Jump to content

Мигдаль

Recommended Posts

Мигда́ль (Prunus dulcis) — кущ або невелике дерево роду слив (Prunus), часто класифікується до підроду мигдаль (Amygdalus). Також термін «мигдаль» стосується плодів (кістянок з сухим оплоднем, що містять їстівну насінину) чи самих насінин цих рослин, заради яких вони культивуються.

Мигдаль росте на кам'янистих і щебнистих схилах на висоті від 800 до 1600 м над рівнем моря, надає перевагу багатим на кальцій ґрунтам. Росте невеликими групами з 3—4 дерев, що ростуть одне від одного на 5—7 метрів. Дуже світлолюбний, вельми посухостійкий завдяки добре розвиненій кореневій системі і економній транспірації.

Квітне в березні-квітні, місцями навіть в лютому, плоди визрівають в червні-липні. Починає плодоносити з 4—5 років і плодоношення продовжується до 30—50 років, живе до 130 років. Розмножується насінням, кореневими пагонами і пневою порослю. Переносить морози до −25°с, але з початком вегетації страждає від весняних заморозків.

Мигдаль росте у вигляді куща або дерева з червонуватими гілочками. У висоту досягає 3 — 8 м, з ланцетовим листям. Схожий на черешню.

Квітки складаються із злитої чашечки і рожевого або червоного віночка. Квітки одиничні, до 2,5 см в діаметрі, з білими або світло-рожевими пелюстками і одною маточкою.

Плід — шкіряста, вкрита волосинками кістянка, що розтріскується при дозріванні. Його поверхня гладка або зморшкувата. Кісточка такої ж форми, що і сам плід, покрита дрібними ямками, іноді з борозенками, 2,5—3 см завдовжки. Плід має довгасту стиснуту з боків форму, буває великий (завдовжки до 69 мм) і дрібний (завдовжки до 30 мм); буває як з товстою, так і з тонкою шкаралупою.[2] Дуже добрий на смак, має слабкий аромат.

Батьківщина рослини — Близький Схід і прилеглі райони, включаючи Середземномор'я та Центральну Азію. У цих районах культивування мигдалю почалося за багато сторіч до нашої ери. Нині найбільші насадження мигдалю знаходяться в області Середземномор'я, Китаї, США, Центральній Азії, Криму та на Кавказі. 82 % усього мигдалю у світі походить з американського штату Каліфорнія, де він є ключовим складником експорту сільськогосподарської продукції[3].

Серед інших експортерів мигдалю — Австралія (близько 5 % світових врожаїв) і ЄС (в основному Іспанія, 6 %)

У меншій мірі мигдаль вирощується і в теплих областях Словаччини, найчастіше у виноградниках, а також в Південній Моравії та Чехії в околицях Літомержице.

В Україні солодкий культурний мигдаль вирощується переважно в Криму.

antik1-640x480.jpg

Вже пару років намагаюсь культивувати це дерево. Чесно кажучи не виходить.  Ніби з весни з'являється брунька, листочки, потім поступово частина або все листя в'яне і до осені древо або засихає або тупо стоїть без росту, Два дерева точно викинув, ще два тримаються...:dntknw:

Питання до колег форумчан - чи може тось має в своєму саду  це дерево і які результати ...?

Я знаю що саджанці продаються і теоретично можуть вирощуватись на всій території оскільки мигдаль витримує до -25 ( я вже не пам'ятаю коли нижче 17 температура опускалась)... А в контексті глобального потепління мені здається що це перспективна культура для України...

Такого дерева у мене немає, але є у наших знайомих. Деревце невеличке, скільки йому років не знаю. В висоту метра три. Кожного року рясно родить, нам наділяють добрячу торбину.

• Like 1

50 хвилин тому, ALEKS1952 сказав:

Такого дерева у мене немає, але є у наших знайомих. Деревце невеличке, скільки йому років не знаю. В висоту метра три. Кожного року рясно родить, нам наділяють добрячу торбину.

А на смак як?

1 час назад, Бджолопотам сказал:

А на смак як?

Смак добрий, особливо як підсмажити. Плоди середньої величини, 40-50мм. Шкірка тоненька, легко розламується пальцями.

• Like 1

• 1 month later...

Я миндаль не выращиваю, но если бы решил посадить, то такой - 

https://moy-sad.com.ua/sladkij-mindal/mindal-vairo-vairo.html

• Like 1

07.01.2022 в 23:07, Бджолопотам сказав:

Вже пару років намагаюсь культивувати це дерево. Чесно кажучи не виходить.  Ніби з весни з'являється брунька, листочки, потім поступово частина або все листя в'яне і до осені древо або засихає або тупо стоїть без росту, Два дерева точно викинув, ще два тримаються...:dntknw:

У мене мигдаля нема, але думаю, що причина у ґрунті. У тій довідці вище написано, що дерево любить кам'янисті схили, посухостійке. Може у вас воно перезволожене, коріння підгниває, все ж таки клімат далеко не середземноморський. Посадити десь на горбочку, або насипати купу землі і посадити зверху, щоб був хороший дренаж. :hmm:

Взагалі ідея цікава поексперементувати. Але вважаю, наша весна все ще надто холодна і штормова. Тут з абрикосами часто в прольоті, а вони цвітуть значно пізніше. Якби весна у нас була без нічних заморозків, то вирощувати можна було б багато чого.

• Thanks 1

7 хвилин тому, Arius сказав:

Посадити десь на горбочку, або насипати купу землі і посадити зверху, щоб був хороший дренаж. :hmm:

Територія знаходиться на підвищені, в колодязі вода  - 70 метрів.  Перезволоження точно не має. Єдине може бути що грунт занадто важкий, глинястий - була в мене така думка. І виходить треба копати глибшу яму і грунт з чимось перемішувати.. Ще не вирішив чим, але спробую....

18.02.2022 в 10:27, Макарыч57 сказав:

Я миндаль не выращиваю, но если бы решил посадить, то такой - 

https://moy-sad.com.ua/sladkij-mindal/mindal-vairo-vairo.html

Я саме цей сорт замовив, але не знаю чи буде. Хочу купити весною одне дерево, а потім вже самому щеплювати.... В планах (якщо нормально буде рости) засадити пів гектара а може і більше...

1 час назад, Бджолопотам сказал:

Я саме цей сорт замовив, але не знаю чи буде. Хочу купити весною одне дерево, а потім вже самому щеплювати.... В планах (якщо нормально буде рости) засадити пів гектара а може і більше...

Тогда надо косточки купить, Юра их тоже продает или у себя ищите.

https://moy-sad.com.ua/podvoj/

Одно дерево садить, это как один улей в зиму пускать. Здесь время дороже чем деньги. 

Хороших урожаев!

Если есть проблема с покупкой, на сайте у Юрия есть видео от Валеры Бурова, он тоже саженцы продает этого миндаля, спросите.

Вот видео, как растет Вайро от Валерия.

https://youtu.be/lnTUzUQ-UzU

• Thanks 1

1 година тому, Макарыч57 сказав:

Валеры Бурова, он тоже саженцы продает этого миндаля, спросите.

Я з ним ще місяць  тому розмовляв. В нього ціни трохи кусаються - 560 за дерево, але в нього також поки не має, казав що в кінці лютого буде знати точно...

• Like 1

1 година тому, Макарыч57 сказав:

Тогда надо косточки купить, Юра их тоже продает или у себя ищите.

Кісточки Вайро в продажі не має, в нього кісточки гіркого мигдалю. Але окремо подзвоню до нього за саджанці. 

• Like 1

26 минут назад, Бджолопотам сказал:

Кісточки Вайро в продажі не має, в нього кісточки гіркого мигдалю. Але окремо подзвоню до нього за саджанці. 

Так Вы ж прививать собираетесь, нужны косточки дикого миндаля вырастить подвой.

• Like 1

26 хвилин тому, Макарыч57 сказав:

Так Вы ж прививать собираетесь, нужны косточки дикого миндаля вырастить подвой.

На дикий  мигдаль щеплюють персики і нектарини, можливо і ще деякі дерева. А мигдаль можна прищепити і на аличі та сливі... А дикої сливки та аличі я що року по 50-100 штук просто вирубую:crazy:

• Like 1