Jump to content

Чи можливе життя без вощини?

Share

Recommended Posts

Тиждень тому в темі "Вощина" я висловив свій погляд на сучасну вощину. Не заперечую, що з вощиною теж життя можливе і досить непогане. Не буду повторюватись щодо плюсів і мінусів вощини і "безвощини". Моя думка така, що я не довіряю виробникам, а також не хочу пхати у вулик віск з невідомих пасік невідомо звідки - взагалі тут досить багато "невідомих". Можна виготовляти вощину самому, або замовити з власного воску. Ці варіанти не будуть тут розглядатись. Я поділюсь своїм невеликим досвідом і кількома фото, як і обіцяв.  

На мою думку, це широке поле для творчості та дослідів, враховуючи індивідуальність кожної колонії. Хоча прихильники "промислових технологій" та любителі досконалості в її людському розумінні скоріше за все не оцінять, тому залишимо їх повільно рухатися до бджолиного апокаліпсису їхнім шляхом :crazy: Для мене ті відбудовані бджолами за їх власним бажанням стільники є досконалими і неповторними.

Якщо ви маєте до десятка вуликів (для себе) і самі споживаєте свій мед, то просто дивно, що ви використовуєте вощину, нашпиговану хімією, як пиріжки - маком.

Щодо фото рамок, не було можливості розбирати гору корпусів, щоб шукати цікаві екземпляри, але постарався підібрати різні. В деяких вже виводились бджоли і трутні, в деяких був тільки мед/перга.

IMG_3246.thumb.jpg.812e3c10278c23ace5a49baf31edec24.jpg

Бджоли будують різні стільники: з робочими, трутовими і середніми ячейками, які при гарному медозборі заливають медом. 

IMG_3241.thumb.jpg.001e300057f780949c9c2bdd066d8473.jpg

Трапляються у мене рамки без дроту. Краще все ж так не робити. Недобудовані стільники успішно добудовують наступного сезону.

IMG_3240.thumb.jpg.8a803b17574a2ffb124f811f3d72dc4a.jpg

IMG_3247.thumb.jpg.ff10fbb597f13e787cb8602deab37928.jpg

IMG_3245.thumb.jpg.d443c3410a6e25d089c8ed938c17e6ed.jpg

IMG_3248.thumb.jpg.0be4b88cb13b438fee34e7dcdf49334d.jpg

IMG_3242.thumb.jpg.56a3347cfe5b52b4ac7df7207fdc676c.jpg

IMG_3243.thumb.jpg.af451cb13a2bfc4674e47639bc3cf894.jpg

IMG_3244.thumb.jpg.6bd09f5f95399e81c129993a8a8002db.jpg

Спочатку для напрямку використовувалась смужка вощини зі старих запасів, а потім в основному виступ на верхній планці, язики або приліплені вздовж планки шматочки воску. Тут є простір для фантазії. Головне, задати початок і напрямок, тому важливо ставити рамки поряд зі вже збудованими і засіяними. Медові рамки поряд можуть розширити за рахунок порожнього простору нової рамки, це треба теж враховувати.

Щодо великих рамок 300 мм. Починав з маленьких 145, які в медозбір забудовували і заливали. Минулого року вирішив перейти на 300 в гнізді. З весни були плани розширяти гніздо рамками 300 на відбудову і дивитись, що з того вийде. Якщо у бджіл вже є вдосталь робочих стільників, то вони почнуть будувати трута допоки не вирішать досить. Так було минулі два сезони, коли я пробував "безвощини". Тому вирішив з весни дати їм можливість будувати і виводити трута до необхідного рівня. Весна була тепла, сприятлива. Хороші сім'ї відтягнули по дві повні рамки на 300 з трутом (не зміг їх відшукати). На жаль, потім нас травонули і експеримент зупинився. Бджолам вже було не до будівництва, аби зберегти розплід. Деякі вулики протягом літа не відбудували нічого, деякі ще тягнули так-сяк, з'явились навіть робочі ячейки. Знайшов дві таких рамки:

IMG_3252.thumb.jpg.f3ff73b03c9757cf095e100db1791a41.jpg    IMG_3253.thumb.jpg.60d80e13a38fd464e57bd4975380a7c9.jpg

Звичайно, на таких рамках ви не побачите розплід від бруска до бруска, що вважається еталоном досконалості. На мою думку, бджоли охоче розміщують поряд з розплодом мед і пергу, тому ячейки різні. Вони не знають, що нам приємно бачити "від бруска до бруска". Розплід від бруска до бруска - це скоріше штучна ситуація. Ще один міф, вважаю, що ніби матка витрачає час, шукаючи потрібні ячейки. Невже хтось там свічку тримав?

Окрема тема - рої та відводки. Вони прагнуть розширити і заселити колонію, тому будують швидко і якісно, в основному робочу чарунку. Ось один рій на середину серпня:

5c1fcc87bdc5b_7.thumb.jpg.0a7d4f6e533a33a267dbe597ae7bc279.jpg

5c1fccbf800c5_9.thumb.jpg.3c92de15fc1e3387b75be84320116863.jpg

Це крайня рамка. До кінця літа вони її таки дотягнули до третього дроту, мед основному перенесли на внутрішній бік. Так в зиму і пішли, сиропу дав літра 3.

5c1fcd5642733_2.jpg.d8833aecd9eb6cfd6d8962f9436951c5.jpg

Отже, тема цікава щодо вивчення настроїв бджолиних сімей, коли і як вони хочуть будувати і як ми цим можемо скористатись. Сподіваюсь, наступний сезон буде більш вдалий і я зможу дізнатись більше щодо можливості бджолосімей жити без вощини.

• Like 10
  • Thanks 7

2 часа назад, Arius сказал:

я зможу дізнатись більше щодо можливості бджолосімей жити без вощини.

японьський бог...:blink:

сперечатись із художником не маю права...

спитаю тільки: "То над усіма сім'ями так експериментуєте, чи над окремими"?

• Haha 3

А яке широке поле для досліджень :umora: Де ви бачили рамки у справжніх бджіл?  А хіба можуть бджоли жити і будувати соти у вулику ?  Тільки у дуплі  - а ви іх у вулик - яке іздєватєльство :blink: :umora::umora::umora: :helpme:

• Haha 1

Тільки що, Міхал-69 сказав:

А яке широке поле для досліджень :umora: Де ви бачили рамки у справжніх бджіл?  А хіба можуть бджоли жити і будувати соти у вулику ?  Тільки у дуплі  - а ви іх у вулик - яке іздєватєльство :blink: :umora::umora::umora: :helpme:

Ваша іронія зрозуміла. але ви перебільшуєте і помиляєтесь. Ні вулик, ні рамка не мають на сім'ю ніякого значного впливу.

Тільки що, ромео сказав:

японьський бог...:blink:

якщо подивитись, люди і не таким займаються. Міряють крильця, складають якісь діаграми, позбуваються жовтизни тергітів, тримають 30 вуликів і три екзотичні породи одночасно...

А ще недавно різали трутням голови (трутні багато їдять), у вулики закладали подушки на зиму. Зараз ці практики визнані зайвими, іноді шкідливими. Чи міг хтось передбачити 20 років тому, що замість дна у вулику будуть робити сітку? І хто знає, може ще через кілька років з'являться цілі вулики з сітки?

Тільки що, ромео сказав:

сперечатись із художником не маю права...

спитаю тільки: "То над усіма сім'ями так експериментуєте, чи над окремими"?

Дякую за розуміння. Багато речей в бджільництві мене не цікавить. А ось це чомусь цікавить. Звичайно над усіма. Це не ризикований експеримент. Зараз у мене є до 10 кг власного воску. Поки що не знаю, що з ним робити, продати чи спробувати виготовити свою вощину, а потім порівняти.

• Like 2
  • Haha 1

9 минут назад, Arius сказал:

А ось це чомусь цікавить

Перфекціоністи Вас не зрозуміють...

В найближчий тиждень запасіться заспокійливим...

• Haha 5

26 хвилин тому, Arius сказав:

Звичайно над усіма

Одразу всіх кинули чи перед цим вже були просто проби? Я "заряджав" семирамочні пастки на 300 рамку, чотири з них навощених лише третиною листа, справлялися лише рої-перваки, слабіші то лише морока, напів-відбудовані рамки з розплодом, мучався з ними до осені, будують дуже слабо. Не розумію нащо мучатись з усіма, якщо хочеться просто меду для себе?:dntknw:

• Like 2

42 минуты назад, ромео сказал:

Чому? саме ті хто прагне до досконалості першими зрозуміють, адже автор теми прагне досконало знати ........розуміти.... значить бути готовим не нашкодити.

• Like 5

4 часа назад, Arius сказал:

На мою думку, це широке поле для творчості та дослідів, враховуючи індивідуальність кожної колонії. Хоча прихильники "промислових технологій" та любителі досконалості в її людському розумінні скоріше за все не оцінять, 

Отже, тема цікава щодо вивчення настроїв бджолиних сімей, коли і як вони хочуть будувати і як ми цим можемо скористатись. Сподіваюсь, наступний сезон буде більш вдалий і я зможу дізнатись більше щодо можливості бджолосімей жити без вощини.

Оцінимо все, особливо Ваше бажання зрозуміти настрій бджіл  і як це відображаеться на стільниках.

Описуючи розмір чарунок Ви вжили слово "середніми" я б сказав інакше, "перехідними"  які зроблені для заповнення прогалин між бджолиними та трутовими, в крайньому випадку мої дівки інакших  не будують .

Стосовно  що  будують бджолині  чи трутові, все залежить від намірів окремою колонії, з весни коли як кажуть і тріска на тріску лізе  звичайно і бджілки будують трутові, але  ті сім"ї які не мають особливого наміру роїтися  вже в середині червня будують виключно бджолині чарунки, якщо  сім"я на соняху тягне трутові чарунки то на слідуючу весну там баз намірів розмножитись не  обійдеться.

Спеціально безвощинну технологію не застосовував але досить часто видаляю ножиком ту частину сотів які на мій погляд мають не зовсім привабливий вигляд. на тих невеликих ділянках  пізніше і читаю іхні наміри носити мед чи грати в дурня.

• Like 6

Тільки що, Shveik сказав:

Одразу всіх кинули чи перед цим вже були просто проби?

Одразу всіх, десь біля двох десятків, позаминулого року. На початку у них було вдосталь рамок на вощині, тому старі сім'ї тягнули виключно трута навіть під час соняшнику. 

Я "заряджав" семирамочні пастки на 300 рамку, чотири з них навощених лише третиною листа, справлялися лише рої-перваки, слабіші то лише морока, напів-відбудовані рамки з розплодом, мучався з ними до осені, будують дуже слабо.

Цим не треба перейматись. Вони відбудовують рівно стільки, на скільки у них є ресурсу і сил, і скільки їм треба для перезимівлі. Бджоли ще ті економісти. Зимують на таких недобудованих рамках нормально. Звичайно треба оцінити запаси і загальний стан сім'ї. При успішній зимівлі з весни на садках вони добре стартують і забудовують весь вільний простір.

Не розумію нащо мучатись з усіма, якщо хочеться просто меду для себе?:dntknw:

а хто сказав, що я мучаюсь або бджоли мучаються? :umora:

• Like 1

10 часов назад, Николай S сказал:
10 часов назад, ромео сказал:

Чому? саме ті хто прагне до досконалості першими зрозуміють, адже автор теми прагне досконало знати ........розуміти.... значить бути готовим не нашкодити

А на рамки подивитись? Душа плаче...:ak:

• Haha 4

Тільки що, Николай S сказав:

Описуючи розмір чарунок Ви вжили слово "середніми" я б сказав інакше, "перехідними"  які зроблені для заповнення прогалин між бджолиними та трутовими, в крайньому випадку мої дівки інакших  не будують .

я ще бачив такі, в яких нижня частина заокруглена, а верхня  гостра, тобто зовсім не шестикутник. Я думаю, це лише для меду.

Тільки що, Николай S сказав:

Стосовно  що  будують бджолині  чи трутові, все залежить від намірів окремою колонії, з весни коли як кажуть і тріска на тріску лізе  звичайно і бджілки будують трутові, але  ті сім"ї які не мають особливого наміру роїтися  вже в середині червня будують виключно бджолині чарунки, якщо  сім"я на соняху тягне трутові чарунки то на слідуючу весну там баз намірів розмножитись не  обійдеться.

Цікаве спостереження, візьму на замітку. Якраз у червні почався мор бджіл і все зупинилось. І якщо судити з кількості та якості роїв, не тільки у мене. А за нормальних умов, не мені вам казати, що це ідеальний час для відводків.  

Тільки що, ромео сказав:

А на рамки подивитись? Душа плаче...:ak:

о, один перфекціоніст вже відкрився :umora:

Як це ще немає Крука? ;)

• Haha 3

54 хвилини тому, Arius сказав:

Вони відбудовують рівно стільки, на скільки у них є ресурсу і сил, і скільки їм треба для перезимівлі. Бджоли ще ті економісти.

Так отож, коли буде запас сушнини для медозбору?+ заміна рамок на світлі...не простіше збирати забрус кілька років, а потім зробити зі свого воску? Ну а на мед тримати кілька вуликів для себе. Насутпна стадія - забрус з забрусної вощини, буде ще чистіше. Є лише одна "маленька" проблема - кліщі. обробляти все одно треба:dntknw:Щавелеева не залишає "слідів"?

Та й взагалі, так вже цим заморочюватися, ми п'ємо воду та дихаємо повітрям в значно більшому обємі, ніж з'їдаємо меду.

Так отож, коли буде запас сушнини для медозбору?+ заміна рамок на світлі

заміна при сортуванні рамок осінню: дуже чорні викидати. А суш треба накопичувати. Я зберігаю всі рамки: криві, діряві, трутові, язики. Потім вони йдуть на медозбір і заповнюються. Кажуть, що під час медозбору бджоли повинні носити мед, а не відволікатись на будівництво. Частково з цим згодний, але ми все одно знаємо, що під час медозбору бджоли хочуть будувати, ліплять язики в будь-якому вільному місці, між рамками, на стінках. Можна і треба використати цю енергію, додавши пару рамок порожніх або недобудованих, щоб і не відволікати сильно бджіл та отримати нові стільники і мед.

не простіше збирати забрус кілька років, а потім зробити зі свого воску?

Я поки що не пересвідчився, що вощина надає якісь переваги для бджіл чи пасічників. Коли пересвідчусь, так і зроблю.

Є лише одна "маленька" проблема - кліщі. обробляти все одно треба:dntknw:Щавелеева не залишає "слідів"?

Якщо посилатись на це дослідження https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0009754

то я не бачив там згадки про кислоти. Віск забруднений агрохімікатами та піретроїдами (флувалінат та інше). Там згадується інцидент у Франції, коли масова загибель колоній трапилася в тому числі завдяки високій токсичності стільників (флувалінат). Наша вощина містить ще й парафін. Питання в тому, коли це все досягне небезпечного для бджіл рівня.

Та й взагалі, так вже цим заморочюватися, ми п'ємо воду та дихаємо повітрям в значно більшому обємі, ніж з'їдаємо меду.

тут можна тільки додати, що життя взагалі шкідлива річ - від неї вмирають  :wave:

• Like 7

32 хвилини тому, Arius сказав:

Залишається лише дочекатися  закінчення наступного сезону та порівняти результати з попереднімі, успіхів:hi:

11 часов назад, Shveik сказал:

Є лише одна "маленька" проблема - кліщ

це не проблема якщо є термокамера і обслуговуєш 10-20 сімей.

12 часов назад, ромео сказал:

А на рамки подивитись? Душа плаче..

а мені подобається, як щось незвичайне і цікаве, дядя Вася Нічік також колись спробував вулик з очереру, не таке як у переважної більшості всіх, а тепер у дегого аж підгора від того як бачуть його господарство:ay:

• Like 3

В 23.12.2018 в 20:17, Arius сказал:

Тиждень тому в темі "Вощина" я висловив свій погляд на сучасну вощину. Не заперечую, що з вощиною теж життя можливе і досить непогане. Не буду повторюватись щодо плюсів і мінусів вощини і "безвощини". Моя думка така, що я не довіряю виробникам, а також не хочу пхати у вулик віск з невідомих пасік невідомо звідки - взагалі тут досить багато "невідомих". Можна виготовляти вощину самому, або замовити з власного воску. Ці варіанти не будуть тут розглядатись. Я поділюсь своїм невеликим досвідом і кількома фото, як і обіцяв.  

На мою думку, це широке поле для творчості та дослідів, враховуючи індивідуальність кожної колонії. Хоча прихильники "промислових технологій" та любителі досконалості в її людському розумінні скоріше за все не оцінять, тому залишимо їх повільно рухатися до бджолиного апокаліпсису їхнім шляхом :crazy: Для мене ті відбудовані бджолами за їх власним бажанням стільники є досконалими і неповторними.

может я ещё и не промышленик и мне далеко до этого, но почему то мне так кажется что именно у промышленников технология без вощины наиболее осуществима , т.к. зачатую они используют многокорпусную систему с использованием  разделительной решётки , т.е. это позволит отстраивать пчеле сот под мёд без вощины и при ээтом матка не будет в эти рамки засевать  ,т.е. и трутнёвые соты будут под мёд, с этой точки зрения у кого решётки можно очень легко за определённое время наработать себе достаточно суши и работать без вощинным способом... под гнездо можно что то и придумать и такие соты (без вощины) и это нужно учитывать ширина ячейки меньше и их чаще нужно менять в гнезде, но знаю периоды в медосборах ГВ обычно, когда пчёлы принципиально не строят трутнёвый сот вот тогда можно наработать достаточно и гнездовой суши...:hi::IMHO1:

• Like 1
  • Thanks 1

1 час назад, Arius сказал:

Я поки що не пересвідчився, що вощина надає якісь переваги для бджіл чи пасічників. Коли пересвідчусь, так і зроблю.

на отстройку сот пчёлы тратят свой ресурс и кормовой ресурс , ставя в улей вощину к примеру из забруса , пчёлы намного быстрей отстраивают эту рамку и намного меньше тратят свой ресурс и кормовой , другими словами постановка вощины (а не пустых рамок) увеличивает количество товарного мёда в разы... поэтому так много критики и врядли кто будет этим заниматся , особенно если  живя с пасеки...

+ ко всему вощина служит как бы каркасом для сот , т.е. рамка с вощиной намного крепче чем без вощины , особенно это заметно когда рамки откачиваешь в медогонке и рамки рвутся...

• Like 1

4 минуты назад, Jon сказал:

другими словами постановка вощины (а не пустых рамок) увеличивает количество товарного мёда в разы...

вага листа вощини 75 грам, бджоли добудовують стільник додаючи стільки ж, на  виділення 1 кг воску бджоли витрачають 3 кг меду, якщо взяти простий лежак(20 рамок) то 75*20=1,5 кг воску, на це бджоли витратять 4,5 кг меду, якщо вощини нема то ще 4,5кг, але це все до повної відстройки, потім в цей вулки кожного року треба додавати 7 листів вощини на їх відбудову бджоли витратять 1,575 гр воску, якщо не ставити листи вощини то ще додатково 1,575, тобто кожного наступного року ми не доотримуватимем всього 1,5 кг меду

• Thanks 1

11 минут назад, larson сказал:

, на  виділення 1 кг воску бджоли витрачають 3 кг меду, 

Это вы в старых учебниках по пчеловодству выучили?да нет такого  во время кормления пчелой расплода вос выделяется естественно , непринуждённо и если его не собирать ,т.е.  не ставить вощину пчела его теряет и они его выдувают через леток... особенно это  во время интенсивного наращивнаия силы семьи...

• Like 4

1 час назад, Jon сказал:

может я ещё и не промышленик и мне далеко до этого, но почему то мне так кажется что именно у промышленников технология без вощины наиболее осуществима , т.к. зачатую они используют многокорпусную систему с использованием  разделительной решётки , т.е. это позволит отстраивать пчеле сот под мёд без вощины и при ээтом матка не будет в эти рамки засевать  ,т.е. и трутнёвые соты будут под мёд, с этой точки зрения у кого решётки можно очень легко за определённое время наработать себе достаточно суши и работать без вощинным способом... под гнездо можно что то и придумать и такие соты (без вощины) и это нужно учитывать ширина ячейки меньше и их чаще нужно менять в гнезде, но знаю периоды в медосборах ГВ обычно, когда пчёлы принципиально не строят трутнёвый сот вот тогда можно наработать достаточно и гнездовой суши...:hi::IMHO1:

Во многом  Вы правы, гнездо обеспечиваем вощиной с своего забруса, на подсолнух с его ценой в медовой части улья даём полоску пусть тянуть что хотят, заодно и метим склонных к трутовому соту, этих весной в отдельный ряд как склонных к роению замена маток в первую очередь. В результате на воске можно подзаработать потеряв на подсолнухе который особым спросом пока не пользуеться.

К стати мы все тут пишем выхваляемся медосборами но выход воска  на зимовалую  так никто нигде и не озвучивал, на многих видео видать, что  в медовых корпусах в людей полно суши мягко говоря не очень светлой, много с  пакетами  уходит, некогда менять или всё же темная суш на мед это норма

• Like 1

13 минут назад, Николай S сказал:

Во многом  Вы правы, гнездо обеспечиваем вощиной с своего забруса, на подсолнух с его ценой в медовой части улья даём полоску пусть тянуть что хотят, заодно и метим склонных к трутовому соту, этих весной в отдельный ряд как склонных к роению замена маток в первую очередь. В результате на воске можно подзаработать потеряв на подсолнухе который особым спросом пока не пользуеться.

К стати мы все тут пишем выхваляемся медосборами но выход воска  на зимовалую  так никто нигде и не озвучивал, на многих видео видать, что  в медовых корпусах в людей полно суши мягко говоря не очень светлой, много с  пакетами  уходит, некогда менять или всё же темная суш на мед это норма

как то семья оттянула 26 дадан рамок , даже не напрягаясь , тянут и тянут у всех черно у этих побелка , ставлю им и ставлю потихоньку особой целью не задавался поставить как можно больше вощины просто других рамок небыло , но что было то было ,считаю что это не предел возможности пчёл , принебрегая медосбором думаю можно достаточно много отстроять рамок , на вскидку прикину шт 40 дадан рамок, ну это в наших регионах...Вообще качать мёд только из суши с которой не выходил расплод - это пошло с Европы, там они проводят какойто анализ на определение  (мёд растворяет кокон от куколки пчелы + экскрименты куколки ) так вот анализ вроде бы проводят на наличие остатков кокона в мёде, знаете бывает очень старая рамка перезимует где нибудь в улье или сотохранилище потом пробуешь этот мёд он имеет специфический вкус - это кокон, да и зимуют на таких рамках довольно средне или плохо...

• Thanks 1

11 минут назад, Jon сказал:

как то семья оттянула 26 дадан рамок , даже не напрягаясь , тянут и тянут у всех черно у этих побелка , ставлю им и ставлю потихоньку особой целью не задавался поставить как можно больше вощины просто других рамок небыло , но что было то было ,считаю что это не предел возможности пчёл , принебрегая медосбором думаю можно достаточно много отстроять рамок , на вскидку прикину шт 40 дадан рамок, ну это в наших регионах...Вообще качать мёд только из суши с которой не выходил расплод - это пошло с Европы, там они проводят какойто анализ на определение  (мёд растворяет кокон от куколки пчелы + экскрименты куколки ) так вот анализ вроде бы проводят на наличие остатков кокона в мёде, знаете бывает очень старая рамка перезимует где нибудь в улье или сотохранилище потом пробуешь этот мёд он имеет специфический вкус - это кокон, да и зимуют на таких рамках довольно средне или плохо...

Как то совершенно случайно в ведро попала старая рамка и дождь  налил туда воды, я увидел на второй день вода была очень грязная,  если остатки кокона вымываються водой то и мед их забирает, естественно он уже не сможет иметь той прозрачности .........это не говоря о всём чего не видно глазами......

• Like 3
  • Thanks 3

11 часов назад, Jon сказал:

Это вы в старых учебниках по пчеловодству выучили

Вибачте, я не знав що вже не можна старі підручники читать:hmm:

• Like 3

В 25.12.2018 в 11:18, larson сказал:

Вибачте, я не знав що вже не можна старі підручники читать:hmm:

Раньше тоже было Бакфаст спид , на семью максимум 50 кг мёда и это очень много было , семьи держали в двух корпусах дадан по 12 рамок или в 3х корпусах рута и больше корпусов не ставили и т.д. и т.п.перечислять можно практически безконечно , а ещё раньше бортни и пчёл замаривали , ну это конечно смотря какие книги читать...

• Like 1