Jump to content

Евакуація пасіки

nosivets
 Share

Recommended Posts

ВІтаю, шановні бжолярі !

Пасіка знаходиться поряд з містом Тростянець Сумської області, яке нещодавно було звільнено від окупантів. Приблизно 100 сімей. Займався все життя нею мій дядько. Під час окупації він потрапив під обстріл, його травмувало і тепер він нею займатись не зможе. Каже мені щоб я за неї брався. І обидва ми одностайні у думці що пасіку треба десь вивезти. Ми думаємо у Черкаську область, тим більше що адміністрація області каже що допоможе з ділянкою і може навіть з приміщенням.

Але кажуть щоб місце ми самі знайшли.

Панове ! Прошу, підкажіть місцевість з хорошою кормовою базою. Я розумію що у мирний час ви від такого питання розсміялися б, але ситуація така, що я змушений про таке просить. Окупанти провели у нас цілий місяць, постійно переміщувались і окопувались на хуторах і в лісових масивах. Я людина невійськова, але я можу собі уявити наскільки там все може бути замінованим. На липу і на акацію вулики ми точно вивезти не зможемо. Та і не факт що соняшник у нас сіятимуть.

Коротко сформулюю що нам треба від цього місця:

- невелике село або його околиця

- лісові масиви або насадження з липою і акацією

- фермери, які садять соняшник, на відстані 30-40 км

- бажано ярочки і балочки з дикорослими медоносами поряд

- в ідеалі водойма недалеко

коли я для себе обдумував це питання, вирішив шо шукати треба десь біля дніпра, по низькому берегу, бо найголовніше це ранньовесняна кормова база, але в мене пасіка кочова, знятить і поїхати десь за 100-200 км для мене не проблема

• Like 1

1 час назад, nosivets сказал:

ВІтаю, шановні бжолярі !

Пасіка знаходиться поряд з містом Тростянець Сумської області, яке нещодавно було звільнено від окупантів. Приблизно 100 сімей. Займався все життя нею мій дядько. Під час окупації він потрапив під обстріл, його травмувало і тепер він нею займатись не зможе. Каже мені щоб я за неї брався. І обидва ми одностайні у думці що пасіку треба десь вивезти. Ми думаємо у Черкаську область, тим більше що адміністрація області каже що допоможе з ділянкою і може навіть з приміщенням.

Панове ! Прошу, підкажіть місцевість з хорошою кормовою базою. Я розумію що у мирний час ви від такого питання розсміялися б, але ситуація така, що я змушений про таке просить. Окупанти провели у нас цілий місяць, постійно переміщувались і окопувались на хуторах і в лісових масивах. Я людина невійськова, але я можу собі уявити наскільки там все може бути замінованим. На липу і на акацію вулики ми точно вивезти не зможемо. Та і не факт що соняшник у нас сіятимуть.

Співчуваю. Але умови, які ви хочете не скажу, що нереально знайти, але дуже важко. В моїй місцині всі села і хутори добряче запаковані пасіками. Сам хотів організувать ще один точок, але відмовився від ції затії.

• Like 2

2 години тому, nosivets сказав:

ВІтаю, шановні бжолярі !

:IMHO:Найкраще подзвонити у сільську раду села і поцікавитись чи є вільні хати або недорогі на продажу.

До війни у мого односельця у Полтавській області добротну  хату з електрикою і газом, 30 ар городу продавали його родичі за 500 доларів. Тепер не знаю.

Можливо у якомусь селі і знайдете щось підходяще.

• Like 1

14 годин тому, nosivets сказав:

Під Ваші умови підходить майже кожне село, але:

- соняшника є, практично в кожному селі, але не такі значні масиви, як скажімо, в Кіровоградській чи Полтавській

- ріпак сіють рідко, бо не завжди бувають опади в сезон посіву

- верби, липи і акації вже майже немає - все безбожно вирізають під корінь на дрова, ранніх і середніх взятків немає практично

- ставочки і водойми присутні майже в кожному селі, але проблема знайти місце, щоб нікому не заважало. За пасікою треба дивитися, щоб там завжди була вода, бо бджоли мають звичку шаритись по чужих подвір'ях в пошуках поїлок

- насиченість пасіками десь приблизно одна на 3-4 двори 20-50 б/р

Спробуйте через рієлторів, зараз багато старих людей повиїжджало за кордон до дітей жити, а хати полишали. Жити в них біженці не хочуть, бо до магазину бачите далеко. Їм треба обов'язково, щоб під носом був АТБ. Город садить не хочуть :(

• Like 2
  • Thanks 1

Поки що, уважно роздивляючись гугл-карту відмітив для себе тільки Трахтемирівський півострів і великий лісовий масив в районі сіл Гута Станіславчицька і Станіславчик. Мені саме такі місця в першу чергу в очі кидаються, бо у нас на Тростянеччині багато лісів з акацією і липою. Звикли ми до таких розкошів. Панове, можливо у когось є що розказати за вказані місця ?

5 годин тому, nosivets сказав:

Поки що, уважно роздивляючись гугл-карту відмітив для себе тільки Трахтемирівський півострів і великий лісовий масив в районі сіл Гута Станіславчицька і Станіславчик. Мені саме такі місця в першу чергу в очі кидаються, бо у нас на Тростянеччині багато лісів з акацією і липою. Звикли ми до таких розкошів. Панове, можливо у когось є що розказати за вказані місця ?

В Гуті, як мінімум один, сусід у Вас буде, крім того, по центру лісу - соняха там точно не візьмете. Краще поруч

image.jpg

• Like 1

5 часов назад, nosivets сказал:

Трахтемирівський півострів

Дуже багато акації, вимираючі села, з соняшником теж не дуже.

5 часов назад, nosivets сказал:

великий лісовий масив в районі сіл Гута Станіславчицька

Це сосновий ліс, так що мед хіба із соснової паді.

• Like 1

• 1 month later...

Наразі всім, хто відгукнувся, величезне дякую ! 

Дядько мій оклигав, непогано відновився після травми і вирішив не евакуювати пасіку. Тобто і мені не вийде взятися за бджолярство по-серьозному, бо я більше часу провожу в Києві. Але бажання навчитися у мене величезне. Нікому не потрібен ученик ? Зараз ствою нову тему про це, розкажу там детально про себе і сюди кину посилання.

• Like 1