владек Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 Не починаю з підготовки нуків, чи відводків, а цікавить остання фаза. Сама прцедура підсадки. Є такий спосіб: Виготовляють штучний маточник. Його обгортають фольгою (кінець відкритий від фольги). З широкого незапечатаного краю запускають матку. Закривають фольгою і підвішують у рамку. В зв"язку із такою методою маю кілька запитань до знавців проблеми? 1. При виготовленні самого маточника стінки часом получаються досить грубими. Думаю, що варто сам кінець маточника виготовляти тоненьким. Чи так? 2. За який час (орієнтовно)матка може і повинна прогризти цей кінець? Адже бджоли напевно не втручаються у цей процес? 3. Чи при підсадці потрібно (чи бажано) давати в маточник кілька крапель молочка (наперед відібраного з розплоду? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Бортник Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 Виготовляють штучний маточник. ← Це відомий метод. Штучний маточник виготовляють з вощини, намотуючи її відрізок на олівець. Матка не сама прогризає маточник. В разі прийому їй допомагають бджоли. Можна дати краплину рідкого меду, але краплину в буквальному смислі. Взагалі, чим процес виходу матки затягується в часі, тим успішніший прийом, але тут є деякі нюанси. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slavik Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 владек, У Вас много времени есть- на ето дело я так понял.. В етом году разширял пасеку и некогда было выводить, ждать облетить..Я потсаживал и не одну матку, получалось хорошо.. Потсадку проводил в клеточке, без корму итд.. Ставил клеточку в семью на 2-3 дня, тоись сутки.. Потом легко открываю клеточку и выпускаю матку... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slavik Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 Це відомий метод. Штучний маточник виготовляють з вощини, намотуючи її відрізок на олівець. Матка не сама прогризає маточник. В разі прийому їй допомагають бджоли. Можна дати краплину рідкого меду, але краплину в буквальному смислі. Взагалі, чим процес виходу матки затягується в часі, тим успішніший прийом, але тут є деякі нюанси. ? А кому оно надо, делать мучится и заморачиваться??? Где находите не плодную матку там и найдете маточкиков.. Берем один-два маточники с матками на выходе, и ставим в отводки или семьи.. Можно если нет старые маточники использовать и не делать самому, штучных.. Ведь там надо только крышечку приделать и все готово... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Бортник Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 А кому оно надо, делать мучится и заморачиваться??? ← Речь идет о способе как таковом. Вот на эту тему и разговариваем. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slavik Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 Речь идет о способе как таковом. Вот на эту тему и разговариваем. ? Таким способом ни когда не работал и не буду.. Я зделал для себья вывод что лучше и легче!!! А вам удачи, мож и получится (Бицигли)!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Бортник Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 Таким способом ни когда не работал и не буду.. ← Я тоже не буду, рассматриваем этот вопрос с теоретической точки зрения. Высказываться прошу по существу. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slavik Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 Высказываться прошу по существу ? Так такого способа уже не существует... 2. За який час (орієнтовно)матка може і повинна прогризти цей кінець? Адже бджоли напевно не втручаються у цей процес? ? Может никогда и не выйти... Аминь... А пчелы если услышат запах чужой, помогут ей выйти и грохнут ее чтоб не мучалась... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
владек Posted November 25, 2010 Author Share Posted November 25, 2010 Можна дати краплину рідкого меду, але краплину в буквальному смислі. ? Бортник! Ну відносно меду мені здається зрозуміло. Краплю і не більше, бо в противному разі так замаститься, що часто і гине. Було у мене таке, по недосвідченості. Хотів, як краще, напхав того канді (а було зарідке) в бігуді побільше, то кілька маток і втопилось. Але молочко! Думаю, що тут "маслом кашу не попсуєш"? А питання мені здається зовсім не теоретичне. Неплідних приймають просто жахливо. Просто половинять, якщо це не нук з щойно вилупившоюся бджолою. А де її сердешну на початку травня у відповідній кількості мати? От і приходиться робити відводки та нуки на старій бджолі, і тут потрібен найкращий метод віднайти. Мені порадили саме такий. Так, як пише Славік робив минулого року. Прийом приблизно 50% +,- 10%. Маток жалко. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Бортник Posted November 25, 2010 Share Posted November 25, 2010 Але молочко! Думаю, що тут "маслом кашу не попсуєш"? ← Молочко потрібно тільки в період яйцекладки. Неплідних приймають просто жахливо. ← Приймають нормально, для цього треба створити відповідні умови, найголовніша - відсутність личинок, що придатні для закладання маточників. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
владек Posted November 25, 2010 Author Share Posted November 25, 2010 Молочко потрібно тільки в період яйцекладки. ? Чому я так мусую це питання? Не знаю скільки матка може прожити без корму у маточнику. Тому і беруть страхи. Молочко це ж корм. І втопитись не повинна в ньому. Тому саме і питаюсь за товщину кінця маточника. Адже це буде впливати на швидкість виходу матки. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Бортник Posted November 25, 2010 Share Posted November 25, 2010 Молочко це ж корм. ← Молочко - це корм, який швидко псується. Для неплідної матки достатньо краплини меду. Якщо матка нормальна, її приймуть і без корму, а якщо якась "не така", то хоч що Ви їй робіть - вона приречена. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slavik Posted November 25, 2010 Share Posted November 25, 2010 Так, як пише Славік робив минулого року. Прийом приблизно 50% +,- 10%. Маток жалко ? Владик..Напишите как именно робили, мож чето не до робили расмотрим вашу работу и найдем ошибку или поткажем че знаем.... Я потсадил 15 маток не плодных не в отводки а в всемьи, приняли всех.. А Вы мне кажется чето не доделали... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blek-269 Posted November 25, 2010 Share Posted November 25, 2010 рийом приблизно 50% +,- 10%. Маток жалко. ? Владек ---конечно я в мае не делал, то есть не подсаживал не плодных маток делал это после цветения акации и эспарцета сами понимаете мед надо Приймають нормально, для цього треба створити відповідні умови ? намечаю в каких семьях буду менять маток -- за 6 дней до выхода маток, в тех семьях где меняю маток, маток убираю их семьи, пчёлы залаживают маточники и когда матки в стартере выйдут подсаживаю в те семьи маточники удаляю для большей уверенности намазываю крылья матки мёдом этой семьи запах придаю и чтобы не слетела --подсадка идёт без клеточек просто в улей с верху за одно и маточники удаляю ,за один раз подсаживал 7 штук приём 100% был Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
владек Posted November 25, 2010 Author Share Posted November 25, 2010 намечаю в каких семьях буду менять маток -- за 6 дней до выхода маток, в тех семьях где меняю маток, маток убираю их семьи, пчёлы залаживают маточники и когда матки в стартере выйдут подсаживаю в те семьи маточники удаляю для большей уверенности намазываю крылья матки мёдом этой семьи запах придаю и чтобы не слетела --подсадка идёт без клеточек просто в улей с верху за одно и маточники удаляю ,за один раз подсаживал 7 штук приём 100% был ? Нормально (я сиропчиком з м"ятою обприскую матку та бджіл на цьому стільнику де матка). Та є кілька але. 1. Сім"я втрачає темп росту (перерва в червлінні). 2. Мінінгіт з видаленням маточників. Ну ще сім сімей за день переглянути можна (а двадцять сім?). І все одно залишається імовірність пропустити якогось паршивого (бо добрий завжди видно) маточника. 3. Третю причину Ви озвучили: такий спосіб підходить тільки в певні періоди (безвзяткові). А я хочу одержати в нуках та відводках побільше вже плідних маток, щоб підсаджувати вже плідних в будь -який час. На точках то буваю раз на 10-ь днів!. От коли прихав, привіз маток - і підсадив. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Бортник Posted November 25, 2010 Share Posted November 25, 2010 А я хочу одержати в нуках та відводках побільше вже плідних маток ← Ну так а в чому труднощі? Шось я не зрозумію ніяк. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
владек Posted November 25, 2010 Author Share Posted November 25, 2010 Владик..Напишите как именно робили, мож чето не до робили расмотрим вашу работу и найдем ошибку или поткажем че знаем.... Я потсадил 15 маток не плодных не в отводки а в всемьи, приняли всех.. А Вы мне кажется чето не доделали... ? Першу спробу робив так: 1 На одному точку натряс бджіл у ящик 2 кг різновікових. 2. Відвіз на інший точок. Поставив у холодне місце на 3 доби. Дав сиропу 0,5 л. 3. На 4-й (а може і на 5-й день) зранку сформував нуки по 300 - 500 гр бджоли і одразу в нуки роздав неплідних маток. 4. Закриті нуки розставив по місцях і під вечір (сонце заходило) половину нуків відкрив. 5. Облітались. 6. Другу половину відкрив зранку. Результат (точно вже призабув) приблизно 50% маток були знищені. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Бортник Posted November 25, 2010 Share Posted November 25, 2010 Результат (точно вже призабув) приблизно 50% маток були знищені. ← Можливо, не повернулись з обльоту? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
владек Posted November 25, 2010 Author Share Posted November 25, 2010 Можливо, не повернулись з обльоту? ? Так багато? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Бортник Posted November 25, 2010 Share Posted November 25, 2010 Так багато? ← Запросто Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
владек Posted November 25, 2010 Author Share Posted November 25, 2010 Друга спроба. Після такої невдаччі. Срочно організував трирамочні відводки (дві рамки розплоду на виході, одна кормова). Через 4 - 5 днів зірвав маточники та піставив маточники з прививки. Половина (точно вже забув) були розгрижені. ще через тиждень, коли весь розплід вийшов ще раз дав маточники або неплідні в кліточках через канді. І лише тоді були прийняті. Та час, дорогоцінний час, був втрачено. Ось тому і хочу так підставляти маточники, щоби вони за першим разом приймались. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Бортник Posted November 25, 2010 Share Posted November 25, 2010 Ось тому і хочу так підставляти маточники, щоби вони за першим разом приймались. ← Маточники зазвичай приймаються добре без будь-яких пересторог. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ракетин Posted June 3, 2011 Share Posted June 3, 2011 Чтобы было меньше проблем с отводками на неплодных маток за 8 дней до их организации поднимаю взрослый личиночный расплод, который уже начинают печатать, во вторые корпуса. Именно через 8 суток не будет на этих рамках практически ни одной личинки пригодной для вывода матки. Считаем: 3 суток яйцо и 4 суток личинка + сутки подстраховки = 8. На девятый-дестый день делаем отводки и уже через пару-тройку дней в отводках начинает выходить первая молодая пчела! А маточник, как в ролике, испробовал - удобно: не требуется клеточки! Но от наличия открытого расплода не спасёт! Хочу попробовать на семьях с неважными матками следующий вариант. Достаточно известный: налёт на неплодную матку. корпус со старой маткой наверх через глухую горизонтальную диафрагму с летком на 180 град. А в нижний корпус пару рамок печатного и спустя 6-8 часов неплодную матку в клеточке, либо только что родившуюся, так называемую "белую" матку. Можно маточник "на выходе". Пошла первая липа и есть поддерживающий взяток - должно всё сработать... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yochik71 Posted June 8, 2011 Share Posted June 8, 2011 рассказали способ, сам не пробовал, но теория интересна и жестока. делается отводок. через пару часов берется неплодная матка, полведра воды, и туды ее. ждать пока сильно устанет, искупавшись. потом на леток к отводку. со слов рассказчика, пчелы ее родимую сами втаскивают в улей. при свободных ульях и наличии времени поробую. потом отчитаюсь. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrovych61 Posted June 11, 2011 Share Posted June 11, 2011 через пару часов берется неплодная матка, полведра воды, и туды ее. ← Читав в книжці (І.І. Головецького, В.П. Поліщука, В.В. Скрипник ”Способи заміни та підсаджування бджолиних маток” ), що найчастіше агресію бджіл провокує сама матка своєю суєтою(це властиво молодим маткам, або тим що пару днів провели в пересилочній кліточці), а описаний вами спосіб таякби виснажує матку і вона стає повільною... Правда для цього є і інші способи, окрім навчання плавати... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts