Cfif Posted August 14, 2022 Share Posted August 14, 2022 Останнім часом в Україні з'явився сумах дубильний. Він дуже схожий на свого родича оцтового сумаха, але має дуже важливу відмінність -квітує в серпні. Ось тут в мене є деякі фото, які я зробив півгодини тому. Можна вставити в тему. у мене, чомусь, форум фото неприйма, або прийма в вигляді мікроскопічних марок..)) https://www.youtube.com/c/АлександрТкаченко78/community 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Олексій Кременчук Posted August 19, 2022 Share Posted August 19, 2022 Є і в нас такий, сьогодні на ньому бджоли трамбували пилок, в червні він також квітує, у минулому році показував фото але тоді ми не дійшли згоди щодо його походження. Фото від 21 червня 21-го року. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cfif Posted August 19, 2022 Author Share Posted August 19, 2022 40 минут назад, Алексей Кременчуг сказал: Є і в нас такий, сьогодні на ньому бджоли трамбували пилок, в червні він також квітує, у минулому році показував фото але тоді ми не дійшли згоди щодо його походження. По рихлим суцвіттям можна сказати що це чоловіча форма. тоді є два запитання: 1 - чому вона цвіте з інтервалом в 2 місяці. який сенс в такому цвітінні і 2 - що робит бджола на останніх хвилинах мого відео на чоловічій квітці??? 42 минуты назад, Алексей Кременчуг сказал: тоді ми не дійшли згоди щодо його походження. Так і досі її нема..))) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Олексій Кременчук Posted August 19, 2022 Share Posted August 19, 2022 52 минуты назад, Cfif сказал: чому вона цвіте з інтервалом в 2 місяці. який сенс в такому цвітінні? Гадаю, що ніякого, просто має час та натхнення. Біла акація (я знаю, що акація то не акація, але всі вже звикли так її називати) теж буває в липні-серпні випускає окремі китиці, той сумах теж зараз цвіте не так рясно як в червні. 52 минуты назад, Cfif сказал: що робит бджола на останніх хвилинах мого відео на чоловічій квітці? Нектар збирає. Чоловічі квітки теж мають нектарники. Згадайте як у минулому році сперечалися за клен гостролистий, чоловічі дерева без насіння і сіянців під ними приваблювали більше бджіл аніж жіночі, і бджоли збирали саме нектар. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cfif Posted August 19, 2022 Author Share Posted August 19, 2022 35 минут назад, Алексей Кременчуг сказал: той сумах теж зараз цвіте не так рясно як в червні. Зараз цвіте рясніше. 36 минут назад, Алексей Кременчуг сказал: Згадайте як у минулому році сперечалися за клен гостролистий, чоловічі дерева без насіння і сіянців під ними приваблювали більше бджіл аніж жіночі, і бджоли збирали саме нектар. Пам'ятаю. Там виявилася інша штука: жіночі квіти кленів , виявляється, мають псевдопильники. Але про нектарники на тичинках я ніде не чув. Та і листя має різницю, якщо це звичайний сумах, та і саме старе дерево в червні квітло, схоже, жіночими китицями.... Запитань більше ніж відповідей.... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Олексій Кременчук Posted August 19, 2022 Share Posted August 19, 2022 57 минут назад, Cfif сказал: Зараз цвіте рясніше. 57 минут назад, Cfif сказал: та і саме старе дерево в червні квітло, схоже, жіночими китицями.... А не могло бути що ті китиці лишились з минулого року? Якщо у Вас всі дерева жіночі, а то точно жіночі китиці, можна буде обмінятися саджанцями, бо в нас я спостерігав лише чоловічі дерева, суцвіття після цвітіння не формує китицю а відсихає. Те, що це інший різновид сумаху сумнівів не викликає. 57 минут назад, Cfif сказал: Але про нектарники на тичинках я ніде не чув. Наприклад, ось що пишуть за бархат амурський Цитата Мужские цветки выделяют в 5—7 раз больше нектара чем женские. Этот факт стоит учесть при разведения бархата как медоноса. Цитата Мужские цветки состоят из чашечки с 5-6 зелеными чашелистиками, слабо развитого венчика с таким же количеством зеленоватых лепестков, 5-6 тычинок с оранжевыми пыльниками и бесплодного пестика с 5-6 плодолистиками. Между кругом лепестков и кругом тычинок на цветоложе расположен нектарный диск в виде вдавленного круга, на котором выделяется нектар. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cfif Posted August 19, 2022 Author Share Posted August 19, 2022 4 минуты назад, Алексей Кременчуг сказал: Якщо у Вас всі дерева жіночі, а то точно жіночі китиці, можна буде обмінятися саджанцями, бо в нас я спостерігав лише чоловічі дерева. Запросто. 4 минуты назад, Алексей Кременчуг сказал: А не могло бути що ті китиці лишились з минулого року? Все може бути, треба поспостерігати. 5 минут назад, Алексей Кременчуг сказал: Мужские цветки выделяют в 5—7 раз больше нектара чем женские. Этот факт стоит учесть при разведения бархата как медоноса. це для мене новина...) У мене бархати ті що цвітуть, мають висоту до20 м.)) 6 минут назад, Алексей Кременчуг сказал: Те, що це інший різновид сумаху сумнівів не викликає. Ця тема потребує дослідженнь..))) Можливо з'явиться конкурент еводії))) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Олексій Кременчук Posted August 20, 2022 Share Posted August 20, 2022 16 часов назад, Cfif сказал: Зараз цвіте рясніше. Ваша правда, одне суцвіття у червні дає два на серпень, ота суха гілочка між зеленими то вісь суцвіття що квітувало у червні. 15 часов назад, Cfif сказал: Можливо з'явиться конкурент еводії))) Можна розпочинати рекламну кампанію, дерево від комашні гуде - бджоли, мухи, оси, джмелі, навіть шершні! А який розтягнутий термін цвітіння! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Олексій Кременчук Posted August 20, 2022 Share Posted August 20, 2022 І трохи про екзотику, вона теж квітує зараз. Проте у вашого екзотичного сумаху листя гарніше. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cfif Posted August 20, 2022 Author Share Posted August 20, 2022 56 минут назад, Алексей Кременчуг сказал: Ваша правда, одне суцвіття у червні дає два на серпень, ота суха гілочка між зеленими то вісь суцвіття що квітувало у червні. Може це якась мутація, яку можна закріпити... у всякому випадку пару десятків рослин буде відкопано від такого материнського дерева ( хоч і с потугами, хазяїн вредний дуже) і проведеться експеримент по спадковості. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Олексій Кременчук Posted August 28, 2022 Share Posted August 28, 2022 В 20.08.2022 в 17:14, Cfif сказал: Може це якась мутація, яку можна закріпити... Це не мутація а, скоріш за все, сумах голий. Є згадки у різних джерелах про повторне осінне цвітіння, фото і опис теж схожі. А дубильний ось такий 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts