Перейти к содержанию
  • записей
    7
  • комментариев
    5
  • просмотров
    1 300

Поведінка бджоломаток (Apis mellifera L.); Чинники, що впливають на тривалість та частоту шлюбних польотів


Олексій Івженко

1 106 просмотров

Журнал Insects. 2014 Sep; 5(3): 513–527. Published online 2014 Jul 1
Ina Monika Margret Heidinger, Marina Doris Meixner, Stefan Berg, Ralph B?chler
У цій статті ми розповімо про результати тривалості та частоти шлюбних польотів бджолиних маток з даними RFID. Проаналізуємо поведінку бджоломаток застосованих в експерименті відповідно їхнього віку та змінних навколишнього середовища, таких як розташування пасіки та температура навколишнього середовища. Крім того, врахуємо кількістю доступних трутнів у безпосередній близькості від спаровувальних пасік для вивчення впливу тривалості та частоти польоту бджолиних маток.
ВСТУП
Вивчення поведінки бджолиних маток під час шлюбних польотів вимагає постійного спостереження за льотком відповідного нуклеусу та/або наявності бджолиної матки в ньому. Хоча технічні засоби контролю за вильотом і прибуттям бджоломатки, такі як фотоелектронне управління в комбінації з міткою на бджолиній матці, (що працює вимакачем системи фотоелектронного управління), були розроблені порівняно давно, стандартним методом все ще залишається безпосереднє спостереження за льотком нуклеусу. Цей метод обмежує кількість нуклеусів, які можуть спостерігатися одночасно, а присутність спостерігача може заважати поведінці бджолиної матки як при вильоті, так і при поверненні.
Радіочастотна ідентифікація (RFID) була успішно використана для вивчення спаровувальної поведінки польотів. Бджолиних маток (Apis mellifera carnica) у досліді позначили транспондерами RFID, щоб записати їх виліт та повернення до своїх нуклеусів, що були обладнані модулями зчитування. Використання техніки RFID забезпечило зручний метод для моніторингу кількох бджолиних маток одночасно, не турбуючи їх. Звичайно, використання RFID не дозволяє виявити, чи вдалим був виліт і чи вона спарувалася з трутнем. Однак навіть при прямому спостереженні не завжди можна бути впевненим, чи був виліт успішним.
Польова робота
Робота була проведена на двох пасіках, що перебувають у сільській місцевості "Ilm-Kreis" у Середній Тюрінгії, Німеччина. Одна пасіка розташована недалеко від Гельберга (50 ° 40'57 '' N, 10 ° 46'30 'E, висота 605 м), а друга біля Оберхофа (50 ° 42'36' 'N, 10 ° 43 '50' 'E, висота 798 м). Відстань між двома шлюбними пасіками становить 4,4 км. Кожна пасіка захищена площею 154 км 2 (радіус 7 км навколо кожної станції), де відповідно до регіонального права бджолярам дозволяється тримати лише колонії, з матками надані відповідною пасікою. Протягом усього експерименту 13 сімей (колонії Гельберга) були розташовані на відстані 2,3 км на північний схід від нуклеусів з неплідними матками в Гельберзі, а 20 батьківських колоній та нуклеусів з неплідними матками розташовувались поблизу Нюц з в Оберхофі.
27750823_1833645263600181_35327978190238
Розміщенна точків Гельберг і Оберхоф в сільській місцевості "Ilm-Kreis" в Середній Тюрінгії, Німеччина.
На 24 та 27 календарний тиждень було розміщено два причепи (близько 100 м.) з 47 додатковими батьківськими сім’ями біля нуклеусної пасіки Гельберга. Ці додаткові батьківські колонії були розміщені перед тим, як розмістили нову партію нуклеусів з неплідними матками.
27541069_1833648763599831_59972278139105
Кількість батьківських сімей пасік Гельберг і Оберхоф під час експерименту.
На кожному тижні експерименту на кожній пасіці використовували вісім нуклеусів із неплідними матками - сестрами. Ці королеви були індивідуально позначені ідентифікаторами радіочастотної ідентифікації (RFID) (mic3-TAG 64RO, несуча частота: 13,56 МГц, Microsensys GmbH, Ерфурт, Німеччина). Розміри міток були 1 ? 1,6 ? 0,5 мм з вагою 2,4 мг. На вхід кожного нуклеусу був приєднаний модуль читання (iID MAJA reader module 4.1, Microsensys GmbH, Ерфурт, Німеччина), пов'язаний з хостом (iID HOST типу MAJA 4.1, Microsensys GmbH, Ерфурт, Німеччина). Кожного разу, коли маркована бджолина матка виходила або входила у нуклеус, тег її RFID був зареєстрований модулем зчитування, і ідентифікаційний номер, дата, час, зчитувач та тег був записаний на хост. Дані завантажено з хосту та оброблено вручну за допомогою Microsoft Excel 2010.
Аналіз даних
Кількість та тривалість польотів кожної королеви були розраховані з показань RFID. З розрахунків та аналізу виключили польоти менш ніж три хвилини або більше 60 хвилин. Вважалося, що польоти менше трьох хвилин - орієнтувальні. Найважливішими є також вильоти, що тривають довше години. За спостереженнями інколи, королеви не входять в нуклеус відразу ж після повернення, а знаходиться разом з робочими бджолами перед входом. За чотири тижні експерименту не завжди було можливо забезпечити бджолиних маток одного віку. Тому, щоб уникнути малих розмірів вибірки, королеви були об'єднані у три категорії з огляду на їхній вік, коли вони залишали свої нуклеуси для польоту. Так само, оскільки не всі королеви вилітали однакову кількістю разів, ряд вильотів також було об'єднані в чотири категорії.
27628573_1833654450265929_46672999082642
Групування даних щодо віку королеви та послідовності вильотів. Перед виставкою на облітник всі нуклеуси тримали в темній кімнаті при 15°С
Тижні проведення експерименту відрізнялися за кількістю придатних для обльоту днів (погодні умови, або з причин, пов'язаних з логістикою експерименту). З цієї причини для аналізу частоти польоту використовувалися лише польоти перших трьох днів всіх бджоломаток. Середня тривалість польоту за ці перші три дня була розрахована з годинних вимірів між 12:00 та 17:00.
Результати та обговорення
З загальної кількості зареєстрованих 64 королев, 11 (17,19%) не повернулися до своїх нуклеусів. Чотири з загублених королев намагалися зайти в чужий нуклеус. Вильоти двох королев (3,13%) взагалі не були зареєстровані приладами протягом всього експерименту, проте вони потім почали сіяти. У середньому, королеви залишили свої нуклеуси на 2,20 ± 0,98 рази (мінімум 1, максимум 5), при цьому більшість шлюбних польотів (82,49%) відбувалися між 13:00 та 16:00 годинами. Найранніший і останній виліт було зафіксовано відповідно в 11:50 та 17:38. Середній загальний обсяг зареєстрованих вильотів на одну королеву становив 5,04 ± 3,11 (мін.1, максимум 16), причому максимум 7 вильотів однієї королеви на один день. Середня денна кількість шлюбних вильотів становила 2,30 ± 1,35, середня тривалість 17,69 ± 13,19 хв (мін. 3,08хв. макс.57,07хв.).
Результати проведених досліджень добре узгоджуються з раніше повідомленими спостереженнями в різних кліматичних умовах і в різних широтах (північна півкуля), в результаті чого королеви A. mellifera і трутні вилітають з 12:00 до 17:00 годин з максимальною активністю від 13:00 до 16:00 годин.
Кількість шлюбних польотів за перші три дні (після виставлення) суттєво відрізнялася між двома місцями розташування, а бджоломатки Оберхофа вилітали частіше, ніж бджоломатки Гельберга. Крім того, загальна кількість вильотів була більшою в дні з нижчою середньою температурою, ніж при її підвищенні. Проте не спостерігалося ніякого ефекту від кількості батьківських сімей на загальну кількість шлюбних польотів бджолиних маток.
На відміну від кількості шлюбних вильотів всіх маток, їх середня тривалість істотно не відрізнялася між двома облітними пасіками. Середня тривалість вильоту для кожної матки не відрізнялася між польотами, здійсненими в різні дні. Також дослідники не виявили жодних ефектів від кількості батьківських колоній на тривалість шлюбних польотів. Проте тривалість польоту значно залежить від віку матки, наймолодші (<9 днів) та найстаріші (> 15 днів) королеви, знаходяться за межами нуклеусу значно довше, ніж королеви середнього віку (від 10 до 14 днів ) Тривалість польоту також залежить від номеру вильоту (перші вильоти були найдовшими). У дослідженні тривалість польоту також зменшилась з погіршенням температури, тоді як частота польотів зросла.
Була висунута гіпотеза впливу кількість трутнів у навколишньому середовищі на кількість вильотів бджолиних маток хоча доповіді різних авторських колективів різняться у своїх висновках. У даному дослідженні було збільшено кількість батьківських сімей з 33 до 80 і не побачили жодного впливу ні на тривалість ні на частоту вильотів. Можливо, 33 батьківські сім’ї вже достатньо для забезпеченням трутнем, і ефект додаткових батьківських колоній був досить слабким.
Поведінка при шлюбних польотах також може відрізнятись між різними типами облітників. Наприклад, шлюбні вильоти королев на острівному облітнику є коротшими і частішими, ніж на материку. Дані про тривалість польоту бджоломаток медоносних бджіл, надані різними авторами, значно відрізняються від 2 до 57 хв. з середньою тривалістю від 7 до 26 хв. Втрата при обльоті від 10% до 20% через погодні умови, хижаків чи труднощі при орієнтуванні. Загалом, бджоломатки виконують кілька рейсів на пару днів. Schl?ns et al. і Woyke повідомили про три вильоти для маток на материку. Alber et al. спостерігали від одного до чотирьох шлюбних вильотів на острові.
Вважається, що ці відмінності обумовлені різними кліматичними умовами (особливо швидкістю вітру) між островами і материком. Дане дослідження було проведено на двох пасіках, розділених лише відстанню 4,4 км. Тим не менше, місцеві кліматичні умови, відрізняються між цими двома місцями, особливо тому, що висота Оберхофа на 200 м вище, ніж Гельберг. Ця різниця може пояснювати різні частоти польоту на двох пасіках, а бджолині матки Оберхофа вилітали частіше, ніж бджолині матки Гельберга.
Висновки
Радіочастотна ідентифікація (RFID) - це зручний інструмент для вивчення тривалості та частоти шлюбних польотів бджоломаток медоносних бджіл, оскільки результати добре узгоджуються з результатами попередніх досліджень. Позначення маток транспондерами RFID не призводить до збільшення втрат при обльоті. У дослідженні кількість бджолиних маток, які не повернулися до своїх нуклеусів, перебувала в діапазоні втрат, про які повідомляють інші автори, і, швидше за все, залежить від розташування пасіки (у Гельберзі – 1, в Оберхофі – 10 втрачених бджоломатки). Щоб зменшити частоту неоднозначних показників, слід використовувати модулі зчитувача з двома антенами.
  • Подобається 4

2 Комментария


Рекомендуемые комментарии

Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...