Перейти к содержанию

Подогрев в ульях

sij

Рекомендуемые сообщения

такий наприклад

надо читать его назначение

Бортник, незакачується чомусь ,мабуть перевантаження, а що там конкретно по захисту від перегріву

читать его назначение

призначення чого? реле напруги.

Бортник, незакачується чомусь ,мабуть перевантаження, а що там конкретно по захисту від перегріву

Там предложены терморегуляторы заводского исполнения.

предложены терморегуляторы заводского исполнения.

Бортник, дякую, сьогодні вдалося подивитися Вашу зсилочку,але Фомич, вказував на відсутність в примітивних схемах захисту від перегріву,і я зрозумів це як,присутність в схемі додаткового елемента чи пристрою який би в разі пошкодження керуючого блока і винекниння ситуації некерованості нагрівачем,відключав би останього від напруги. Ще раз дякую, але про наведені Вами терморегулятори я знав, тим більше вони вже куплені, але в них є один недолік, (як і в більшості таких схем), в разі пробоя керуючого транзистора нагрівач буде працювати на повну і не відключатиметься, тому -то я і зацікавився захистом від перегріву про який написав Фомич, але .... :hi: P.S. Цю проблему вже обговорювали в цій темі.

І все-таки вона працює. Схема найпростішого термореле.

Вітаю! Всетаки тяга до творчості взяла верх! Про результати тестування надіюсь повідомите.
Після 12 годин роботи даної схеми можу сказати, що працює доволі стабільно. 25 (+, - 1) градус виставлений на початку експеренту стабільно трималися всі 12 годин. Я не використовував семістор (одне реле). Як варіант захисту в даній схемі можна розглядати те, що реле в випадку 'вильоту' tl-ки просто розмикає навантаження (нагрівачі).

по запропонованій схемі що може спрацювати на плачевний результат?

Силовой узел не надежный, нет контроля перегрева. Чем будет управлять симистор?
Кaк вaриaнт для зaщиты от пeрeгрeвa, собирaeми тaкую жe схeму, нaстрaивaeм нa вeрхний тeпловой уровeнь, a рeлюшкой включaeм нaшу схeму. Тоeсть покa тeмпeрaтурa нe прeвысит вeрхний порог- всё рaботaeт... Я сeмистор нe стaвил, рeлe упрaвляeт нeпосрeдствeнно группой нaгрeвaтeлeй. Зaпитaнa схeмкa от КРЭНки 12вольт. Ещё в чeм явный плюс- нeкритичность номинaлов рeзисторов, и тeрморeзисторa. Я нaбирaл из 3х (большe площaдь дaтчикa, большe чувствитeльность) Глaвноe добится 2.4-2.5 вольтa нa 1м. выводe ТЛ-ки. И eщё плюс - нaстройки нe собьются от обeсточивaния! Думaю, что мeньшe дeтaлeй, (простотa) нe всeгдa плохо! При подогрeвe всё должно рaботaть кaк aвтомaт! Чётко и нaдёжно! Буду ждaть 'рaдиоэлeктронщиков' нa форумe, мож кто гдe усовeршeнствуeт.

Після 12 годин роботи даної схеми можу сказати, що працює доволі стабільно. 25 (+, - 1) градус виставлений на початку експеренту стабільно трималися всі 12 годин.

Стабильность хорошо проверять изменяя рабочую температуру элементов. :IMHO1:
Як варіант захисту в даній схемі можна розглядати те, що реле в випадку 'вильоту' tl-ки просто розмикає навантаження (нагрівачі).

А если TL-ку пробьет? Какое тип реле собираетесь использовать? Какой запас по току рабочих контактов реле? Контакты реле иногда подгорают, иногда свариваются.

Ещё в чeм явный плюс- нeкритичность номинaлов рeзисторов, и тeрморeзисторa. Я нaбирaл из 3х (большe площaдь дaтчикa, большe чувствитeльность) Глaвноe добится 2.4-2.5 вольтa нa 1м. выводe ТЛ-ки. И eщё плюс - нaстройки нe собьются от обeсточивaния! Думaю, что мeньшe дeтaлeй, (простотa) нe всeгдa плохо! При подогрeвe всё должно рaботaть кaк aвтомaт! Чётко и нaдёжно! Буду ждaть 'рaдиоэлeктронщиков' нa форумe, мож кто гдe усовeршeнствуeт.
Да нормальная схемка, не обращайте внимание на критику. Я бы конечно в качестве управляющего элемента использовал компаратор с гистерезисом чтобы релюшка четко срабатывала, но если работает с тл-ой нормально - почему бы и нет! Если использовать симистор, тогда я бы его защитил от пробоя импульсами в момент отключения, и управлял бы не релюшкой а оптосимистором, или вообще поставить один оптосимистор. А наверное с реле будет поспокойнее, хотя тоже залипают контакты. Удачи! Спасибо за Ваши варианты! С уважением Сергей

Після 12 годин роботи даної схеми можу сказати, що працює доволі стабільно. 25 (+, - 1) градус виставлений на початку експеренту стабільно трималися всі 12 годин.

Стабильность хорошо проверять изменяя рабочую температуру элементов. :IMHO1:
Як варіант захисту в даній схемі можна розглядати те, що реле в випадку 'вильоту' tl-ки просто розмикає навантаження (нагрівачі).

А если TL-ку пробьет? Какое тип реле собираетесь использовать? Какой запас по току рабочих контактов реле? Контакты реле иногда подгорают, иногда свариваются.
Вот сeгодня гaняю схeму по тeмпeрaтурe нaгрeвaтeлeй. Покa полёт нормaльный. Рeлe купил сaмоe простоe мaркировкa LEG - 12, 10А 240 Всё обошлось в 25 грн. Этa схeмa вaриaнт бютжeтного тeрморeлe.

В реле контакти залипають по причині їх зварювання - в основному( а не в основному коли перекошено коромисло---але такого не памятаю щоб бачив), а поскількі струми керуючі мінімальні(реле керує, а не виконує функцію силового ключа) то злипання можливе тількі в... навіть не знаю коли може хто підкаже... :dntknw: А ось TL431 я б побоявся використовувати в такому включенні. Котушка реле -однако-індуктивний елемент і там можливі відповідні ефекти, краще щоб там транзистор стояв всеж в керуванні релем. А от транзистором нехай вже TL керує,,, ну і відповідна обвязка. :hi:

предложены терморегуляторы заводского исполнения.

Бортник, дякую, сьогодні вдалося подивитися Вашу зсилочку,але Фомич, вказував на відсутність в примітивних схемах захисту від перегріву,і я зрозумів це як,присутність в схемі додаткового елемента чи пристрою який би в разі пошкодження керуючого блока і винекниння ситуації некерованості нагрівачем,відключав би останього від напруги. Ще раз дякую, але про наведені Вами терморегулятори я знав, тим більше вони вже куплені, але в них є один недолік, (як і в більшості таких схем), в разі пробоя керуючого транзистора нагрівач буде працювати на повну і не відключатиметься, тому -то я і зацікавився захистом від перегріву про який написав Фомич, але .... :hi: P.S. Цю проблему вже обговорювали в цій темі.
Ось тaкий варіант не підійде? radiocom.vinnitsa.com/termostati. aбо radiocom.vinnitsa.com/predohraniteli_termo. Ви вирішили питання aвaрійного відключення?? :hi:

Ось тaкий варіант не підійде? radiocom.vinnitsa.com/termostati.

Ивженко Алексей, Щиро дякую. Дуже хотілобся що б підійшло. Спробую ще поради в Федір,

Магазином тим користуюся, вибір є, консультанти-продавці знають свою справу. От цікаво Ивженко Алексей просто знайшов по інету цей магазин чи бував в нас? Я так думаю що потрібно зробити не многоразовий, а саме одноразовий термовимикач. Чому- а от якщо один раз виникла якась нештатна ситуація то значить є якась конкретна проблема тому потрібно розбиратися що да чому бо так можна і догратися ... Тобто поставити термозапобіжчик перегорів все точка вимкнулась і ніякої шкоди, а обійшовши точок можна побачити що є проблема - один термоелемент не буде працювати індикації не буде . Думаю це найкращий вихід по безпеці. Запобіжчик термо Ви якось вже мудрували здається. Щось там типа пружинки з контактом в воску, перегрілось - воск розтанув, пружинка випрямилась коло розімкнулося-може так... Але якщо вже почав віск топитися то напевно вже добряче розкочегарило... то температура вже зависока. Краще всетаки термозапобіжчик ось тількі на яку температуру? Тут подумати потрібно Які думки є?

Магазином тим користуюся, вибір є, консультанти-продавці знають свою справу. От цікаво Ивженко Алексей просто знайшов по інету цей магазин чи бував в нас? Я так думаю що потрібно зробити не многоразовий, а саме одноразовий термовимикач. Чому- а от якщо один раз виникла якась нештатна ситуація то значить є якась конкретна проблема тому потрібно розбиратися що да чому бо так можна і догратися ... Тобто поставити термозапобіжчик перегорів все точка вимкнулась і ніякої шкоди, а обійшовши точок можна побачити що є проблема - один термоелемент не буде працювати індикації не буде . Думаю це найкращий вихід по безпеці. Запобіжчик термо Ви якось вже мудрували здається. Щось там типа пружинки з контактом в воску, перегрілось - воск розтанув, пружинка випрямилась коло розімкнулося-може так... Але якщо вже почав віск топитися то напевно вже добряче розкочегарило... то температура вже зависока. Краще всетаки термозапобіжчик ось тількі на яку температуру? Тут подумати потрібно Які думки є?
У вaс нe був, поки нe приходилось. Хоча якби мав можливість, то з радістю об'їхав всю Україну. Магазин знайшов в мережі, намагаючись вирішити питання аварійного відключення. Нажаль в Полтаві не те що термозапобіжник, а терморезистор складно знайти! Отже, метод знайшли?! Залишилось вирішити з температурою! Які в кого думки? Може близько +40 :hi::az:

Федір, ! Дякую за участь в обговоренні проблеми. Про розрив ел/кола жиалення нагрівача за допомогою додаткового проистрою я тільки фантазував, як один з варіантів, це розмикач, контакти якого б утримувалися при допомозі легкоплавкого матеріалу, віск чи парофін я пропонував як ідею, за таким прнципом працюють же, чи працювали датчики пожежі, на основі сплаву Вуда, колись поверхнево знайомився, треба було обладнати сигналізацією об'єкт. Висловлював я, і ідею з біметалевим розмикачем, правда незнаючи що вони є вже готові, знайшов інформацію про них в зсилці порекомендованій Ивженко Алексей,, дякую ще раз йому за інфу. Тепер же, треба розібратися чи можливе їх використання, Вирішив залучити до обговорення Вас Федір, а також petruchio, якщо він читає нащу переписку, як електронщиків та активних учасників попереднюго обговорення цієї теми, отже яка Ваша думка, чи можливо реалізувати такий аварійний захист з використанням термостатів, яка точність та стбільність (повторення) їхнього спрацювання. Ну і звичайно, чи є такі, щоби підійшли для контролю температури в вулику при ел/підігріві, тобто саме головне, а я вважаю, що верхнє значення температури, (в моїх планах) при якій мав би спрацьовувати прстрій відключення це+35*С, а чи це буде запобіжник, (правда ще неуявляю як це може бути реалізовано), чи термостат, з цим ніби зрозуміло, хоча б з того, шо є такий елемент, залишається лише прояснити ситуацію з його ТХ (тех. характер.) Прошу,дпомагайте! Доречі, Федір, замовляв, чи ні, терморегулятори з Олександрії?

Залишилось вирішити з температурою! Які в кого думки? Може близько +40

Моя думка, верхня межа роботи підігріву це до+34*С, а при+35*С мавби спрацьовувати пристрій аварійного відключення :hi::az:

переглянув ще раз, уважно, параметри як термозапобіжників, так і термостатів, ТХ ні в перших, ні в других мабуть непідійдуть для застосування їх в якості аварійного відключення, температури їх спрацювання зависокі, 50 -і більше*С, можливо є на нижчі температури, але в запропонованому переліку підходящих немає.

Ось, ось... 50 градусів то досить низько ,в електроніці це не критична температура і для цієї температури просто не виготовляють нічого такого, я принаймні не нагадаю наразі, тому і говорив про якийсь самопальній пристрій. По типу пружинки що замикає коло і зафіксована воском. Але знову оговорюсь, що якщо вже тут віск розтопиться то і на рамках теж потече... Сплав вуда то вже пожежа для бджіл(тут можна використати тільки загальній принцип) ... Є звичайно сплави які плавляться при нижчих температурах, але вони реально рідкісні і більшість з них шкідливі для здоровя! Є одна думка- колись бачив такий собі ртутний термометр з контактами(замикалося-розмикалося коло ртутним стовбом), для інкубаторів, незнаю і не памятаю на яку вони там температуру, але думаю що щось схоже можна знайти і використать. Ртуть вона ж метал і рідина одночасно. Поки що інших думок немає. Може щось ще спаде на думку то поділюсь. :hi:

ртутний термометр з контактами(з

років 15 тому, ціна на них була доступною, неможу сказати яка саме, купував на ринку в Вінниці для суш/камери, правда так і некористувався ним, дуже великий в нього (як там кажуть), гістерезис,, поставив електроний регулятор, паяв сам, схема з журнала РАДІО, керує трьох фазним нагрівачем. Ртутні контактні термометри є, з регульованим і нерегульованим значенням замикання контактів, але недешеві вони тепер, електроніка краще. Мабуть пока буду без запобіжника, з надією на те, що моя, куплена, схема цифрового терморегулятора буде надійно працювати.

прстрій відключення це+35*С

Есть такой - ТКР-1, 16 А, 0..40°C, Термостат регулируемый, но я таким не пользовался.

Мабуть пока буду без запобіжника, з надією на те, що моя, куплена, схема цифрового терморегулятора буде надійно працювати.

Может есть смысл ставить два терморегулятора, второй будет разрывать нагрев при превышении температуры.

Может есть смысл ставить два терморегулятора, второй будет разрывать нагрев при превышении температуры.

це щось схоже на те, коли сідаючи в літак для надійності, взяти ще одного про всяк випадок, але такого ж самого проблемного. Ні, мабуть ризикну, з надією, що все буде добре, впевненості додає порада знавців справи, з електроніки. В житті взагалі 100% гарантії важко досягнути, тому ризик завжди поряд з нами, навіть в безобідних ситуаціях, :hi:

це щось схоже на те, коли сідаючи в літак для надійності, взяти ще одного про всяк випадок, але такого ж самого проблемного.

это каждый решает сам, многие современные терморегуляторы имеют два выхода: один управляет обогревом, второй контролирует отклонения от заданных параметров.

Лучшая защита от перегрева это сделать невозможным перегрев при любых поломках. Для этого: Выбрать мощность нагревателя, чтоб при постоянном включении не было больше, например 30 - 45 градусов, пчёлы сами смогут понизить температуру, пока вы заметите аварию. Но внешняя температура меняется, при теплой погоде питаем всю систему, например от 12В, при холодной от 15В (мощность в 1,5 раза больше) это делается в одном месте, поэтому устройство может быть и дорогим или вручную. - Можно сделать любой контроль питающего напряжения.

или вручную. - Можно сделать любой контроль питающего напряжения.

petrycho, дякую за участь в вирішенні проблеми аварійного захисту від перегріву на випадок поломки регулятора. :ax: Запропонований Вами варіант по обмеженню потужності нагрівального пристрою методом зміни напруги живлення думаю практичний, простий, і надійний спосіб захисту, його неважко буде реалізувати, застосувавши понижувальний трансформатор з декількома значеннями напруги. дивуюся, чому сам незміг додуматися до такого варіанту, адже майже весь сезон так і робив, тільки за допомогою ЛАТера, без терморегулятора, але добре, що Ви вчасно підсказали, якраз маю намотувати вторинну обмотку Зроблю так як Ви пропонуєте, в залежності від зезону буду перемикати напругу,в ручному режимі. Незнаю тільки, чи таке вирішення захисту підійде для живлення моєго терморегулятора, за запропонованою раніше Вами схемою. але думаю що вийде, адже стабілітрон понижує з 24в до 12-14в, а коли напруга понизиться до нього, то думаю він просто не буде вже її понижувати, чи може я помиляюся? :hi:

Датчик большей мощности опасен тем, что может поднять температуру опасную для жизни пчел. Датчик с малой мощностью может не обеспечить регулирование температуры в заданном диапазоне. Особенно это вероятно при резких перепадах температур, и низкого класса точности приборов (регулятора Т.) В таком случае регулятор, за счет инерции объекта, может раскачать температуру в объекте до опасного состояния (беспокойства пчел). Если используете дискретный регулятор ( принцип работы ДА – НЕТ ) нагревательный элемент должен быть достаточно мощным, что бы мог в относительно коротко время поднять температуру. Но для блокировкой ( отключением элементов нагрева)при отказе прибора регулирования следует предусмотреть независимую, аварийную систему. Для регулирования температуры в объекте лучше использовать регулятор с двумя датчиками. Непосредственным регулированием температуры в объекте Т1, с коррекцией по температуре окружающей среды Т2. То есть такой регулятор, который при изменении температуры ОС начнет предварительно вносить заблаговременно коррекцию воздействие, на нагревательный элемент. К примеру стандартный регулятор систем отопления. Такой регулятор, позволит Вам использовать довольно слабомощный нагревательный элемент. Способность поддерживать температуру в объекте, с высокой точностью. И в случае отказа, не отключения напряжения от нагревательного элемента, не создаст опасного перегрева.

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...