Перейти к содержанию

Чи потрібна бджолам і пасічнику прилітна дошка?

yu1986ra

Рекомендуемые сообщения

Доробив я нарешті партію днищ (хай Бог милує, але якось доробив:ole_ole:). Стало цікаво: хтось десь бачив чи проводив досліди як впливає наявність прилітної дошки на медозбір? Якого розміру має бути та дошка щоб мати вплив на медозбір?

Я то вже давно не користуюсь прилітками, тому, поки днища гарно стоять в стопці в майстерні, моя лінь бореться з сверблячкою рук зробити щось таке

Screenshot_2024-12-15-08-14-08-841_com.android.chrome.thumb.jpg.a13c6f42041ccbee3f5c28c946da5f7d.jpg

щоб легко знімалось при переїзді.

5 годин тому, yu1986ra сказав:

чи проводив досліди як впливає наявність прилітної дошки на медозбір? Якого розміру має бути та дошка щоб мати вплив на медозбір?

Я дослідів не проводив.

Але коли багато бджіл при активному взятку падає з нектаром під або перед вуликом, потім довго намагається заповзти у вулик, то вважаю за краще щоб була прилітка. 

В мене вони на постійно, бо не перевожу вулики. 

Хоча були сімї, що навпаки, користувалися передньою стінкою як  прильоткою, а прилітку ігнорували майже повністю. 

:IMHO:...мусите  самі поспостерігати за бджолами при взятку і вирішити.

10 годин тому, Міхал-69 сказав:

Я дослідів не проводив.

Але коли багато бджіл при активному взятку падає з нектаром під або перед вуликом, потім довго намагається заповзти у вулик, то вважаю за краще щоб була прилітка. 

В мене вони на постійно, бо не перевожу вулики. 

Хоча були сімї, що навпаки, користувалися передньою стінкою як  прильоткою, а прилітку ігнорували майже повністю. 

:IMHO:...мусите  самі поспостерігати за бджолами при взятку і вирішити.

То я і сам бачив, що без прилітки деякі б'ються головами об вулик і можуть довго вовтузитись в траві, але чи є від цього якийсь помітний економічний ефект?

В минулому році вулики стояли під соснами - трави не було. 4 шт поставив на рейки, які благополучно вгрузли в землю. Ці вулики практично стояли на землі, багато бджоли просто пішком по землі заходили. Так щоб в них було більше меду я не помітив.

• 3 weeks later...

Прелётная доска только у основных семей . Дно выступает на 50мм за край корпуса . В корпусах есть круглые летки ,ну это навсякий случай.  И у всех других тоже круглый леток диаметром 25мм Это даёт возможность пчелам нормально взлетать и садится . 

Интересно что прилитевшая синичка зацепится неможет . И улетает . :umora:

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...