Перейти к содержанию

Ваточник

sij

Рекомендуемые сообщения

Щоб развести ваточник з насіння треба у кінці вересня насіння посіяти у ріллю. Насіння у сухі роки не визрівання або просто пусте, дуже чутливе до пересихання. Після зберігання і посіяне весною у мене майже не проростало.

Від жмені насінин(посаджених під сапу) до 1,5 га самосівом минуло 12 років. Зараз розаджаю під лопату у шаховому порядку 0,7-1м то процес добре йде.

Там де пирій і постійний трав'яний покрив самосів 1%. В напівтіні у гаю сам проростає з насіння.

Фото коренів які треба садити, щоб прижилися і зацвіли в перший рік вегетації. Товщина від 2см. І багато ростових, не сплячих, бруньок з розетки.

Якщо корені слабі, то проростає аж на 2 рік. Це було з мілким непотребом, який висадив окремо.

На жаль доброго фото, щоб розгледіти, у телефоні не маю.

Якщо кожен посадить хоч по 10  будь-яких медоносів багаторічних, то наші бджоли віддавати нам доброю силою сімей і медом.

Screenshot_20220211-230429_Gallery.jpg

48 хвилин тому, Медовий Макс сказав:

Щоб развести ваточник з насіння треба у кінці вересня насіння посіяти у ріллю. Насіння у сухі роки не визрівання або просто пусте, дуже чутливе до пересихання. Після зберігання і посіяне весною у мене майже не проростало.

Від жмені насінин(посаджених під сапу) до 1,5 га самосівом минуло 12 років. Зараз розаджаю під лопату у шаховому порядку 0,7-1м то процес добре йде.

Там де пирій і постійний трав'яний покрив самосів 1%. В напівтіні у гаю сам проростає з насіння.

Непадалік від мого точка  ціла полоса була ваточника у лісі  висаджена мною з насіння. Років з 15-20 росла й цвіла у тіні. А торік пішов її відвідати і був вражений - із густого насадження лишилися окремі особини. Причини зникнення там ваточника лишилися загадкою для мене.:dntknw:

16.01.2021 в 17:42, Укроп сказав:

У мене розцвітає разом з липою, але цвіте і медує довше. Коли починає цвісти сонях то ваточник вже не цвіте. Мед з нього смачний

... І дуже духмяний.:IMHO:

13 минут назад, ДобровоЛ сказал:

Непадалік від мого точка  ціла полоса була ваточника у лісі  висаджена мною з насіння. Років з 15-20 росла й цвіла у тіні. А торік пішов її відвідати і був вражений - із густого насадження лишилися окремі особини. Причини зникнення там ваточника лишилися загадкою для мене.:dntknw:

Я помітив, що якесь захворювання з"явилось. Корінь чорніє і гниє(більш суха гниль) рослина за сезон другий гине. Однак, буває що уражене місце всихає і продовжує вегетацію.

Він живучий на городі, в полі у фермера. У степу, там де пирій, він не живе, у лісі в затінку, особливо на піску буяє....однак нектарує слабо. 

Було 7 років тому, той клаптик ваточника значно менший ніж зараз, дав нам ~200 л. меду. Стояло 60 сімей, висмикували по парі рамок на відкачку. А взагалі підтримуючий взяток, навіть стимулюючий для активного нарощування бджоли забезпечений.

У Вас, здається, сусід по фазенді свій клаптик землі пустив під ваточник. Ви спробували хоч краплину того чудового меду?

15.01.2021 в 15:26, Абсолютный максuмум сказав:

Весной 2 десятка найдется?:al:

@Абсолютный максuмум, якщо маєте можливість приїхати до мене на пасіку, десятків три дородних зможете накопати прямо у мене на ділянці. Безкоштовно.

Після потепління я увесь час перебуваю на пасіці. Пишіть у личку. тел.(067) 775 79 14, Леонід.

Тільки що, Медовий Макс сказав:

Я помітив, що якесь захворювання зявилось. Корін чорніє з білими прожилками(гниє) і рослина за сезон другий гине. Однак, буває що уражене місце всихає і продовжує вегитацію.

Він живучий на городі, у степу, там де пирій він не живе, у лісі в затінку, особливо на піску буяє....однак нектару слабо. 

Було 7 років тому, той клаптик ваточника значно менший ніж зараз, дав нам ~200 л. меду. Стояло 60 сімей, висмикували по парі рамок на відкачку. А взагалі підтримуючий взяток, навіть стимулюючий для активного нарощування бджоли забезпечений.

У Вас, здається, сусід по фазенді свій клаптик землі пустив під ваточник. Ви спробували хоч краплину того чудового меду?

Монофлорного з нього не пробував. А поліфлорного -так, -  основну пасіку перевожу на липу за звичай під час його цвітіння. А на стаціонарі лишаються нуклеуси та дадани-лежаки, які я використовую не для меду, а для виведення маток баків і як батьківські сім'ї . У мене його чимало є. Розростався він на моїх піщаних землях  повільно, але впевнено. Пару разів на бросових площах мої посадки його були проборонували. То він зразу ж збільшився площею. І навіть зацвітав після боронування в той же рік, але пізніше. Так що боронування йому йде на користь.:ay:

20 годин тому, ДобровоЛ сказав:

Монофлорного з нього не пробував. А поліфлорного -так, -  основну пасіку перевожу на липу за звичай під час його цвітіння. А на стаціонарі лишаються нуклеуси та дадани-лежаки, які я використовую не для меду, а для виведення маток баків і як батьківські сім'ї . У мене його чимало є. Розростався він на моїх піщаних землях  повільно, але впевнено. Пару разів на бросових площах мої посадки його були проборонували. То він зразу ж збільшився площею. І навіть зацвітав після боронування в той же рік, але пізніше. Так що боронування йому йде на користь.:ay:

Правда, сама бачила, як ваточник посходив був після боронування.:wave:

В 12.02.2022 в 00:08, Медовий Макс сказал:

Якщо корені слабі, то проростає аж на 2 рік. Це було з мілким непотребом, який висадив окремо.

а вот это очень хорошая новость, прошлой весной много мелких кореньев закопал, ничего невзошло, может в этом году порадует)

Даже не вериться...

39 минут назад, Sosed_Minsk сказал:

а вот это очень хорошая новость, прошлой весной много мелких кореньев закопал, ничего невзошло, может в этом году порадует)

Отпишитесь, пожалуйста, по итогам. Потому как я очень удивился, когда увидел всходы на след.год. 

В 14.02.2022 в 20:01, Lastochka сказал:

Правда, сама бачила, як ваточник посходив був після боронування.:wave:

Це, думаю,  можна інколи застосовувати як один із методів його розведення.:IMHO:

Для пару -  то біда, восени вздовж доріг на київщині та черкащині вітер дме, "снігова завіса" з пуху насіння розноситься по щойно зораній і зволоженій дощами землі.

• 8 months later...

Ось ще знайшов цікаве фото, коли передивлявся підбірку цікавих сюжетів.

Тут стає просто очевидним і без зайвих слів наскільки ця рослина корисна для бджільництва,

не згадуючи навіть про те, що цвіте вона у безвзятковий період.:ay:IMG-3d5875bf291c97ebd8e755981b4e44fb-V.thumb.jpg.4110221cea9dbe76115b809f9ba7e799.jpg

В 15.02.2022 в 09:22, Медовий Макс сказал:

Отпишитесь, пожалуйста, по итогам. Потому как я очень удивился, когда увидел всходы на след.год. 

Привет,  ничего у меня не проросло, к сожалению, не хочет он на моей земле расти.

12 часов назад, Sosed_Minsk сказал:

Привет,  ничего у меня не проросло, к сожалению, не хочет он на моей земле расти.

Как сажали?

• 3 years later...

Сьогодні вперше на Чернігівщині зустрів ваточник, притому кущі як і межах населеного пункту так і на обочині поля.  Незнаю наскільки він буде розмножуватися сам,  але років 7 назад пробував простити в себе на пасіці то нічого не виходило, років три поспіль садив з насіння,  місцевий агроном навіть тоді говорив що в нашій місцевості він рости не буде, але як бачимо почав все таки.

46 хвилин тому, rudakov сказав:

Сьогодні вперше на Чернігівщині зустрів ваточник, притому кущі як і межах населеного пункту так і на обочині поля.  Незнаю наскільки він буде розмножуватися сам,  але років 7 назад пробував простити в себе на пасіці то нічого не виходило, років три поспіль садив з насіння,  місцевий агроном навіть тоді говорив що в нашій місцевості він рости не буде, але як бачимо почав все таки.

Пару тижнів тому проїздиав в Київській області район Стоянки, Гореничі - то там ваточника розрослось - реально гектари.

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...