Перейти к содержанию
  • записей
    1 059
  • комментариев
    2 359
  • просмотров
    178 070

Рішення суду про потраву


ромео

764 просмотра

Varva_Pasika.jpg

На Роменщині бджоляр відсудив більше 90 тисяч за загибель бджіл

16:03 / 22 марта 2019
 

Роменський міськрайонний суд частково задовольнив позов бджоляра та стягнув з ТОВ «Урожайна країна» на користь чоловіка 91 260 грн. 00 коп. у відшкодування матеріальної шкоди, завданої загибеллю бджіл. В іншій частині позовних вимог відмовив, повідомляє прес-служба суду.

Восени чоловік (позивач) мешканець с. Овлаші Роменського району звернувся до суду щодо відшкодування ТОВ «Урожайна країна» (відповідачем) шкоди, завданої загибеллю бджіл. Свій позов пасічник мотивував тим, що він в с. Ярмолинці Роменського району утримує стаціонарну пасіку, яка станом на червень 2018 року налічувала близько 100 сімей.

У результаті проведення відповідачем, без попередження через засоби масової інформації, в період з 17 по 20 червня 2018 року обробітку посівів гороху інсектицидом відбувся масовий падіж бджіл, який від загальної кількості бджіл становить 70-80%.

Позивач зазначає, що він поніс збитки не тільки щодо втрати бджолосімей ( вартість однієї бджолосім’ї станом на червень 2018 року становила 2500 грн.), та втратив запланований прибуток у якості меду.

Бджоляр звертався до ТОВ «Урожайна країна» з пропозицією відшкодування матеріальних збитків, але дане звернення було залишене без розгляду та задоволення.

А тому чоловік звернувся до суду задля вирішення питання стягнення з ТОВ «Урожайна країна» 333 200 грн. матеріальної шкоди.

Суд, при розгляді справи відхилив обґрунтування розрахунку шкоди, спричиненої загибеллю 100 бджолосімей, оскільки їх наявність не була доведена у такій кількості. Виходячи з цього зменшився розмір втраченої вигоди, тобто не отриманого меду. Крім того з пояснень свідків та самого позивача встановлено, що приблизно половина липового меду була позивачем отримана та продана, тобто суд відхилив аргумент позивача щодо повної втрати липового медозбору.

Суд прийняв аргументи відповідача ТОВ «Урожайна країна», що позивач, за наявності попереджувальних табличок по периметру горохового поля повинен був дізнатися, що проводиться обробка інсектицидом.

При присудженні відшкодування шкоди, виходячи з обов’язку власника вживати заходів щодо збереження свого майна, суд вважав, що бджоляр за наявності попереджувальних табличок, розміщених відповідачем на отруєному полі, повинен був дізнатися про можливість несприятливих для свого майна наслідків і вжити заходів щодо його збереження, тому суд вважає, що вина у спричиненні збитків на 65% ТОВ «Урожайна країна» і 35 % самого позивача.

Рішення суду не набуло законної сили і може бути оскаржене в апеляційному порядку протягом тридцяти днів.

http://debaty.sumy.ua/news/na-romenshhini-bdzholyar-vidsudiv-bilshe-90-tisyach-za-zagibel-bdzhil

  • Подобається 1

9 Комментариев


Рекомендуемые комментарии

4 минуты назад, Пчеломучитель_ua сказал:

Таблички?

Это что за нововведение? 

Ну як? На кусок штахетини чіпляється кусочок картонки, де від руки ручкою або олівцем пишеться слово "Обробляно". Потім цю писульку прикріплюють на кілочок. А кілочок забивають у землю десь поблизу поля. Все. Громада попереджена. "Кто не спрятался - я не виноват "

Ссылка на комментарий

Нове слово в агробізнесі! Магічна Табличка - автоматично покладає 35% провини на постраждалого. А при апеляції постраждалий взагалі буде визнаний винним у загибелі власних 70-80% бджіл. За це його ще можна оштрафувати.

Цікаво, як суд визначив що Магічна Табличка була на місці ще до обробки. :hmm:

Цитата

Рішення суду не набуло законної сили і може бути оскаржене в апеляційному порядку протягом тридцяти днів.

Цікаво, яке було б рішення, якби хтось знищив 80% гороху цієї  "Урожайної країни".

Ссылка на комментарий
11 минут назад, Arius сказал:

Цікаво, як суд визначив що Магічна Табличка була на місці ще до обробки. :hmm:

Пасічник має регулярно обходити всі поля в радіусі 5км для того, щоб перевірити наявність табличок

Ссылка на комментарий
6 годин тому, ромео сказав:

Пасічник має регулярно обходити всі поля в радіусі 5км для того, щоб перевірити наявність табличок

Збери 5 табличок і отримай бонус - персональне попередження про обробку! Тоді бігом додому пакувати вулики і везти невідомо куди. Додаткові бонуси: -35% провини, +1 до карми, - 5 млн. нервових клітин.

Ссылка на комментарий
10 годин тому, Пчеломучитель_ua сказав:

Маразм крепчает 

Трішки не так. І то не маразм. На тій табличці має бути зазначено не "Оброблено". А дату обробки, назву препарату, назву діючої речовини, період токсичності. Загалом вимога законодавця досить нормальна і була б навіть корисна... якби виконувалась.

Ссылка на комментарий
1 час назад, ромео сказал:

Пасічник має регулярно обходити всі поля в радіусі 5км для того, щоб перевірити наявність табличок

Ні, ромео. Наявність табличок не звільняє аграрія від обов"язку інформувати про обробітки в строки і способи визначені законом. Так що табличка - то приємний бонус для людей, що мають намір проїхатись на велосипедах по польовій дорозі або попасти поруч худобу (образно).

Ссылка на комментарий
Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...