Перейти к содержанию
  • записей
    1 059
  • комментариев
    2 359
  • просмотров
    178 109

БОРТНИКИ, ЛЮДИ ЛІСУ (ФОТО,ВІДЕО)


ромео

861 просмотр

 

____15309_735x418.jpg

 

ПОДОРОЖУЄМО УКРАЇНОЮ - БОРТНИКИ, ЛЮДИ ЛІСУ (ФОТО,ВІДЕО)

18 ЛЮТОГО, 10:02 •

Деревлянщина, що на Поліссі, була свого часу улюбленим місцем київських бояр і князів, адже мала багаті бортні угіддя, тому сюди часто їхали «за подимним»** - Подимне - подать у стародавній Русі й феодальній Україні, яку нараховували в залежності від кількості печей і димарів у господарстві.

Бортництво особливо розвивалось у межиріччі Ірпінь-Случ-Прип'ять. Ліси тут багаті на сосни, а в соснових борах гніздувалися бджоли. Мед збирали, а з приходом весни починався торг з іноземними купцями, що приходили сюди торговельним шляхом.

 

5-13-1618x1080.jpg

 

Більшість джерел говорить, що бортники «поступово припинили діяльність на території України з початком закріпачення, а тому цей промисел майже зник на початку XVIII ст., але це зовсім не так. Цей текст розповість про тих, хто дотепер займається цим ремеслом.

 

 

Історичне значення ремесла

Мед був своєрідною валютою аж до пізнього Середньовіччя, тому люди запасалися стопленим воском та іншими бджолиними продуктами - складали їх до комор та льохів, накопичували, обмінювали.

Колода**

Колода - міра об'єму сипучих речовин і меду, що була поширена на українських землях у XIV-XVIII ст. меду була важливою метрологічною одиницею, яка з локальної валюти перейшла в національну й була в обігу не одне століття.

 

У давнину люди просто вистежували гніздо, коли закінчувався взяток

**Взяток - здобич, яку беруть бджоли з квіток медоносних рослин, то видовбували з нього солодкий продукт, часто при цьому знищуючи і комах, і саме дупло.

Таке полювання значно вплинуло на чисельність диких бджіл, тому пізніше довелося освоювати ліси вглиб, обживаючи разом із тим нові землі.

 

1

 

Оселялися комахи найчастіше в соснових дуплах, часом це були дерева, де вигнила середина чи в яке вдарила блискавка, утворивши ущелину.

Це ідеально підходило для «побудови житла» диким бджолам - вони ніби «зашпакльовували» прополісом дірочки, захищаючись від інших комах, запах живиці сприяв активному роїнню, а соснове дерево, маючи природну смолу, служило додатковим утепленням взимку. Для дерева таке «заселення» мало свої переваги - не було гниття та пошкодження основи, бо віск і прополіс, які виробляють бджоли, мають дезинфікуючий ефект для середовища.

Пізніше для добування меду бджіл «прикурювали» - заспокоювали за допомогою диму. Промисел був доволі хаотичним та нераціональним, а тому з часом утворилися більш практичні форми добування. Спочатку борті

Борть - дупло, в якому живуть бджоли просто привласнювалися: той, хто першим знаходив гніздо, робив мітку на дереві, а тому за звичаєвим правом ніхто більше не зазіхав на ту борть, а «власник» уже піклувався про свій вулик.

 

Бортництво вимагало сміливості, через «темперамент» комах таку роботу робив далеко не кожен. Додавався ще й елемент вправного лазіння деревами, а оскільки продукт високо цінували, то й не дивно, що бортники завжди особливо шанувалися.

 

6-12-721x1080.jpg

 

Часто неподалік старих бортей можна побачити криницю.

Піклувались про їх викопування самі бортники - для себе, щоби можна було вмитися від липкого солодкого продукту, одразу після того як спустився з дерева.
Підрізати зайву вощину, почистити борті від мертвих бджіл навесні, залатати дірку, якщо взимку дятел її проб'є, влітку половити рої, а восени зібрати мед - здавалося б, ось і все бортницьке ремесло. Та самі ж бортники наголошують, що їхня робота починається ще «весною в кухвайці»:

- Як тільки починає у березні сходити сніг - тоді треба почистити борті, аби не вичистити личинок, адже матка вилітає з першими теплими променями, тому тривожити її після того не варто. Перед зимою також варто допомогти бджолам утеплити домівки.

Тому бортникам, на відміну від «рамочників», відпочивати доводиться рідше:

- З вулика ж просто восени все викачав, почистив і всьо, а тут трохи більше мороки.

Село бортників - Селезівка

Може скластися враження, що бортництвом сьогодні займаються тільки зрілі люди, але молодь також долучається до освоєння ремесла. До прикладу, Володимиру Андрощовичу з Селезівки ще немає тридцяти, але він активно працює з дикими бджолами та їздить до бортей своїм мотоциклом.

 

Село бортників — Селезівка Може скластися враження, що бортництвом сьогодні займаються тільки зрілі люди, але молодь також долучається до освоєння ремесла. До прикладу, Володимиру Андрощовичу з Селезівки ще немає тридцяти, але він активно працює з дикими бджолами та їздить до бортей своїм мотоциклом.

 

 

У Селезівці директор Поліського природного заповідника Сергій Жила розповідає, що є два основні типи диких бджіл.

Перші - «сірі волохаті» або, як називають жителі Полісся, «дрібні слєпотні» - оселяються далеко від річок; мають дрібненький хоботок, що анатомічно дозволяє їм збирати пилок із маленьких квіточок. У заплавах річок, де, серед іншого, зустрічаються більші суцвіття, частіше можна побачити інший вид - великих жовтих бджіл із довгим хоботком.

Ці високоорганізовані комахи самі поселяються в бортях, які обтягують вощиною. Мають свою матку, трутнів, робочих особин, а продукти диких бджіл загалом нічим не відрізняються від «рамочних»: прополіс, віск, мед... Різниться лише якість - усе натуральніше, без хімікатів.

 

12

 

Що ж до меду, то це чи не єдиний випадок, де можна скуштувати лісовий мед.

Зібраний традиційно восени, він має фантастичне смакове поєднання. Бджоли збирають його з початком перших цвітінь ранньої весни: від дикої пшениці, чорниці, брусниці та журавлини до пізніх осінніх квітів - усе, що зацвітає в лісі, бджоли облітають. Мед, зібраний бортниками, і сьогодні вважається кориснішим, натуральнішим і смачнішим, а тому коштує дорожче. «Рамочні» бджоли такого меду не нанесуть - переконують бортники.

 

Джерело: Ukraїner

  • Подобається 8
  • Дякую 3

1 Комментарий


Рекомендуемые комментарии

Дякую, що викладаєте такі цікаві фото і відео про бортництво Полісся. Захотілося додати пару фото. Фото мої, колоди не мої. Перше фото колод, які зображені на другому знімку, але вже іншої пори року. Ще 2 фото з бортником з діда-прадіда Воробей Іваном Йосиповичем. Чоловіку зараз 78, але бджіл дивиться.

Фото1466.jpg

Фото1176.jpg

Фото1245.jpg

Ссылка на комментарий
Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...