Перейти к содержанию
  • записей
    1 059
  • комментариев
    2 359
  • просмотров
    178 076

Поборемо ваточник?


ромео

818 просмотров

Сказали отруюй, значить – отруюй!

Автор Visnik, Опубліковано: Червень 27th, 2018
  • index.jpgВ одному із сіл Переяславщини у одного із потужних агроформувань нашого району на початку 2018 р. змінилися власники, поставили іншого керуючого. Не буду писати назву фірми, адже вона дуже грошовита і нижче описані безвідповідальні та егоїстичні дії її керманичів, хоч і правда, але за допомогою добре оплачених адвокатів у суді може перетворитися на недостовірну інформацію. Пишу, щоб донести людям про факт. Хто треба – сам здогадається і буде обережним.

index1.jpgТак от, оглянувши поля, які їм дістались по офіційно зареєстрованій оренді нові власники агроформування справедливо констатували, що попередній керуючий взагалі не приділяв уваги боротьбі із карантинною рослиною ваточник сірійський. На жаль, ця агресивна рослина, що захоплює територію суцільним фронтом і витісняє всі інші рослини є і на території Переяслава. Росте густими колоніями. Висота стебел більше метра, прямий стовбур, товщиною в палець. Листки овальної форми схожі за формою на лаврові листки, розміром удвічі більшим від лаврових, знизу листка захисний восковий наліт – рослина озброїлась для конкурування із іншими рослинами у протистоянні із погодними умовами добре. На стеблі листки розміщені густо. Суцвіття – кульки розміром із тенісний м’яч із дрібними як ягідка калини ліловими квітками, які надзвичайно приємно пахнуть. Протягом червня був період його цвітіння. Тому на нього злітаються бджоли і запилюють його. Розмножується ваточник сірійський вегетативно коріннями – корінь настільки стійний до репродукції та глибокий, що для того, щоб видалити його, люди бувало розкопували вирви більш як по півметра, а корінь все не кінчався. Засипали ту яму, а на наступний рік ваточник тут як тут. Навіть такий сильний гербіцид як раундап не бере корінь цього агресора. Також розмножується насінням – до якого прикріплені парашутики, наче вата, тому і називається ваточником. Борються із цим бур’яном до його цвітіння на початку травня, коли видно, що він зійшов і видно розміри його колонії – заливають все гербіцидами. Іншого шляху його знищення як його випалити на даний час не існує.

index3.2.jpgПовертаюсь до нових господарів полів одного із сіл Переяславщини. Що ж вирішили вони робити із ваточником сірійським, про наявність якого «подбав» попередній керуючий? Вони вирішили його знищити гербіцидами. До речі, ці гербіциди такі дорогі, що каністра із 25 літрів коштує 25 тис. грн. І особливо не задумуючись про наслідки своїх дій, не беручи зовсім у розрахунок те, що зараз бджоли на колоніях ваточника збирають нектар, на минулому тижні ручними оприскувачами та на маленькому тракторці потруїли колонії ваточника. Зараз він стоїть чорний – згорів. Але разом з ним загинула значна частина бджіл у трьох пасіках того села. Та й мед, що вони збирали – тепер уже неякісний, шкідливий. Що таке бджола для рослин я пояснювати не буду. Ось такий екологічний злочин трапився на Переяславщині, адже це нанесення збитків не тільки власникам бджолосімей, а й всім, хто має городи у тому ареалі, тому що значно впаде запиленість сільськогосподарських культур, а з нею і урожайність. До речі, одна бджолосім’я коштує 200 доларів.

Коли кропили ваточник, то робітник запитав у своєї керуючої: «Там бджоли, вони ж подохнуть». Керуюча відповіла: «Сказали отруюй, значить – отруюй».

Підсумовуючи написане, хочеться сказати, що крім своїх агроінтересів власникам потрібно думати і про наслідки своїх дій для екології. А всіх, хто прочитав цю статтю закликаю боротися із ваточником доступним способом. Ось хай він тільки одцвіте, то ми йому дамо! Коли через тижнів два квітки відцвітуть і зав’яжеться насіння і бджоли уже літатимуть, то потрібно взяти лопату і зрубати під корінь всю колонію. Коштів на гербіциди у простої людини тим більше для знищення ваточника на комунальній землі не буде. А лопата – завжди знайдеться. Також привертаю увагу власників земельних паїв – може на перший погляд ви і думаєте, що орендарю передали свою землю, і ваточник це його проблема. Воно то так, але трохи не так. Ваточник зменшує площі і зменшує урожайність із 1 га, але орендар побув і пішов, а ваточник залишається вам. Притому щороку його все більше і більше.

Тому, закликаю – всі на боротьбу із ваточником сірійським лопатами!!!

Оксана Шевченко, громадський активіст

  • Подобається 2
  • Сумно 1

5 Комментариев


Рекомендуемые комментарии

це написано аби писалось, чи як:dntknw: назву фірми замовчується, а тих хто заподіює зло треба висвітлювати всюди, до речі буду рекомендувати адміністрації нехай банить тих хто подає інформацію про шкоду но не називає назви фірми фермера і тд., ну і ще одне я на своїм паю в праві розводити все, що не заборонено і не завдає шкоди іншим:hi:

Ссылка на комментарий

Погано що не вказали назву гербіциду. З тих що я знаю бере його один але обробляти треба два роки підряд бо коріння в перший рік не випалює. Ми виривали вручну на початку цвітіння ну то мабуть до ж...пи((( Викопувати не варіант також(((

Ссылка на комментарий
2 години тому, daring сказав:

Ми виривали вручну на початку цвітіння ну то мабуть до ж...пи(

Я думаю виривання тільки сприяє його розростанню. Вирвали один пагін а в корені є сплячі бруньки і звідти виростає вже два-три пагона, + корневі відводки починають рости...  Хіба що виривати постійно - то да... без зеленої маси він буде слабшати, але це можна робити на невеликій території...

Ссылка на комментарий

Таке враження , що це пишуть не пасічники, а убивці рослин, краси, приємного запаху І взагалі - ДУШЕГУБИ всього рослинництва! ! :dntknw::IMHO: Відкривайте такі теми де-інде,але не в пасічному нашому форумі!

Оксана Шевченко, громадський активіст - ****** , яка, як видно, за життя жодного деревця не викохала! А я, приміром,  виростив цілий ліс акації - сотень з п"ять акацій, яким вже понад 20 років!:ay: І засадив ваточником гектарів з п"ять пустирів!

Пане Леонід, ображати людей навіть не знайомих не зовсім коректно... Мусив відредагувати. Прошу віднестись з розумінням...

Ссылка на комментарий
Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...