Jump to content

Фрукти і ягоди, консервовані медом


Recommended Posts

Процеси консервування ягід і плодів з додаванням мед а практично не відрізняється від консервування звичайним способом. Варення є продукт, виготовлений з плодів або ягід, зварених в концентрованому цукровому сиропі таким чином, що плоди повністю зберігають свою форму і цілком просочуються цукровим сиропом. Завдяки консервирующим властивостям меду, варення з ним довго не зіпсується, а фрукти і ягоди збережуть майже всі свої цінні речовини.

Розфасоване в скляні банки варення слід зберігати в сухому і прохолодному приміщенні при температурі 10-12 ° С.

Плодово-ягідне повидло відрізняється від варення тим, що плоди і ягоди добре розварюються, в результаті чого цукор бистропронікает в м'якоть плодів і ягід. Варка повидла в домашніх умовах здійснюється легко і швидко - в один прийом.

Добре зварене повидло являє собою желеподібну масу, яка не розпливається, але легко розмазується.

М'яті і дрібні, непридатні для варення плоди можуть бути використані для повидла. Найкращими плодами і ягодами для виготовлення повидла є кислі яблука, айва. абрикоси, сливи, аґрус, суниця, малина, чорна смородина. журавлина - тобто ті, які містять желюючий речовини (пектин). У вишні, черешні, виноград їх небагато, тому вони малопридатні для виготовлення повидла. У них желюючий речовини слід додавати.

Пастила вимагає більшого "усушіванія".

Консерви з полуниці з медом

Мед і полуницю в рівних кількостях обережно перемішати, які не розминаючи ягід, витримати на сонці 2-3 години, скласти в банку і закупорити.

Консерви чорної смородини з медом

1. На 1 кг меду - I кг чорної смородини.

Очищені від гілочок і промиті ягоди розтерти дерев'яним товкачем і залити медом, ретельно змішати. Отриману масу покласти в скляні банки, накрити вощеного або парафінованого папером, акуратно зав'язати і зберігати в прохолодному місці

Ще краще стерилізувати медово-чорносмородиновий суміш (пюре) і закатати в скляні банки з металевими кришками.

2. Розтерти 500 г чорної смородини з 1 кг меду, перелити в скляні банки, закрити кришками і зберігати в холодильнику. Це хороший вітамінний засіб.

3. Розтерти ягоди чорної і червоної смородини дерев'яною ложкою і змішати в рівних кількостях з медом, розкласти в банки і герметично закрити.

Лісові ягоди з медом

Журавлину, чорницю або малину розім'яти дерев'яною ложкою, змішати в рівних кількостях з медом, укласти в банки і закрити кришками для консервування.

Ягоди калини з гілочками вмочити в підігрітий мед, скласти в блюдо і підсушити.

У такому вигляді калина зберігається дуже довго.

Повидло медове з брусниці та чорниці

За 1 кг ягід брусниці і чорниці, 800 г цукрового піску, 2 склянки води, 150 г меду.

Промиті і відібрані ягоди розчавити товкачем, додати мед, цукровий пісок і воду і уварювати до готовності.

Виноград маринований (з вірменської кухні)

На 1 кг ягід - 50 г цукру, 50 г меду, 200 мл столового оцту, 200 мл води, 20 г солі, 5 бутонів гвоздики, 5 зерен кардамону.

Кисті дрібного стиглого, але твердого винограду промити, укласти рядами в банку і залити марінадной заливкою, приготовленої з перерахованих вище компонентів.

Перед маринуванням свіжі ягоди бланшують (ошпарюють окропом), після чого охолоджують, зануривши на деякий час в холодну кип'ячену воду.

Так само можна маринувати сливи, абрикоси та інші плоди і ягоди.

Виноград в медовій заливці

3,5 кг винограду покласти в банку з широким горлом. Приготувати сироп з 3 кг меду, 0,5 л оцту і прянощів (кориця і гвоздика на смак).

Прокип'ятити сироп 20 хв, залити підготовлений виноград і герметично закупорити банку.

Компот з абрикосів з медом

Дрібні абрикоси промити, укласти в літрові банки. Розчинити 350 г меду в 1 л теплої кип'яченої води, довести до кипіння, залити отриманим сиропом абрикоси і залишити для охолодження.

Банки стерилізувати 8-10 хв і закатати стерильними кришками.

Варення з персиків медове

На 1 кг персиків - 600 г меду, 1,5 склянки води.

Персики промити, очистити від шкірки, скласти в друшляк і обшпарити, щоб не потемніли, розрізати навпіл, кісточки видалити.

Закип'ятити воду, опустити в неї персики і варити 3 хв, потім зняти з вогню, залити медом і залишити на 6-8 годин. Потім обережно перемішати і далі варити в три прийоми, знімаючи з вогню до моменту закипання і витримуючи по кілька годин.

Після закінчення варіння капнути в варення кілька крапель мигдалевої олії.

Плоди айви ароматні, але дуже терпкі і в'яжучі. У поєднанні з бджолиним медом айва набуває особливо приємний смак.

Плоди очистити від шкірки, розрізати, видалити серцевину, нарізати часточками, покласти в каструлю, залити холодною водою так, щоб вона покрила айву, і варити до тих пір, поки дольки не стануть м'якими. Потім часточки айви вийняти, а відвар процідити. У таз для варіння варення покласти мед з розрахунку 2 кг меду на 1 кг айви, влити 1-1,5 склянки відвару, отриманого при варінні айви, і приготувати сироп.

У киплячий сироп засипати підготовлені часточки айви і варити на слабкому вогні до тих пір, поки дольки не стануть прозорими.

Фрукти, консервовані в меду

1. Приготувати медовий сироп, для чого в 1 літрі води розвести 1 кг меду. Розчин прокип'ятити і залити їм підготовлені до консервування фрукти.

Можна консервувати фрукти в меду і без обробки банок паром, але в цьому випадку фрукти треба заливати більш густим сиропом з меду (1 кг меду на 700 мл води).

Банки після наповнення сиропом слід відразу накрити целофаном і міцно обв'язати шпагатом.

2. Стиглі фрукти помити і просушити, розкладіть в банки, залити доверху холодним медом і герметично закупорити.

Вишні і сливи з медом

Зрілі плоди очистити від кісточок, укласти в емальований посуд, залити медом і проварити на слабкому вогні. Зберігати в закритих банках.

Варення з чорної смородини на меду

1 кг смородини залити 2 л холодної води і відкинути на сито. У 2 кг меду додати 1 склянку води, приготувати сироп, всипати в нього чорну смородину, закип'ятити, поставити на слабкий вогонь на 45-50 хв. Після варіння остигле варення розлити в скляні банки.

Варення рябиновое з медом

1. Обшпарити окропом 500 г ягід горобини, заготовлених після перших заморозків. Покласти ягоди в емальований таз і залити на 1-1,5 години гарячим сиропом, приготованим з 300 г цукру, 450 г меду і 1/4 склянки води, після чого варити до легкого загустіння сиропу.

Щоб ягоди стали солодкими, просочилися солодкістю, їх необхідно витримати в сиропі 5-6 годин, потім знову варити до повного загустіння сиропу.

2. Зібрати горобину після перших морозів, видалити плодоніжки, скласти на деко, спекти в духовці. Потім зварити в розігрітому до почервоніння меді (як звичайне варення).

Варення бруснічне на меду

На 1 кг брусниця - 500 г меду.

Брусницю перебрати, покласти в миску, залити окропом, перемішати, відразу ж відкинути на решето, дати стекти, залити медом, додати 0,5 склянки води, покласти шматочок кориці, 3 бутони гвоздики або трохи лимонної цедри і варити до готовності.

Гаряче варення поставити остигати, а потім перекласти в скляні банки, закрити пергаментним папером і зав'язати. Зберігати в сухому прохолодному місці.

Це варення можна подати до смаженої птиці і дичини, а також до смаженої яловичині, телятині і баранині.

У старовинних  рецептах пропонується варити брусницю разом з яблуками - тоді піде гіркоту.

Варення грушеве по-польськи

1 кг груш. 750 г цукру, 0,75 склянки води, половинка лимона, шматочок ванілі або ванільний цукор, 1 ст. ложка оцту, 1 ст. ложка меду.

Груші очистити від шкірки, розрізати на половинки, видалити насіннєві гнізда і класти в міру готовності в воду з оцтом. Довести до кипіння півлітра води, покласти в неї підготовлені груші і варити близько 7 хв. Потім груші вийняти, дати стекти воді.

Зварити цукровий сироп, вкласти мед, шматочок ванілі, видавити лимонний сік. У киплячий сироп покласти груші, довести до кипіння і відставити. Через кілька годин знову довести до кипіння і варити до готовності близько 30 хв.

Фасувати в гарячому вигляді, закупорена і перевернути догори дном.

Груші в меду по-чеськи

1 кг груш, 200 г меду, лимонна кислота.

Тверді зрілі груші очистити, розрізати на четвертинки, видалити серцевину і нарізати кубиками. Підготовлені кубики груш полити розчином лимонної кислоти (1 ч. Ложка кислоти на 5 ст. Ложок води). Можна використовувати і лимонний сік.

Мед розігріти, довести до кипіння. Невеликими порціями класти в мед груші і варити на слабкому вогні до загусання.

Витягти груші з допомогою шумівки, перекласти в сухі банки, закупорена і перевернути догори дном до повного охолодження.

Варення із зелених волоських горіхів по-вірменськи

100 г зелених волоських горіхів, 2 кг цукру, 2 склянки води, 2 лимона, 10 бутонів гвоздики, 10 г кориці, 2 ст. ложки меду.

Горіхи молочно-воскової ступеня зрілості вимити і швидко очистити зелену шкірку. Залити холодною водою і відставити на 2 дня, змінюючи воду 3-4 рази на добу. Потім горіхи вийняти і залити вапняною водою.

Для приготування вапняної води взяти 500 г гашеного вапна і 5 л холодної води. Розчин ретельно перемішати, відставити на 3 години, потім обережно злити вапняну воду, профільтрувати і залити нею горіхи.

Через добу вапняну воду злити, горіхи ретельно вимити, наколоти товстої голкою або виделкою і знову залити холодною водою.

Через дві доби горіхи опустити на 10 хвилин у киплячу воду, а потім вийняти і обсушити.

Приготувати сироп з води, цукру і меду, довести до кипіння і відставити. У гарячий сироп покласти горіхи, прянощі і видавити сік з лимонів. Довести до кипіння і відставити на добу. Так повторити ще 3 рази. Потім горіхи варити до готовності (поки вони не стануть м'якими).

Горіхи перекласти в банки, залити сиропом і закупорити.

Варення з молодих волоських горіхів по-українськи

1 кг молодих зелених горіхів, 1,2 кг цукру, 10 бутонів гвоздики, 1 лимон або 10 г лимонної кислоти, 2 ст. ложки меду.

Горіхи молочно-воскової ступеня зрілості вимочувати дві доби в холодній воді, яку міняти по 3-4 рази на добу, поки вода не перестане забарвлюватися. Потім залити водою і витримувати в ній близько доби, поки горіхи не придбають темно-фіолетовий або майже чорний колір. Після цього горіхи ретельно відмити, наколоти товстої голкою, на 20 хв опустити в киплячу воду і охолодити в холодній.

Підготовлені таким чином горіхи залити гарячим цукровим сиропом, додати мед і гвоздику, видавити з лимона сік і варити 5 хв. Через 1 годину знову довести до кипіння, варити 5 хв і відставити.

Так повторити ще раз і варити вже до готовності.

Варення-асорті з горіхами на меду

На 1 кг журавлини - 3 кг меду, 1 кг яблук, 1 склянка волоських горіхів.

Журавлину перебрати, промити, покласти в каструлю, туди ж влити півсклянки води і варити під кришкою до тих пір, поки ягоди не стануть м'якими. Зварену журавлину розім'яти і протерти через волосяне сито.

В емальованому тазу закип'ятити мед і опустити в нього протерту журавлину, очищені від серцевини і нарізані часточками яблука, очищені волоські горіхи і варити близько години.

Желе медове з диких яблук

Зварити яблука в можливо меншій кількості води, трохи остудити і пропустити масу через полотняний мішок. Потім додати по 1/2 чашки меду і цукру на кожну чашку яблучного пюре, кип'ятити близько 20 хвилин або до тих пір, поки маса не стане перетворюватися в желе.

Розлити в невеликі банки і закупорити так само, як варення.

4 склянки брусниці зварити з 0,5 л меду до загустіння, розкласти на блюдо, дати охолонути. Нарізати довгими пластинками, пересипати цукром і скласти в банки.

Пастила з яблук з медом

Спекти в духовці антонівські яблука і протерти їх крізь сито, додати мед (на 2 склянки пюре - 1 стакан меду) і розтирати до тих пір, поки маса не стане рихлою. Після цього розкласти пастилу в паперові формочки.

Зняти з ядер горіхів тоненьку шкірку і висушити їх в духовій шафі. Білий мед закип'ятити до почервоніння і всипати в нього горіхи, щоб маса стала густий. Варити до тих пір, поки мед на ложці не стане застигати. Потім ложкою викласти масу невеликими порціями на змочений водою блюдо і остудити. Сухі горіху в меду скласти в банку.

Зберігати в прохолодному сухому місці.

Горіхи з родзинками в меду

Свіжі горіхи (будь-які), родзинки і мед в рівних частинах скласти в банку і залити медом. Зберігати в прохолодному місці.

Груші, сушіння в меду

Проварити зрілі груші в воді, розведеної наполовину медом, до м'якості, потім процідити їх через друшляк, посипати цукром, викласти на деко, вистелений соломою, і поставити розігрітий в духову шафу. Через 15-20 хв груші треба дістати, занурити в медовий сироп і знову поставити в духовку. Таку процедуру треба повторити З-4 рази. В останній раз перед висиханням груші посипати корицею.

Яблука, мочені в медовій воді

Розчинити 600 г меду і 3 ст. ложки солі в 10 л води, закип'ятити і після охолодження залити яблука, складені в діжку або емальований посуд. Через 30-40 днів яблука будуть готові до вживання.

 

Взято тут https://ua.waykun.com/articles/frukti-i-jagodi-konservovani-medom.php

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...