Перейти к содержанию
  • записей
    1 059
  • комментариев
    2 360
  • просмотра
    178 272

USAID: проєкт-підтримка племінних пасік


ромео

533 просмотра

БДЖОЛЯРІ СХОДУ УКРАЇНИ РОЗВИВАТИМУТЬ ПЛЕМІННІ ПАСІКИ
За сприяння Проєкту USAID “Економічна підтримка Східної України” (Проєкт USAID) розпочався проєкт із підтримки племінних пасік у Донецькій та Луганській областях.


Участь у цьому проєкті беруть 14 бджолярів Сходу України, які зацікавлені у розвитку племінного бджільництва, представники департаментів агропромислового розвитку Донецької та Луганської облдержадміністрацій. 


Зараз на Сході України немає жодної пасіки, яка офіційно займається розведенням племінних бджіл. Закупівля та завезення бджолосімей з інших регіонів має ризик, приносить хвороби та поступово переводить племінну бджолу, яка характерна для східного регіону. 


Саме тому громадська організація “Медова артіль” (Луганська область) ініціює розвиток племінних пасік. Організація об'єднує понад сто бджолярів Луганської області. Три роки тому пасічники почали селекцію бджіл української степової породи. Зараз зацікавлені у сертифікації цього процесу, щоб не закуповувати бджіл з інших регіонів, а розвивати власні племінні пасіки.


“У нашій організації пасічники нараховують понад 6 000 бджолосімей. Кожен пасічник щороку закуповує нові сім’ї поза Луганщиною. Але ми можемо робити це у себе вдома, розводити бджіл, які максимально адаптовані до нашого клімату. Це сприятиме покращенню генофонду, мінімізує завезення хвороб, які нетипові для нашого регіону. Також у перспективі цікавим може бути експорт української степової бджоли до Канади – там клімат дуже схожий зі сходом України”, - сказав голова ГО “Медова артіль” Антон Михеєв. 


У 2021 році Проєкт USAID допоможе бджолярам перевірити генетичний  фонд бджіл у лабораторії.  


“До нас звернулися представники громадської організації “Медова артіль”. Вони зацікавлені у розведенні української степової бджоли, але не мають відповідних сертифікатів та дозволів на це. Цьогоріч ми плануємо допомогти бджолярам провести морфометричний аналіз бджіл – це перевірка бджіл на їх генетичний фонд. Якщо він покаже, що українська степова бджола переважає на певній пасіці, будемо далі оформлювати документи та проходити сертифікацію, щоб ця пасіка офіційно могла надавати послуги з племінного бджільництва. За законодавством українська степова бджола є характерною для сходу України, тут можна зареєструвати лише цей вид. Реєстрація племінних пасік – тривалий процес, але ми його розпочали із зацікавленими бджолярами”, - сказав консультант Проєкту USAID з питань бджільництва Руслан Марков.


Підтримка та розведення племінних пасік дасть можливість бджолярам покращити генофонд бджіл у регіоні, перевести пасіки на інший рівень розвитку та сприяти розвитку племінного бджільництва в Україні в цілому. 


Грантова та освітня допомога підприємцям на Сході України надається Проєктом USAID в рамках інформаційної кампанії “Схід економічних можливостей”. Кампанія покликана привернути увагу всієї України до потреб і можливостей Сходу, адже ще ніколи у регіоні не було стільки ініціатив, покликаних покращити рівень життя населення, розвивати бізнес у перспективних галузях економіки, відновлювати інфраструктуру. Ще ніколи не було стільки проєктів, готових залучати інвестиції та допомагати стати регіону сильним, креативним та привабливим для роботи й життя. 

https://www.facebook.com/ERAUkraine/posts/3475701739206385

  • Подобається 2

8 Комментариев


Рекомендуемые комментарии

:IMHO1:Сначала нужно найти именно УС а не сделать бумаги под тех пчел которые есть на этих пасеках .А то будет как всегда за ваши бабки на рисуем вам бумагу и дадим красные трусы в руку. Нечего личного я  только  за чистую  УС а не за помеси которые будут распространятся под этими документами .:hi:

Ссылка на комментарий
9 минут назад, ved сказал:

Очень сомнительное мероприятие.

Откуда у нас УС?

 

Коллега, Вы не правы. В наших лесах, еще можно отыскать пчелу у которой на голове имеется оселедец.

Ссылка на комментарий
Цитата

Цьогоріч ми плануємо допомогти бджолярам провести морфометричний аналіз бджіл – це перевірка бджіл на їх генетичний фонд.

тобто можливо результати даного дослідження стануть публічні

Ссылка на комментарий

хто буде перевіряти результати? якою програмою будуть міряти?

я теж хочу ґрант, в мене вже майже два точки проміряно, один по відповідності до породи такий собі, а другий досить непоганий, не соромно результатами козирнути, враховуючи, що два роки тому там було 95% мішанини і кавказянки  :crazy:

Ссылка на комментарий
2 часа назад, Олександр Коваль сказал:

хто буде перевіряти результати? якою програмою будуть міряти?

я теж хочу ґрант, в мене вже майже два точки проміряно, один по відповідності до породи такий собі, а другий досить непоганий, не соромно результатами козирнути, враховуючи, що два роки тому там було 95% мішанини і кавказянки  :crazy:

Таких бы люде по больше которые могут сказать А.:hi:

Ссылка на комментарий

класно сказано, будемо селекцію вести своїх бджіл щоб не завозити хвороби з інших регіонів, а потім пише-будем продавати їх в канаду))) ну це смішно, і очевидно чиїсь бізнес проект, так як завжди, але за гроші фондів(((. Хай Бог помагає  і удачі пасічникам луганщини в сезоні! Надіюсь їх минуть ці недопроекти)

Ссылка на комментарий
Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...