Бортник Posted January 23, 2008 Share Posted January 23, 2008 (За матеріалами журналу "Пасіка" № 2 2007 р.) Прополіс може бути різного кольору - темно-коричневого, червонуватого, коричневато-жовтого або лимонно-жовтого, зеленувато-жовтуватого та сіро-зеленого (залежно від рослинного джерела). Якщо прополіс зібрано у хвойному лісі, то він має темно-зелене або темно-буре забарвлення, у листяному лісі -жовто-сіре або коричневе. Старий залежаний прополіс зазвичай більш темний, ніж свіжий, може бути навіть чорного кольору, він також крихкий та не має яскраво вираженого запаху. Смак прополісу гіркуватий, трохи пекучий. При спалюванні виділяється запах ароматичних смол. Щільність прополісу — 1,12-1,187 г/см , тобто він важче води і тоне в ній. Чим більше в прополісі воску, тим його менша щільність. Температура плавлення прополісу знаходиться в межах 65-80°С. Поширення стандарту на прополіс, призначений для промпереробки. РСТ УРСР регламентує поширення стандарту на прополіс, який застосовується у ветеринарії, виробництві лаків, фармацевтичній і парфумерній промисловості та інших галузях народного господарства. Оскільки ГОСТ має силу основного нормативного документа, наведене в ньому затосування прополісу значно звужувало його поширення в фармації, харчовій та косметичній промисловості. За час роботи Центру випробувань продуктів бджільництва нашого Інституту було досліджено десятки зразків прополісу українського походження. Значна більшість зразків прополісу за якісними показниками вмісту механічних домішок та воску не відповідала ГОСТу 28886-90. Тобто до прополісу штучно вносився віск для збільшення ваги продукту, що призводило також до зниження показника щільності. Виходячи з потреб нашого часу, ми внесли до ДСТУ наступне застосування прополісу: "Цей стандарт поширюється на прополіс — смолисту речовину з бактерицидними властивостями, яку бджоли збирають з бруньок дерев, перероблюють та використовують як будівельний та дезінфікуючий матеріал. Використовується для промислової переробки, в харчовій і косметичній промисловості та виготовлення фармацевтичних препаратів." Виходячи з того, що прополіс, який відповідає цьому стандарту може бути застосований не тільки в харчовій промисловості, але і для виготовлення фармацевтичних препаратів, необхідно, щоб вимоги до його якості були відповідно високими. Вимоги до якості прополісу викладені в таблицях 1,2 цього ДСТУ. Пропол.табл..doc За мікробіологічними показниками прополіс повинен відповідати вимогам, які зазначені у таблиці 4. Новий стандарт ставить до якості прополісу більш жорсткі вимоги, ніж ГОСТ 28886-90, особливо за показниками вмісту воску та механічних домішок. Найбільш характерним показником якості для прополісу є масова частка флавоноїдних сполук, які є найціннішим біологічно активним компонентом у цьому продукті. Флавоноїдні сполуки у комплексі з іншими хімічними складовими забезпечують лікувальну дію прополісу. Їх у якісному прополісі значна кількість, тому у стандарті мінімальне значення зазначене як 25%. При змішуванні прополісу з воском для збільшення ваги значно знижується вміст флавоноїдних сполук, а також його антибактеріальна активність. Прополіс вважається природним антибіотиком, він згубно діє більш, ніж на 100 різних патогенних мікроорганізмів і при цьому не шкодить здоров'ю хворого. Тому люди так цінять цей продукт, лікуються за його допомогою і хочуть отримати якнайбільшу користь. В ГОСТІ, що діє і до цього часу показника антимікробної активності немає, але він був присутній в нашому республіканському РСТ та у статті державної фармакопії статті, розробленій Харківською фармацевтичною академією. Цей показник завжди досліджується у прополісі, який застосовують для виготовлення фармацевтичних препаратів. Новий український стандарт - ДСТУ 4662:2006 - "Прополіс". "Технічні умови" — затверджено Наказом Держспоживстандарту № 242 від 15 серпня 2006 року. Його буде введено в дію з 1 липня 2007 року. Розробники: Л.І.Боднарчук , О.І.Тихонов , Н.О. Мулявко , Л.М.Хусточка , Н.К.Вакуленко .- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alekzander Posted February 4, 2012 Share Posted February 4, 2012 Уважаемый Бортник, а нетли у Вас ДСТУ 4662:2006 Прополис (пчелиный клей). Технические условия Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Бортник Posted February 4, 2012 Author Share Posted February 4, 2012 Уважаемый Бортник, а нетли у Вас ДСТУ 4662:2006 Прополис (пчелиный клей). Технические условия К сожалению, нету... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.