• Like 3

В ?02?.?11?.?2015в18:41, Іван Михайлович сказал:

22 часа назад, Pchelnik 2 сказал:

Тоже пытался дозваниваться. Безуспешно. Нет пока ни у кого однолетнего...

В ?26?.?01?.?2016в02:54, Патриот17 сказал:

В ?25?.?01?.?2016в20:27, miro сказал:

В ?25?.?01?.?2016в15:41, Cosmox сказал:

В ?14?.?01?.?2016в19:25, Cosmox сказал:

Щойно, дякуючи потугам  Sergei 08  видзвонив і замовив 20 кг однорічного . Це, доречі, Іване Михайловичу,  - Львів . Ціна - 45грвн за кг. Але я замовив 20, то мені порахували по 40,5 грвн. за кг. Клялися, що точно є однорічний. Решта контактів з інтернету, усі доступні , мною за дві доби перевірено. Немає, повірте, вже однорічного ніде в Україні .

Ось тел. львів"ян , здається "Гарбузова хата" . Нижче їх сайт.

тел.(050) 810 32 57,  і (066)662 05 64,- Роман

http://med.lviv.ua/uk/store/categories/11/wares/10682  :ay::hi:Користуйтесь, на здоров"я. І хай ваші бджоли ніколи не ледачкують!

• Like 3

СТОП! Хлопці пока й тут немає! У понеділок повідомлять, я держатиму вас у курсі!:ooops:

Щойно передзвонили Львів"яни. Пока немає. У понеділок все вияснимо.Я повідомлю.:hi:

А! Назва "Гарбузовий вулик"

• Like 2

1 час назад, ДобровоЛ сказал:

Щойно, дякуючи потугам  Sergei 08  видзвонив і замовив 20 кг однорічного . Це, доречі, Іване Михайловичу,  - Львів . Ціна - 45грвн за кг. Але я замовив 20, то мені порахували по 40,5 грвн. за кг. Клялися, що точно є однорічний. Решта контактів з інтернету, усі доступні , мною за дві доби перевірено. Немає, повірте, вже однорічного ніде в Україні .

Ось тел. львів"ян , здається "Гарбузова хата" . Нижче їх сайт.

тел.(050) 810 32 57(050) 810 32 57,  і (066)662 05 64(066)662 05 64,- Роман

http://med.lviv.ua/uk/store/categories/11/wares/10682  :ay::hi:Користуйтесь, на здоров"я. І хай ваші бджоли ніколи не ледачкують!

Щиро дякую! пане ДобровоЛ, буду звонити і замовляти

• Like 1

• 4 weeks later...

На привеликий жаль я так більше ніде і не знайшов. Є лише 2 кг однорічного. Але , де його діставав, це останнє. Перевірив на схожість - бамба. Однорічний не потрібно ні скарифікувати, ні стратифікувати. І цвіте він значно пізніше дворічних,- якраз аж до самої підготовки та нарощування  сімей до зими.:ay:

• Like 2

• 9 months later...
В 26.02.2016 в 00:17, ДобровоЛ сказал:

На привеликий жаль я так більше ніде і не знайшов. Є лише 2 кг однорічного. Але , де його діставав, це останнє. Перевірив на схожість - бамба. Однорічний не потрібно ні скарифікувати, ні стратифікувати. І цвіте він значно пізніше дворічних,- якраз аж до самої підготовки та нарощування  сімей до зими.:ay:

Буркун білий однорічний (Melilotus officinalis L.) мало відрізня­ється від буркуну білого дворічного за своєю будовою. Єдина суттєва різниця між ними та, що даний вид буркуну (точніше, мабуть, під­вид) є рослиною ярого типу. Цвіте й плодоносить у рік сівби. За про­дуктивністю на 15 — 20 % поступається дворічному, оскільки майже не відростає після скошування у фазі бутонізації — цвітіння. Мож­на вирощувати його у сумішах з кукурудзою на силос і зелений корм, суданською травою, райграсом однорічним. До ґрунту менш вибагливий порівняно з іншими однорічними бобовими травами — конюшинами, горохом, викою.

Дуже добрий медонос. Цвіте в липні—серпні. При достиганні на­сіння частково обсипається. Збирати насіння слід лише роздільно.

Селекцією однорічного буркуну займається Інститут кормів УААН.

• Like 2

• 2 weeks later...
В 18.12.2016 в 19:14, dacha сказал:

Буркун білий однорічний (Melilotus officinalis L.) мало відрізня­ється від буркуну білого дворічного за своєю будовою. Єдина суттєва різниця між ними та, що даний вид буркуну (точніше, мабуть, під­вид) є рослиною ярого типу. Цвіте й плодоносить у рік сівби. За про­дуктивністю на 15 — 20 % поступається дворічному, оскільки майже не відростає після скошування у фазі бутонізації — цвітіння. Мож­на вирощувати його у сумішах з кукурудзою на силос і зелений корм, суданською травою, райграсом однорічним. До ґрунту менш вибагливий порівняно з іншими однорічними бобовими травами — конюшинами, горохом, викою.

Дуже добрий медонос. Цвіте в липні—серпні. При достиганні на­сіння частково обсипається. Збирати насіння слід лише роздільно.

Селекцією однорічного буркуну займається Інститут кормів УААН.

На жаль, так до цих пір я і не знайшов надійного постачальника насіння цієї культури.:dntknw:

• Like 1

В 31.12.2016 в 02:25, ДобровоЛ сказал:

На жаль, так до цих пір я і не знайшов надійного постачальника насіння цієї культури.:dntknw:

Видно плохо искали.:IMHO1:

• Like 1

2 часа назад, luka сказал:

Видно плохо искали.:IMHO1:

Та ні,справа утім,що  його не так то й просто зібрати. Часто осипається. 

• Like 1