Перейти к содержанию
  • записей
    1 059
  • комментариев
    2 360
  • просмотров
    178 268

Чи закриють Гадяцьке аграрне училище


ромео

470 просмотров

Заступниця Міністра аграрної політики, впевнена, що єдину в Україні школу бджільництва не закриють

27.02.2017 16:21
 
 

 

 

b50cca6d.jpg

Улітку минулого року порушили питання «Гадяцького аграрного училища» більш відомого, як Гадяцька школа бджільництва. Це єдиний в Україні навчальний заклад, де фахово готують бджолярів. Через зміни у законодавстві заклад залишився без належного фінансування. А це може призвести до закриття унікального закладу.

 

Журналісти «ВПолтаві.інфо» розпитали директорку закладу Наталію Сенчук про нинішній стан справ. Фінансується училище з обласного бюджету, коштів вистачає лише на комунальні послуги та заробітну плату. З держбюджету заклад не отримав поки що ні копійки.

 

«Ми його відстояли. Але було дуже важко. І на сьогоднішній день ми тримаємося, фінансуємся зараз через обласний бюджет, але кошти урізали. У нас немає зараз чим заплатити стипендію. Ми написали листа в Департамент освіти, можливо, щось зрушиться, але дуже складно. Нам на рік потрібно було 3 млн 200 тис. грн. Нас урізали на 2 млн. Нам залишили тільки комунальні платежі, заробітну плату і половину стипендії. У нас було 540 тис. грн на рік для стипендій. А залишили 240 тис. Як виживати, я не знаю, але боремся», - говорить Наталія Сенчук.

 

Заклад готує бджолярів, садоводів, овочівників, єгерів. За словами директора, минулого року заклад обмежили у наборі. Приміром, змушені були набрати 90 людей-бджолярів, а в січні цього року проводити добір. Через такий стан справ під загрозою опинилося святкування 85-річчя закладу, яке відзначатимуть цього року.

 

«Не знаю чи будемо святкувати 85-річчя училищу. Немає коштів, не має за що його святкувати. Планували, що переведем його до Полтави, може приміщення найдуть, але це питання і досі не вирішене», - говорить Сенчук.

 

Заступник голови Полтавської облдержадміністрації Роман Товстий запевнив, що питання закриття закладу взагалі немає.

 

«Ніякого питання про закриття вузу взагалі не ведеться. Йдеться про переформатування фінансування чи переведення цього закладу у більш сприятливі для них умови або об’єднання з аграрними закладами. Питання вирішення долі цього вузу є нагальним. Фінансується з обласного бюджету, ніхто від нього не відмовляється», - запевнив Роман Товстий.

 

Заступниця міністра аграрної політики України Ольга Трофімцева під час свого візиту до Полтави зазначила, що це питання одразу двох міністерств. Але впевнена, що заклад не закриють, адже проблема кадрів в Україні є дуже важливою.

 

«Проблема кадрів дуже нагальна. Не можу зараз говорити про загальну позицію міністерства, моя особиста позиція – ми маємо такі унікальні навчальні заклади зберегти. Проблема полягає в тому, що це питання – сфера компетенції МОН, Мінагрополітики. Тому, на жаль, ми не все можемо вирішити на рівні Мінагрополітики. Але я впевнена, що ми намагатимемося з нашого боку зберегти цей навчальний заклад», - зазначила Ольга Трофімцева.

http://vpoltave.info/post/52982

  • Подобається 3

0 Комментариев


Рекомендуемые комментарии

Комментариев нет

Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...